30.01.2024.

Kada dijete može u booster sjedalicu?

Booster sjedalica je sjedalica u autu koja se kupuje kada dijete preraste autosjedalicu, no i dalje je premalo za korištenje sigurnosnog pojasa u automobilu.

Booster sjedalica

Prije donošenja odluke o prelasku djeteta iz autosjedalice u booster sjedalicu je najvažnija informiranost. Unatoč tome što dijete postaje dovoljno veliko i može sjediti samo na pomoćnom postolju, sigurnost i ispravno korištenje boostera važni su za što bezbrižniju vožnju u automobilu.

Što je booster sjedalica?

Booster sjedalica ili pomoćno postolje je posebna vrsta sjedalice koja omogućuje prilagođavanje sigurnosnog pojasa djetetu koje još nije doseglo visinu putnika za koje je pojas osmišljen. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozač u motornom vozilu ne smije prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju koje je za vozilo pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama. Booster sjedalica za razliku od klasične sjedalice nema složen sustav sigurnosnih pojaseva, a treba istaknuti još nekoliko važnih karakteristika:

  • omogućuje pravilno pozicioniranje donjeg i gornjeg dijela sigurnosnog pojasa vozila
  • pruža zaštitu od specifičnih ozljeda kralježnice i organa trbušne šupljine
  • ne smije se pozicionirati na srednje sjedalo vozila koje ima samo trbušni pojas
  • sigurnosni pojas se mora namjestiti nisko preko zdjelice djeteta i preko sredine ramena kada je riječ o vozilu koje ima sigurnosni pojas s tri točke uporišta.

Dakle, booster sjedalica je pomoćna sjedalica koja omogućuje udobnu, ali i sigurnu vožnju za vaše dijete, što je najbitnije prilikom prijevoza djece u automobilu.

Booster sjedalica od koliko godina

Vrste postolja

Na tržištu postoje dvije vrste boostera odnosno pomoćnih postolja:

  • postolje s naslonom — ova vrsta postolja sadrži naslon za leđa koji djetetu pruža dodatnu podršku. Naslon omogućuje namještanje gornjeg dijela pojasa preko djetetove ključne kosti, čini booster udobnijim i pruža zaštitu od bočnog sudara
  • postolje bez naslona — ova vrsta postolja nema naslon za leđa, već samo podizač za sjedalicu. Za razliku od postolja s naslonom, pružaju manju potporu i zaštitu pa stručnjaci savjetuju odabir boostera s naslonom sve dok dijete nije dovoljno visoko da sjedi bez naslona za leđa.

Uz postolje s naslonom i bez naslona, postoji i kombinirano postolje na kojem se naslon za leđa može odvojiti prema potrebi.

Kada dijete može prijeći iz iz autosjedalice u booster sjedalicu?

Booster sjedalice su namijenjene djeci u dobi od 4 do 12 godina, ali za prelazak na booster je iznimno važna težina i visina djeteta, kao i stabilnost djeteta. Parametri težine moraju biti u rasponu od 15 do 36 kg, a dijete ne smije biti niže od 120 cm. Također, ovisno o težini i visini djeteta, treba odabrati vrstu pomoćnog postolja pa je preporuka sljedeća:

  • djeca čija je težina manja od 22 kg i visina niža od 125 cm moraju koristiti booster s naslonom
  • djeca čija je težina veća od 22 kg i visina između 125 i 150 cm mogu koristiti booster bez naslona.

No, uz fizičke karakteristike, svakako treba uzeti u obzir općenitu zrelost djeteta, što znači da roditelj treba dobro procijeniti hoće li dijete mirno sjediti u boosteru ili će se pokušati izvući ispod sigurnosnih pojaseva.

Savjeti za odabir booster sjedalice

Prvi savjet koji dolazi od svakog stručnjaka za sigurnost u prometu je da se s prelaskom na booster sjedalicu ne treba žuriti. Tek kada je roditelj siguran da je njegovo dijete dovoljno fizički i psihički zrelo za vožnju u pomoćnom postolju može donijeti odluku da je vrijeme za prelazak i odabir booster sjedalice.

Visina i težina djeteta

Kao što smo nekoliko puta istaknuli, dob, odnosno visina i težina djeteta je prvi kriterij prilikom odabira booster sjedala. Iako je većina pomoćnih postolja namjenjena djeci u dobi od 4 do 12 godina, stručnjaci ističu da je vožnja u pomoćnom postolju s naslonom sigurna tek kad ono dođe na težinu od minimalno 15 kg. Pobrinite se da odaberete booster koji odgovara specifikacijama vašeg djeteta.

Sigurnosne značajke

Kako biste osigurali da je booster maksimalno siguran za vaše dijete, uvjerite se da ima jednostavan sustav vezanja koji omogućuje dobro pričvršćivanje sjedala u vozilu, podešava li se naslon za glavu prema visini djeteta i nudi li dodatnu zaštitu u obliku bočnih jastučića ili bočne zaštitie.

Certifikat

Svakako provjerite ima li booster odgovarajuće certificate sigurnosti jer usklađenost s propisanim sigurnosnim standardima znači da je proizvod testiran i zadovoljava sigurnosne kriterije.

Prilagodljivost

Odabir boostera koji se može prilagođavati rastu vašeg djeteta je dugotrajnija opcija jer ga možete koristiti duži vremenski period.

Udobnost

Faktor prilikom odabira boostera koji ne biste smjeli zanemariti je i udobnost pomoćnog sjedala. Adekvatna postava i naslon za leđa vašem će djetetu omogućiti ugodnu vožnju.

Proba

Svakako bi prije odluke o kupnji trebali isprobati booster sjedalo u vašem automobilu zajedno s djetetom. Važno je uvjeriti se može li se pojas ispravno postaviti preko djetetovog tijela, što znači da je donji dio nisko ispod kukova, a gornji sredinom prsa i ramena. Ovisno o modelu, treba utvrditi stane li booster u vaš automobil kada se izvuće do maksimalne visine kako biste ga mogli do kraja iskoristiti.

Odabir i korištenje boostera je jednako važno kao i odabir prve autosjedalice za vaše dijete. Praktičnost, udobnost i sigurnost kao glavni kriterij garancija su za ono što trebate, a to je sigurna i ugodna vožnja.