Glicerin - Koje su prednosti korištenja i je li štetan? - Lupilu Lidl

30.03.2020.

Glicerin - Koje su prednosti korištenja i je li štetan?

Jedan od izrazito djelotvornih proizvoda za njegu kože je i biljni glicerol. Kako ga koristiti i je li štetan saznajte u članku!

Uvod

Emolijensi ili ovlaživači su lokalni preparati koji sprječavaju isušivanje kože i održavaju njezinu vlažnost. Njihova redovita primjena je nužna u svakodnevnoj njezi suhe kože, a od iznimne su važnosti i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih suhom kožom poput na primjer atopijskog dermatitisa, psorijaze i slično.

Različiti su oblici emolijensa.

  • Ovlaživači ili humektansi su hidrofilne supstancije koje nanesene na kožu znatno povećavaju kapacitet zadržavanja vode te koži osiguravaju vlagu. Od hidrofinih supstancija u pripravcima su najzastupljeniji polihidroksilni alkoholi, glavni predstavnik je glicerol.
  • Okluzivni emolijensi stvaraju masni sloja na površini kože. Okluzivni preparati poput na primjer tekućeg parafina različite gustoće, bijelog vazelina, čvrstog parafina i slično, stvaraju tanak nepropusni film na površini kože i tako sprječavaju gubitak vode iz kože.

Nakon primjene emolijensa, koža je meka, elastična i sjajna. Cilj primjene emolijensa je nahraniti i hidratizirati (navlažiti kožu), a istovremeno smanjiti djelovanje štetnih okolišnih utjecaja.

Što je biljni glicerin

Biljni glicerin, također poznat kao glicerol, prozirna je tekućina koja nastaje razgradnjom, odnosno saponifikacijom biljnih ulja (na primjer palmino, kokosovo ili sojino ulje). To je gusta prozirna tekućina koja konzistencijom podsjeća na med i bez ikakvog je mirisa. Zbog svog prirodnog sastava i sigurne primjene, čest je sastojak kozmetike.

Glicerol se može dobiti i iz životinjskih masnoća (saponifikacijom masti) i u tom obliku se ne primjenjuje u kozmetici. Glicerol se također može dobiti kemijskom sintezom iz naftnih derivata i taj se ne koristi u kozmetici jer sintetski glicerol uvijek sadrži i ostatke spojeva iz procesa proizvodnje i može biti štetan.

Upotreba biljnog glicerola

Najraširenija primjena biljnog glicerola je u kozmetičkoj industriji.

Biljni glicerol se primjenjuje i u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Biljni glicerol za zdravlje kože

Biljni glicerol koristan je sastojak u brojnim kozmetičkim proizvodima jer zbog svoje sposobnosti da navlači vodu, pomaže nadoknaditi izgubljenu vlagu u koži. Primjenjuje se u liječenju suhe kože, kao dio terapije atopijskog dermatitisa te u liječenju drugih bolesti kože gdje je oštećena kožna barijera i povećan gubitak vlage kroz kožu. Nikada se ne primjenjuje čisti glicerol jer tada izvlači vodu iz kože i u konačnici djeluje isušujuće. Obično se biljni glicerol otopi u vodi (u koncentracijama od 0,5 do 5%) i tada zadržava vlažnost u koži i ne dopušta da voda ispari s kože već da prodire u kožu te tu ostane barem neko vrijeme.

Biljni glicerol se nalazi u većini kozmetičkih proizvoda gdje je sastojak voda kao dio kozmetike na primjer dodaje se u emulzijske sustave (kreme, losione, masti), gelove za tuširanje i slično. Također se biljni glicerin dodaje i u šampone za vlasište te na taj način štiti kosu od vanjskih utjecaja. Posebno je korisna njegova uloga u zaštiti kose od topline prilikom primjene vrućih alata za stiliziranje kose poput uvijača ili pegle za kosu. Biljni glicerol se dodaje i u paste za zube zbog svoje slatkoće, ali i sprječavanja da pasta u tubi otvrdne.

Glicerin kao pomoć kod konstipacije

Konstipacija je termin kojim opisujemo otežano i oskudno pražnjenje probavnog sustava. Brojne su mogućnosti koje se koriste u liječenju konstipacije i svakako se potrebno savjetovati s liječnikom. Jedna od terapijskih mogućnosti je i primjena glicerinskih čepića koji djeluju lokalno laksativno i služe za kratkotrajno liječenje povremene konstipacije. Glicerinski čepići navlače vodu iz sluznice crijeva u lumen crijeva čime povećavaju sadržaj vode u stolici te ona postaje mekša, olakšava se prolazak stolice kroz crijeva i pražnjenje crijeva. Budući da nadražuju sluznicu rektuma, glicerinski čepići potiču gibljivost (peristaltiku) crijeva.

Glicerinski čepići se mogu upotrebljavati u dječjoj i odrasloj dobi za kratkotrajno liječenje akutnog zatvora. Ako uzrok zatvora nije poznat, svakako se savjetuje pregled liječnika.

Upotreba kod hidratacije prije sportskih aktivnosti

Brojne studije trenutno ispituju metode postizanja hidratacije prije sportskih aktivnosti uključuje unos malih količina glicerola zajedno sa nekom tekućinom. Budući da studije nisu u potpunosti jasne, nema niti jasnih preporuka za primjenu ove metode hidracije te se svakako za njezino korištenje potrebno savjetovati se s liječnikom.

Potencijalni negativni učinci upotrebe glicerina

Ukoliko se biljni glicerin primjenjuje lokalno u preporučenim koncentracijama siguran je spoj, najčešće bez neželjenih reakcija. U predisponiranih osoba rijetko može uzrokovati alergijske kontaktne dermatitise. Dalje, problem će nastati ako se primjenjuje čisti glicerin koji će povući vodu iz dubljih slojeva kože i isušiti kožu. Također čisti glicerin može djelovati i kao iritans.  Upravo se ga je zato potrebno koristiti u kombinaciji s drugim sastojcima u preporučljivim koncentracijama.

Ukoliko se biljni glicerin koristi preko usta (na primjer kod hidracije prije sportskih aktivnosti) može u pojedinaca uzrokovati glavobolju, mučninu, povraćanje odnosno jaku žeđ.

Je li preporučljivo koristiti proizvode od biljnog glicerola?

Proizvodi od biljnog glicerola su korisni sastojci u mnogim kozmetičkim proizvodima, također se nalaze u medicinskoj kozmetici (dermokozmetici). Preporučljivo ih je koristiti u svakodnevnoj njezi kože, vlaženju suhe kože i u liječenju bolesti kože koje nastaju zbog oštećenje kožne barijere poput atopijskog dermatitisa.

Zaključak

  • Biljni glicerin, poznat kao glicerol, gusta je prozirna tekućina koja nastaje razgradnjom, odnosno saponifikacijom biljnih ulja.
  • Zbog svog prirodnog sastava i sigurne primjene, čest je sastojak kozmetike.
  • Primjenjuje se kao emolijens odnosno ovlaživač zbog sposobnosti navlačenja vode što koži daje vlažnost i mekoću.
  • Primjenjuje se u liječenju bolesti kože koje nastaju zbog poremećene kožne barijere poput atopijskog dermatitisa.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci