27.01.2023.

Vazelin - upotreba i benefiti petroleum jelly kreme

Vazelin, ili petroleum jelly krema, već dugo je favorit mnogih diljem svijeta. Saznajte njegove mnoge benefite i kako ga upotrijebiti u svakodnevici.

Vazelin krema - petroleum jelly

Vazelin se ubraja u skupinu tradicionalnih ovlaživača kože (emolijensa). Nanesen na kožu obnavlja zaštitnu barijeru kože, sprječava isušivanje i održava vlažnost kože

U kozmetici se koristi duže od 150 godina i ima odličan učinak na smirivanje suhoće kože te se koristi u svakodnevnoj njezi kroničnih bolesti kože koje su praćene oštećenom kožnom barijerom poput primjerice atopijskog dermatitisa ili psorijaze.

Što je vazelin?

Vazelin je emolijens guste, masne i voskaste teksture koji se lagano se nanosi na kožu. 

Okluzivnog je djelovanja što ima prednost kod suhe kože jer ne dozvoljava isparavanje vode iz kože. Nedostatak je to što „koža ne diše“ pa se posljedično mogu javiti osipi poput milijarije (osip zbog začepljenja izvodnih kanala žlijezda znojnica) i folikulitisa (osip zbog začepljenja izvodnih kanala žlijezda lojnica).

Preporuka je koristiti vazelin kod suhe kože, a izbjegavati njegovu primjenu kod masne i mješovite kože. Zbog masne teksture vazelinu treba dati prednost primjene na manja i suha područja kože. 

Petroleum jelly (vaseline) tekstura

Treba izbjegavati primjenu vazelina na veća područja kože tijekom ljetnih mjeseci jer zbog okluzivnog djelovanja sprječava isparavanje vode iz kože i znojenje. Vazelin se na proizvodima deklarira kao vazelin, no može biti i petrolatum, parafinsko ulje, mineralno ulje, tekući parafin i slično.

Vazelin se u posebnim uvjetima može i sterilizirati te primjenjivati u jedinicama intenzivnog liječenja ili u drugim uvjetima kada je potrebno tijelo njegovati sterilnom kozmetikom zbog opasnosti od infekcija kože.

Vazelin je odlična podloga za cijeli niz lokalnih lijekova koji se primjenjuju u liječenju bolesti kože, primjerice, salicilna kiselina u vazelinu ima odličan učinak u skidanju ljuski kod psorijaze. 

Vazelin je prihvatljive cijene, što ga čini široko dostupnim.

Od čega se pravi vazelin?

Vazelin je otkrio Robert Augustus Chesebrough 1859. godine primjećujući kako radnici na naftnim bušotinama koriste gnjecavi žele za liječenje rana i opeklina. Proizvod je zapakirao i nazvao ga vazelin. 

Vazelin nastaje kao nusproizvod rafiniranja ulja te dodatnim pročišćavanjem dolazi do njegovog glavnog sastojka poznatog po eng. petroleum jelly.

Budući da vazelin nastaje kao nusproizvod rafiniranja ulja, mnogi naglašavaju njegovu ekološku neprihvatljivost, a neki će reći da u njegovom sastavu nakon pročišćavanja i dalje ostaju štetni sastojci pa neće preporučiti njegovu primjenu. 

Upotreba vazelina

Njega suhe kože

Zbog okluzivnog djelovanja vazelin zadržava vlagu u koži i djeluje kao ovlaživač kože. Njegova primjena se savjetuje u njezi suhe kože djece i odraslih.

Vazelin krema za suhu kožu

Atopijski dermatitis

Primjena vazelina se savjetuje u njezi kože osoba oboljelih od atopijskog dermatitisa. Uloga vazelina kod atopijskog dermatitisa je obnova oštećene kožne barijere.

Zbog okluzivnog djelovanja vazelin s jedne strane sprječava gubitak vode iz kože („zarobljuje vlagu u koži“), a s druge strane sprječava prodor alergena i iritansa u dublje slojeve kože.

Iritativni i alergijski dermatitisi

Zaštitna uloga vazelina posebno dolazi do izražaja u zaštiti kože od djelovanja brojnih iritansa i alergena. Vazelin se može primijeniti u zaštiti šaka od vlage, čestog pranja, topline, hladnog zraka i slično.

Zbog zaštitnog djelovanja i masnoće vazelin će imati blagotvorno djelovanje na primjerice ispucalu kožu usana.

Pelenski dermatitisi

Vazelin se može primijeniti u njezi pelenske regije jer sprječava kontakt kože sa stolicom i urinom. Redovita primjena vazelina u ovom području može spriječiti razvoj pelenskog dermatitisa.

Vazelin za pelenski dermatitis

Zadebljana koža na mjestima pritiska

Masna i zaštitna uloga vazelina posebno će doći do izražaja na zadebljanim arealima kože, primjerice na tabanima, laktovima i koljenima.

Suha ispucala koža kod primjene nekih lijekova

Izotretinoin u terapiji akni posljedično izaziva jaku suhoću kože, naročito usana. Uz primjenu izotretinoina savjetuje se redovito nanositi masne kreme na usne, moguće i vazelin. 

Zaštita okolne zdrave kože kod primjene lokalnih terapija

U liječenju bradavica često se primjenjuju različiti lakovi, kapi ili kreme s aktivnim supstancama. Prilikom njihove primjene savjetuje se okolnu kožu zaštititi zaštitnom kremom, primjerice vazelinom.

Tjemenica ili seboroični dermatitis u beba

Ljuske u vlasištu koje se javljaju uz tjemenicu beba mogu se ukloniti nježnim umasiravanjem masnog emolijensa, primjerice vazelina u vlasište 30-ak minuta prije šamponiranja vlasišta.

Ihtioze

Ihtioze su nasljedne bolesti kod kojih se stanice kože nakupljaju na koži te se stvaraju ljuske. Bolest je obično prisutna već pri rođenju ili tijekom ranog djetinjstva. Koža je izrazito suha i ljuskava. Redovita primjena vazelina na kožu olakšava simptome ove teške bolesti

Veterinarska kozmetologija

Vazelin se nerijetko koristi i u zaštiti šapica životinja od vanjske iritacije, kao i kod ubrzavanja cijeljenja rana.

Benefiti vazelina

Zaštitna ili barijerna uloga vazelina

Vazelin štiti kožu od djelovanja hladnoće, vlage, pritiska, djelovanja urina i stolice kod nošenja pelena i drugih mogućih vanjskih iritansa. U osoba preosjetljivih na kontaktne alergene poput nikla, gume, različitih mirisa i slično, zaštita kože vazelinom će smanjiti kontakt kože s alergenima

Vlaženje (hidriranje) kože

Okluzivni učinak vazelina ne dozvoljava isparavanje vode iz kože i voda se zadržava u koži te koža ostaje vlažna.

Obnova oštećene kožne barijere

Zdrava kožna barijera je preduvjet zdravlja kože. U bolestima kože poput atopijskog dermatitisa postoji nasljedna sklonost oštećenoj kožnoj barijeri. Primjena emolijensa poput vazelina osnova je terapije ove skupne bolesti zbog obnove oštećene kožne barijere. 

 

Vazelin je tradicionalni emolijens masne, guste, voskaste strukture te se zbog uloge u zaštiti i obnovi kožne barijere te vlaženju kože često koristi u njezi suhe kože i kao dodatak liječenju brojnih bolesti kože. Osim u ljudi, vazelin se nerijetko koristi i u veterinarskoj kozmetologiji.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci