30.01.2024.

Konjuktivitis kod beba i djece - Simptomi, liječenje i prevencija

Konjuktivitis je najčešći kod djece i beba, obično virusni ili bakerijski, no postoje i druge vrste. Saznajte koji su simptomi i kako izliječiti konjuktivitis.

Konjuktivitis kod beba i djece

Konjuktivitis kod djece je vrlo česta bolest, i to posebno kod manje djece, budući da je vrlo zarazan i jednostavno se širi. Od konjuktivitisa obolijevaju djeca svih dobi, kao i odrasle osobe. 

Radi se o upali oka s crvenilom i iscjetkom, što može izgledati dramatično, ali se ipak najčešće se radi o blagoj infekciji oka koja se uspješno liječi. Postoji više potencijalnih uzroka konjuktivitisa u djece, a najčešće su to virusna ili bakterijska infekcija i alergija, a postoje i drugi rjeđi uzroci kao što su kemijska iritacija ili strano tijelo u oku. 

U nastavku članka pročitajte o tome koje sve vrste konjunktivitisa postoje, koje su to posebnosti konjuktivitisa kod beba u prvom mjesecu života, kako se konjuktivitis dijagnosticira i liječi i kada konjunktivitis može predstavljati hitno stanje.  

Što je konjuktivitis?

Konjunktivitis se definira kao upala konjunktive ili spojnice, prozirne opne koja oblaže unutarnju stranu kapaka i bjeloočnicu oka.

Konjuktivitis kod novorođenčadi ima određene posebnosti po kojima se razlikuje od konjuktivitisa nakon novorođenačke dobi. Prilikom vaginalnog porođaja dijete prolazi kroz porođajni kanal i dolazi u doticaj s majčinim vaginalnim sekretom. Mikroorganizmi sa sluznice majke prelaze na novorođenče, a neki od njih mogu uzrokovati infekciju u novorođenčeta, a posebno često konjuktivitis. To je razlog zašto se u rodilištima provodi prevencija novorođenačke oftalmije, odnosno novorođenčadi se po rođenju u oči ukapavaju antimikrobne kapi za konjuktivitis kako bi se spriječila opasna gonokokna infekcija očiju. 

Međutim, novorođenčad se često inficira drugim mikroorganizmima sa sluznice majke, koje ne djeluje ova prevencija, a to su prvenstveno: 

 • klamidija — uzrokuje oko 40% svih bakterijskih konjuktivitisa u prvom mjesecu života. Radi se o blagom konjuktivitisu sa oskudnim iscjetkom ili pak jakim otokom vjeđa i obilnim iscjetkom. Nastaje od 5.-14. dana života i mora se liječiti sistemskim antibiotikom jer se zna da veliki dio novorođenčadi s klamidijskim konjuktivitisom istovremeno ima i infekciju dišnih puteva
 • ostale bakterije koje uzrokuju konjunktivitis uzrokuju ga uglavnom nakon prvog tjedna života. U liječenju se primjenjuje ciljana antibiotska terapija u obliku kapi za konjuktivitis uz mast za konjuktivitis.  

Vrste konjuktivitisa

Herpetični keratokonjuktivitis

Glavni virusi koji uzrokuju konjuktivitis kod beba su herpes simpleks virus (HSV) tip 1 i 2 koji uzrokuju herpetični keratokonjunktivitis, koji se javlja u prvih 28 dana života. Ovaj tip konjuktivitisa nije čest, ali predstavlja potencijalno ozbiljnu bolest koja se mora liječiti u bolnici. 

Kemijski konjuktivitis

Uzrok konjuktivitisa kod beba može biti i kemijski konjuktivitis, koji ponekad nastaje kao iritacija oka nakon primjene kapi za konjuktivitis u rodilištu. Crvenilo i suzenje iz oka nastaju nekoliko sati nakon primjene kapi, traju 2-4 dana te u najvećem broju slučajeva prolaze spontano, bez terapije. 

Osim navedenog, potrebno je spomenuti i često stanje kod novorođenčadi i dojenčadi, a to je urođeno suženje ili blokada suznog kanala koji odvodi suze iz oka prema nosu. Suzni kanali su prirodno uži kod novorođenčadi, a ako je to suženje značajno ili je na ulazu opna, suze će teže otjecati iz oka te će dijete stalno imati suzno oko. 

Savjetuje se redovito ispirati suze i masirati kanalić, što potiče njegovo otvaranje, a dođe li do konjuktivitisa, što nije rijetko, potrebno je potražiti pomoć liječnika koji će propisati antibiotske kapi za konjuktivitis

Dobra je vijest da se tek 10% suznih kanala se ne otvori do prvog rođendana. U tom slučaju, oftalmolog odlučuje je li potrebno učiniti jednostavan operativni zahvat.

U dojenčadi i djece najčešće se radi o infektivnom (virusnom ili bakterijskom), alergijskom,  iritacijskom ili nespecfičnom konjuktivitisu.

Virusni konjuktivitis

Virusni konjuktivitis kod djece tipično je uzrokovan virusima koji uzrokuju prehladu, odnosno virusnu infekciju gornjih dišnih puteva. 

Dijete može imati izolirane simptome virusnog konjuktivitisa ili virusni konjuktivitis u sklopu drugih simptoma virusne infekcije gornjih dišnih puteva, kao što su povišena temperatura, curenje nosa, bolno grlo, blago povećani limfni čvorovi na vratu, osip, proljev i sl.

Najčešći simptomi uključuju:

 • crvenilo
 • vodenasti ili sluzavi iscjedak
 • pečenje i nelagodu u oku

Tijekom spavanja, iscjedak se sasuši u krastice, a kroz dan se stvara diskretan vodeni iscjedak.  Ako je inicijalno bilo zahvaćeno jedno oko, za očekivati je da će se nakon 24-48 h virusni konjuktivitis proširiti i na drugo oko.

Virusni konjuktivitis može nastati i u tijeku vodenih kozica ili varičela, što može izgledati dramatično. Srećom, u većini slučajeva ove promjene prolaze same od sebe i nije potrebno posebno liječenje, a nelagoda se može olakšati uz primjenu kapi za oči bez recepta ili umjetnih suza bez konzervansa. 

Kako se prenosi virusni konjuktivitis?

Virusni konjuktivitis kod djece jako je zarazan. Prenosi se kontaktom, najčešće preko predmeta koji dolaze u doticaj se iscjetkom iz oka zaražene osobe. Na primjer, virus se može prenijeti kada dijete koje ima konjuktivitis, nakon što je diralo svoje oko, dodirne neki predmet ili površinu, koju će potom dodirnuti drugo dijete i potrljati nakon toga svoje oko. 

Prenosi se ako u izravno oko dospiju zaražene suze, sekret iz oka ili gornjih dišnih puteva osobe koja ima virusnu infekciju. Virusni konjuktivitis se također lako prenosi i dijeljenjem ručnika, maramica i jastuka

Bakterijski konjuktivitis

Bakterijski konjuktivitis je također jako zarazan, a vrlo često istovremeno bude zaraženo više članova iste obitelji ili kolektiva. Najčešće ga uzrokuju bakterije koje su uobičajeni stanovnici gornjih dišnih puteva, Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae i Moraxella catarrhalis.

Najčešći simptomi bakterijskog konjuktivitisa uključuju:

 • crvenilo
 • gusti iscjedak iz oka

Iscjedak može biti žut, bijel ili zelen, a karakteristično je da se obilno i uporno stvara. Kapci djeteta nakon spavanja mogu biti zalijepljeni obilnim osušenim gnojnim iscjetkom. 

Kako se prenosi bakterijski konjuktivitis?

Bakterijski konjuktivitis se, slično kao i virusni konjuktivitis, prenosi kontaktom preko predmeta ili površina i dijeljenjem ručnika, maramica i jastuka

Veća djeca koja nose kontaktne leće pod povećanim su rizikom za razvoj bakterijskog konjuktivitisa, posebno ako ne održavaju besprijekornu higijenu ruku, podloga i predmeta tijekom čitavog procesa vađenja, čišćenja, pohranjivanja i primjene leća u oči. 

Alergijski konjuktivitis

Alergijski konjuktivitis uzrokuju alergeni iz zraka koji dolaze u doticaj sa opnom u oku, što kod djeteta koje je alergično uzrokuje alergijsku upalnu reakciju. Alergijski konjuktivitis se najčešće javlja u djece koja od ranije već imaju alergiju (najčešće su to alergija na hranu, atopijski dermatitis, alergijska asthma) ili imaju predispoziciju za razvoj alergije (atopija). 

Alergijski konjuktivitis se može javiti i u djeteta koje do tada nikada nije imalo alergiju. Javlja se tipično oko 4. godine života, iako nema pravila te se može javiti i prije i nakon te dobi.  

Ovisno o tome na koji je alergen dijete alergično, alergijski se konjuktivitis može javiti naglo (akutno), sezonski ili pak biti prisutan čitavu godinu (npr. kućna prašina).

Dominantni simptomi su:

 • crvenilo očiju,
 •  svrbež i 
 • prozirni iscjedak — i to iz oba oka istovremeno. 

Druge vrste konjuktivitisa

Druge vrste konjuktivitisa kod djece se znatno rjeđe javljaju od navedenih, a to su toksični i iritacijski konjuktivitis, koji se javljaju kao reakcija na neki sastojak kapi za oko, odnosno na neki iritans kao što je klor ili duhanski dim. 

Nespecifični konjuktivitis kod djece najčešće nastaje kao reakcija na strano tijelo u oku, a kod djece su to najčešće pijesak, prašina ili trepavica. Kod iritacijskog i nespecifičnog konjuktivitisa oko je tipično crveno, a moguć je i iscjedak

Za koliko dana prolazi konjuktivitis?

Trajanje konjuktivitisa ovisi o njegovom uzroku te liječenju. Za najčešće uzroke, u pravilu vrijedi sljedeće:

 1. ako je u pitanju virusni konjuktivitis, on će trajati onoliko koliko traje virusna infekcija, a to obično 3-5 dana, ako ne nastanu komplikacije
 2. ako je u pitanju bakterijski konjuktivitis, simptomi se uglavnom smiruju unutar 48 h od početka redovite primjene antibiotske terapije. U prvih 48 h terapije, sekret iz oka se i dalje smatra zaraznim te se infekcija lako može prenijeti na drugo oko ili na oko druge osobe. Važno je nastaviti primjenjivati terapiju i nakon što više nema simptoma, a to je obično 5 punih dana.
 3. ako se radi o alergijskom ili toksičnom konjuktivitisu, trajanje simptoma ovisi o prisutnosti određenog alergena, odnosno iritansa u zraku te o korištenju terapije za olakšanje simptoma alergije
 4. nespecifični konjuktivitis najčešće prolazi sam od sebe unutar 12-24 h nakon što se odstrani ili ispere strano tijelo iz oka

Kapi za konjuktivitis

Kada se dijete s konjuktivitisom može vratiti u kolektiv?

Najsigurniji pristup, kako bi se spriječilo daljnje širenje virusnog i bakterijskog konjuktivitisa, je ostati izvan kolektiva sve dok iz upaljenog oka ne prestane curiti iscjedak. 

 • Kod virusnog konjuktivitisa, koji je najčešće povezan s infekcijom gornjih dišnih puteva, potrebno je pričekati da prođu svi simptomi infekcije, što je obično 3-5 dana, ako nije došlo do komplikacija.
 • Kod bakterijskog konjuktivitisa, ako se radi o djetetu jasličke i vrtićke dobi, nepisano je pravilo da se dijete čuva izvan kolektiva 5 dana, odnosno za čitavo vrijeme trajanja lokalne terapije. Važno je nastaviti primjenjivati terapiju i nakon što više nema simptoma, a to je obično 5 punih dana. 
 • Kod bakterijskog konjuktivitisa, ako se radi o većem djetetu školske dobi, dovoljno je ostati izvan kolektiva prvih 24 sata nakon započinjanja antibiotske terapije, pod uvjetom da je došlo do značajnog smanjenja simptoma. Nakon povratka, potrebno je još nekoliko dana izbjegavati bliske kontakte s drugima i pojačati higijenu, a terapiju je potrebno provesti do kraja.

Konjuktivitis kod djece i beba – simptomi

Simptomi konjuktivitisa uzrokovanog infekcijom mogu biti sljedeći: 

 • crvenilo oka
 • nelagoda u oku (radi koje se dijete žali na osjećaj kao da ima pijesak u očima) 
 • radi te senzacije u očima, dijete može učestalije treptati i trljati oči
 • iscjedak iz oka koji se nakuplja na trepavicama i rubovima vjeđa (kod virusnog konjuktivitisa iscjedak je prozirniji i nije tako obilan, dok je kod bakterijskog obilan, gust i stvara se kontinuirano tijekom dana)
 • crvenilo ruba vjeđa
 • otok vjeđa
 • blaga bolnost oka
 • osjetljivost na intenzivnu svjetlost.

Konjuktivitis može zahvatiti jedno ili oba oka. Kod virusnog ili bakterijskog konjuktivitisa simptomi tipično počinju na jednom oku te se unutar 2 dana mogu proširiti i na drugo oko. Simptomi alergijskog konjuktivitisa, osim crvenila i iritacije vjeđa uvijek uključuju svrbež i vodeni iscjedak iz oba oka

Kada konjuktivitis može predstavljati hitno stanje?

Ako je kod djeteta koje ima konjuktivitis temperatura povišena te ako je ono narušenog općeg stanja, ako ima dodatne simptome kao što su osip, otok limfnih čvorova na vratu, bolovi u trbuhu ili povraćanje, potrebno je odmah se javiti liječniku kako bi se isključile rijetke upalne bolesti koje se mogu očitovati i konjuktivitisom, kao što su Kawasakijeva bolesti ili MIS-C i rijetka komplikacija COVID-19 infekcije u djece. 

Ako je oko djeteta jako otečeno, jako crveno ili čak izbočeno, posebno ako dijete ima i povišenu temperaturu i upalu gornjih dišnih puteva, moguć je razvoj gnojne upale područja oko (periorbitalni celulitis), što je hitno stanje te je odmah potrebno potražit liječničku pomoć. 

Konjuktivitis kod djece i beba – liječenje

Kapi za konjuktivitis

 • Kapi za konjuktivitis bez recepta mogu se nabaviti u ljekarni, a služe da se oko ispere te da se sluznica umiri, što je važno raditi i kod upale i kod iritacije i kod stranog tijela, kao i kod alergije.
 • Kapi za konjuktivitis s antibiotikom propisuje liječnik i ne mogu se kupiti bez liječničkog pregleda i recepta. 

Ako sumnjate da dijete ima bakterijski konjuktivitis, potrebno je posjetiti liječnika koji će utvrditi čemu se radi te je li potrebno propisati terapiju antibiotikom. Za liječenje bakterijskog konjuktivitisa propisuju se antibiotske kapi za konjuktivitis. Kod nas su to najčešće kapi tobramicina.

Kapi se primjenjuju direktno u oko 3x na dan, a terapija obično traje 5 dana. 

Oprez! Ako se simptomi bakterijskog konjuktivitisa ne smiruju nakon 48 sati redovite primjene antibiotskih kapi za konjuktivitis, potrebno je ponovno posjetiti liječnika, koji će tada revidirati dijagnozu i terapiju. 

Za alergijski konjuktivitis propisuju se kapi koje sadržavaju lijek protiv alergije i koje se mogu primjenjivati svakodnevno i više tjedana uzastopce. 

Mast za konjuktivitis

Za liječenje bakterijskog konjuktivitisa, uz antibiotske kapi, često se kod djece propisuje i antibiotska mast za konjuktivitis. Kod nas je to najčešće mast tobramicina

Mast se primjenjuje s unutrašnje strane donjeg kapka i na vjeđe, dvaput na dan, barem 15 minuta nakon primjene kapi, a terapija obično traje 5 dana. 

Prirodni lijek za konjuktivitis

O vrstama kapi za konjuktivitis bez recepta posavjetujte se sa svojim ljekarnikom te u suradnji s njim odlučite koja je vrsta kapi najprikladnija za vaše dijete. 

Tu se radi o pripravnicima izotonične otopine sa ili bez dodatnih tvari za umirenje i vlaženje sluznice oka kao što su kamilica, biljka vidac ili ektoin, hijaluronska kiselina i dekspantenol (npr. OCUflash, Optavid Baby S, Bepanthol®).

Uvijek pazite da kupujete kapi za oči bez konzervansa kako ne bi došlo do dodatne iritacije oka. U slučajevima iritacije oka i virusnog konjuktivitisa kod djece, kapi za oči bez recepta su obično dovoljne da smire reakciju oka kroz 24-48 h.   

Kamilica i konjuktivitis 

Kamilica ima blago protuupalno djelovanje pa se čaj od kamilice, ohlađen na sobnoj temperaturi, može koristiti kao dodatna terapija bilo kojeg oblika konjuktivitisa

Koristi se za obloge očiju u slučajevima kada su upaljene vjeđe, za ispiranje oka, kao i za odstranjivanje iscjetka.

Nakon što ste oprali i dezinficirali ruke, jednokratnu maramicu umočite u čaj, malo iscijedite i stavite na zatvoreno oko kao oblog ili jednim potezom od nosa prema vanjskom rubu oka očistite oko. Za drugo oko koristite novu maramicu. 

Prevencija konjuktivitisa kod djece i beba

Za prevenciju novorođenačkih konjuktivitisa koristi se prenatalni skrining majki na najčešće uzročnike koji mogu prijeći na bebu tijekom porođaja i uzrokovati konjuktivitis kod beba. U rodilištu se vrši prevencija gonokoknog konjuktivitisa, i to primjenom kapi u prvim satima života. 

Prevencija konjuktivitisa kod beba koje imaju suženi suzni kanal vrši se redovitom masažom i ispiranjem iscjetka, a može se koristiti i prirodni proizvod Optavid Baby S koji smiruje iritaciju, suzenje i crvenilo. 

Infektivni konjuktivitis lako se prenosi među djecom. Prevencija uključuje sljedeće:

 • djecu koja imaju konjuktivitis ne smije se voditi u kolektive sve dok su zarazna, odnosno, dok se ne provede propisana terapija, ako se radi o bakterijskom konjuktivitisu
 • dijete treba poticati i naučiti da često pere ruke toplom vodom i sapunom
 • treba paziti na to da se ne dijele kapi za oči, maramice, ručnici i jastuci.

Kod djece koja su alergična treba pratiti peludnu prognozu i izbjegavati izlaganje alergenima u periodima dana kada se očekuje najveća koncentracija alergena u zraku. Nakon izlaganja zraku s alergenima trebalo bi skinuti robu, oprati kosu i isprati alergen kapima kao što su Vizol S Allergy koje sadrže prirodni sastojak ektoin.

Ako je u pitanju alergija na prašinu, treba redovito uklanjati prašinu usisavačem s posebnim filterom, potom vlažnom krpom prebrisati podove i sve površine. Treba ukloniti tepihe i zavjese. Madrace, jastuke i prekrivače treba obući u posebne presvlake protiv grinja, a plahte, jastučnice i navlake za poplun prati na barem 60°C i često mijenjati.

Konjuktivitis je česta dječja zarazna bolest koja je, srećom, u većini slučajeva blagog tijeka i uspješno se liječi. Na prvi znak bilo kakve iritacije oka, crvenila ili sumnje na strano tijelo u oku, treba kod kuće započeti sa primjenom kapi koje se kupuju u ljekarnama bez recepta, a koje služe da se oko ispere te da se smanji iritacija sluznice. 

Ako se radi o virusnom konjuktivitisu ili iritaciji, terapija antibiotikom neće biti potrebna, osim u slučaju komplikacija. Ako sumnjate na bakterijski konjuktivitis te kada dijete uz upalu oka ima i druge simptome potrebno je javiti se liječniku. Ako vam liječnik propiše antibiotsku terapiju, potrebno je redovito primjenjivati kapi i mast i dijete čuvati izvan kolektiva do završetka terapije. 

Ako znate da vaše dijete boluje od alergijskog konjuktivitisa, pratite peludni kalendar. Tako ćete se pripremiti, na vrijeme krenuti s terapijom i spriječiti vrlo neugodne simptome alergijskog konjuktivitisa. 

Ana Balažin Vučetić

Članak napisala:

Dr. Ana Balažin Vučetić, spec. pedijatrije

radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci