08.08.2023.

Popis stvari za školu - Pripremite sve za školu uz Lidl

Pripremite sve za školu uz Lidl. Otkrijte naše savjete za kupnju stvari za školu, kako uštedjeti i popis što će sve biti potrebno vašem djetetu.

Imate osjećaj da ste svoje dijete jučer upisivali u vrtić, a sada ga odjednom morate pripremiti za prvi dan škole? Ako nemate iskustva u opremanju školarca, onda je pred vama uzbudljiva, ali i izazovna avantura pripreme za školu. U nastavku doznajte što bi sve vašem djetetu moglo biti potrebno i kako kupovinu školske opreme maksimalno prilagoditi vašem kućnom budžetu.

Popis stvari za školu

Neke škole imaju praksu informirati roditelje o popisu stvari koje su potrebne za polazak u školu, ali to nije pravilo. U slučaju da niste dobili popis ili isti nije objavljen na internetskim stranicama škole, obavite kupnju osnovnog pribora pa će vam tijekom prvog tjedna škole biti lakše naknadno kupiti opremu ako bude potrebno. Donosimo popis stvari za školu:

 • školska torba
 • pernica s priborom (drvene olovke HB, gumica, šiljilo, drvene bojice)
 • škare i ljepilo
 • prozirni omoti za knjige i bilježnice
 • naljepnice s imenom i prezimenom za omote
 • bilježnice (5 crtančica, 5 pisanki, 5 matematičkih i geometrijskih bilježnica)
 • informativka
 • raspored sati
 • mapa za likovnu kulturu
 • pribor za likovnu kulturu (olovka B, uljane pastele, vodene boje, tempere, kistovi, glinamol, ljepilo, plastična čaša i paleta)
 • papuče/tenisice za školu
 • vreća za papuče/tenisice za školu
 • pamučna bijela majica i kratke hlače/tajice za tjelesni odgoj
 • tenisice za tjelesni odgoj
 • boca za vodu
 • reflektirajući prsluk

Na popisu stvari za školu koje bi svakako mogle olakšati svakodnevicu vašem djetetu, ali i vama, treba izdvojiti dječje slušalice kao i pametni sat za djecu. Svu potrebnu opremu za školu i školski pribor možete potražiti u Lidl trgovinama

Kupnja stvari za školu kao zabavna zajednička aktivnost

Kako uštedjeti na školskom priboru

Bez obzira na to radi li se o pripremi za povratak ili za prvi polazak u školu, većinu djece veseli biranje školske opreme. To je ujedno prilika da s djetetom razgovarate u opuštenom i zabavnom okruženju te ga na taj način dodatno pripremite za novo razdoblje u životu. Kako bi djetetu prvi odlazak u kupovinu školskog pribora i opreme bio zanimljiviji, stručnjaci savjetuju da organizirate nekoliko zajedničkih aktivnosti.

Zajedničke aktivnosti prije početka škole

Prije nego krenete u nabavku opreme za školu, provedite kvalitetno vrijeme s djetetom kroz koje ćete mu približiti ono što ga uskoro očekuje:

 • prošetajte s djetetom do škole u drugoj polovici kolovoza jer ćete tada moći pokazati djetetu školsko predvorje, učionice, garderobu, blagovaonicu
 • posudite u knjižnici knjige i slikovnice koje su prilagođene uzrastu vašeg djeteta, a bave se različitim emocijama, uključujući i one koje su vezane uz polazak u školu
 • igrajte se škole, mijenjajte uloge i dozvolite djetetu da bude učitelj ili učiteljica, a kako biste imali “materijal za rad”, isprintajte nekoliko bojanki 
 • ako želite igranje škole podići na višu razinu, osmislite igru “jedan dan u školi”, koja će uključiti rano ustajanje, spremanje stvari za školu (iskoristite bojanke, bojice, vrtićki ruksak), dolaska do škole i povratak doma te pisanje zadaće.

Ovakve aktivnosti će djetetu približiti ono što ga uskoro očekuje, a samim će time kupovinu školskog pribora i opreme učiniti jasnijom. Također, odabir stvari za školu dijete neće percipirati isključivo kao zabavnu kupovinu svega što mu se svidi, već prvenstveno onoga što je potrebno za školu.

Plan kupnje stvari za školu

Obavezno uključite dijete u kupovinu opreme za školu, a kako bi proces bio zabavan i produktivan, primijenite savjete stručnjaka:

 • pripremite ranije navedeni popis stvari za školu i usporedite ga s popisom potrebne školske opreme na internetskim stranicama škole ako postoji
 • zajedno napravite plan kupovine, što ćete kupovati i zašto
 • prelistajte kataloge trgovina koje u ponudi imaju opremu za školu kao što je Back to school ponuda u Lidl trgovinama 
 • objasnite djetetu da školska torba i pernica moraju biti praktične, a ne samo vizualno atraktivne kako biste izbjegli dramu prilikom kupovine
 • dopustite djetetu da bira između nekoliko različitih dizajna bilježnica, pernica i torbi kako bi imalo osjećaj izbora, ali svakako ostanite u okviru vašeg kućnog budžeta, kao i popisa onoga što je potrebno za školu
 • dozvolite djetetu da odabere jednu stvar koju izrazito želi iako nije na popisu obvezne opreme, a pripada kategoriji stvari za školu.

Uključivanje djeteta u odabir i kupnju opreme za školu jednako je važno kao i sve druge aktivnosti koje će ga učiniti spremnim za prvi dan škole. 

Kako odabrati kvalitetnu školsku torbu

Prilikom odabira školske torbe morate biti ustrajni i ne dozvoliti djetetu da torbu bira isključivo prema omiljenim likovima iz crtića ili video igrica. U Hrvatskoj školska torba jednog prvašića teži između 6 i 7 kilograma, što je za njegovu prosječnu težinu od oko 24 kilograma veliko opterećenje, zbog čega torbu treba birati prema nekoliko važnih kriterija.

Dob djeteta

Nikako nemojte kupovati torbu koja nije prilagođena dobi vašeg djeteta, odnosno njegovoj težini i visini. To znači da trebate obratiti pozornost na dimenzije i težinu školske torbe, a možete se odlučiti i na dugoročniju kupnju pa odabrati školsku torbu koja se prilagođava uzrastu djeteta.

Materijal školske torbe

Sintetički materijali poput poliestera i najlona su dobar odabir pošto bi školska torba trebala biti otporna na vodu, odnosno nepromočiva, no postoje i torbe izrađene od pamuka. Na taj način ćete pridonijeti očuvanju okoliša, ali morate imati na umu da su prirodni materijali manje izdržljivi od sintetičkih.

Naramenice školske torbe

Udobne i podesive naramenice važne su za maksimalmnu udobnost prilikom nošenja školske torbe. Birajte one one koje se kopčaju preko prsa i struka djeteta, a kako biste dodatno povećali sigurnost, preporuka je odabrati reflektirajuće naramenice da dijete bude uočljivo u večernjim satima, pri povratku iz škole.

Ergonomija školske torbe

Uz ergonomske naramenice, kvalitetne školske torbe imaju i ergonomski stražnji dio koji maksimalno smanjuje opterećenje kralježnice djeteta. Stručnjaci preporučuju da birate takav model školske torbe kako njeno nošenje ne bi ugrožavalo rast i razvoj vašeg princa ili princeze.

Pretinci na školskoj torbi

Pretinci su nužni za što bolju organizaciju udžbenika i školskog pribora, ali pripazite da ne birate torbu koja s pretincima koji vašem djetetu i njegovim navikama nisu potrebni.

Motivi na školskoj torbi

Ovisno o tome birate li torbu za jednu školsku godinu ipak želite da torba izdrži što duže, birajte i motiv na torbi. Naravno da je važno da se djetetu torba sviđa, no ako dijete svake godine ima nove uzore i junake, probajte ga usmjeriti na odabir motiva koji će ga veseliti nekoliko godina, a ne samo jednu sezonu.

Vrste školskih torbi

Oprema za školu

Kada je riječ o vrstama školskih torbi, na tržištu su najzastupljenija tri modela.

Školska torba ruksak

Ruksak je model školske torbe za koju se odlučuje većina roditelja, no za one najmanje svakako trebate obratiti pozornost na sve ranije navedene kriterije kako bi ruksak odgovarao vašem djetetu.

Školska torba na kotačiće

Školska torba koju djeca mogu primiti za ručku i vući na kotačiće posljednjih je godina sve popularniji model za prvašiće, ali nije dobar odabir ako dijete mora prelaziti preko puno stepenica, šljunka ili različitih vrsta neravnih terena.

Školska torba kombinacija

Praktično rješenje je ruksak koji se može nositi na leđima, ali i vući na kotačiće ukoliko dijete osjeti da mu je torba u nekom trenu preteška.

Školske torbe možete pronaći u trgovinama, specijaliziranim knjižarama ili naručiti putem web shopova, no dijete bi je prilikom kupnje ipak trebalo isprobati. Tako ćete biti sigurni da ste odabrali torbu koja najviše odgovara vašem budućem školarcu ili školarki!

Kako uštedjeti pri kupnji stvari za školu

Školska torba

Odabir stvari za školu najslađi je dio pripreme za školu, ali financijski izdaci baš i nisu slatki, već ostavljaju gorak okus u ustima brojnih roditelja. Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, hrvatski osnovnoškolci dobivaju udžbenike besplatno, što rasterećuje kućni budžet, ali opremanje za školu je i dalje veliko financijsko opterećenje za prosječnu obitelj. Financijski izdaci su još veći u obiteljima s više školaraca, a svakako ne smijemo zanemariti činjenicu da opremanje za školu ne znači samo kupovinu školske opreme, nego i obnavljanje garderobe koju djeca u školskoj dobi brzo prerastu. Ipak, postoje trikovi pomoću kojih možete smanjiti troškove i izbjeći debele minuse prilikom opremanja školarca.

Odredite budžet 

Prvi korak u nastojanju da uštedite pri kupnji stvari za školu je određivanje budžeta kojeg biste se barem približno trebali držati. Tako ćete osvijestiti koliko uistinu možete potrošiti na određeni dio školskog pribora i drugih stvari za školu.

Napravite inventuru 

Napravite generalno čišćenje u dječjoj sobi, popišite sve što imate za dijete, bilo da je riječ o garderobi koju može naslijediti od starije braće/sestara, o školskoj torbi ili nekom drugom dijelu opreme za školu. Sigurno će se naći pokoji paket drvenih bojica, škare, gumice i sl.

Organizirajte buvljak

Ako imate prijatelje s djecom sličnog uzrasta, organizirajte mali buvljak na kojem ćete razmijeniti stvari, odnosno proslijediti odjeću, obuću i opremu koja vam više nije potrebna.

Usporedite cijene 

Nemojte srljati u shopping, prvo usporedite cijene školske opreme i odjeće jer većina trgovina ima online kataloge i web shopove putem kojih se možete informirati. Napravite plan kupnje prema svom popisu i krenite u akciju.

Pratite rasprodaje

Pratite rasprodaje uoči početka nastave jer je tada cijena opreme čak upola jeftinija, a tada bi bilo idealno kupiti neke artikle za sljedeću školsku godinu jer tako možete uštedjeti značajnu svotu, pogotovo ako je riječ o školskoj torbi.

Kupujte setove

Kupovina torbe, pernice i vreće za papuče u setu je puno isplativija od pojedinačne kupovine istih artikala.

Školski pribor kupujte postepeno 

Nemojte zaletavati ni u slučaju školskog pribora, već kupite zbilja ono osnovno s popisa stvari za školu, a tijekom školske godine nadokupite ono što je djetetu potrebno.

Informirajte se o potporama za kupnju školske opreme 

Određeni gradovi i županije u Hrvatskoj osiguravaju vaučere ili poklon bonove za kupnju školske opreme, o čemu se možete raspitati u školi koju dijete pohađa ili na internetskim stranicama grada ili županije u kojima živite.

Reciklirajte 

Poticanjem djece da nasljeđuju ili razmjenjuju garderobu nećete samo uštedjeti, već time učite djecu važnosti recikliranja. Kako biste dodatno rasteretili budžet, prikupite njihove stare bilježnice i knjige i raspitajte se o otkupu starog papira u vašoj lokalnoj zajednici. Svaki dodatni euro će dobro doći, a priroda će vam biti zahvalna.

Opremanje za školu, pogotovo ako se radi o prvašićima, lakši je dio pripreme za školu. Puno razgovora s djetetom o njegovim osjećajima, očekivanjima i strahovima je iznimno važan dio pripreme, stoga to nikako nemojte preskakati. Ako je vaše dijete već ranije prepoznato kao darovito dijete, razgovarajte s učiteljicom, učiteljem i stručnom službom o njgovim potrebama. Dodatna nastava, izborne aktivnosti i radionice potaknut će razvoj djetetovih talenata i stvaralaštva. Budite roditelj koji je podrška svome djetetu u otkrivanju svega što novo poglavlje u njegovom životu nosi. Sretno!