30.06.2020.

Prirodno čišćenje (detoksikacija) jetre ─ čajevi i prehrana

Nastavite čitati kako biste naučili koje promjene u načinu života mogu pružiti stvarne pozitivne učinke za vašu jetru, umjesto lijekova.

Uvod

Čišćenje ili detoksikacija tijela, potom i čišćenje jetre jedno je od najučestalijih tema pitanja koje primaju liječnici, ljekarnici i nutricionisti diljem svijeta u raznim kontekstima zdravlja. No kada se govori o detoksikaciji, treba biti objektivan i objasniti da se taj pojam nerijetko pogrešno i pretjerano koristi. Tim više što je riječ o medicinskom, znanstveno utemeljenom terminu povezanom s farmakologijom i znanošću, te koji zahtijeva ozbiljnost i dobro objašnjenje. 

Jetra kao “središnji laboratorij i središnja tvornica” tijela svakako je najizloženiji i najpogođeniji organ. Uz jetru, utjecaju toksina još su izloženi koža, bubrezi i pluća. Unatoč velikoj složenosti i doista brojnim zadaćama jetre, u normalnim okolnostima funkcioniranja jetre ishodi nisu toliko dramatični da bi se jetra odjednom iscrpila ili preopteretila, kao što se nerijetko nastoji prikazati. Mnoga se tumačenja o potrebi za detoksikacijom jetre trebaju postaviti u razuman okvir. No ipak, zdrava jetra treba zdravu prehranu i opće higijenske mjere koje treba poštivati. 

Što je jetra i kako nam služi

Jetra je jedna od najvažnijih organa u tijelu čovjeka, drugi najveći organ, a ujedno i najveća žlijezda u tijelu. Kao takva, ima vrlo velik broj zadataka i funkcija s ciljem održavanja homeostaze – ravnoteže zdravlja čovjeka. Ovaj veliki organ izrazito je ispunjen krvlju, i to s razlogom, budući da je jetra glavni “skretničar” kroz koji prolazi jedan dio krvotoka, donoseći nutrijente na reciklažu i obradu. Jetra je uz to pravi mali “laboratorij” ili velika “tvornica” kroz koju sudbinu ne mijenjaju samo nutrijenti već i stanice, hormoni, i u konačnici toksini. 

Od svih spomenutih organa, jetra ima najznačajniju funkciju pri detoksikaciji štetnih tvari ksenobiotika, od kojih mnogi zaista mogu imati toksični učinak. No i u slučajevima eventualnog oštećenja, jetra ima sposobnost regeneracije. 

Međutim, ta sposobnost nije  neiscrpna. Funkciju jetre da provodi detoksikaciju, odnosno čišćenje stranih tvari, treba podržati ispravnom prehranom i načinom života. Nerazumnim načinom prehrane bogatom šećerima, zasićenim i trans-mastima te ispijanjem alkoholnih pića svoju jetru izlažemo riziku nastanka bolesti poput masne jetre, fibroze i ciroze jetre te raka jetre.

Jetra nam služi za:

 • filtraciju krvi — glavni je sustav za pročišćavanje krvi.
 • neutralizaciju štetnih tvari — toksina i pretvorbu u manje štetne spojeve te izlučivanje mokraćom.
 • detoksikaciju ksenobiotika/toksina (štetnih tvari) kroz enzimski sustav citokrom P450 – pretvarajući ih u manje škodljive spojeve i time smanjujući moguću štetu (alkohol, organski i neorganski spojevi).
 • metabolizaciju hranjivih tvari-nutrijenata — jetra je najveći organ za izmjenu tvari.
 • metabolizaciju lijekova (što djelom spada u već spomenutu detoksifikaciju).
 • stvaranje žuči uz provođenje tzv. konjugacije raspadnog produkta hemoglobina – bilirubina.
 • stvaranje bjelančevina koji cirkuliraju krvotokom i koji su nužni za život.
 • skladištenje ugljikohidrata — uz mišiće je glavni rezervoar.
 • stvaranje ugljikohidrata iz drugih izvora kada je stanje gladovanja.
 • stvaranje kolesterola i njegova doprema iz krvi te konačnici izlučivanje  pomoću žuči.

U kontekstu dijeta i mršavljenja, često se govori o ubrzavanju metabolizma. Metabolizam je skup stotina kemijskih reakcija koji ponajprije označava izmjenu tvari. A upravo se ovi složeni procesi razgradnje i stvaranja kemijskih spojeva uglavnom odvijaju u jetri. Bilo da je riječ o stvaranju energije i određenih molekula, ili pak o složenim reakcijama razgradnje i pregradnje vitalnih molekula. 

Nakon unosa hrane i njenog prolaska kroz probavni sustav, sastavni dijelovi bjelančevina, masti i ugljikohidrata dolaze portalnim krvotokom u jetru gdje se potom mijenjaju, spremaju ili koriste za daljnje potrebe organizma. Jednako važno, mnoge reakcije hranom unesenih vitamina i mineralnih tvari odvijaju se u jetri. 

Zaključno, bez jetre nema pretvorbe i iskorištenja hrane koja se probavila. Isto tako, hrana koju čovjek konzumira direktno i indirektno utječe na njegovu ili njezinu jetru. Jetra je najvažniji organ za detoksikaciju raznih tvari. Mnoge od njih nazivamo ksenobioticima, tvarima stranog podrijetla. 

Kada se toliko govori i piše o toksinima iz hrane i ostalim stranim kemijskim tvarima iz okoline, često se govori i o potrebi za čišćenjem odnosno o detoksikaciji jetre. Jetra može biti izložena raznim promjenama i bolestima. 

Masna jetra, bilo ona alkoholna ili nealkoholna, česta je bolest jetre današnjice. Dok je neumjeren i kroničan unos alkoholnih pića posve jasno povezan s alkoholnom masnom jetrom, u današnjem društvu zahvaćenim pandemijom debljine vrlo je česta nealkoholna masna jetra.

Masne infiltracije jetre i tzv. nealkoholna masna jetra uzrokovane su neprimjerenim prehrambenim navikama – prehranom bogatom šećerima i zasićenim mastima (crveno meso i pržena hrana), uz nedostatan unos vlakana i fitokemikalija iz biljne hrane. Uz masnu jetru, za očekivati je veći rizik nastanka zastoja žuči, odnosno stvaranje žučnih kamenaca. Masna jetra usko je povezana s debljinom. Stoga je najbolja terapija i uputa za liječenje nealkoholne masne jetre održivo postupno mršavljenje i gubitak suvišnog masnog tkiva, uz smanjenje povišenih vrijednosti laboratorijskih nalaza.

Hemangiom pripada dobroćudnim tumorima, a radi se o nakupini međuprostora velikog broja normalnih ili pak neuobičajenih krvnih žila koje su ispunjene krvlju. Mogu biti na koži, u predjelu vrata i glave, ali i u organima kao što je jetra. Hemangiom jetre se po indikaciji liječnika uklanja operacijski. Češći je kod žena, a smatra se da bi estrogen, ženski spolni hormon, mogao biti jedan od čimbenika rizika. Valja imati na umu da u jetru putem krvi na “preradu” dolaze i razni hormoni kao što je spomenuti estrogen.

Ciroza jetre vrlo je ozbiljna, teška bolest jetre pri kojoj dolazi do pretvaranja tkiva jetre u tvrdo, vezivno tkivo i time se gubi velik dio jetrene funkcije. Ciroza se ne dešava preko noći i pojavom naglih simptoma. Štoviše, ona nastaje kao posljedica dugotrajnog unosa alkohola, kroničnog hepatitisa, kroničnih žučnih kamenaca, kao posljedica metaboličkih bolesti (nealkoholna masna jetra, Wilsonova bolest, hemokromatoza, autoimuni hepatitis, kolangitis). Klinički simptomi su različiti, ovisno o dinamici razvoja bolesti, no tipično je povećanje opsega trbuha, tzv. ascites, oticanje (edemi) nogu, i mnogi drugi čije promatranje i dijagnostiku valja prepustiti liječniku. Ukoliko se pravovremeno i odmah klinički ne liječi, ciroza jetre može lako prijeći u karcinom jetre.

Liječenje jetre, odnosno težih bolesti jetre, vrlo je sveobuhvatno, i u mnogim stanjima kada liječnici prosude da je počinjena nepovratna šteta, indicira se transplantacija jetre.

Mitovi o čišćenju jetre

Brojni se mitovi vežu za čišćenje jetre. I dok neki od njih imaju (nadamo se) dobru namjeru upozoravanja o važnosti očuvanja zdravlja jetre, neki savjeti i informacije mogu biti negativni. Neki u najmanju ruku mogu izazvati gubitak značajne svote novca, a neki čak i bitnije — narušavanje zdravlja.

Neki su u potrazi za čarobnom tabletom za čišćenje jetre, drugi su pak skloniji pristupu traženja i ispijanja čajeva za čišćenje jetre ili pak pseudometodama čišćenja jetre s maslinovim uljem, maslinovim uljem i limunom, gorkom soli, što je prepoznato i objašnjeno kao neutemeljene. 

Čišćenje jetre uljem, gorkom soli i grejpfrutom

U nekima se pseudo savjetima tvrdi kako je moguće izlučivanje žučnih kamenaca kombinacijom ispijanja soka od jabuke, potom gorke soli i u konačnici velike količine maslinovog ulja sa sokom od grejpfruta ili limuna, a sve s ciljem navodnog izlučivanja žučnih kamenaca. Kada se zna da je promjer stolicom izlučenih grumena nekoliko puta veći od same žučovodi, i da osobe ne doživljavaju nikakve kolike (koji su inače izrazito bolni), postoji velika sumnja na utemeljenost takvog postupka. 

Štoviše, dokazano je da sastav izlučenih grumena nema sastav kakav bi trebali imati navodni žučni kamenci: kolesterol, kalcij i bilirubin, te nemaju kristalnu strukturu. Posljedica nastanka tog grumena je kombinacija kemijskih reakcija masnih kiselina iz maslinovog ulja te kalija i organskih kiselina iz agruma.

Postoje točno određene kure koje se moraju provoditi

Kontekst je uvijek vrlo važan pa tako nije svejedno govoriti o zdravlju jetre kod osobe koja ima normalnu tjelesnu masu, nema ugrožene metaboličke parametre zdravlja, kao ni laboratorijske vrijednosti jetrenih enzima ili triglicerida, ili pak ako govorimo o pretiloj osobi koja ima masnu (ne)alkoholnu jetru s povišenim laboratorijskim vrijednostima. Detoksikacija je nužna, ali je ona i urođeni proces koji valja svakodnevno podupirati prehranom, a ne nužno striktnim postupcima ispiranja ili stimulacije kroz nekoliko dana. 

Detoksikacija se ne odvija po principu određenog protokola, nakon koje bi sve trebalo stati i nakon koje bi trebalo početi nagomilanje toksina, i tako sve do ponovne kure. No pitanje je funkcionalnosti i učinkovitosti tog sustava (na što utječe opći zdravstveni status i genetika pojedinca). Primjerice, osoba koja redovito pije alkoholna pića, boluje od debljine, ima masnu jetru, povišene jetrene enzime, povišene lipide (trigliceride i kolesterol) te k tome puši zasigurno ima smanjene kapacitete konačne neutralizacije toksina, i k tome stalno potiče dotok štetnih tvari u tijelu, tj. u jetru, gdje će se u većoj mjeri morati odvijati detoks. 

Toj osobi nećemo reći: krenite na kuru od xy dana, a nakon toga jedite i ponašajte se kao i prije, već ćemo joj objasniti da valja raditi sve ono što potiče mehanizme čišćenja jetre prehranom i drugim mjerama (prestanak i smanjenje pušenja, pijenje alkohola, znatno smanjenje obroka s prženom, masnom i zaslađenom hranom). Dakako da su namirnice bogate fitokemikalijama vrlo korisne i poželjne za nesmetanu detoksikaciju, ali ne moraju biti dio točno određene kure. Cikla, đumbir, zeleni čaj, sok od limuna, kelj, kupus, brokula, mrkva, sve su to namirnice koje treba konzumirati na dnevnoj razini. 

Čišćenje jetre nužno je za uspješno mršavljenje

Mnogo puta je rečeno, pa valja i sada reći kako je za uspješno mršavljenje potreban energetski deficit: energetski manje unijeti prehranom, a tjelesnom aktivnošću više potrošiti. Svakako da nije svejedno na koji će se način provesti ovaj deficit, da je važno unijeti dovoljno bjelančevina (određuje se po tjelesnoj masi), vlakana, tekućine (vode), s reguliranim unosom ugljikohidrata kako bi se omogućila povoljna funkcija probave, i uklanjanje nusprodukata metabolizma pri samom mršavljenju. 

Primjerice, obrok u kojem je malo više od pola tanjura sa 100 grama piletine i 5 žlica bijele riže te 2 žlice suncokretovog ulja i čaša soka uz 2 lista salate može imati istu energetsku nisku vrijednost i biti manje vrijedan pri mršavljenju nego obrok u kojem se nalazi 150 grama piletine, 2 žlice smeđe riže, pola tanjura pirea od graška i brokule i pola žlice maslinovog ulja te šalicu zelenog čaja ili čaja od đumbira.  Potonji obrok ima puno veću biološku vrijednost i više će potaknuti urođene mehanizme čišćenja jetre, lučenje žuči i stvoriti uvjete funkcionalnije probave te preduvjete za mršavljenje. Dakle, unos svih onih tvari koji potiču čišćenje jetre ne mora biti u određenoj kuri ili dijeti, već se treba unositi svakodnevno.

Srećom, kao rješenje u obliku pripravka, postoji fitoterapija temeljena na dokazima. Riječ je o uzimanju točno određenih doza aktivnih tvari biljnog materijala koje su provjerene i sigurne za zdravlje, umjesto uzimanja proizvoljno određenih doza iz neprovjerenih pripravaka za koje se ne zna ni djelotvornost, ni sigurnost .

Prirodno čišćenje jetre

Bitno je istaknuti kako naše ponašanje, pa tako i ono prehrambeno, potiče urođene metaboličke reakcije detoksikacije (odnosno čišćenja jetre), pa onda i čitavog organizma. Primjerice, nikotin iz dima cigarete, alkohol potiču aktivnost enzima faze 1 detoksifikacije. Ako osoba jede prženu hranu ili hranu koja je pougljena (neadekvatno pečena hrana na roštilju i slično), sastojci te hrane su toksični organski spojevi koji potom „automatski“ aktiviraju čišćenje tj. detoksikaciju kemijskim reakcijama najviše u jetri, te u ostalim organima.

Dakle, najosnovnija činjenica je da se jetra „čisti“ kontinuirano na svakodnevnoj razini, a ne određenim kurama. Kako bi se stekli preduvjeti, valja jesti namirnice koji omogućavaju čišćenje jetre, kao i omogućiti svojim ponašanjem (spavanjem pravilnim disanjem) nesmetano odvijanje ovih reakcija. 

Drugim riječima, kada je prehrana u pitanju, nijedan organ, pa ni jetra ne treba kampanjski pristup, već se njezino pravilno funkcioniranje treba omogućiti svakodnevnim mjerama prehrane. 

Prehrana bogata zasićenim mastima (mesne prerađevine i općenito mnogo crvenog mesa) u kombinaciji sa škrobastim namirnicama (bijeli kruh, tjestenina, krumpir, bijela riža) i s masnim umacima te slatkim napicima (gazirani sokovi) može se smatrati vrlo visokim čimbenikom rizika za nastanak masne jetre i debljanje.

Čajevi za jetru

Čajevi za jetru su tradicionalno možda prvi sinonim za najbolji prirodni lijek za jetru. I dok je usmena predaja jedno, a znanstvena utvrđenost i sigurnost primjene drugo, valja uvažiti vrijednost usmene predaje i tradicionalne medicine, ali kroz prizmu moderne znanosti farmakognozije i fitoterapije.

Sikavica plod (Silybum marianum) možda je najpoznatija ljekovita biljna vrsta koja se koristi za zdravlje jetre. Sikavica, prije svega plod sikavice, sadrži skupinu spojeva pod poznatim nazivom silimarin. Silimarin ima potencijal zaštite stanice jetre od oštećenja, kao i sposobnost popravaka ozlijeđenih stanica jetre u raznim stanjima jetre; od kolokvijalno nazvanog „čišćenja jetre od alkohola“, a može biti dio dodatne terapije pri hepatitisu, nealkoholnoj i alkoholnoj bolesti jetre, masnoj jetri, kod toksičnih učinaka alkohola na organizam, a fitoterapeut i ljekarnik može u suradnji s liječnikom propisati i sikavicu u adekvatnom standardiziranom pripravku, dodatku prehrani ili biljnom lijeku, čak i pri cirozi. U nekim se europskim zemljama ekstrakt sikavice koristi kao biljni lijek za kronične bolesti jetre, kod hepatitisa i lezija jetre, najčešće uzrokovanima prekomjernim unosom alkohola. Sikavica je neizostavni dio preporuka mnogih znanstveno utemeljenih škola fitoterapije. Iako se može koristiti kao uvarak i čaj, preporuka je da se uzima dozirano, iz standardiziranih ekstrakata biljke kojima se omogućava doziranje i kontrola učinka aktivne tvari silimarina.

Korijen maslačka (Taraxacum officinale) je gorka biljka i kao takva stimulira funkcije želuca i probavnog sustava, usporenog rada jetre, žučnog mjehura i blažeg probavnog zatvora. Koristi se i kao sušeni korijen, ili kao prženi korijen maslačka. 

Osobe alergične na biljke iz porodice Asteracea (glavočike), kojoj pripadaju maslačak i sikavica, ne smiju uzimati pripravke ove dvije biljke.

List artičoke (Cynara scolymus) potiče protok žuči i funkciju jetre, povećavajući količinu žučne kiseline. Artičoka je sastavni dio prepoznate mediteranske prehrane, ali ima veliki fitoterapijski potencijal. Rezultat korištenja artičoke može biti i snižavanje triglicerida, kolesterola i poboljšana funkcija probave masti, te povoljan učinak na detoksikaciju, a često i kod tzv. dispeptičnih poremećaja, nadutosti i napuhnutog trbuha.

Kurkuma (Curcuma longa) je ayurvedska biljka koja između ostalih ljekovitih djelovanja ima i zaštitnu funkciju na jetru. Kurkuma sadrži tvar kurkumin, koji djeluje kao kočnica (inhibitor) faze 1 detoksikacije jetre, ali potiče fazu 2 detoksikacije, što je korisno u strategiji prevencije i zaštite od raka. Nije poželjno koristiti kurkumu ni čaj od kurkume u slučaju sumnje na žučni kamenac, kao i kod poremećaja zgrušavanja krvi kojoj je propisana terapija lijekovima.

Kao i uvijek, trudnice i dojilje trebaju se suzdržati od uzimanja ovih biljnih pripravaka. Također, osobe sa žučnim kamencima trebaju se suzdržati od postupaka stimulacija lučenja žuči fitoterapijom, čajevima i prehranom, kako ne bi došlo do vrlo bolnog pomicanja žučnog kamena.

Hrana

Prije svega, valja imati na umu o kakvom je stanju riječ kada se nastoji utjecati prehranom i kada netko kaže da želi dijetu za jetru ili pak hranom obnoviti jetru. To jest, znati je li riječ o konkretnoj dijagnozi ili pak o opterećenoj funkciji jetre koju želimo podržati prehranom. Svaka dijagnoza bolesti jetre ima vlastite zakonitosti prehrane, odnosno protokol dijetoterapije kojeg valja slijediti.

No, ako nema dijagnoze i samo je blago narušena funkcija jetre, u većini slučajeva kada želimo potaknuti detoksikacijske sustave jetre, provesti takozvano čišćenje masne jetre i potaknuti njenu funkciju, potrebno je postupno povećati i održati unos:

 • namirnica bogatih sumpornim spojevima: češnjak, luk, mahunarke
 • hrane iz porodice kupusnjača (brokula, kupus-zelje, kelj, prokulice) odnosno sumporni spojevi prirodno prisutni u njima aktiviraju reakcije obje faze detoksikacije: i fazu 1 i fazu 2. Time aktivno pripomažu u uklanjanju štetnih tvari iz jetre i organizma.   
 • od tih se tvari naročito ističe jedan koji se naziva indol-3-karbinol koji snažno potiče aktivaciju detoksifikacijskih enzima u jetri i probavnom sustavu .
 • topivih vlakana: zobene pahuljice, grah, batat, repa…
 • artičoka, rotkva, daikon, crna rotkva i cikla posebno su korisne namirnice pri masnoj i otežanoj funkciji jetre
 • tekućine i biljnih nezaslađenih čajeva poput koprive i maslačka 
 • za život nužnih aminokiselina (sastavnih dijelova bjelančevina) i vitamina: tiamin B1, niacin B3, vitamin C
 • fitokemikalija, tvari koje se nalaze u namirnicama biljnog podrijetla. 
 • posebno su korisni gorki spojevi u namirnicama (radič, rukola, regmet)  i čajevima poput maslačka. 
 • vrlo je važan status mikronutrijenata folata (zeleno lisnato povrće i grahorice)
 • važan je status i vitamina B12 (meso, riba) koji zajedno s kolinom i metioninom te betainom sudjeluju u reakcijama metilacije kao neizostavnog dijela detoksikacije. Ti se spojevi ujedno nazivaju i lipotropnim spojevima, koji pospješuju dotok do jetre i iz jetre.

Osim namirnica koje valja jesti i koje potiču aktivnost enzima citokroma P450, valja znati i koje „zdrave“ namirnice nisu poželjne te koje djeluju kao inhibitori – kočnice detoksikacije. Jedan od njih je i grejpfrut (koji sadrži narangenin koji smanjuje aktivnost enzima citokroma P450 u fazi 1 detoksikacije za čak 30%). 

Visoke i vrlo visoke koncentracije vitamina topivih u mastima, prije svega vitamina A, mogu se akumulirati u masnom tkivu i jetri te izazvati razarajuće učinke. Stoga oprez pri suplementaciji određenih dodataka prehrani.

Eterična ulja

Eterična ulja ne bi se smjela uzimati bez prethodnog savjetovanja educiranog i kvalificiranog arometerapeuta ili fitoterapeuta. Prije svega valja biti siguran da je riječ o kemotipiziranim uljima, naročito ako je riječ o pripravcima za potencijalnu oralnu primjenu kroz takozvane oleokapsule.  Razna su eterična ulja s raznim kemotipovima koji se mogu koristiti za poticanje detoksikacije jetre i poticanje eliminacije tvari: od ružmarina s kemotipom verbanonom, paprene metvice do ljupčaca.

Zaključak

Regulacija tjelesne težine i uredna tjelesna masa bez viška masnog tkiva najbolja je preporuka za liječenje nealkoholne masne jetre. Ne postoji univerzalna prehrana za jetru, već se ona personalizira prema određenoj dijagnozi. Kod uglavnom zdravih osoba, umjesto da se strogo usredotočimo na koncept dijeta ili kura s hranom za čišćenje jetre, valja osvijestiti da se jede hrana koja posjeduje biološku vrijednost te izvorno potiče detoks i čišćenje jetre. Kupusnjače (kelj, prokulice, kupus), artičoka, daikon, rotkva, crna rotkva, začini poput kurkume, češnjaka i luka, zeleni čaj, mahunarke/grahorice, agrumi (osim grejpfruta) doprinijet će aktivaciji enzima i detoksikaciji jetre te lučenju žuči. 

Povremeni post i smanjenje unosa broja obroka također može doprinijeti uravnoteženju povišenih vrijednosti jetrenih enzima i probavne funkcije kod masne jetre.

Fitoterapija temeljena na dokazima te sinergijski i pravilno postavljena uz prehranu može dati lijepe i obećavajuće rezultate i bolje zdravlje.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1. NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci