16.05.2019.

Sve o štucanju kod beba prije i poslije rođenja

Štuca li vaša beba, čak i dok je još uvijek u trbuhu? Saznajte zašto bebe štucaju i kako ublažiti štucavicu kod beba prije, ali i poslije rođenja.

Zašto uopće štucamo?

Nekontrolirana kontrakcija dijafragme (u medicinskom rječniku znana kao singultus) tjera nas da brže dišemo i ispuštamo karakteristične zvukove koje zovemo štucanje. Kod većine ljudi to potraje nekoliko minuta, no u nekim slučajevima štucanje može potrajati satima. Uzroci štucanja kod odraslih su najčešće prejedanje ili ubrzano jedenje, konzumacija alkoholnih ili gaziranih pića, začinjene ili suhe hrane, ali i emocionalni stres ili druge vrste uzbuđenja.

No štucanje nije rezervirano samo za odrasle, jer štucaju i djeca, novorođenčad, ali i bebe u majčinom trbuhu. Što ga uzrokuje, kako reagirati i trebate li se zabrinuti — saznajte u nastavku teksta!

Štucanje prije rođenja — “leptirići u trbuhu”

Ovdje se ne radi o onim “leptirićima” koje ste osjetili kada ste se zaljubili u vašeg partnera ili partnericu, već o rastu i razvoju vaše bebe u trbuhu. Različite su faze koje beba prolazi prije nego se rodi, a period između 18. i 20. tjedna trudnoće je vrijeme kada majka počinje osjećati bebine prve pokrete. Većina žena kaže da ih podsjeća na lepiriće u trbuhu ili pucanje kokica, a kako vrijeme ide, leptirići postaju udarci i gurkanje tijekom cijelog dana.

Ukoliko osjetite trzaje koji su ritmički raspoređeni ili nalikuju na grčenje mišića, velika je vjerojatnost da vaša beba štuca. Štucanje bebe u trbuhu je kretnja koju bebina dijafragma počne raditi nakon što beba krene vježbati disanje, pripremajući se za izlazak iz maternice, ali imajte na umu da neke bebe štucaju više puta dnevno, a neke ne štucaju uopće.

Uzroci štucanja bebe u trbuhu

Nekoliko je uzroka štucanja kod bebe u trbuhu:

 • razvoj respiratornog sustava — dok se beba priprema za izlazak na svijet i vježba disanje, ona neprekidno guta plodnu vodu, a štucanjem je dijafragma izbacuje van
 • razvoj živčanog sustava — štucanje je također znak da se razvijaju živci u leđnoj moždini i kontoliraju dijafragmu, te da beba ima dobre reflekse
 • nestrpljivost — već u maternici bebe postaju nestrpljive i krenu razvijati refleks sisanja, srkanja, ali i zijevanja. Na taj način uvježbavaju kako jesti i odbacivati otpadni materijal iz tijela.

Kako ublažiti štucanje bebe u trbuhu

Iako je štucanje bebe u trbuhu prirodno, zdravo i ukazuje na normalan razvoj djeteta, neke majke osjećaju nelagodu.  Srećom, postoji nekoliko načina kako ublažiti štucanje vaše bebe:

 • prošetajte — kretanje može utjecati na položaj bebe u trbuhu, što može umiriti dijafragmu
 • popijte vode — njen nedostatak u vašem organizmu može utjecati na bebu
 • pojedite jabuku, kikiriki ili krekere od sira — proteini u tim namirnicama mogu uspavati bebu
 • popijte čaj od kamilice — on umiruje živčani sustav.

Razlog za zabrinutost?

Osim gore navedenih, jedan od uzroka štucanja bebe u trbuhu može biti indikacija opasnijeg zdravstvenog stanja. U kasnijoj trudnoći, nakon 32. tjedna, štucanje može ukazati na probleme s pupčanom vrpcom, uslijed kojih dolazi do promjene u brzini otkucaja bebinog srca, promjene u krvnom tlaku, nakupljanja ugljikovog dioksida u krvi i mogućeg oštećenja mozga. Ukoliko osjetite da se učestalost štucanja bebe u trbuhu povećava, kao i jačina te brzina štucanja, najbolje je obratiti se ginekologu kako biste izbjegli nepotrebnu zabrinutost, ali i posljedice u slučaju da postoji problem.

Štucanje poslije rođenja — “mali proždrljivci”

Bebe do prve godine života poprilično često štucaju, što u početku mnoge roditelje zabrine jer odmah pomisle da je riječ o problemu s disanjem. Međutim, i ovdje se radi o stezanju dijafragme te izbacivanju zraka kroz glasnice, što proizvodi zvuk štucanja. Najčešći uzrok štucanja kod beba, odnosno novorođenčadi je hranjenje,  zato što:

 

 • previše pojedu
 • prebrzo pojedu
 • gutaju previše zraka.

 

 

Treba napomenuti da nema velike razlike u uzrocima štucanja bebe nakon dojenja ili hranjenja na bočicu — u oba slučaja je vaš mališan jednostavno malo nestrpljiv i proždrljiv!

Ponekad je razlog štucanja i dugotrajan plač, jer i tu dolazi do nadraživanja dijafragme kod bebe, pa time i nekontroliranog štucanja.

Kako spriječiti štucanje kod beba

Odraslima štucanje može biti neugodno, ali bebama uzrokuje tek malu uznemirenost — više su roditelji ti koji postanu nemirni zbog bebinog štucanja!

Kako biste spriječili štucanje, možete probati:

 • hraniti bebu prije nego u potpunosti ogladni kako biste je umirili
 • hraniti bebu češće, ali u manjim količinama
 • ukoliko je beba u dobi u kojoj to može, stavite je da sjedi pola sata nakon što je nahranite
 • tijekom dojenja namjestite bradavicu tako da je cijela u bebinim ustima
 • pripazite da nema zraka u bočici, odnosno dudi.

Kako zaustaviti štucanje kod beba

Stručnjaci preporučuju da beba prirodno prestane štucati bez vaše intevencije, no ukoliko ste zabrinuti da štucanje traje predugo, možete probati:

 • staviti bebu u krilo, trljati je i masirati po leđima, jer vaš dodir opušta njene mišiće i tako zaustavlja štucanje
 • napraviti pauzu tijekom hranjenja bebe i pustiti je da podrigne, jer će se u tom slučaju smanjiti količina zraka u bebinom trbuhu i zaustaviti štucanje
 • koristiti dudu varalicu, jer ona opušta dijafragmu i ublažava kontrakcije.

Nikako nemojte poskakivati s bebom, izvlačiti joj jezik ili joj davati tekućinu dok je u naopakom položaju!

Štucanje i GERB

GERB je kratica za gastroezofagealnu refluksnu bolest koja može uzrokovati neugodno štucanje, a simptomi su sljedeći:

 • beba plače češće nego inače, osobito prilikom hranjenja,
 • bljucka puno više nego inače,
 • pretjerano zaokreće leđa tijekom i nakon hranjenja.

U slučaju da vaša beba štuca prečesto, a istovremeno prepoznajete ove simptome i smatrate da bebi izazivaju nelagodu, potražite savjet kod djetetovog pedijatra. Ako štucanje nije toliko često ni intenzivno, opustite se i nasmijte prvim štucajevima vašeg mališana!