03.03.2022.

Reyev Sindrom - Simptomi, Uzroci i Liječenja

Reyev sindrom je rijedak ali napada bez upozorenja. Najčešće pogađa djecu u dobi od 4 do 12 godina koja se oporavljaju od virusne infekcije

reyev sindrom

Što je Reyeov sindrom? 

Reyev sindrom je ozbiljno stanje koje može nastati kao komplikacija virusnih bolesti, najčešće gripe i vodenih kozica, te respiratornih virusnih bolesti, a može biti povezana i s uzimanjem acetilsalicilne kiseline (Aspirina) u ranoj dječjoj dobi. Rizična skupina su i djeca s poremećajem metabolizma masnih kiselina.

Manifestira se oštećenjem mozga (encefalopatija)  i jetre (masna infiltracija jetre). Važno je na vrijeme prepoznati i započeti s liječenjem kako ne bi bilo teških posljedica.

Koji su simptomi Reyevog sindroma?

Simptomi Reyevog sindroma su povezani sa oštećenjem mozga i jetre, te uz smušenost, zbunjenost i  napadaje, prisutni su i poremećaji i gubitak svijesti. 

U anamnezi se može saznati da je dijete prije par dana preboljelo neku virusnu bolest, najčešće gripu, varicelle ili neku respiratornu virozu

Najčešći Simptomi Reyevog sindroma:

  • teško povraćanje
  • proljev
  • tahipnea- ubrzano disanje 
  • izrazita pospanost, letargija, 
  • poremećaj i/ili gubitak svijesti
  • napadi – konvulzije 
  • razdražljivost ili agresivno ponašanje, 
  • zbunjenost, dezorijentiranost, napadaji panike, halucinacije, nagle promjene ponašanja 

Uzrok Reyevog sindroma

Reyev Sindrom simptomi

  • Smatra se da je mogući uzrok preboljele virusne bolesti, ali i oštećenje metaboličkih funkcija nakon upotrebe Aspirina u dječjoj dobi (acetilsalicilna kiselina).
  • Osim tog uzroka koji je češći, može se raditi o nasljednoj metaboličkoj bolesti u kojoj nedostaje enzim za oksidaciju masnih kiselina u organizmu, te se ne mogu razgraditi masne kiseline (poremećaj oksidacije masnih kiselina).

Gripa-Influenca

Gripa je virusna bolest koja se javlja sezonski, uglavnom u zimskim mjesecima. Simptomi su povišena temperatura i opće loše stanje. 

Kod djece se brzo širi u kolektivima, vrtićima i školama. Specifične su epidemije tijekom zimskih mjeseci. 

Djeca obično dobro prebole samu gripu, no nakon toga je imunitet djeteta iscrpljen pa su moguće komplikacije, upale pluća, upale uha, a ponekad i Reyev sy.

Prije sezone gripe dobro je cijepiti se protiv gripe, a naročito se preporuča kronično bolesnim pacijentima pa tako i djeci s kroničnim bolestima. Dapače, to je i predviđeno proširenim programom cijepljenja u Republici Hrvatskoj.

Varicellae – vodene kozice

Vodene kozice su dječja zarazna bolest uzrokovana virusom varicella.

Karakterizira je osip po tijelu koji je specifičan. Radi se o vodenim „prištićima“ koji puknu i pretvaraju se u krastice. Osip je prisutan po cijelom tijelu.

Bolest traje od 8 do 10 dana i mogući su svi stadiji promjene na koži. 

Specifičan je i svrbež kože, a dublje promjene u koži mogu ostaviti i ožiljke. 

Temperatura je moguća, ali ne mora uvijek biti prisutan simptom kod vodenih kozica.

Vodene kozice se također šire epidemijski u vrtićima i školama.

Većina djece dobro preboli vodene kozice, no također su moguće i komplikacije tijekom same bolesti (npr. cerebellitis, varicellae maligne, trombocitopenija…) a također i nakon preboljenja, od kojih je moguć i Reyeov sy.

I u slučaju varicella postoji učinkovito cjepivo, te se preporuča kako dijete ne bi oboljelo od vodenih kozica.

Acetilsalicilna kiselina- Aspirin

Acetilsalicilna kiselina se učinkovito primjenjuje kao antipiretik sredstvo za snižavanje temperature i protiv bolova. Često se koristio, s obzirom na to da je jedan od prvih takvih preparata.

Unazad 40-ak godina pokazalo se da se kod djece nakon uzimanja acetilsalicilne kiseline mogu pojaviti i nuspojave i komplikacije, od kojih je najteža Reyeov sindrom. Zbog toga su preporuke da se acetilsalicilna kiselina ne smije primjenjivati kod djece do 5 godina, a potreban je oprez i kod veće djece. Izuzetak su neke reumatske bolesti i Kawasaky sindrom. U tim slučajevima dijete treba prethodno testirati na nedostatak enzima za oksidaciju masnih kiselina.

Za snižavanje temperature kod djece se danas preporučuju preparati paracetamola i ibuprofena, koji se mogu kombinirati,  a primjenjuju  se prema uputama liječnika ili ljekarnika, za snižavanje temperature ili protiv bolova.

Uvođenjem tih preporuka Reyev sindrom je postao mnogo rjeđi.

Nedostatak enzima koji služi za oksidaciju masnih kiselina

Nedostatak enzima koji služi za oksidaciju masnih kiselina je rijetka nasljedna bolest koja se može otkriti kod djece koja su nakon neke  virusne bolesti  ili nakon terapije Aspirinom, ili bilo kojim drugim preparatom na bazi acetilsalicilne kiseline i oboljela od Reyeovog sindroma.

U nekim zemljama se kod dojenčadi učini skrining na nedostatak tog enzima.

Učestalost i rizični čimbenici

Reyeovog sindrom terapija

S obzirom na to da se Aspirin više ne preporuča za snižavanje temperature i liječenju bolova u dječjoj dobi, incidencija Reyevog sindroma nije više toliko visoka kao nekada. Neki autori bilježe oko 20 slučajeva Reyevog sindroma godišnje.

Važno je i smanjiti izlaganje djece virusnim bolestima (gripa i varicellae) ili djecu cijepiti od tih zaraznih bolesti kako ne bi bili u riziku. 

Rizični čimbenik, osim upotreba acetilsalicilne kiseline, je i prisutnost nasljedne metaboličke bolesti kod djeteta (poremećaj oksidacije masnih kiselina).

Liječenje Reyevog sindroma

U liječenju Reyevog sindroma se primjenjuje simptomatska terapija. Dijete se mora hospitalizirati u zaraznoj bolnici te se liječi prema infektološkim smjernicama (infuzije glukoze, diuretici, kontrola intraventrikularnog tlaka, liječenje koagulopatija…). 

Sprječavanje Reyevog sindroma

Prevencija svake bolesti kod djeteta i odraslog je zdrav životni stilovi, dakle zdrava prehrana, boravak na svježem zraku, sportske aktivnosti, tj. sve što utječe na razvijanje zdravog imunološkog sustava koji se može nositi sa mogućim virusnim i drugim bolestima.

U snižavanju temperature u dječjoj dobi se nikako ne preporuča acetilsalicilna kiselina koja može izazvati sliku Reyevog sindroma.

Preporuča se cijepljenje djece protiv gripe i vodenih kozica(varicella) kako ne bi bili u riziku.

Kakav je dugoročni ishod nakon Reyevog sindroma?

Nakon preboljenja Reyevog sindroma većina adolescenata nema posljedica, ali kod nekih su moguća  trajna neurološka oštećenja, zbog oštećenja mozga koja se liječe simptomatskom terapijom.

Važno je na vrijeme prepoznati i pristupiti liječenju Reyevog sindroma. 

 

Reyeov sindrom je ozbiljna i teška bolest koja nastaje nakon nekih virusnih infekcija, ali kod djece kod koje se terapiji primjenjivala acetilsalicilnu kiselinu. Liječi se na infektološkim odjelima, a kasnije se prate kod neuropedijatra ako ostanu prisutne neurološke komplikacije.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci