20.02.2023.

Urinokultura - pretraga urinarne infekcije (nalaz, cijena, priprema)

Urinokultura pretraga je koja se radi kako bi se utvrdili uzročnici urinarne infekcije. Saznajte kako se radi, kakav može biti nalaz, kako se pripremiti i cijenu.

urinokultura

Vrlo često se tijekom standardne obrade urina uoči veći broj leukocita ili bakterija u urinu, no to nužno ne znači da imate upalu mokraćnog sustava. Bitna je prisutnost simptoma, a kao dodatna pretraga učiniti će se urinokultura. Rezultat ćete prokomentirati s liječnikom koji će uzeti u obzir sve navedeno de donijeti odluku o potrebi liječenja.

Što je urinokultura?

Urinokultura je mikrobiološka pretraga kojom se dokazuje uzročnik upale mokraćnog sustava. Upala mokraćnog sustava je najčešća u području mokraćnog mjehura (cistitis) ili mokraćne cijevi (uretritis) ali može biti i u bubrezima (pijelonefritis)

Najčešći uzročnik upale mokraćnog sustava je bakterija escherichia colli koja se javlja u 80% slučajeva upale mokraćnog sustava. Od ostalih uzročnika mogu biti i druge bakterije:

Vrlo rijetko uzročnici urinarne infekcije mogu biti gljivice – candida ili adenovirusi.

Uzima se u slučaju prisutnosti simptoma upale mokraćnog sustava ili patološkog nalaza urina, tzv. kompletnog urina i urin sedimenta.

Očitavanje nalaza se obavlja u mikrobiološkom laboratoriju nakon nasađivanja uzorka urina na hranjivu podlogu na kojoj će porasti bakterija stoga za nalaz treba pričekati minimalno dva do tri dana.

Uzorak je tzv. srednji mlaz prvog jutarnjeg urina  koji se uzima na specifičan način a upute možete pročitati u našem tekstu u podnaslovu 

Kako se radi urinokulura?

Prema očitanom nalazu liječnik će vam propisati određeni antibiotik ili uroantiseptik (djeluje samo na urinarne infekcije).

Nakon provedene terapije učiniti će se kontrolna urinokultura tjedan dana nakon korištenja lijekova kako bi se provjerila uspješnost liječenja.

Kada se radi urinokultura?

Urinokultura se radi u slučaju simptoma upale mokraćnog sustava, a koji mogu biti:

 • bolovi i osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha (upala mokraćnog mjehura)
 • peckanje tijekom mokrenja
 • bolno mokrenje (disurija)
 • kod muškaraca znakovi upale prostate – bolna povećana prostata
 • kod žena je moguće nekontrolirano bježanje mokraće (inkontinencija)
 • učestalo mokrenje pogotovu tijekom noći (nikturija)
 • učestalo i otežano mokrenje malih količina urina
 • bolovi u području gornjeg ili slabinskog dijela leđa (u slučaju upale bubrega)
 • promjene boje i zaprašenost urina
 • kod jačih upala može se zamijetiti krv u urinu (hematurija)
 • povišenje tjelesne temperature kod težih upala.

Ukoliko nisu prisutni simptomi ali je broj bakterija u urinu povišen (>105) – radi se o asimptomatskoj bakteriuriji.

Kako se radi urinokultura?

urinokultura analiza

Urinokultura se najčešće uzima u sterilnu posudicu kod prvog jutarnjeg mokrenja, a uzima se tzv. srednji mlaz urina. 

Nakon pripreme za uzimanje urinokulture potrebno je: 

 • izmokriti početni urin u wc školjku
 • izmokriti u sterilnu čašicu bar do pola volumena čašice
 • završni dio urina izmokriti ponovno u wc školjku.

Postoje i drugi specifični postupci za uzimanje urinokulture:

 • Kod malene djece – uzimanje urinokulture se obavlja sakupljanjem urina u sterilnu vrećicu koja se nalijepi na vanjsko spolovilo.
 • Kod nepokretnih osoba – urinokultura se može uzimati također sakupljanjem urina u vrećici ili ako je osobi postavljen urinarni kateter sa vrećicom, onda se iz cijevi pomoću igle i šprice uzima potrebna količina urina. Iz vrećice u kojoj se sakuplja urin nije uputno uzimati uzorak jer stajanjem urina se povećava i razvija veći broj bakterija. Ovaj postupak obavlja specijalizirano osoblje – medicinske, odnosno patronažne sestre.

Za uzorak se uzima  prvi jutarnji urin, no ukoliko se radi o učestalom mokrenju potrebno je pričekati bar tri sata od zadnjeg mokrenja kako bi se dobio što kvalitetniji uzorak koncentriranog urina iz mokraćnog mjehura. 

Također, uzimanje urinokulture ima smisla ukoliko nemate antibiotsku terapiju radi neke druge bakterijske upale odnosno bar tjedan dana nakon završetka terapije antibioticima.

Kako se pripremiti za urinokulturu?

Kod standardnog prikupljanja urina u sterilnu čašicu potrebno je:

 1. Nabaviti sterilnu posudicu sa poklopcem ili sterilnu vrećicu za uzimanje urina – može se nabaviti u ljekarni, kod liječnika u ambulanti koji je zatražio pretragu ili u laboratoriju gdje ćete donijeti uzorak.
 2. Oprati ruke i spolovilo
  1. Žene – dobro oprati područje vanjskog spolovila tako što se razmaknu  male i velike usne, a posebno dobro se opere područje gdje se nalazi izlaz mokraćne cijevi.
  2. Muškarci – nakon što operu spolovilo potrebno je navući kožicu preko glavića penisa i dodatno oprati područje glavića penisa i izlaz mokraćne cijev
 3. Mokrenje u čašicu ili urinsku vrećicu 
  1. Mokrenje u čašicu – uzeti tzv. srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, tj. početno i završno mokrenje se obavlja u wc školjku. Recimo da prosječno mokrenje traje oko petnaestak sekundi pa “grubo” rečeno prvih pet sekundi se pomokrite u wc školjku, a sljedećih pet sekundi je uzimanje uzorka u čašicu i ostatnih pet sekundi mokrenja dovršite u wc školjku.
   1. Žene – u čučećem ili stojećem stavu uz razmaknute noge čistim rukama potrebno je razmaknuti male i velike usne kako bi se oslobodio izlazni dio mokraćne cijevi koji se nalazi ispod klitorisa.
   2. Muškarci – moraju prevući kožicu preko glavića penisa i u potpunosti osloboditi vanjsko ušće mokraćne cijevi.
  2. Uzimanje uzroka u urinsku vrećicu:
   1. operite ruke
   2. sapunom i vodom dobro operite područje spolovila i samo spolovilo oko kojeg će se nalijepiti urinska vrećica
   3. najbolje fenom posušite oprano područje kako bi se vrećica mogla kvalitetno nalijepiti.
    1. Dijete se treba spontano pomokriti unutar 45 minuta. Ukoliko se to ne dogodi, potrebno je postupak ponoviti sa novom vrećicom.
    2. Vrećicu sa uzorkom urina odložite u sterilnu posudu bez prelijevanja iz vrećice.
 4. Odmah zatvoriti posudu poklopcem i odnijeti je što prije na analizu u laboratorij – pazeći pritom da ju ne držite dugo u rukama ili na podlozi gdje je toplije.
 5. Ukoliko niste u mogućnosti odmah ju odnijeti u laboratorij može se odložiti kratko vrijeme u hladnjak – ali ne duže od 24h.

Uzimanje urina iz katetera obavlja specijalizirano osoblje, mjesto uzorkovanja (cjevčica urin katetera) se sterilizira, a sterilnom iglom i špricom se uzima uzorak urina iz cjevčice (a ne iz vrećice gdje se skuplja urin). Uzorak se zatim transportira do laboratorija u šprici.

Urinokultura nalaz

Urinokultura nalaz

Nakon što se uzorak dostavio u mikrobiološki laboratorij, urin će biti nasađen na podloge za rast bakterija. Kako bi liječnik mikrobiolog znao o kojoj se vrsti bakterija radi potrebno je dva do tri dana kako bi se bakterija uzgojila i bila prepoznatljiva.

Na nalazu će pisati ime i količina nađene bakterije te nazivi lijekova na koje je bakterija osjetljiva odnosno nije osjetljiva (antibiogram). Ovisno o nalazu antibiograma vaš liječnik će propisati adekvatnu terapiju.

Ukoliko je nalaz uredan na nalazu će pisati da je urin sterilan. Ukoliko na nalazu piše da je nađeno više vrsta bakterije (najčešći razlog tome je kontaminacija urina), odnosno nepravilno je prikupljen uzorak, onda je potrebno ponoviti pretragu.

Urinokultura u trudnoći

Najčešći uzročnik upala mokraćnog sustava u trudnoći je e.colli (u 90% slučajeva). Ponekad je teško razlučiti radi li se o normalnim promjenama mokrenja uzrokovanih trudnoćom ili upalom.

Postoje određene specifične promjene uriniranja tijekom trudnoće

 • normalno prisutna učestalija potreba za mokrenjem – radi hormonalnih promjena u trudnoći i pritiska povećane maternice na mokraćni mjehur 
 • u višim tjednima trudnoće je moguće povremeno bježanje mokraće (inkontinencija) – radi pritiska maternice i promjene anatomskih odnosa mokraćnog mjehura i položaja mokraće cijevi 
 • češće upale bubrega – tijekom trudnoće povišene razine progesterona dovode do opuštanja muskulature pa time i do usporenijeg rada mokraćnog sustava što dovodi do lakšeg i bržeg razvoja težih oblika infekcije nego izvan trudnoće
 • povišenog tlaka (hipertenzije) u trudnoći – moguće zbog upale mokraćnog trakta.

Prilikom uočavanja simptoma moguće infekcije urinarnog trakta potrebno je pravovremeno se javiti liječniku radi daljnje obrade koja će pokazati radi li se o mogućoj infekciji ili samo simptomima karakterističnim za trudnoću.

Prilikom svakog redovitog pregleda u ambulanti, urin trakicom se provjerava prisutnost leukocita u urinu i time se preventivno otkrivaju rani početni stadiji upale.

Zbog svega navedenog ginekolog će vam češće provjeravati urin i urinokulturu kako bi se izbjegle negativne posljedice za vas i vaše dijete. 

Cijena testa urinokulture

Ukoliko ste osiguranik HZZO urinokultura je besplatna i obaviti će se preko uputnice koju će napisati vaš liječnik. 

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranja dužni ste platiti samo participaciju. Cijene u privatnim laboratorijima se kreću između 20 EUR i 33 EUR.

Urinokultura je jednostavna mikrobiološka pretraga kojom se dobiva odgovor koja je bakterija uzrokovala upalu mokraćnog sustava. Za rezultat je potrebno pričekati nekoliko dana. Ukoliko uočite simptome koji bi upućivali na moguću upalu mokraćnog trakta potrebno je pravovremeno se javiti liječniku koji će odrediti daljnju obradu. 

Liječniku su bitni vaši anamnestički podaci, simptomi te dodatni laboratorijski nalazi kako bi vam pružio što kvalitetnije liječenje. Moguće je da vam liječnik na osnovu pregleda i uvida u laboratorijske nalaze “običnog” urina i druge upalne parametre, a unatoč sterilnoj urinokulturi, odredi antibiotsku terapiju. 

Naime, nije nužno da će urinokultura uvijek uhvatiti uzročnika i biti pozitivna. U toj situaciji su liječniku bitniji vaši simptomi i nalazi urin sedimenta radi odluke za liječenje. Nakon provedene terapije potrebno je uvijek učiniti kontrolnu urinokulturu da se provjeri uspješnost terapije. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr.med

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci