31.07.2019.

Kako potaknuti trudove i otvaranje - savjeti

Ginekolog za Lupilu portal donosi kako potaknuti trudove, koji su znakovi otvaranja pred porod te kako prepoznati prave trudove od lažnih trudova.

Vrlo često zbog osjećaja težine, pritiska, otežanog kretanja i osjećaja opće tjelesne iscrpljenosti trudnice dolaze u želju potaknuti porod prije očekivanog termina. Zbog toga pribjegavaju nizu aktivnosti koje bi mogle potaknuti kontrakcije maternice i potaknuti porod. Bez obzira na subjektivne tegobe, težinu te osjećaj tromosti i pritisak, nije uputno poticati porođaj. Svakako je preporuka da se pričeka prirodni početak porođaja ako se majka dobro osjeća, a dijete nije ugroženo. 

Važno je imati na umu da odluka o prijevremenom poticanju porođaja (indukciji), odnosno prijevremenom dovršenju, podliježe samo u slučaju životne ugroženosti majke ili djeteta. Odluka se donosi na temelju zamijećenog smanjenog prirasta težine ploda uz procjenu ugroženosti na temelju ultrazvučnih pregleda, ocjenu doplerskih parametara kojima se ocjenjuje prirast, količinu plodove vode i procjenu hemodinamskog stanja ploda. Osim ultrazvučne ocjene stanje ploda se procjenjuje i na temelju CTG zapisa.

Razlogom za dovršenje trudnoće smatra se i porast tlaka trudnice uz jasno oticanje ruku i nogu, dijabetes te laboratorijske promjene koje mogu upućivati na porast jetrenih enzima (kolestaza) ili pada broja trombocita koje ugrožavaju život majke, a posredno i život djeteta.

Poticanje poroda 

Trudovi se svakako moraju potaknuti ako ima naznaka infekcije, došlo je do prsnuća vodenjaka te porod nije nastupio unutar 24 sata, a radi se o terminskoj trudnoći. Pritom se pazi da su zadovoljeni ostali parametri za početak trudova — duljina i konzistencija grlića maternice.

Poticanje poroda (indukcija) može biti zdravstveno indicirana uslijed životne ugroženosti majke ili ploda, ili pak može biti izborna (da se točno zna kad dolazi do poroda). Ako se radi o izbornoj, tzv. socijalnoj indukciji poroda, iznimno je važno procijeniti starost trudnoće i zrelost djeteta (određivanjem omjera lecitin/sfingomijelin) na temelju poznatih anamnestičkih podataka o starosti trudnoće, načinu zanošenja, ultrazvučnoj ocjeni starosti trudnoće i ocjeni ostalih vitalnih parametara ploda.

Kontraindikacije za indukciju uključuju kirurške intervencije na tijelu maternice (npr. odstranjivanje mioma uz otvaranje središnjeg dijela maternice/kavuma), carski rez koji je izveden uzdužnim rezom preko tijela maternice ili prethodni višestruki operativni zahvati na stjenici maternice.

Poticanje trudova 

Poznato je više metoda izazivanja, odnosno poticanja trudova. 

  • Oksitocin ili drip – Svakako je najučestalija intravenozna primjena oksitocina (poznatog kao dripa), hormona koji potiče nastajanje trudova.

Gel ili vaginalete – Sazrijevanje grlića maternice može se poticati i primjenom gela u vrat maternice ili vaginaleta koje se unose u rodnicu. Navedeni gel ili vaginaleta sadrže prostaglandine, tvari koje dovode do pripreme vrata maternice, što omogućuje dobru pripremu za poticanje porođaja.

Kako potaknuti trudove 

Pripremom vrata maternice koja dovodi do njegovog sazrijevanja (omekšivanja i skraćivanja) i početno otvaranje, omogućuje se primjena oksitocina u manjim dozama za poticanje trudova. Oksitocin vrlo često u kratkom razdoblju dovodi do snažnih trudova koje rodilje koje su prošle “prirodne” trudove često opisuju kao znatno snažnije u odnosu na svoje “prirodne”. Oni predstavljaju izraziti napor te često dovode do brzog zamora i izmorenosti rodilje. Zbog toga se s njegovim uvođenjem i doziranjem mora biti izrazito oprezan, obratiti pažnju na dinamiku i intenzitet trudova, kao i reakciju tijela na njegov podražaj, ali i na dinamiku promjena na vratu maternice te dinamiku stezanja mišića tijela maternice.

Također, masiranje grlića maternice tijekom fizikalnog pregleda, s ciljem ocjene otvorenosti i konzistencije, može potaknuti pojačano lučenje oksitocina koji posredno uzrokuje snažnije i dinamičnije kontrakcije maternice.

Prokidanje vodenjaka –  amniotomija 

Amniotomija se radi ako prolaskom kroz početnu (latentnu) i ulaskom u aktivnu fazu porođaja nije došlo do spontanog prsnuća vodenjaka s ciljem poticanja trudova. Uz to, indirektno se ocjenjuje stanje plodove vode i ploda. Sam čin je bezbolan za rodilju. Plastična hvatalica s malom kukicom na vrhu preko ruke porodničara uvodi se u rodnicu i nježnim se potezom dokida ovojnica plodnih ovoja. Time se na relativno prirodan način ubrzava porođaj — trudovi bivaju sve intenzivniji i snažniji što u konačnici dovodi do bržeg poroda. 

Prirodni načini poticanja trudova – kako potaknuti trudove i otvaranje

Trudovi i otvaranje mogu se potaknuti cijelim nizom “prirodnih” mogućnosti. Provjerite kako se najlakše otvoriti za porođaj.

  • Akupunktura – Primjena akupunkture (i meditativnih tehnika) u zadnjim tjednima trudnoće, kao i tijekom započetog porođaja, doprinosi olakšanom porodu.
  • Šetnja – Produžene šetnje u zadnjim danima trudnoće djeluju na potiskivanje ploda prema grliću maternice, čime dolazi do podražaja von Franquebergerovih plekusa na grliću maternice, a time i sazrijevanje samog grlića.
  • Vruće kupke – Uranjanje u kadu (ili bazen) s toplom vodom dovodi do relaksacije mišića cijeloga tijela. S jedne strane ova aktivnost ima iznimno smirujući učinak, dok s druge daje snagu i potiče mišiće maternice na kontrakcije.
  • Spolni odnos – Ova metoda stara je stoljećima. Spolni odnos bez zaštite koristan je za poticanje trudova jer se u sjemenu nalaze stvari koje potiču sazrijevanje vrata maternice. Posljedično, dolazi do omekšavanja grlića maternice i bržeg početka porođaja.
  • Masaža stopala – Trudovi se mogu potaknuti masiranjem određenih akupresurnih točaka na stopalu. Učinkovitost je ogromna ako je terapeut iskusan, a uz ugodu same masaže dolazi do stimulacije mišića maternice, odnosno do trudova. 

Simptomi otvaranja u trudnoći

Nažalost, otvaranje vrata maternice (što dovodi do prijevremenog poroda) često ne bilježi nikakve naglašenije simptome. Jedini znakovi koje trudnica može zamijetiti najčešće su:

  • povremena stezanja
  • prisutan potisak prema stidnici
  • subjektivan osjećaj spuštanja trbuha
  • nešto naglašeniji iscjedak

Najčešći uzrok su bakterijske infekcije koje dovode do tihog skraćivanja, omekšavanja i otvaranja vrata grlića maternice. Također, prodorom bakterija prema plodovim ovojima dovode do prsnuća vodenjaka. Zbog toga je iznimno važno prije planiranja trudnoće napraviti bakteriološku obradu uz uzimanje obriska i urinokulture. 

Pravi trudovi

Pravi trudovi bilježe porast u svom intenzitetu i duljini kroz vrijeme, postaju sve sinkroniji i dinamičniji. Trudnice ih intuitivno odmah prepoznaju i, nakon nekog vremena, znaju raspoznati razliku u odnosu na tzv. lažne trudove.

Kad se počnu ponavljati svakih 5 do 7 minuta u trajanju od pola sata, vrijeme je za odlazak u rodilište. Porod je zasigurno započeo. Imajte na umu kako se u današnje vrijeme, u sve više rodilišta u Hrvatskoj, pristup rodiljama i samom porodu znatno promijenio u odnosu na prijašnje godine. Potiče se što prirodniji tijek poroda, veća sloboda odabira načina rađanja, ali i kretanja unutar samog rodilišta što dovodi do znatno opuštenijeg rađanja i prijateljskog ozračja.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci