13.08.2020.

Sok od bazge i limuna – dobar za nepce i zdravlje (s receptima)

Čuveni sok od bazge mnogima su pravile njihove bake. Otkrijte ljekovita svojstva bazge i naučite jednostavne recepte za napraviti jako fini sok.

Bazga se zbog svojih laksativnih, diuretičkih, antiseptičkih i protuupalnih svojstava koristi u tradicionalnoj medicini u različitim kulturama diljem svijeta. Vrlo dobro uspijeva u našim krajevima, a i vrlo je popularna, budući da se generacijama koristi za pripremu sokova, čajeva i sirupa. 

U narodnoj se medicini u zapisima u 17. stoljeću cvijet i plod bazge opisuje kao ljekovita biljna vrsta. Još ranije su ga koristili domoroci u Americi, a koristio se i u Egiptu kod upalnih stanja. U Njemačkoj se pripravak od sušenih bobica bazge koristio kao laksativ, a jednako tako i u Ukrajini, Poljskoj i Čehoslovačkoj. Pripravci bazge bobice vrlo se često koriste kod prehlade i jačanju imuniteta, dok je primjena soka od cvijeta bazge popularizirala ovu biljku i učinila je dostupnom u svakodnevici.

Što je bazga?

Bazga nosi razne nazive: crna bazga, zovina, zovika, zov, bazgovina. Raste u obliku grma ili malog stabla specifične šupljikaste srži. Za rast joj odgovara vlažno tlo i umjerena klima, a najčešće se može pronaći u Europi, istočnoj Americi i nekim dijelovima Azije. 

Cvjetovi su sitni, vrlo prepoznatljivi, bijele do krem boje, smješteni na stapki cvijeta široke, pomalo mrežaste strukture. Cvjetovima bazge svojstven je snažan, opojan miris po kojem je sama bazga vrlo prepoznatljiva

Kod pripreme soka, sirupa i čajeva najčešće se koriste cvjetovi bazge, dok se za pripremu marmelada, želea, vina, likera i pita koriste plodovi bazge, okrugle bobice tamnoljubičaste do crne boje. Bobice bazge obavezno zahtijevaju toplinsku obradu kako bi bile sigurni za konzumaciju. 

Cvjetovi bazge mogu se dodavati u tijesto za palačinke, muffine ili vafle. Osim cvjetova i plodova bazge, listovi, korijen, kora i srž također imaju svoju upotrebu. Kora i lišće mogu izazvati želučane smetnje i biti toksične zbog prisutnosti lektina.

Koliko je zdrava bazga?

 • Bazga je bogata flavonoidima, uglavnom flavonima i flavonolima, koji su najpoznatiji po antioksidativnim, antikancerogenim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Cvijet bazge je nekoliko puta bogatiji izvor flavonoida nego same bobice.
 • Triterpenski spojevi su zaslužni za antivirusno i diuretičko svojstvo bazge. 
 • Cvjetovi i plodovi bazge sadrže i vitamine B kompleksa, vitamin C i vitamin A, te minerale poput kalija i kalcija. Vitamini i minerali su izuzetno bitni u prehranu u trudnoći.
 • U sastavu bazge možemo pronaći i cimetnu kiselinu, koja može pomoći kod alergija, regulirati razinu glukoze u krvi i ima laksativni učinak. 
 • Nezreli plod bazge, kora i lišće sadrže cijanogene glikozide, prirodne toksine koji mogu dovesti do otrovanja s mučninom, povraćanjem, proljevom, bolovima u trbuhu i gušenjem. 

Stoga valja biti izuzetno oprezan pri pripremi i korištenju bazge te valja izbjegavati bilo kakvu primjenu pripravaka nezrelih plodova bazge! Dobra toplinska obrada onemogućit će toksično djelovanje cijanidnih spojeva.

Benefiti konzumiranja soka od bazge

U Britanskoj farmakopeji, zbirci službenih propisa o ljekovitim biljnim vrstama, još je krajem 18. stoljeća opisana upotreba bazginog sirupa protiv prehlade u Engleskoj i Nizozemskoj.

Bazga se najčešće koristi kod:

 • prehlade i gripe, infekcije sinusa i drugih respiratornih poremećaja
 • također ima i diuretička i laksativna svojstva te je korisna u olakšavanju povremenih probavnih zatvora
 • bazga ima antibakterijska i antivirusna svojstva, te može pomoći u ublažavanju nekih alergija i poboljšati rad imunološkog sustava
 • može pomoći u smanjenju boli i oteklina u zglobovima kod nekih oblika artritisa
 • koristi se i za zaustavljanje krvarenja
 • poticanja znojenja (diaforetično djelovanje) 
 • kao oralno ispiranje, bazga se može zbog antiseptičkih svojstava koristiti kao sredstvo za ispiranje usta i grgljanje.

Primjena kod prehlade, gripe te virusnih infekcija podrazumijeva najprije ekstrakte crne bazge (sirupi, tablete za žvakanje/cuclanje) i pripravke bobica crne bazge, ne i sok od cvijeta bazge.

Bazga se koristila i za tretiranje križobolje, zubobolje te živčanih bolova, što je i opisano u priručnicima za ljekarnike u 30-im godinama 20. stoljeća.

Recepti za sirupe

Za pripremu sirupa od bazge koriste se zdravi, potpuno rascvjetani cvjetovi bazge bijele boje, koji se ubiru pri sunčanom vremenu. Mjerilo je ovo: na 10 velikih cvjetova dodaje se 1 l vode, 600 g do 1 kg šećera, ovisno o željenoj slatkoći, te 1 limun. Sirup se može pripremati kuhanjem ili namakanjem cvjetova 24 sata. Ovako pripremljen sirup možete razrijediti običnom ili gaziranom vodom, te dodavati u razne koktele. U nastavku smo pripremili za vas 2 recepta za sirup od bazge sa 40 i 100 cvjetova.

Sok od bazge – 40 cvjetova

Cvjetovi bazge 40 komada
Voda 4 l
Šećer 2,5 kg
Limun 4 komada

Cvjetove bazge dobro operite, te stavite namakati u 4 l vode na 24 h. Sljedeći dan preko gaze ocijedite tekućinu i u nju umiješajte 2,5 kg šećera i limunov sok. Miješajte dok se šećer ne otopi, te sirup pohranite u sterilizirane staklene boce.

Sok od bazge – 100 cvjetova

Cvjetovi bazge 100 komada
Voda 10 l
Šećer 6 kg
Limun 10 komada

U veliku posudu stavite zagrijavati 10 l vode, 6 kg šećera i limun narezan na ploške. Kada se šećer otopi dodajte 100 komada opranih cvjetova bazge, te pustite da odstoji 24h. Sljedeći dan procijedite sirup i pohranite ga u sterilizirane  staklene boce.

Kao i čaj od đumbira, poznat po tome što može pomoći kod mučnina u trudnoći, čaj od bazge također ima zdravstvene prednosti te fin okus. Po Europskoj Farmakopeji, diuretično djelovanje bazge može se dobiti ako se 10 g sušenog ploda uroni nekoliko minuta u vodu, ostavi da se namače 5-10 minuta i potom zagrije do vrenja te ostavi 5-10 minuta da odstoji. Tako pripremljen čaj od bazge može se piti nekoliko puta na dan. 

Isto tako možete za glavobolju, zubobolju i živčane boli uroniti 10 g svježe bazge u hladnu vodu, pustiti da odstoji i potom zagrijati polako da zavrije i ostaviti 5-10 minuta da se hladi, zatim popiti kao čaj.

Zaključak

Osim soka od cvijeta bazge, postoje razni pripravci od bobica bazge s kojima valja biti izuzetno oprezan. Bobice bazge valja toplinski obraditi i ne koristiti nezrele plodove bazge, koji mogu djelovati toksično. 

Sirup od bazge je ukusan domaći proizvod s povoljnim učincima na zdravlje. No valja imati na umu da, ovisno o recepturi, može sadržavati velike količine šećera, stoga njegova konzumacija treba biti umjerena. Omiljen je napitak za djecu, ali kao blagi diuretik može potaknuti mokrenje, što valja imati na umu pri korištenju ovog ukusnog sirupa.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci