09.04.2021.

21 savjet za moderno i kreativno uređenje stana ili kuće

Za vas smo pripremili 21 savjet s kojima svaki dom može izgledati modernije i toplije. Unesite dašak kreativnosti i svjetlosti u svoje domove.

Ne morate kupovati skupi dizajnerski namještaj ili angažirati vojsku dizajnera interijera kako biste moderno i kreativno uredili vaš životni prostor ili apartman na moru. Uređenje stana ili kuće mora biti promišljen proces, ponekad i dugotrajan, te prilagođen prostoru kojim raspolažete i, naravno, vašim potrebama. Pristup uređenju nije jednak kada ste samac ili imate obitelj, ako uređujete veliku kuću ili studio apartman. Kako bismo vam pomogli da uredite svoj dom kao profesionalac, donosimo vam savjete i ideje za uređenje stana ili kuće.

Savjeti za uređenje dnevne sobe

Dnevnik boravak je, uz kuhinju, centralno mjesto svakog stana ili kuće. U njemu provodimo najviše vremena, odmaramo se, družimo, radimo, vježbamo i važno nam je da taj prostor bude ugodan, lijep, ali i funkcionalan. Evo o čemu sve trebate razmisliti prije nego krenete u uređenje ili preuređenje dnevnog boravka.

Odredite stil dnevnog boravka

Određivanje stila je možda najvažniji korak prilikom planiranja uređenja dnevnog boravka, jer ćete prema njemu kupovati namještaj, dekoraciju, a najvjerojatnije uređivati i ostale prostorije u stanu ili kući. Vjerojatno već imate ideju o tome što vam se otprilike sviđa, no bitno je ići u određenom smjeru kako biste u konačnici bili zadovoljni. Nemojte da vas kasnije živcira lampa koja u potpunosti odudara od police za televizor ili tepih koji je “pojeo” sofu umjesto da ju istakne. Postoje brojni stilovi uređenja dnevne sobe, poput tradicionalnog, suvremenog, toskanskog ili elegantnog, a trenutno su među najpopularnijim stilovima industrijski i modernistički stil uređenja.

Napravite tlocrt dnevne sobe

Nemojte preskakati ovaj korak prilikom uređenja dnevne sobe. Jedna stvar je imati viziju u glavi, a sasvim drugi pogled na prostoriju ćete imati kada to vidite na papiru ili ekranu. Danas su na internetu dostupni brojni programi pomoću kojih možete izraditi tlocrt bilo koje prostorije u stanu ili kući. Izrada tlocrta vam dozvoljava igranje rasporedom stvari u prostoru sve dok ne dobijete izgled koji će vas u potpunosti zadovoljiti.

Odaberite paletu boja

Paleta boja koju ćete koristiti u prostoru je na neki način definirana stilom koji ste odabrali za vaš dnevni boravak. Važno je odabrati boje koje vam se sviđaju, ali ih i prilagoditi veličini dnevnog boravka, količini svjetla u prostoru, boji namještaja, što se prvenstveno odnosi na sofu ili garnituru. Paletu boja možete ukombinirati u izradu tlocrta i dobiti realan prikaz kako bi prostor mogao u konačnici izgledati.

Namještaj sa svrhom

Svaki komad namještaja u vašem dnevnom boravku bi trebao imati svrhu kako biste izbjegli besmisleno zatrpavanje prostora:

 • sofa i stolić bi trebali biti na centralnoj poziciji u prostoru
 • fotelju za čitanje smjestite u kut osmišljen za knjige i čitanje
 • pri kupnji tepiha imajte na umu da će definirati prostor.

Izbjegavajte kupovinu namještaja odjednom, radije kupujte komad po komad i polako stvarajte svoj idealan dnevni boravak.

Pažljivo s rasvjetom

Odabir rasvjete za dnevni boravak ne znači samo kupovanje lampe koja vam se sviđa, jer lampa nije samo dekoracija. Rasvjeta utječe na atmosferu cijele prostorije i može e promijeniti na gore ili na bolje. Razmišljajte o dimenziji rasvjetnih tijela te njihovoj jačini i boji:

 • birajte slojevitu rasvjetu kako biste mogli stvarati opuštajuću atmosferu ili pojačati osvjetljenje kada je to potrebno
 • velike lustere i visilice odaberite samo ukoliko imate visoki strop u dnevnom boravku
 • postavite rasvjetna tijela u dijelovima dnevnog boravka koji su udaljeni od prozora
 • birajte topla žuta rasvjetna tijela kako ne biste s hladnim svjetlom dobili dojam uredskog prostora
 • podne lampe malo udaljite od sofe kako vam ne bi svjetlile iznad glave, osim kada se radi o kutku za čitanje.

Nemojte kupovati lampe i ostala rasvjetna tijela prije nego odaberete glavne komade namještaja kao što su sofa, stolić i namještaj za televizor.

Nenametljivo mjesto za pohranu

Ogromni ormari ili regali u dnevnom boravku su stvar prošlosti. Bez obzira na veličinu vašeg stana ili kuće, mjesto za pohranu je uvijek dobro došlo, ali ne smije biti masivno i “gušiti” prostoriju. U modernom dnevnom boravku je mjesto za pohranu u namještaju za TV, a najbolje je odabrati jednostavne podne zatvorene komade namještaja, takozvane media sisteme. Dostupni su u različitim varijacijama, možete ih kombinirati prema vašim potrebama i pohranjivati u njih sve što ne želite da bude vidljivo u prostoru.

Promišljeno s dekoracijama i tkaninama

Dekorativni predmeti i tkanine koje ćete odabrati za dnevnu sobu su na neki način završni pečat koji ćete dati toj prostoriji. U dekoracije spadaju.

 • zavjese
 • tepisi
 • lampe
 • jastučići i prekrivači
 • okviri za fotografije ili slike
 • vaze i različite figurice

Vrste tkanine i boje za zavjese i jastučiće birajte u odnosu na sofu ili garnituru, ali i tepih koji ste odabrali. Primjerice, ako je sofa neutralne boje, onda zavjese mogu biti upečatljive (ili obrnuto). Nikako nemojte pokušavati naglasiti svaki kutak ili predmet u dnevnoj sobi jer ćete dobiti kaos u prostoru. Ne kupujte svaki dekoraciju koja vam se svidi u trgovini ili na web shopu ako taj predmet nema nikakvog smisla, ne pripada stilu koji ste odabrali ili je u potpunosti nefunkcionalan. U uređenju i dekoriranju dnevne sobe je bitno postići balans kako bi to bio ugodan prostor jer u njemu, prvenstveno, odmarate. Pri dekoriranju je, također, pametnije kupovati komad po komad kako bi sve “sjelo” na svoje mjesto.

Uređenje dnevne sobe nije nešto što se odradi “preko noći”. Razmislite, istražujte, inspirirajte se različitim stilovima jer ih možete i kombinirati, no u ničemu ne pretjerujte. U konačnici je najvažnije da stvorite topao prostor koji će odražavati osobnost vas i vaše obitelji i gdje ćete s guštom provoditi zajedničke trenutke.

Savjeti za uređenje malih stanova

Mali životni prostori su veliki izazov za uređenje jer uvijek nedostaje bar desetak kvadrata, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji ili kupaoni. Hodnik gotovo da i ne postoji jer većina novogradnji danas nema ulazni prostor koji su nekada imali stanovi. Dodatnu muku za vlasnike malih prostora predstavlja i sve prisutniji rad od kuće, pa je u životni prostor potrebno ukomponirati i prostor za rad. Ipak, postoje trikovi i savjeti uz pomoću kojih i od skromne kvadrature možete izvući maksimum.

Izbjegavajte tamne boje

Prvo i osnovno pravilo pri uređenju malih stanova, a posebice dnevnog prostora, je zaobilaženje tamnih paleta boja. To se odnosi na boju zidova i boju namještaja, pa je preporuka da zidove u malim stanovima bojate u bijelo, a sofa i ostali veći komadi namještaja neka budu u nekoj neutralnoj boji. Malim prostorima ionako nedostaje prirodne svjetlosti, a tamnim bojama ćete dodatno tome doprinijeti. Ukoliko baš želite neki “statement” zid, neka to bude mala površina, jer što je prostor svjetliji to veće izgleda..

Birajte namještaj s prostorom za pohranjivanje

Nedostatak kvadrata neminovno znači i nedostatak prostora za pohranjivanje, stoga doskočite tom problemu s komadima namještaja u koje ćete moći pospremiti stvari. Dobar izbor su klupice/sanduci, taburei, zatvorene komode za TV ili police koje se protežu kroz cijeli zid, a u koje možete slagati različite košare ili kutije.

Zaboravite na masivne komade namještaja

Kutna garnitura u salonu možda izgleda savršeno, no kada je preselite u vaš dnevni boravak shvatit ćete da je zauzela cijeli prostor. Sofa ili fotelje su puno praktičniji i vizualno prihvatljiviji izbor za male dnevne prostore. Što se tiče ostalih komada namještaja, trudite se što manje stvari imati na podu i radije postavite više polica na zidovima na kojima ćete moći odlagati predmete, knjige, dekoracije i slično. Idealno bi bilo izraditi namještaj po mjeri, no takva opcija ovisi o vašem budžetu za uređenje.

Koristite prozračne i svijetle tkanine

Male dnevne ili spavaće sobe nisu mjesto za tamne dekore, zavjese i posteljinu, koliko god takve tkanine efektno izgledaju. Bijele i prozračne tkanine će pustiti više svjetla u prostoriju i učiniti je vizualno većom.

Prenamijenite prostorije

Bez obzira što stan prema tlocrtu ima kuhinju i blagavaonicu, razmislite je li vam potreban takav raspored prostorija. Možda blagovaonski stol možete postaviti u kuhinju, a blagovaonicu pretvoriti u radni prostor ukoliko vam je nužan.

Izbjegavajte glomazne dekorativne predmete

Mali stanovi u pravilu imaju niže stropove pa glomazna rasvjetna tijela, iako su možda prekrasna, nisu dobar izbor za takve stanove. Sjenila su praktičan i vizualno prihvatljiv odabir jer neće “prepoloviti” prostor.

Kuhinjske police umjesto ormarića

Male kuhinje možete povećati postavljanjem gornjih polica umjesto standardnih ormarića koji zatvaraju prostor. Police su sve češći odabir i u osmišljavanju velikih kuhinja jer ostavljaju prostor za kreativnost pri dekoriranju i vaš “osobni potpis”. Ne brinite za prašinu, predmeti u kuhinji su oni koje najčešće koristite i brišete, zar ne?

Unesite zelenilo u prostor

Manji stanovi u pravilu imaju i manje prozora, no osim rasvjetnim tijelima, prostor se može “oživjeti” i biljkama. Primjerice, ako vam u kuhinji nedostaje pogled na nešto lijepo, osmislite  mali kutak sa začinskim biljkama i prostorija će odmah dobiti sasvim drugačiji izgled.

Riješite se nepotrebnih stvari

Mali stanovi nisu mjesto u kojem ćete skladištiti ili izlagati sve što ste prikupljali kroz život ili vam se sviđa. Morate se riješiti odjeće, predmeta i uređaja koji vam nisu potrebni ili ih više ne koristite kako bi prostor “prodisao”. Dekoracije isto svedite na minimum kako bi glavni komadi namještaja došli do izražaja. Blagdansko dekoriranje doma je prilika da se malo zaigrate s dekoracijama i kreativnim idejama, no u ostatku godinu oslobodite vaš prostor.

Ukoliko preuređujete ili kupujete mali stan, neka vam cilj bude “open space” izvedba, a ne stan koji je rascjepkan na puno malih prostorija. Otvoreni prostor ostavlja puno više mogućnosti za maksimalno iskorištavanje svakog kutka u stanu i stvaranje prostora koji je ugodan i funkcionalan.

Kako urediti prostor da izgleda prostranije

Postizanje vizualno većeg prostora je moguće uz nekoliko jednostavnih, a često i povoljnih trikova za uređenje malih stanova.

Prozirni namještaj

Stakleni ili plastični namještaj koji je proziran će svaku prostoriju učiniti vizualno većom, neovisno o tome radi li se o hodniku ili dnevnoj sobi. Stvar je u tome što namještaj koji je proziran ne zatvara prostoriju; propušta, ali i reflektira svjetlost.

Ogledala

Ukomponirajte ogledala u svaku prostoriju gdje je to moguće jer je to glavni adut za vizualno povećanje prostorije. Najbolji efekt ćete dobiti s puno malih ogledala koja su postavljena u pravilan mozaik.

Igra bojama

Kao što smo i naveli ranije, izbjegavajte tamne boje zidova, pločica ili namještaja u malim prostorijama jer ćete ih time dodatno vizualno smanjiti i zatvoriti. Eventualno se možete poigrati s prugicama ili tamnom bojom, ali na jednom zidu, kako biste postigli vizualno veću ili dublju prostoriju.

Nježne tkanine

Kao i kod odabira boja zidova, dekoracije poput zavjesa, tepiha, ukrasnih jastuka i prekrivača trebaju biti svijetlih i neutralnih boja. Za male stanove je preporuka čak izbjegavati zavjese, ali ako ih baš želite u dnevnoj ili spavaćoj sobi, odaberite tkanine koju su prozirne i prozračne ili u nježnim, pastelnim bojama.

Prazne police

Nemojte svaku policu u stanu ispuniti stvarima, već pokoju ostavite praznu. Na taj način ćete također dobiti dojam prozračnosti i otvorenosti u prostoru.

“Stapanje” zida i namještaja

Iako je vrlo efektno imati komad namještaja koji je uz zid potpuno drugačije boje, trik s kojim ćete povećati prostor je da komad namještaja bude u potpunosti iste boje kao i zid jer ćete postići dojam ujedinjenosti.

Uvijek na umu imajte pravilo “manje je više”, stoga u malim prostorima koristite maksimalno tri različite boje, ali i vrste materijala kako biste “zaokružili” priču vašeg doma. U nastavku vam donosimo još nekoliko inspirativnih ideja za uređenje različitih prostorija u stanu ili kući.

Ideje za uređenje hodnika

Ideja 1: Manji komadi namještaja za odlaganje u hodniku neće zagušiti prostor, a vrlo su funkcionalni.

Ideja 2: U stanovima gdje ne postoji poseban prostor za hodnik, bojom zida možete vizualno “odvojiti” dio koji je predviđen kao ulazni prostor.

Ideje za uređenje spavaće sobe

Ideja 1: Tapete u kombinaciji s ogledalom su odličan trik za postizanje prostranosti u malim spavaćim sobama.

Ideja 2: Nedostatku prostora za ormare doskočite izradom visećih ormara po mjeri.

Ideje za uređenje dnevne sobe

Ideja 1: S različitim biljkama u prostoru nećete ni imati potrebu za dekoracijama, a dnevna soba će definitivno “prodisati”.

Ideja 2: Štukature na zidu su idealne za vizualno produbljivanje prostorije, a ne moramo naglašavati koliko je takav zid efektan.

Ideja 3: Minimaliznom i jednostavnošću do elegancije.

Ideje za uređenje kuhinje

Ideja 1: Iako su kuhinja i dnevna soba tik jedna do druge, u ovakvoj izvedbi to uopće ne primjećujete.

Ideja 2: Kuhinjski otoci su sve popularniji odabir prilikom uređenja i odlična zamjena za blagovaonski stol.

Ideje za uređenje kupaonice

Ideja 1: Drveni materijali unijet će dašak topline u modernu kupaonicu.

Ideja 2: Odabir mozaik pločica za jedan zid kupaonice učinit će ovaj prostor potpuno originalnim i nimalo dosadnim kao što to kupaonice nekada znaju biti.

Zaključak

Sigurni smo da ćete primijeniti barem nekoliko naših savjeta za uređenje stana ili kuće prilikom planiranja uređenja ili preuređenja u vašem domu. U slučaju da vam u ovom članku nedostaju ideje za uređenje dječje sobe, ne brinite, jer imamo rješenje i za taj “problem”. Pogledajte naš blog o dječjim interijerima inspirirajte se!