12.03.2019.

Elementarne igre za djecu - razvoj motorike

Igra kao priprema za život

Koliko često razmišljate o ulozi igre u životu vašeg djeteta? Sreća i zadovoljstvo odrasle osobe uvelike ovisi o ispunjenju njezinih potreba, a igra je, uz one fiziološke, jedna od najvećih potreba svakog djeteta. Nerijetko uopće ne percipiramo da je igra sastavni dio cijelog našeg života no ona nikad nema toliko intenzivno značenje i moć kao tijekom djetinjstva. Možemo slobodno reći da je važnost igre tijekom djetinjstva gotovo presudna.

Kroz igru se zabavlja, uči i spoznaje svijet oko sebe, razvijaju se karakterne osobine, odnos prema drugima, ali i samom sebi. Igra potiče na dijeljenje, pomaganje i empatiju, a nezanemarivu važnost ima i u psihomotoričkom razvoju djeteta. Stručnjaci su igru opisali kao “najstariju i najautonomniju čovjekovu aktivnost, spontanu i slobodno izabranu, koju karakterizira raznovrsnost kretanja te prati snažan osjećaj ugode i zadovoljstva”. Dakle, za zdravlje i sreću vas i vašeg djeteta — igrajte se!

Motorički razvoj djeteta – sposobnosti i vještine

Cjelokupni tjelesni razvoj djeteta ovisi o nizu različitih čimbenika kao što su naslijeđe, vrsta prehrane, otpornost organizma, bolesti, okruženje u kojem dijete odrasta i provođenje različitih tjelesnih aktivnosti, što je ujedno i igra. Kao što smo istaknuli ranije, uloga igre u razvoju motoričkih sposobnosti i vještina djeteta od neprocjenjive je važnosti.

Motoričke sposobnosti razvijaju se od prvih dana bebina života (izdržljivost, snaga, brzina, koordinacija i preciznost), dok su motoričke vještine naučene tehnike. To može biti crtanje, sviranje, ples, sport, ali i jednostavniji oblik grafomotoričke vještine, poput držanja olovke ili pribora za jelo. Njihov razvoj ovisi upravo o motoričkim aktivnostima: puzanju, hodanju, trčanju, skakanju, penjanju, provlačenju, bacanju, udaranju lopte i balansiranju. Samo treba imati ideju!

Većina trogodišnjaka dovoljno je spretna da može isprobati sve sprave na dječjem igralištu, samo im to treba omogućiti. S navršene četiri godine javlja se intenzivno zanimanje za igre loptom i različite vrste pokretnih aktivnosti. Djeci treba omogućiti igru loptama različitih veličina i tekstura jer su iznimno važne za usavršavanje pokreta ruku i nogu.

Igre za malu djecu s kojima možete započeti između treće i četvrte godine jesu takozvane tjelesno-glazbene igre. One potiču razvoj koordinacije, pokretljivosti, spretnosti, pozornosti, poštivanja pravila, domišljatosti i ostalog. Igre bacanja i hvatanja te igre gađanja razvijaju koordinaciju oka i ruke, spretnost, procjenjivanje, preciznost, zaključivanje, jačaju mišiće ruku i slično.

Ako imate dijete ove dobi, mogle bi vam biti zanimljive edukativne igre za djecu koje sadržavaju skupljanje bodova, a odlične su za razvoj matematičkih pojmova, socijalizaciju i učenje prihvaćanja pobjede i poraza. U petoj godini života djeca vole igre s pomagalima kao što su palice, bočice napunjene pijeskom ili vodom, uže za preskakanje ili bilo koji drugi sličan rekvizit.

Elementarne igre za djecu

Današnji su uvjeti života, a time rasta i razvoja djeteta, ograničeni prostorom za igru i kretanje. No postoje pokretne igre za djecu predškolske dobi koje su pedagoški osmišljene, a uz pomoć kojih se itekako mogu prevladati prepreke.

Puzanje

Jedan od prvih većih “koraka” u životu vašeg djeteta jest puzanje koje kod većine beba započinje u razdoblju od sedmog do desetog mjeseca. Zajedničkom igrom možete unaprijediti razvoj ove vještine.

 • Stavite zrcalo veličine djeteta na mjesto koje može dosegnuti i zatim ga brzo odmaknite od bebe. Kada primijetite da posustaje u svojim pokušajima, stavite zrcalo ispred sebe i gestom pozovite bebu da krene prema vama i uhvati ga.
 • Nabavite drvenu igračku s vrpcama, vucite je po podu i pozivajte bebu da je uhvati.
 • Napravite staze s malim preprekama u obliku jastuka i kutija kako bi beba puzala preko i između njih. I vi sudjelujte u igri na način da se skrivate iza prepreka i igrate igru skrivača.

Hodanje

Hodanje je naše prirodno gibanje koje samo po sebi pozitivno utječe na cijeli organizam, a posebno na lokomotorni sustav. Hodanje jednogodišnjeg djeteta sadrži mnogo nepotrebnih pokreta dok s vremenom oni postaju sve koordiniraniji. Od trena kad vaše dijete prohoda bitno je upozoravati ga da ne spušta glavu i ne vuče noge, a za savladavanje pravilnog hodanja stručnjaci savjetuju osnovne igre.

 • Potaknite dizanje i hodanje uz namještaj tako što ćete na sofu poslagati bebine omiljene igračke i kako im se ona približava, vi ih pomičite dalje.
 • Ovisno o prostoru u kojem se nalazite osmislite stazu za koju mogu poslužiti i svima dobro poznate podloge za igru, a ukoliko ste na otvorenom, mogućnosti su puno veće. Neka dijete po stazi hoda na različite načine: običnim korakom, na prstima, podizanjem bedara i s rukama oko struka. Igra će uvelike doprinijeti razvijanju ravnoteže i koordiniranog kretanja.
 • Na podu (terenu) nacrtajte ili improvizirajte kružnicu, a dijete neka stane na rub okrenuto licem prema sredini kruga. Neka na vaš znak prekrije oči, okrene se za 180 stupnjeva i krene prema naprijed, primjerice, pet koraka. Na sljedeći vaš znak neka se ponovno okrene za 180 stupnjeva i pokuša vratiti što bliže početnom mjestu. Ovom igrom razvijate osjećaj za prostor i dužinu koraka kod vašeg djeteta.

Trčanje

Trčanje je, također, jedan od osnovnih pokreta pri čemu je koordinacija ruku i nogu puno usklađenija nego tijekom hodanja. Djeca uglavnom trče cijelim stopalom i njihovo trčanje nije elastično, ono se razvija kroz igru, tempo i brzinu te, naravno, treba biti prilagođeno djetetu. Igre trčanja najsigurnije je izvoditi u otvorenom prostoru.

 • Igrajte se lova na blago. Napišite popis stvari koje dijete treba pronaći u prostoru u kojem se nalazi, poput klupice, ljuljačke, cvijeta ili potočića i otkrijte mu samo prvo slovo. Zadatak je što prije pogoditi i pronaći svaku stvar zbog čega će dijete čak i zaboraviti da trči. Igra razvija kreativnost kod djeteta i snalaženje u prostoru.
 • Napunite vreću s lopticama i krenite ih izbacivati, a dijete ih mora pokupiti što više. Idealno bi bilo da u igri sudjeluje više djece kako bi pobjednik bio onaj koji skupi najviše loptica. Na ovaj način razvija se brzina trčanja i, kao u prethodnoj igri, snalaženje u prostoru.
 • Igra kombiniranog trčanja, hodanja i zaustavljanja odlična je za koordinaciju pokreta kod djeteta. Recite djetetu da slobodno trči po prostoru u smjeru kojem njemu odgovara. Na vaš znak neka zauzme stav “mirno”, opusti ruke niz tijelo i ispruži laktove. Na novi znak neka krene hodati, a na sljedeći ponovno trčati. Vježbu ponovite nekoliko puta.

Zabavne igre za djecu na otvorenom

Bez obzira na to koliko vremena imate za odlazak u park, prirodu, na sportsko igralište ili bazene — iskoristite ga na najbolji mogući način. Dječjoj mašti nema kraja, vi je samo morate potaknuti, zato vam u nastavku predlažemo zabavne, edukativne i natjecateljske igre za djecu.

Olimpijada

Olimpijada je skup jednostavnih igara koje se mogu prilagoditi djeci svake dobne skupine. Igre mogu biti standardne poput trčanja, plivanja ili skoka u dalj, pa sve do raznih zabavnih igara poput potrage za najdužim štapom ili postavljanja rekorda u broju žabica na vodi. U svakoj od igara natjecatelji skupljaju bodove za prvo, drugo i treće mjesto, a pobjednik je onaj koji ima najviše bodova kad završe sva natjecanja.

Četiri kocke

Za ovu igru potrebna vam je lopta za odbojku. Kredom nacrtajte veliku kocku, a unutar nje četiri manje. Svako od četvero djece stoji u jednoj kocki, a pravila igre su da se lopta servira tako da se prvo mora lupiti u pod kocke onog prema kome se servira. Dijete koje je primilo servis vraća udarac tako da lupi u pod kocke onoga drugog.

Twister

Iako je igra dostupna u trgovinama, možete je izraditi i sami. Iscrtajte krugove kredom ili ekološki prihvatljivim sprejevima i krenite u akciju. Igra je prilagođena svim uzrastima, a što je više sudionika, zabava je veća.

Parovi s lopticama

Za ovu igru potrebno je četiri ili više igrača i male loptice poput teniskih, a možete i improvizirati s, primjerice, voćem. Igrači u paru trebali bi biti podjednake visine, staviti lopticu između čela i nakon što je namjeste, ne smiju je više pridržavati. Cilj je hodati prostorijom bez da se ispusti loptica, a pobjednik je onaj par koji uspije najdulje izdržati. Nakon što se djeca uhodaju, pustite glazbu i neka igru ponove uz zajednički ples.

Igre za razvoj grafomotorike – grafomotoričke vježbe

Grafomotoričke vještine su kombinacija različitih vještina — fine motorike, šake, vizualne percepcije, okulomotorne koordinacije te glasovne analize i sinteze koje omogućavaju djetetu da drži olovku i piše.

O grafomotorici se obično govori u vrijeme polaska u školu, ali, kao i brojne druge vještine, razvijaju se već od najranije dobi. Ako vaše dijete samoinicijativno ne pokazuje interes za bilo kakvo crtanje ili šaranje, ponudite mu sljedeće aktivnosti:

 • crtanje po vertikalnim površinama kao što su ploča ili papir zalijepljen na zid
 • crtanje kažiprstom po pijesku ili brašnu
 • nizanje perli
 • slikanje različitim materijalima poput pastela, flomastera, vodenih boja, tempera, spužvi i kreda po različitim materijalima (papir, karton, stiropor, tkanina)
 • lijepljenje sličica
 • slaganje puzzli ili kockica
 • oblikovanje različitih oblika iz plastelina

I ne zaboravite — svako dijete ima svoju osobnost i svoj tempo razvoja. Koju god igru ili aktivnost odabrali, nikada je nemojte forsirati. Vaša uloga je usmjeriti i potaknuti dijete te, naravno, uživati u svakom trenutku u koji vas ono samo povede. Miroslav Krleža jednom je napisao: “Igra izvire iz djece kao vrelo iz brijega”.