17.02.2021.

Kašice za bebe - Najbolji domaći recepti

Osim kupovine finih kašica vaše bebe će zasigurno uživati i u onima koje ste sami pripremili. Donosimo vam najbolje recepte koje morate isprobati.

Početak dohrane veliki je korak za dijete i roditelje. Znamo da je majčino mlijeko najbolja i jedina hrana koja je novorođenčetu potrebna. Preporuka je dojiti bebu do 6 mjeseci starosti, kada se počinje uvoditi dohrana (što je novijim stručnim preporukama u razdoblju od 4. do 6. mjeseca). Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija, liječnici i sve relevantne stručne preporuke potiču da se s dojenjem nastavi i duže od 6 mjeseci.

Većina beba je u dobi od 4-6 mjeseci spremna za dohranu. Tijekom tog razdoblja majčino mlijeko (a ni dojenačka formula) više nije nutritivno potpuno dostatna kako bi zadovoljila energetske i nutritivne potrebe djeteta te se počinje uvoditi kruta hrana. Uz to, hrana je važna za proces senzibilizacije imunosnog sustava, probavnih procesa, ali i iz razloga vježbanja žvačno-govornog „aparata“.

Namirnice se uvode jedna po jedna tijekom tri do pet dana kako bi se pratile reakcije na uvedenu namirnicu. U početku dohrane namirnice se najčešće miksaju, pasiraju i gnječe kako bi ih beba lakše mogla progutati. Iako na tržištu postoji doista veliki izbor kašica za bebe, uvijek je najbolje rješenje kašice pripremiti kod kuće, osobito u samom početku dohrane.

Zašto je dobro raditi vlastite kašice za bebe?

Prednosti pripreme kašica za bebe kod kuće su te da:

  • sami birate i kontrolirate namirnice koje će vaše dijete konzumirati
  • sigurni ste u sastav kašice jer ste ih sami pripremali
  • kupovne kašice za bebe mogu sadržavati sol koja se ne preporuča do navršene godine dana
  • lakše možete kontrolirati potencijalne alergijske reakcije, u procesu proizvodnje postoji mogućnost unakrsne, tj. tzv. kros-kontaminacije alergena, iako su ovakvi slučajevi vrlo rijetki u proizvodnji hrane za djecu
  • možete isprobati vlastite kombinacije namirnica pri pripremi kašica
  • možete se prilagoditi djetetovim preferencijama.

Kako birati sastojke za kašice?

Namirnice koje se koriste za pripremu kašica mijenjaju se s dobi i razvojem bebe, no općenito je pravilo da se biraju lakoprobavljive, mikrobiološki ispravne namirnice, poželjno iz organskog uzgoja, koje nisu tretirane pesticidima.

Birajte raznovrsne, nutritivno bogate namirnice, niskog glikemijskog indeksa po principu sezonske dostupnosti. Također, važno je znati podrijetlo i uzgoj mesa i ribe koje dijete konzumira. Najnovije preporuke nalažu da namirnice koje se prve uvode mogu sadržavati alergene kako bi se senzibilizirao imunološki sustav djeteta. Koje alergene uvoditi prve i u kojoj dobi pročitajte ovdje.

Kada se tek počinje s dohranom, preporuča se novu namirnice pomiješati s malo majčinog mlijeka ili dojenačkom formulom kako bi beba lakše prihvatila novi okus. Začini, sol i šećer se ne koriste u pripremi kašica sve do navršene godine dana. Dohrana se započinje sa sezonskim povrćem, potom voćem i cjelovitim žitaricama.  Nakon nekoliko prvih kombinacija povrtnih namirnica, možete dodati u kašicu po nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Osim poboljšanja okusa, dodatak maslinovog ulja kao prve masne sastavnice u hrani omogućava topljenje nekih vitamina topivih u mastima, kao što je vitamin A, odnosno provitamin A iz povrtnica poput butternut (muškatne) tikve, batata ili breskve.

Nakon što dijete prihvati određeni broj povrtnih i voćnih obroka, uvodi se bijelo meso i tamno meso peradi i bijela riba, a zatim i mlada teletina. Sljedeće se uvodi žumanjak jajeta te mliječni proizvodi poput skute i svježeg sira. Crveno meso, plava riba uvode se kasnije, dok se kravlje mlijeko preporuča tek nakon navršene godine dana. Dodatno o hrani za bebe pročitajte ovdje.

Kako čuvati kašice svježima?

U idealnim uvjetima najbolje bi bilo djetetu pripremiti svježi obrok, no ponekad nam dinamika života to ne dopušta. U takvim slučajevima voćne i povrtne kašice za bebe možete pripremiti, pohraniti u sterilizirane staklene posude i čuvati u hladnjaku do 2 dana. Jednom otvorenu staklenku s kašicom više ne smijete stavljati u hladnjak zbog higijenske ispravnosti. Kašice koje su skladištene u hladnjaku najbolje je zagrijati uranjanjem u mlaku vodu. Kašice možete i zamrznuti te koristiti po potrebi. Za zamrzavanje možete koristiti posudice za led koje vam pomažu kasnije dozirati porciju. Kašice koje su bile zamrznute najbolje je potrošiti u roku 2 mjeseca.

Recepti za domaće kašice za bebe:

5-6 mjeseci: kašica od tikvica i cikle

  • pola cikle
  • pola manje tikvice

Ciklu ogulite, nasjeckajte, dobro prokuhajte i protisnite da dobijete pire, tikvicu skuhajte dok ne bude mekana te pomiješajte s pireom od cikle. Prilikom treće pripreme ovog recepta možete dodati nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

6-7 mjeseci: kašica od avokada i breskve

  • pola mekanog avokada
  • 1 breskva

Izgnječite mekani avokado i oguljenu breskvu. Ukoliko je potrebno, breskvu prokuhajte.

7-8 mjeseci: kašica od slanutka i butternut tikve

  • pola šalice slanutka
  • pola šalice muškatne tikve
  • pola prstohvata cimeta
  • 1 žličica maslinovog ulja

Skuhajte slanutak i muškatnu tikvu, dodajte malo cimeta (pola prstohvata), nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sve zajedno izmiksajte da dobijete homogenu smjesu.

8-9 mjeseci: kašica od mrkve, graška i oslića

  • pola šalice mrkve
  • pola šalice graška
  • 30 g oslića
  • 1 žličica maslinovog ulja

Mrkvu, grašak i očišćenu ribu kuhajte na pari, izgnječite i umiješajte maslinovo ulje.

9-10 mjeseci: kašica od tikvice, poriluka i piletine

  • pola šalice narezane tikvice
  • 2 žlice poriluka
  • 30 g pilećeg batka
  • 1 žličica maslinovog ulja

Stavite piletinu kuhati u hladnu vodu, na pola kuhanja dodajte tikvicu i poriluk. Kada je povrće i meso kuhano, piletinu otkostite i sve zajedno izgnječite ili izmiksajte i dodajte maslinovo ulje.

10-12 mjeseci: kašica od junetine s povrćem i batatom

  • 50 g junetine
  • trećina šalice nasjeckane mrkve
  • žlica nasjeckanog luka
  • trećina šalice nasjeckane brokule
  • pola šalice batata
  • 1 žličica maslinovog ulja

Na malo maslinovog ulja prodinstaje luk, dodajte junetinu i podlijte s vodom, na pola kuhanja dodajte brokulu i mrkvu. Batat skuhajte zasebno, kada je kuhan ocijedite ga i propasirajte da dobijete pire. Junetinu s povrćem izmiksajte da dobijete umak te dodajte pireu od batata.

Isprobajte Lupilu kašice od organskih sastojaka

Uvijek je najbolje i najzdravije djetetu pripremiti svježi obrok kod kuće, no u iznimnim slučajevima kada vam treba kvalitetan i brz obrok za bebu možete posegnuti za Lupilu kašicama od organskih sastojaka.

Prednosti kupovine Lupilu kašica su:

  • za izradu Lupilu kašica koriste se organski sastojci provjerene kvalitete
  • kašice se proizvode bez umjetnih sladila i aditiva
  • svi proizvodi iz asortimana Lupilu hrane za bebe su bio certificirani
  • možete izabrati između više različitih okusa kašica
  • kašice su prilagođene bebinoj dobi i razvoju
  • praktične su kod izbivanja iz kuće.

Dostupni okusi Lupilu bio kašica su:

  • Voćne bio kašice (190 g): Jabuka, breskva, banana i Jabuka, banana
  • Bio kašice (190 g): Povrće, piletina i riža, Krumpir, mrkva i piletina i Pire krumpir, povrće i mljeveno meso
  • Bio kašice (220 g): Povrće, riža i puretina, Tjestenina, šunka i povrće, Krumpir, puretina i povrće i Špageti Bolognese
  • Bio kašice (250 g): Povrće, tjestenina i puretina, Povrće, riža i govedina, Tjestenina, šunka, rajčica i mrkva i Povrće, tjestenina, mlijeko i vrhnje
  • Bio kašica laku noć (190 g): keks i griz-vanilija.

Zaključak

Prilikom pripreme kašica za bebe birajte kvalitetne, sezonske namirnice prilagođene dobi i razvoju djeteta. Namirnice neka budu raznolike kako bi se dijete upoznalo sa što više različitih okusa i tekstura. Kad god ste u mogućnosti pripremite djetetu kašice kod kuće, a ukoliko koristite kupovne kašice, birajte one koje su pripremljene od kvalitetnih, organskih namirnica bez dodanih aditiva kao što su Lupilu kašice od namirnica iz organskog, kontroliranog uzgoja.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić

mag. nutricionizma - Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci