12.03.2019.

Motorički razvoj bebe po mjesecima

Pokret je jedna od osnovnih karakteristika života kojom se izražavaju osjećaji, uspostavlja komunikacija, ovladava prostorom i uspostavlja biološka samostalnost, a u najranijoj životnoj dobi predstavlja odraz stanja i ponašanja djeteta.

Motorički razvoj i pokreti beba

Motorički razvoj zdrave bebe odvija se spontano, prema prirodnim zakonitostima i uvelike ovisi o centralnom živčanom sustavu, odnosno mozgu. Upravo je kognitivni razvoj ono što “tjera” motorički razvoj djeteta po mjesecima, a mladi mozak razvija se jako brzo pa od rođenja do treće godine života dosegne oko 80 posto volumena koji osoba ima i u odrasloj dobi.

Pod utjecajem vanjskih čimbenika i u međudjelovanju s nasljeđem, stanice mozga se umnažaju, premještaju, određuje se njihova zadaća i međusobno se povezuju gustom mrežom moždanih puteva. Nama je to vidljivo u promjenama koje zapažamo u razvoju bebe po mjesecima — u razvoju fine i grube motorike, komunikacijskim sposobnostima, emocionalnom razvoju, ponašanju, učenju, pamćenju i spavanju.

Stručnjaci razvoj motorike kod beba po mjesecima definiraju kao proces kroz koji dijete uči obrasce kretanja i motorička znanja što podrazumijeva njegovo sve veće korištenje vlastitog tijela u postizanju određenog cilja, a često se zbog niza povezanih čimbenika naziva i psihomotornim razvojem. Svako dijete ima potencijal razviti i naučiti velik broj obrazaca osnovnog kretanja, ali zbog različitosti u motoričkom razvoju kod neke djece će se primijetiti minimalne promjene, neka će stagnirati, dok će kod neke djece biti primjećen kontinuirani razvoj.

Od bebe do mališana

Stručnjaci ističu da motorički razvoj bebe do prve godine života roditelji ne bi smjeli forsirati, odnosno učiti dijete da sjedi, stoji, hvata ili hoda, jer se taj proces, kao što smo i napomenuli, odvija prirodno. Neupitno je da razvoj vaše bebe trebate podržavati, ali, primjerice, nemojte bebu stavljati u sjedeći položaj ako njeno tijelo nije za to spremno.

Motorika bebe po mjesecima u osnovnim je karakteristikama jednaka kod sve djece no ne razvija se kod svake bebe istim tempom. Znatiželja bebe je ono što je potiče na ispitivanje novih mogućnosti zbog čega se ona i razvija.

Motorički razvoj novorođenčeta

Do šestog tjedna djetetova života u motoričkom razvoju ne događaju se znatniji pomaci, pokreti su ponajviše refleksne prirode. Tek rođena beba nije sposobna sama okrenuti glavu, nakon šestog tjedna lagano popušta savinutost zglobova i beba djeluje opuštenije, a u potrbušnom položaju pomalo podiže i glavicu. U leđnom položaju je živahnija te pruža i savija ruke i noge. Slušni i vizualni osjeti počinju se koordinirati, a beba pogled usmjerava prema izvoru zvuka.

Motorički razvoj bebe od dva mjeseca

U ovoj je dobi 75 posto beba optički orijentirano i sposobno fiksirati pogled prema roditelju ili nekoj drugoj osobi pa čak i pružati ruku prema njima. Počinju se igrati vlastitim rukama što se u praksi naziva ruka-ruka te ujedno kreću stvarati sliku o vlastitom tijelu. Bebe su sposobne držati glavicu nekoliko sekundi i pritom se oslanjati na ručice koje su priljubljene uz tijelo. Pokreti bebe još su uvijek masivni, odnosno beba reagira cijelim tijelom.

Motorički razvoj bebe od tri mjeseca

U ovoj dobi beba, ukoliko je okrenuta potrbuške, bolje, lakše i duže zadržava podignutu glavicu. Osim toga, normalno je i podizanje ramenog obruča za 45 stupnjeva. Beba se sve više oslanja na laktove što je važan i dobar pokazatelj razvoja jer omogućuje slobodno okretanje glave bez promjene stava tijela.

Prilikom ležanja na leđima beba počinje stavljati ruke u usta, a nogice podiže od podloge tako da one u kukovima i koljenima čine 90 stupnjeva. Pomalo započinje i razvoj hvatanja, prstima i dlanom, sve je učestalija mimika lica i glasanje, a reflekse zamjenjuju voljne radnje.

Motorički razvoj bebe od četiri mjeseca

Tijekom četvrtog mjeseca života beba je sposobna prenijeti ravnotežu na jedan lakat ruke kako bi drugom mogla dohvatiti neki predmet jer sada već raspoznaje boje, poboljšava se vid pa uočava i predmete koji su udaljeni.

Neke bebe u ovoj dobi uspiju savladati okretanje s trbuha na leđa i obrnuto, ponekad sasvim slučajno, stoga uvijek imajte na oku vaš mali smotuljak kako biste izbjegli nezgodu. Jedna od vještina četveromjesečne bebe je i kretanje pomoću pokreta “plivanja” kada je položena potrbuške.

Motorički razvoj bebe od pet mjeseci

U ovoj dobi beba postaje mali istraživač svoga tijela pa tijekom ležanja dodiruje svoje tijelo, hvata stopala i gura ih u usta. Hvata i premješta igračke iz ruke u ruku, a kako je hvat sve jači, može držati i bočicu tijekom hranjenja.

Okretanje leđa-trbuh-leđa sve je učestalije, a iako pokazuje želju za sjedenjem, kralježnica i muskulatura petomjesečne bebe još uvijek nije spremna za sjedeći položaj. Ako dijete stavite da sjedi, ono će uspjeti zadržati taj stav kraće vrijeme uz savijenu glavu te pružiti ruke prema naprijed i oslanjati se raširenim prstićima. Stručnjaci to nazivaju prvom obrambenom reakcijom i ne smatraju je sjedenjem. Ističu da je beba spremna za taj položaj tek kada je u stanju sama ustati iz ležećeg položaja u sjedeći, odnosno uspraviti se.

Motorički razvoj bebe od šest mjeseci

Šestomjesečna beba okreće se u svim smjerovima, zanima je sve što se oko nje događa, sve čuje, vidi, dodiruje i kreće se najbolje što može. Neka djeca u ovoj dobi se krenu odgurivati podlakticama po podlozi i tako se vuku po trbuhu, kao mali vojnik, no to još uvijek nije pravo puzanje.

Puzanju prethodi balansirano kretanje rukama i zauzimanje četveronožnog stava do kojeg dijete dolazi podizanjem trupa od podloge, opirući se rukama i koljenima. U tom se položaju može njihati naprijed-natrag te raditi na ravnoteži tijela no tu vještinu razvija u mjesecima koji prethode jer tada beba postaje sve pokretnija, brže uči i napreduje.

Motorički razvoj bebe od sedam mjeseci

Kao što smo i istaknuli, u ovom razdoblju bebe kreću puzati, a mnoge od njih pužu unatraške dok ne shvate na koji način tijelo mogu usmjeriti prema naprijed. Neka djeca se čak kreću na leđima podižući i spuštajući guzu pri čemu se odguruju nogama što je, također, oblik puzanja. Većina beba sjedi bez oslonca i glavu drži sigurno, a kada je u sjedećem položaju pružanjem ruku sa strane štiti se od pada.

Okulomotorna koordinacija, odnosno, usklađenost pokreta i očiju je sada sve preciznija. Beba pokazuje izrazitu želju za hvatanjem sitnih predmeta kao što su mrvice kruha, gumbići ili vezice na odjeći. U stanju je podignuti istovremeno dva predmeta, držati u ruci bočicu i prinijeti je ustima.

Motorički razvoj bebe od osam mjeseci

U osmom mjesecu života bebe, uglavnom, svladaju standardno puzanje oslanjajući se na ispružene ruke i koljena, zdjelica je podignuta, a koljena u širini zdjelice. Stopala su pod pravim kutom u odnosu na podlogu. Dijete je u stanju postaviti se na noge pridržavanjem uz sofu ili ogradu krevetića. Sredinom osmog mjeseca beba je sposobna postaviti se u klečeći položaj.

Motorički razvoj bebe od devet mjeseci

U ovom je periodu dijete toliko aktivno da ponekad nema vremena za spavanje. Naime, neke se bebe bude i tijekom noći kako bi isprobale sjedenje ili stajanje u krevetiću. Kralježnica je idealno ispružena, potkoljenice paralelno, a stopalo prati liniju potkoljenica. Samostalno sjedenje je u potpunosti razvijeno. Beba će u ruku uzeti svaku kocku i s njom lupiti po podu, a razvoj fine motorike napreduje.

Motorički razvoj bebe od deset mjeseci

Do desetog mjeseca života sva djeca propužu na neki način iako treba imati na umu da postoje i ona koja, jednostavno, tu fazu preskoče. Većina ih stoji uz određeni oslonac, neka hodaju uz namještaj, a neka u toj dobi naprave čak i prve korake. Sve bebe usavrše sjedenje, okretanje i mijenjanje položaja, puno su spretnije i počinju slagati predmete jedan u drugi jer je funkcija šake puno razvijenija.

Motorički razvoj bebe od jedanaest mjeseci

Tijekom ovog razdoblja dijete je sposobno spustiti se u čučanj bez pada, može stajati na prstima i stupati. Kada stekne sigurnost prilikom hodanja uz namještaj, postupno će se osloboditi straha i pokušati hodati bez oslonca ili pomoći. To je ujedno i podosta stresno razdoblje za vas kao roditelje zbog straha od padova, spoticanja i manjih nezgoda no brojni stručnjaci savjetuju da pustite djecu da padnu. Tvrde da je i to jedan od čimbenika koji utječu na razvoj motorike djeteta.

Motorički razvoj bebe od dvanaest mjeseci

O da! Pitate se zar je već toliko vremena prošlo. Vaše zlato će uskoro prestati biti beba i pomalo postajati mališan, pogotovo ako se uzme u obzir da većina djece u ovom razdoblju napravi prve korake prema naprijed.

Treba istaknuti kako se početno hodanje razlikuje od razvijenog hoda jer dijete, uglavnom, hoda raširenih nogu i ruku uz pomoću kojih održava svoju ravnotežu. Organizirano počinje sa stavljanjem manjeg predmeta u veći, vađenjem te nošenjem i ispuštanjem predmeta gdje i kada to želi, a na upit će staviti predmet u ruku mame.  U prosjeku, dijete ove dobi govori tri riječi sa značenjem što označava početak govora.

Motorički razvoj kod svakog je djeteta drugačiji

Bez obzira što motorički, odnosno psihomotorni razvoj djeteta po mjesecima slijedi određenu pravilnost u kronološkom pogledu, razlike su prisutne, ponajviše u drugoj polovici prve godine života. Stručnjaci upozoravaju kako nikada ne treba uspoređivati djecu i ističu da je važan napredak u cjelokupnom razvoju djeteta. Vaše poznavanje tijeka normalnog razvoja djeteta omogućava pravovremeno uočavanje mogućih odstupanja, kao i traženja pomoći — što je važno za zdravlje i sreću vašeg malog čuda.