04.06.2024.

Kako izvaditi bodlje od uboda morskog ježa?

Svi smo tijekom ljetovanja barem jednom stali na bodlje morskog ježa no ako ljetujete na otoku, vjerojatno ćete ih biti primorani izvaditi sami.

Morski jež u moru

Nije tajna da se predivan dan na plaži i obiteljsko ljetovanje lako može pretvoriti u pravi pakao. Uz ubode insekata, alergije na sunce i opekotine od medusa, ubodi od morskog ježa mogu postati noćna mora. Ti mali morski neprijatelji se najčešće nalaze na stijenama i kamenju u blizini obale, a najviše ih se boje roditelji s malom djecom. Iglice morskog ježa su sitne i oštre pa njihov ubod može biti iznimno bolan, uzrokovati crvenilo, ali i ozbiljno oticanje i komplikacije. 

U slučaju uboda morskog ježa najbolje je potražiti pomoć liječnika, ali kada ta opcija nije moguća bodlje morate izvaditi sami da se godišnji odmor ne bi pretvorio u bolovanje.

#1 Vađenje površinskih bodlji

Prvo što trebate napraviti odmah nakon uboda morskog ježa je izvući iglice koje su na površini kože kako biste maksimalno smanjili izloženost otrovu i spriječili daljnje prodiranje u kožu. Nakon toga krenite u borbu s bodljama koje se ne mogu izvući potezom ruke.

Ubod morskog ježa na nozi

#2 Dezinfekcija

Najvažniji je korak dezinfekcija površine na kojoj se nalaze bodlje, bilo da je riječ o stopalima, dlanovima ili nekom drugom dijelu tijela. Premažite ili posprejajte kožu alkoholom ili anitseptikom, a obavezno sterilizirajte pincetu ili iglicu koja će vam možda biti potrebna za vađenje bodlji.

#3 Ocat

Liječnici tvrde da je iglice od morskog ježa najlakše izvaditi dva do tri dana nakon uboda, ali većina ljudi ne može izdržati bolno hodanje. Jedna od najučinkovitijih metoda za vađenje bodlji je namakanje stopala u mješavini tople vode i octa. Naime, ocat omekšava kožu, otvara pore i pospješuje izlazak bodlji, pogotovo ako se radi o površinskom ubodu. Bodlje koje ne izađu same treba lagano izvaditi sterilnom iglom. Ako ubod morskog ježa nije na stopalima, već na drugom dijelu tijela koji je teško namakati, onda koristite metodu ispiranja octom na mjestu gdje se nalaze bodlje.

#4 Smokvino mlijeko

Još jedna prirodna metoda za vađenje bodlji je pomoću smokve koje nam se tijekom ljetovanja često nalaze nadohvat ruke. Potrebno je samo ubrati smokvu i protrljati mjesto uboda mlijekom koje pušta smokva, pustiti da malo odstoji i nakon toga će bodlje lako izlaziti na površinu.

#5 Vosak

Za izvlačenje bodlji koje se nalaze jako duboko ispod površine kože možete upotrijebiti vrući vosak. Nakapajte mjesto uboda voskom sa svijeće, pustite da se osuši, a uklanjanjem voska bi trebale izaći i bodlje morskog ježa. Isperite ranu sapunom i vodom, a zatim dezinficirajte alkoholom ili antiseptikom.

#6 Zrela rajčica

Mnogima je za izvačenje bodlji koje se nalaze duboko pomogla i zrela rajčica. Krišku rajčice potrebno je prisloniti na mjesto uboda, pričvrstiti i pustiti da tako stoji čak i preko noći. Koža će se smežurati i bodlje će izaći na površinu, nakon čega ih možete ukloniti sterilnom iglom ili pincetom.

#7 Crna mast

Pomoć za vađenje bodlji od uboda morskog ježa možete potražiti i u ljekarni. Jedan od najučinkovitijih proizvoda je crna mast koja se namaže u tankom sloju, prekrije kompresom ili flasterom i ostavi nekoliko sati. Bodlje nakon toga same počnu izlaziti pa je postupak vađenja lako dovršiti sterilnom iglom ili pincetom.

Na mit o vađenju bodlji pomoću ispiranja urinom stručnjaci upozoravaju da za to ne postoji znanstveno utemeljenje, ali da eventualno može poslužiti kao “prva pomoć” u dezinficiranju mjesta uboda prije nego krenete vaditi bodlje morskog ježa. 

Važno je napomenuti da neovisno o tome koju metodu za vađenje bodlji koristite obavezno na kraju dezinficirajte ranu od uboda alkoholom ili antiseptikom i zaljepite flaster. U slučaju da nakon nekoliko dana od uboda osjetite mučninu, poteškoće s disanjem, bol u prsima ili crvenilo i gnoj na mjestu uboda, hitno potražite liječničku pomoć! 

 

Iako je ubod morskog ježa jedna od najbenignijih ljetnih ozljeda, ako se pravovremeno ne reagira, može se itetkako zakomplicirati. Nemojte se dovesti u situaciju da vam propadnu dugo iščekivani neradni dani i školski praznici, ali ono najbitnije – da ugrozite vaše zdravlje!