14.12.2023.

Neradni dani 2024. - Državni praznici i blagdani u Hrvatskoj

Isplanirajte godišnji odmor na vrijeme! Istražite koji su neradni dani u 2024. godini i koliko je državnih praznika i blagdana u Hrvatskoj pogodno za spajanje.

neradni dani

U 2024. godini otvaraju se različite mogućnosti za spajanje i planiranje kraćih ili dužih godišnjih odmora. Svaki neradni četvrtak uvijek je dobrodošao za bijeg iz grada, posjet obitelji ili bilo koju drugu aktivnost za koju vam često nedostaje vremena. Provjerite listu neradnih dana u 2024. godini i iskoristite ih za zasluženi odmor!

Neradni dani u siječnju

Siječanj donosi dva blagdana, jedan koji pada u ponedjeljak te jedan koji pada u subotu.

Nova godina 

Prema gregorijanskom kalendaru prvi dan u godini i Nova godina je 1. siječnja. U 2024. godini ovaj blagdan pada na ponedjeljak, što znači da ovaj neradni dan možete iskoristiti za produženi vikend ili “uštedjeti” jedan dan u slučaju da koristite godišnji odmor u vrijeme blagdana.

Sveta tri kralja 

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje se prema kršćanskoj tradici slavi 6. siječnja. U Hrvatskoj Sveta tri kralja označavaju završetak božićnih blagdana. U 2024. godini blagdan Sveta tri kralja pada na subotu.

Neradni dani u travnju

neradni dani u hrvatskoj

Travanj je obilježen najvećim kršćanskim blagdanom koji se ne slavi svake godine na isti datum, ali je uvijek u nedjelju iza koje je Uskršnji ponedjeljak kao neradni dan.

Uskrs i Uskrsni ponedjeljak 

Početak priprema za Uskrs je Pepelnica odnosno čista srijeda koja u 2024. godini počinje 14. veljače. To znači da se Uskrs slavi u nedjelju, 31. ožujka, a Uskrsni ponedjeljak 1. travnja 2024. godine. Proljeće i lijepo vrijeme mami na boravak u prirodi pa razmislite o tome da neradni ponedjeljak provedete na jednodnevnom obiteljskom izletu ili čak na blagdanskom vikend putovanju

Neradni dani u svibnju

Svibanj donosi jedan međunarodni, jedan državni praznik i jedan blagdan, a oni, na zadovoljstvo mnogih, padaju na radne dane u tjednu, no nažalost, Tijelovo i Dan državnosti ove godine dijele isti datum.

Praznik rada 

Međunarodni praznik rada obilježava se 1. svibnja u spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1886. godine. U 2024. godini Praznik rada pada u srijedu. Ovo je još jedna opcija za planiranje “mini” godišnjeg odmora u obliku, primjerice, jednog vikend izleta u Gorski kotar. Dobra ideja, zar ne?

Dan državnosti i Tijelovo

U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, u Hrvatskoj se 30. svibnja ponovno slavi kao državni praznik. Dan državnosti u 2024. godini pada u četvrtak što znači – spajanje! Iskoristite jedan dan godišnjeg odmora ili slobodan dan za petak i dobili ste četiri neradna dana.

Svake godine se devetog četvrtka nakon Uskrsa slavi Svetkovina Presvetog tijela i krvi Kristove odnosno Tijelovo. U 2024. godini se Tijelovo slavi u četvrtak 30. svibnja, isto kao i Dan državnosti, no svejedno možete iskoristiti za planiranje prvog vikenda na moru

Neradni dani u lipnju

godisnji odmor hrvatska

Lipanj je već tradicionalno mjesec za spajanje neradnih dana i korištenje prenesenog godišnjeg odmora iz prethodne godine. U Hrvatskoj su u lipnju 2023. godine bila dva neradna dana zbog blagdana i državnog praznika koji su se poklopili kao idealna prilika za dva produžena vikenda ili konkretan godišnji odmor. 

Nažalost, u 2024. godini samo je jedan državni praznik u lipnju, a koji pada na subotu.

Dan antifašističke borbe 

U subotu pada Dan antifašističke borbe koji se 22. lipnja obilježava u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica. 

Neradni dani u kolovozu

Kolovoz ponovno donosi jedan državni praznik i jedan blagdan koji i u 2024. ne “štede” za dane godišnjeg na ljetovanju, ali i mogućnost za kratki bijeg na more je otvorena. Spajanjem ovog državnog praznika i blagdana možete dobiti čak 16 dana za obiteljsko ljetovanje na moru

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 

Državni praznik koji se 5. kolovoza slavi u spomen na vojno-redarstvenu akciju Oluja i pobjedu u Domovinskom ratu u 2024. godini pada u ponedjeljak što je dobra vijest za one koji žele “uštediti” dan godišnjeg ili uživati u produženom vikendu.

Velika Gospa 

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo se slavi 15. kolovoza i 2024. godine pada u četvrtak. To znači da neradni četvrtak možete spojiti s petkom i provesti na moru još četiri dana ukoliko ste ljetovanje već “odradili”.

Neradni dani u studenom

drzavni praznici blagdani hrvatska

Nakon stanke u rujnu i listopadu, studeni 2024. ima dva neradna dana u tjednu – jedan koji ipak pada u petak, a drugi u ponedjeljak.

Dan Svih svetih 

Blagdan Svih svetih je dan kada se sjećamo svih onih koji više nisu s nama iako se u Crkvi spomen na sve mrtve obilježava dan kasnije odnosno na Dušni dan. Svi sveti se slave 1. studenog koji u 2024. godini pada u petak, što je idealno za jesenski produženi vikend u prirodi.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata 

Ovaj državni praznik se obilježava 18. studenog kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a u 2024. godini pada u ponedjeljak.

Neradni dani u prosincu

Božićni blagdani u 2024. godini pogodni su za spajanje sa vikendom!

Božić i Sveti Stjepan 

Božić je vjerski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista i za mnoge je to najdraži blagdan u godini. U 2024. godini 25. prosinac odnosno Božić pada u srijedu. Nakon njega slijedi još jedan neradni dan, blagdan Svetog Stjepana koji se slavi u četvrtak, 26. prosinca. Iskoristite jedan dan godišnjeg za petak i dobijte čak 5 neradnih dana!

Vi najbolje znate hoćete li ta dva neradna dana u prosincu pretvoriti u produženi vikend ili iskoristiti za više dana zimskog godišnjeg odmora i potencijalni odlazak na obiteljsko zimovanje u Hrvatskoj.

Lista neradnih dana 2024. u Hrvatskoj

 • Nova godina (ponedjeljak) – 1.1.2024.
 • Sveta tri kralja (subota) – 6.1.2024.
 • Uskrs (nedjelja) – 31.3.2024.
 • Uskrsni ponedjeljak – 1.4.2024.
 • Praznik rada (srijeda) – 1.5.2024.
 • Dan državnosti (četvrtak) – 30.5.2024.
 • Tijelovo (čevrtak) – 30.5.2024.
 • Dan antifašističke borbe (subota) – 22.6.2024.
 • Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (ponedjeljak) – 5.8.2024.
 • Velika Gospa (četvrtak) – 15.8.2024.
 • Dan Svih svetih (petak) – 1.11.2024.
 • Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata (ponedjeljak) – 18.11.2024.
 • Božić (srijeda) – 25.12.2024.
 • Sveti Stjepan (četvrtak) – 26.12.2024.

Dakle, u Hrvatskoj imamo 14 blagdana i državnih praznika od kojih u 2024. godini njih jedanaest pada na dane tijekom radnog tjedna.

Zvuči kao malo neradnih dana u tjednu u odnosu na neke prethodne godine, ali ako planirate na vrijeme, dobitak je ogroman!