06.12.2022.

Neradni dani 2023. - Državni praznici i blagdani u Hrvatskoj

Isplanirajte godišnji odmor na vrijeme! Istražite koji su neradni dani u 2023. godini i koliko je državnih praznika i blagdana u Hrvatskoj pogodno za spajanje.

neradni dani

Iako prvi blagdan u 2023. godini pada u nedjelju što je većini zaposlenih i inače neradni dan, ostatak godine otvara različite mogućnosti za spajanje i planiranje kraćih ili dužih godišnjih odmora. Svaki neradni utorak ili četvrtak su uvijek dobrodošli za bijeg iz grada, posjet obitelji ili bilo koju drugu aktivnost za koju vam često nedostaje vremena. Provjerite listu neradnih dana u 2023. godini i iskoristite ih za zasluženi odmor!

Neradni dani u siječnju

Siječanj donosi dva blagdana, ali samo jedan od njih pada na radni dan koji može biti prilika za kombiniranje.

Nova godina 

Prema gregorijanskom kalendaru prvi dan u godini i Nova godina je 1. siječnja. U 2023. godini ovaj blagdan, kao što smo i naveli, pada u nedjelju koja je za mnoge ionako neradni dan.

Sveta tri kralja 

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje se prema kršćanskoj tradici slavi 6. siječnja. U Hrvatskoj Sveta tri kralja označavaju završetak božićnih blagdana. U 2023. godini blagdan Sveta tri kralja pada u petak što znači da ovaj neradni dan možete iskoristiti za produženi vikend ili “uštedjeti” jedan dan u slučaju da koristite godišnji odmor u vrijeme blagdana.

Neradni dani u travnju

neradni dani u hrvatskoj

Travanj je obilježen najvećim kršćanskim blagdanom koji se ne slavi svake godine na isti datum, ali je uvijek u nedjelju iza koje je Uskršnji ponedjeljak kao neradni dan.

Uskrs i Uskrsni ponedjeljak 

Početak priprema za Uskrs je Pepelnica odnosno čista srijeda koja u 2023. godini počinje 22. veljače. To znači da se Uskrs slavi u nedjelju, 9. travnja, a Uskrsni ponedjeljak 10. travnja 2023. godine. Proljeće i lijepo vrijeme mami na boravak u prirodi pa razmislite o tome da neradni ponedjeljak provedete na jednodnevnom obiteljskom izletu ili čak na blagdanskom vikend putovanju

Neradni dani u svibnju

Svibanj donosi jedan međunarodni i jedan državni praznik, a oba, na zadovoljstvo mnogih, padaju na radne dane u tjednu.

Praznik rada 

Međunarodni praznik rada obilježava se 1. svibnja u spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1886. godine. U 2022. godini se praznik poklopio s nedjeljom, ali zato u 2023. godini Praznik rada pada u ponedjeljak. Ovo je još jedna opcija za planiranje “mini” godišnjeg odmora u obliku, primjerice, jednog vikend izleta u Gorski kotar. Dobra ideja, zar ne?

Dan državnosti

U spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, u Hrvatskoj se 30. svibnja ponovno slavi kao državni praznik. Dan državnosti u 2023. godini pada u utorak što znači – spajanje! Iskoristite jedan dan godišnjeg odmora ili slobodan dan za ponedjeljak i dobili ste četiri neradna dana.

Neradni dani u lipnju

godisnji odmor hrvatska

Lipanj je već tradicionalno mjesec za spajanje neradnih dana i korištenje prenesenog godišnjeg odmora iz prethodne godine. U Hrvatskoj su u lipnju dva neradna dana zbog blagdana i državnog praznika koji su se u 2023. godini poklopili kao idealna prilika za dva produžena vikenda ili konkretan godišnji odmor.

Tijelovo 

Svake godine se devetog četvrtka nakon Uskrsa slavi Svetkovina Presvetog tijela i krvi Kristove odnosno Tijelovo. U 2023. godini se Tijelovo slavi u četvrtak 8. lipnja što možete iskoristiti za planiranje prvog vikenda na moru

Dan antifašističke borbe 

U četvrtak pada i Dan antifašističke borbe koji se 22. lipnja obilježava u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica. 

U slučaju da imate minimalno deset dana “starog” godišnjeg odmora i odlučite ovaj državni blagdan spojiti s Tijelovom možete dobiti čak 18 dana za obiteljsko ljetovanje na moru

Neradni dani u kolovozu

Kolovoz ponovno donosi jedan državni praznik i jedan blagdan koji 2023. ne “štede” kao prethodne godine dane godišnjeg na ljetovanju, ali mogućnost za kratki bijeg na more je otvorena. 

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 

Državni praznik koji se 5. kolovoza slavi u spomen na vojno-redarstvenu akciju Oluja i pobjedu u Domovinskom ratu u 2023. godini pada u subotu što je dobra vijest za one kojima je to radni dan.

Velika Gospa 

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo se slavi 15. kolovoza i 2023. godine pada u utorak. To znači da neradni utorak možete spojiti s ponedjeljkom i provesti na moru još četiri dana ukoliko ste ljetovanje već “odradili”.

Neradni dani u studenom

drzavni praznici blagdani hrvatska

Nakon stanke u rujnu i listopadu, studeni 2023. ima jedan neradni dan u tjednu i jedan koji ipak pada u subotu.

Dan Svih svetih 

Blagdan Svih svetih je dan kada se sjećamo svih onih koji više nisu s nama iako se u Crkvi spomen na sve mrtve obilježava dan kasnije odnosno na Dušni dan. Svi sveti se slave 1. studenog koji u 2023. godini pada u srijedu. Možete iskobinirati s dva dana godišnjeg prije ili nakon srijede pa dobiti pet dana odmora ili jednostavno spojiti u cijeli tjedan godišnjeg odmora koji uključuje dva vikenda.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata 

Ovaj državni praznik se obilježava 18. studenog kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a u 2023. godini pada u subotu.

Neradni dani u prosincu

Za razliku od 2022. godine, božićni blagdani u 2023. godini se nastavljaju na vikend što produžuje vrijeme za uživanje s obitelji i prijateljima.

Božić i Sveti Stjepan 

Božić je vjerski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista i za mnoge je to najdraži blagdan u godini. U 2023. godini 25. prosinac odnosno Božić pada u ponedjeljak. Nakon njega slijedi još jedan neradni dan,  blagdan Svetog Stjepana koji se slavi u utorak, 26. prosinca

Vi najbolje znate hoćete li ta dva neradna dana u prosincu pretvoriti u produženi vikend ili iskoristiti za više dana zimskog godišnjeg odmora i potencijalni odlazak na obiteljsko zimovanje u Hrvatskoj.

 

Lista neradnih dana 2023. u Hrvatskoj

 • Nova godina (nedjelja) – 1.1.2023.
 • Sveta tri kralja (petak) – 6.1.2023.
 • Uskrs (nedjelja) – 9.4.2023.
 • Uskrsni ponedjeljak – 10.4.2023.
 • Praznik rada (ponedjeljak) – 1.5.2023.
 • Dan državnosti (utorak) – 30.5.2023.
 • Tijelovo (čevrtak) – 8.6.2023.
 • Dan antifašističke borbe (četvrtak) – 22.6.2023.
 • Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (subota) – 5.8.2023.
 • Velika Gospa (utorak) – 15.8.2023.
 • Dan Svih svetih (srijeda) – 1.11.2023.
 • Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata (subota) – 18.11.2023.
 • Božić (ponedjeljak) – 25.12.2023.
 • Sveti Stjepan (utorak) – 26.12.2023.

 

Dakle, u Hrvatskoj imamo 14 blagdana i državnih praznika od kojih u 2023. godini njih deset pada na dane tijekom radnog tjedna

Zvuči kao malo neradnih dana u tjednu u odnosu na neke prethodne godine, ali ako planirate na vrijeme, dobitak je ogroman!