30.04.2024.

Ljekovitost matičnjaka i upute za pripremu čaja od matičnjaka

Matičnjak jest ljekovita biljka koja je poznata po svojim umirujućim dobrobitima. Upoznajte sve benefite konzumacije i kako pripremiti čaj od matičnjaka.

Ljekovitost matičnjaka

Matičnjak (Melissa officinalis) je mirisna biljka iz porodice metvice, poznata po ugodnom mirisu limuna i po raznim ljekovitim svojstvima. Porijeklom iz Europe i dijelova Azije, sada se uzgaja u mnogim regijama diljem svijeta za kulinarske, medicinske i ukrasne svrhe te kao medonosna biljka

Listovi matičnjaka često se koriste kao aroma u pripremi obroka ili pića. Dodaju suptilan okus limuna salatama, juhama, čajevima i koktelima. 

Matičnjak, osim u kulinarstvu, ima dugu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Često se koristi kao prirodni lijek za razne bolesti, uključujući probavne probleme, tjeskobu, nesanicu i herpes na usnama

Kemijski sastav biljke matičnjaka sadrži spojeve poput ružmarinske kiseline, citronelala i flavonoida koji doprinose njezinim zdravstvenim dobrobitima, uključujući smanjenje stresa, bolji san i potencijalne antioksidativne učinke.

Sastav matičnjaka

Biljka matičnjak

Matičnjak se može pohvaliti bogatim i raznolikim kemijskim sastavom koji podupire brojne zdravstvene dobrobiti. 

 • Ružmarinska kiselina — snažan antioksidans poznat po svojim protuupalnim svojstvima.
 • Citronelal — odgovoran je za miris limuna biljke i može imati blage sedativne učinke.
 • Luteolin — flavonoid s potencijalnim kognitivnim benefitima za koji se vjeruje da podržava poboljšano pamćenje i rad mozga.
 • Kvercetin — još jedan flavonoid s antioksidativnim svojstvima koji može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa.
 • Apigenin — flavonoid koji doprinosi terapeutskim svojstvima biljke, uključujući potencijalne anksiolitičke učinke.
 • Geraniol — daje biljci matičnjak ugodnu cvjetnu aromu, a nalazi se i u raznim eteričnim uljima.
 • Polifenoli — skupina spojeva s antioksidativnim djelovanjem, promiču opće zdravlje i dobrobit.
 • Triterpenoidi — bioaktivni spojevi koji su proučavani zbog svojih potencijalnih ljekovitih svojstava.
 • Kavena kiselina — antioksidativni spoj s protuupalnim djelovanjem.
 • Ursolna kiselina — vjeruje se da ima razne zdravstvene prednosti, uključujući potencijalna antikancerogena svojstva.
 • Kariofilen — terpen s protuupalnim i analgetskim svojstvima.
 • Eugenol — spoj koji se nalazi u raznim biljkama, poznat po svojim aromatičnim i antioksidativnim svojstvima.

Matičnjak sadrži brojne druge manje važne spojeve koji pridonose njegovom ukupnom kemijskom sastavu i učincima na zdravlje. Kombinacija ovih sastojaka čini matičnjak dragocjenom biljkom sa širokim rasponom potencijalnih terapeutskih primjena.

Ljekovitost matičnjaka

Matičnjak za stres i san

Jedna od istaknutih prednosti matičnjaka je sposobnost smanjenja stresa i tjeskobe zahvaljujući spojevima poput ružmarinske kiseline i citronelala, koji imaju blaga sedativna svojstva, potičući opuštanje i smirenost. Osim toga, poznato je da matičnjak poboljšava kvalitetu sna i ublažava nesanicu, što ga čini učinkovitim prirodnim sredstvom za pomoć kod spavanja.

Antioksidativno djelovanje matičnjaka

Protuupalni i antioksidativni sastojci, poput ružmarinske kiseline, kvercetina i kavene kiseline, pridonose njegovom potencijalu u borbi protiv oksidativnog stresa, štite od oštećenja stanica i promiču opću dobrobit. 

Uklanjanjem slobodnih radikala, matičnjak pomaže u zaštiti stanica od oštećenja i potencijalno može smanjiti rizik od kroničnih bolesti povezanih s oksidativnim stresom, kao što su kardiovaskularne bolesti, rak i neurodegenerativni poremećaji. 

Antioksidativna svojstva biljke također se proširuju na njenu sposobnost da podrži zdravlje kože borbom protiv oksidativnog oštećenja izazvanog UV zračenjem i zagađivačima iz okoliša.

Matičnjak za zdravlje mozga

Flavonoidi matičnjaka, poput luteolina i apigenina, mogu imati kognitivne prednosti, potencijalno podržavajući pamćenje i rad mozga. Neke su studije pokazale da ekstrakt matičnjaka može poboljšati pamćenje i pažnju kod određenih populacija, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se njegove kognitivne prednosti utvrdile. 

Matičnjak za probavno zdravlje

Tradicionalna upotreba matičnjaka kod probavnih tegoba također je podržana njegovom sposobnošću da umiruje probavne tegobe i pomaže u ublažavanju nadutosti i probavnih smetnji. 

Također može pomoći u ublažavanju probavnih smetnji smirujući mišiće gastrointestinalnog trakta i smanjujući grčeve. Štoviše, njegovi blagi sedativni i anksiolitički učinci mogu neizravno podržati zdravlje probavnog sustava smanjenjem stresa i nervoze, budući da tjeskoba ponekad može pogoršati probavne probleme.

Matičnjak za herpes

Proučavana je lokalna primjena matičnjaka za ubrzavanje procesa zacjeljivanja herpesa uzrokovanog virusom herpes simplex. Utvrđeno je da primjena matičnjaka u obliku krema ili masti umiruje zahvaćeno područje i ublažava nelagodu povezanu s izbijanjem herpesa. 

Osim toga, neke studije sugeriraju da oralna konzumacija ekstrakata ili čajeva matičnjaka može pomoći u jačanju imunološkog odgovora tijela i pomoći u kontroli rekurentnih infekcija herpesom.

Matičnjak u trudnoći

Tijekom trudnoće primjeni matičnjaka treba pristupiti s oprezom. Dok se matičnjak općenito smatra sigurnim kada se koristi u kulinarskim količinama, njegova ljekovita svojstva mogu predstavljati rizike tijekom trudnoće i dojenja. 

Trudnice i dojilje, kao i djeca mlađa od 12 godina, trebali bi biti oprezni i posavjetovati se s kvalificiranim zdravstvenim radnikom prije upotrebe matičnjaka kao dodatka prehrani ili u koncentriranim oblicima. Također, matičnjak može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, uključujući sedative i lijekove za štitnjaču. Ako uzimate bilo kakve lijekove na recept, važno je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom prije nego što počnete koristiti matičnjak kao suplement.

Priprema čaja od matičnjaka

Čaj od matičnjaka

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna. Za pripremu se mogu koristiti svježi ili suhi listovi matičnjaka. Ako koristite svježe listove matičnjaka, natrgajte ih ili nasjeckajte kako bi otpustili svoja aromatična ulja

Za sušeni matičnjak koristite otprilike jednu čajnu žličicu biljke na šalicu vode. Stavite lišće matičnjaka ili osušenu biljku u čajnik ili šalicu. Prelijte kipuću vodu preko lišća, pazeći da su potpuno potopljeni. Ostavite matičnjak da se namače u vrućoj vodi otprilike 5 do 10 minuta

Vrijeme namakanja može varirati ovisno o željenoj jačini; dulje namakanje rezultirat će snažnijim okusom. Nakon namakanja, procijedite čaj kako biste uklonili lišće. 

Za dodatnu aromu možete čaj zasladiti medom ili dodati krišku limuna. Neki ljudi također uživaju u kombinaciji matičnjaka s drugim biljkama poput metvice ili kamilice.

 

Matičnjak je svestrana biljka s dugom poviješću upotrebe u tradicionalnoj medicini zbog svog potencijalnog utjecaja na zdravlje. Aktivni spojevi biljke, uključujući ružmarinsku kiselinu i eterična ulja, doprinose njezinim različitim korisnim svojstvima. Matičnjak obećava u ublažavanju gastrointestinalnih tegoba i potencijalnom liječenju izbijanja herpesa zbog svojih protuupalnih i antivirusnih svojstava. 

Osim toga, njegovi blagi sedativni učinci čine ga popularnim izborom za poticanje opuštanja i smanjenje stresa. Međutim, dok matičnjak doista nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, bitno je biti oprezan, osobito tijekom trudnoće, i posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što ga koristite kao suplement.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci