27.06.2025.

Kako napraviti ukusni kompot od krušaka?

Kompot se sprema kuhanjem, a u pripremi se može koristiti razno voće. Istražite kako napraviti ukusni kompot od krušaka!

Kompot od krušaka

Kruške su izuzetno hranjivo voće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, što ih čini korisnima za zdravlje srca, probavu i imunitet. Zbog visokog udjela prehrambenih vlakana, pomažu u regulaciji probave i mogu smanjiti rizik od zatvora. Njihovi antioksidansi i protuupalna svojstva pridonose zaštiti stanica od oštećenja te mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja. 

 

Kruške također imaju nizak glikemijski indeks, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Osim toga, sadrže korisne biljne spojeve koji mogu poduprijeti zdravlje crijeva i pridonijeti boljoj apsorpciji hranjivih tvari. Postoji mnogo sorti krušaka, a svaka se razlikuje po veličini, boji i okusu – od hrskavih i kiselkastih do mekanih i izrazito slatkih. Osim što se konzumira svježa, kruška se često koristi u pripremi kompota, sokova, džemova i slastica.

Kada je sezona krušaka?

U Hrvatskoj, sezona krušaka obično traje od rujna do studenog, ovisno o sorti. Najpoznatije sorte, poput Williams kruški, beru se od kraja ljeta do jeseni, dok se neke druge sorte, poput Abate  Fetel, mogu brati i kasnije. Kruške su u tom razdoblju najsočnije i najukusnije, a mogu se pronaći na tržnicama i u trgovinama širom zemlje. U nekim regijama, kruške se mogu pronaći i tijekom zime, posebno ako se skladište u hladnim uvjetima. Zbog blage mediteranske klime, Hrvatska je pogodna za uzgoj različitih vrsta krušaka, koje se koriste svježe ili u raznim jelima i desertima.

Prednosti kompota od krušaka

Kompot od krušaka se priprema kuhanjem krušaka u vodi, često s dodatkom šećera ili meda te začina poput cimeta ili vanilije. To je popularna slastica koja se može poslužiti hladna ili topla, a može se koristiti kao samostalan desert ili dodatak raznim jelima, poput kaša za doručak, serviranih s jogurtum ili sladoledom.

Izvor vitamina i minerala

Kruške su bogate vitaminom C, vitaminom K i kalijem. Ovi nutrijenti podržavaju imunološki sustav, zdravlje kostiju i regulaciju krvnog tlaka.

Visok udio vlakana

Kompot od krušaka zadržava dio vlakana iz voća, što pomaže u poboljšanju probave i održavanju zdravlja crijeva. Vlakna također doprinose osjećaju sitosti.

Prirodna slatkoća

Kada se koristi med ili suho voće umjesto rafiniranog šećera, kompot može biti slatkast, a istovremeno zdraviji, s prirodnim šećerima koji ne uzrokuju brze skokove šećera u krvi.

Antioksidativna svojstva

Kruške sadrže antioksidanse poput flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i raka.

Lagana probavljivost

Kompot od krušaka lakše je probavljiv od svježeg voća, što ga čini pogodnim za osobe s osjetljivim želucem ili probavnim smetnjama.

Praktičnost i dugotrajnost

Kompot se može čuvati duže od svježih krušaka, što omogućava uživanje u voću i izvan sezone, dok se domaći kompot može pripremiti bez konzervansa.

Svestranost

Kompot od krušaka može se poslužiti kao samostalni desert, dodatak jogurtu, kaši ili palačinkama, čime obogaćuje razne obroke.

Uzimajući u obzir ove prednosti, kompot od krušaka može biti zdrava opcija, ali uvijek je važno obratiti pažnju na dodatne sastojke koji također utječu na nutritivnu vrijednost.

Recept za kompot od krušaka

Sastojci:

  • 1 kg zrelih krušaka
  • 500 ml vode
  • 3-4 žlice meda (po ukusu)
  • 1/2 šalice suhog voća (npr. suhe smokve, marelice ili grožđice)
  • 1-2 štapića cimeta ili 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • sok od pola limuna (po želji).

Upute:

  1. Priprema: operite kruške, prepolovite ih i uklonite sjemenke. Možete ih oguliti ili ostaviti koru, ovisno o vašem ukusu.
  2. Kuhanje sirupa: u loncu zagrijte vodu i dodajte med. Miješajte dok se med ne otopi, a zatim dodajte cimet, limunov sok i suho voće.
  3. Dodavanje krušaka: kada smjesa prokuha, dodajte pripremljene kruške u lonac. Kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta, dok kruške ne omekšaju, ali ostanu čvrste.
  4. Hlađenje i posluživanje: nakon kuhanja, kompot možete poslužiti odmah ili ga ostaviti da se ohladi. Ako ga čuvate, prebacite ga u sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.

Ova varijanta kompota od krušaka nudi prirodnu slatkoću iz meda i suhog voća, a istovremeno zadržava sve nutritivne prednosti svježih krušaka.

 

Kruške su hranjivo voće s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući visoki sadržaj vlakana, vitamina K i C, te antioksidansa. Ove hranjive tvari pomažu u jačanju imunološkog sustava, poboljšanju probave i smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Kompot od krušaka predstavlja ukusnu i praktičnu alternativu svježem voću, a može se prilagoditi prema vlastitim preferencijama dodavanjem zdravih sastojaka poput meda ili suhog voća umjesto rafiniranog šećera. 

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, univ. mag. nutr.

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci