26.05.2023.

Korisni savjeti kako se riješiti muha u kući i na otvorenom

Dolaskom toplijeg vremena susrećemo se s različitim kukcima, a među njima su i muhe. Istražite razne savjete kako se riješiti muha u kući i na otvorenom.

Kako maknuti muhe

Ima ih svugdje – u stanu, kući, na terasi, balkonu i u dvorištu pa zbilja ne čudi ona izreka “dosadan si poput muhe”. Vjerojatno ste već i primijetili da su se muhe dodatno aktivirale dolaskom toplijeg vremena, a osim što nas izluđuju zbog svoje pojave muhe mogu ugroziti naše zdravlje. Naime, muhe neće uzrokovati svrbež poput komaraca i nisu opasne kao ugriz krpelja ili pauka, ali su potencijalni prijenosnici raznih virusa i bakterija. Zato je važno spriječiti njihovo nakupljanje i prevenirati širenje zaraze i bolesti.

Kako se riješiti muha u kući?

Prvi korak u rješavanju muha iz kuće ili stana je održavanje čistoće u prostoru jer muhe privlači hrana i vlaga. Obavezno hranu pospremite u hladnjak ili je zaštitite jer ćete na taj način eliminirati izvore koje privlače muhe. Ipak, to ih neće u potpunosti spriječiti u njihovom dolasku pa pokušajte primijeniti i druge učinkovite, ali i prirodne načine za tjeranje muha iz zatvorenog prostora.

Uložite u zaštitne mreže 

Budući da tijekom proljeća i ljeta ne možemo prozore i vrata držati stalno zatvorenima najbolji način da spriječite ulazak muha u kuću ili stan su zaštitne mreže ili komarnici. Postoje različite varijante, ali ako tražite povoljniju opciju svakako provjerite Lidl ponudu rolo komarnika i zaštitnih mreža za prozore i vrata.

Provjerite rupe i oštećenja 

Bez obzira na zaštitne mreže muhe će ući ako postoje rupe ili oštećenja kroz koja mogu proći. Provjerite fasadu, stolariju i električne vodove i zakrpajte eventualne pukotine.

Redovito praznite kantu za smeće

Tijekom ljetnih mjeseci je izrazito važno izbjeći višednevno nakupljanje smeća jer je to raj za muhe. Praznite kantu redovito, obavezno koristite one s poklopcem i povremeno posipajte u kantu sodu bikarbonu kako bi se upili neugodni mirisi koji privlače muhe.

Ne ostavljajte prljavo posuđe

savjeti za muhe

Uz pospremanje hrane u hladnjak ili odgovarajuće spremnike za hranu, važno je i redovito pranje posuđa jer ćete nakupljanjem prljavog suđa muhama poručiti “dobro došle u naš dom”.

Namamite muhe octom

Jedan od najboljih saveznika u kućanstvu za rješavanje različitih “situacija” je čudesni ocat. U visokoj čaši pomješajte jabučni ocat s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa i prekrijte otvor prozirnom folijom. Učvrstite foliju gumicom i izbušite rupice. Naime, miris jabučnog octa će privući muhe u čašu, a zbog sredstva za pranje posuđa će se zaljepiti i neće moći izaći iz čaše.

Napravite sprej od eteričnih ulja 

Pomiješajte eterično ulje mente ili limunske trave s toplom vodom u boci s raspršivačem i špricajte po prostoru. Osim što će miris otjerati muhe, osvježit ćete prostor i otvoriti vaše dišne puteve.

Zapaprite muhama kajenskim paprom 

Muhe ćete otjerati i mješavinom kajenskog papra i vode u boci s rasprščivačem koju ćete povremeno raspršiti po stanu ili kući.

Postavite mirisne posudice

Razmrvite listove suhog lovora i grančice ružmarina u posudice ili zdjelice i postavite ih na nekoliko mjesta u domu. Intenzivan miris lovora i ružmarina će, također, osvježiti prostor i otjerati muhe, a vi ga nećete ni osjetiti.

Upotrijebite ljepljive trake

Kako se rijesiti muha - ljepljiva traka

Na tržištu su dostupne ljepljive trake koje možete postaviti kod prozora ili lampi kako bi se sve muhe koje uđu u prostor na njih uhvatile. Trake možete izraditi i sami tako što ćete pomiješati pola šalice kukuruznog sirupa i četvrt šalice šećera te dobivenu smjesu nanijeti na obje strane trake koje ste izrezali od papira. Probušite rupu na vrh trake, provucite konac i objesite na željeno mjesto u stanu ili kući.

Isprobajte ultraljubičaste muholovke

Na tržištu su dostupne zamke s ultraljubičastim svjetlom koje namame muhe, a zatim ih hvataju jednokratnim ljepljivim jastučićima.

Postoje i komercijalne zamke s otrovom za muhe koje možete postaviti u vašem domu, ali za obitelji s malom djecom i životinjama je puno sigurnije iskušati prirodne metode za tjeranje muha.

Kako se riješiti muha na otvorenom?

Uživanje na balkonu, terasi ili dvorištu najčešće remete pčele i ubodi ose, ali i muhe su jednako iritantni nepozvani gosti na otvorenom kojih se treba riješiti.

Uklonite trulež 

Ne ostavljajte pokošenu travu i lišće da propada u dvorištu ili vrtu jer je to idealan teren za nakupljanje muha.

Sklanjajte hranu sa stola 

Kako se rijesiti muha

Iako svi volimo uživati u jelu na otvorenom, ispijanju kave, pića i grickanju voća obavezno tu hranu pospremite ili barem prekrijte zaštitnim poklopcima jer će vas u protivnom muhe opsjedati.

Gasite rasvjetu 

Baš kao u slučaju drugih dosadnjakovića poput komaraca i muhe privlači svjetlo. Trudite se gasiti svjetlo u večernjim satima i zamijenite ga svijećama ili lampicama koje će ujedno unijeti i dozu romantike prilikom guštanja na otvorenom.

Nabavite vrtne svijeće 

Mirisne svijeće u keramičkim posudama se pokazuju kao dosta učinkoviti “otjerivači” komaraca s balkona ili dvorišne terase jer sadrže miris citronele koji muhe ne podnose.

Posadite lavandu 

Rijesite se muha lavanda

Još jedan miris koji muhe ne podnose je miris lavande koja je učinkovita i protiv komaraca, ali i drugih insekata. Posadite lavadu u dvorištu ili u manjim teglicama koje možete postaviti na balkon ili terasu.

Naoružajte se začinskim biljem 

Bosiljak, lovor, metvica, neven, pelin i ružmarin su na popisu začina koji će uspješno tjerati muhe s vaše terase, balkon ili dvorišta. Možete ih kao i lavandu posaditi u vrtu ili u teglicama koje ćete strateški rasporediti kako bi borba s muhama bila što uspješnija.

Isprobajte trik s vrećicom vode 

Jeste li znali da prozirna vrećica napunjena vodom muhe podsjeća na paukovu mrežu što ih ujedno i otjera od nje, a odraz vode u vrećici ih dezorijentira. Napunite pola prozirne vrećice vodom, ubacite novčić, zavežite čvor i objesite na ogradu, pokraj vrata balkona ili na nekom drugom mjestu na otvorenom.

Napravite aranžman od limuna i klinčića 

Aroma klinčića je odličan prirodni način za tjeranje muha posebice ako ga ukombinirate s limunom. Prerežite minimalno dva limuna na pola i u svaku polovicu ubodite desetak klinčića tako da pupoljak bude okrenut prema gore. Stavite limune na pladanj i dobiveni “aranžman” postavite na stol koji imate u dvorištu ili na terasi.

Namamite muhe vinom  

Ostavite malo vina u boci s uskim otvorom na mjestu gdje se muhe okupljaju kako bi ih miris fermentacije namamio u bocu. Da biste bili sigurni da muhe neće izaći van možete i uliti malo sredstva za pranje posuđa.

Postavite muholovke 

Bijka muholovka

Razmislite o nabavci Venerine muholovke, najpoznatije biljke mesožderke koju možete kupiti u vrtnim centrima i posaditi u vrtu. Muholovka privuče muhe svojim nektarom i zarobi ju u svom listu nakon što muha uđe. 

Neka ova sezona napokon bude ona u kojoj ćete se riješiti i mrava, a ne samo muha, ali i gotovo cjelogodišnje najezde dosadnih smrdljivih martina. Uživajte u miru i slobodi!