14.02.2023.

10 učinkovitih načina kako se riješiti mrava u kući ili stanu

Mrave u domove privlače ostaci hrane te ulaze kroz sitne pukotine i otvore. Donosimo 10 provjereno učinkovitih načina kako se riješiti mrava.

Kako se riješiti mrava

Gotovo da ne postoji kućanstvo koje barem jednom nisu posjetili nepozvani gosti u obliku malih i marljivih insekata – mravi. Mrav nikad ne dolazi sam stoga izreka “jedan ko’ nijedan” odmah pada u vodu pa ukoliko u borbu s ovim dosadnjakovićima ne krenete odmah velike su šanse da će vam se u kući ili stanu stvoriti mravinjak. 

Prvo i osnovno pravilo u sprječavanju mrava u kući, naravno, čistoća. Trudite se održavati higijenu doma, uklanjajte nečistoće, ne ostavljajte ostatke hrane, pokušajte smeće držati u dvorištu ili na balkonu. Ipak, nekada ni čistoća nije garancija da se mravi neće pojaviti stoga je nužno pronaći drugo rješenje. 

Na tržištu postoje razni insekticidi, zamke za mrave i sprejevi, ali u nastavku doznajte koje su to prirodne metode protiv mrava iz vašeg doma.

1. Bijeli ocat

Bijeli ocat protiv mrava u kući

Ocat se zasluženo naziva čarobnim sredstvom u svakom kućanstvu. Olakšava zdravstvene tegobe, pridonosi osobnoj higijeni, odlično je sredstvo za čišćenje doma, ali je i provjereno najbolji saveznik u borbi protiv nametnika, kao što su muhe, ali i mravi. 

Riješite “vojsku” mrava u kući ili stanu tako što ćete pomiješati bijeli ocat s vodom i poprskati sva mjesta gdje su se mravi pojavili. Ocat vam može pomoći i u prevenciji stoga raspršite čisti ocat po ulaznim vratima i prozorima kako bi sprječili dolazak mrava.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona protiv mrava u kući

Još jedan sastojak koji je učinkovit u rješavanju različitih izazova u kućanstvu je soda bikarbona. Pomiješajte sodu bikarbonu sa šećerom u prahu i posipajte na mjestima gdje ste ih uočili. Postoji mogućnost da će se mravi na tim mjestima zadržati još nekoliko dana, ali nakon što odu više se neće vratiti jer ne podnose sodu bikarbonu.

3. Cimet 

Cimet protiv mrava u kući

Mravi ne vole intenzivan miris cimeta i kada ga osjete skreću s puta kojim su krenuli. Posipajte cimet u prahu kako bi riješili “kolonu” mrava na mjestima gdje su se pojavili ili napravite liniju od cimeta kako se uopće ne bi pojavili u vašem domu. Ukoliko ne želite posipati cimet po podu, možete upotrijebitii esencijalno ulje od cimeta ili pomiješajte pola litre vode i tri žličice cimeta pa raspršite dobivenu smjesu po kritičnim područjima.

4. Citrusi 

Sok od limuna ili limunska kiselina također su na popisu top učinkovitih prirodnih sastojaka u borbi protiv mrava. Iscijedite limun i limunov sok polijte po mravinjaku ili na mjestima gdje ste uočili da prolaze. Ukoliko nemate limun, pomiješajte limunsku kiselinu i vodu, miris kiseline će ih zasigurno otjerati iz vašeg doma.

5. Kava

Miris kave je još jedan od mirisa koji mravi nikako ne podnose. Uzmite malo mljevene kave i posipajte po mjestima gdje su se mravi pojavili i velika je vjerojatnost da se tu više neće pojaviti.

6. Kuhinjska sol

Stvaranje slane površine na ulaznim vratima i prozorima je odlična metoda u sprječavanju mrava da uopće uđu u vaš dom. Pomiješajte par žličica kuhinjske soli s kipućom vodom, ohlađenu smjesu prelijte u raspršivač i poprskajte po vratima i prozorima.

7. Kreda

Kalcijev karbonat u kredi odbija mrave pa jednostavno povucite liniju koju mravi neće htjeti prijeći, a možete i ustiniti kredu te ju posipati uz rubove zidova u kuhinji i kupaoni gdje se najviše vole “okupljati”.

8. Kora od krastavaca

Kao prirodni otrov za mrave možete upotrijebiti koru od krastavaca. Dovoljno je samo staviti koru na mjesto gdje su se počeli pojavljivati i vrlo brzo će nestati jer zbog toksičnosti kore za gljivice kojima se mravi hrane oni će dati sve od sebe da ju izbjegnu.

9. Začini

Začini protiv mrava u kući

Osim cimeta, u rješavanju problema s mravima mogu pomoći i drugi začini koje imate u svom domu. Crni papar, klinčić, menta, češnjak i kajenska paprika imaju snažan miris koji odbija mrave, ali i brojne druge insekte.

10. Dvostruko ljepljiva traka

Mravima možete napraviti i zamku pomoću dvostruko ljepljive trake. Traku zaljepite oko mjesta u kuhinji gdje skladištite hranu i sigurno će se za nju zalijepiti ukoliko krenu u svoj mravlji pohod.

 

Ovo su samo neki od najučinkovitijih načina da se riješite mrava u stanu ili kućina prirodan način. Možete upotrijebiti i eterična ulja poput lavande ili kamfora u kombinaciji s lovorom kako bi vi njima zadali glavobolju, a ne oni vama. 

No još jednom ponavljamo, pospremajte hranu, držite namirnice poput šećera i soli u staklenim posudama, usisavajte i brišite površine koje se često koriste. Čistoća nije bez razloga zlatno pravilo za uspješno rješavanje muke po mravima. Sretno!