13.04.2023.

Kako se riješiti smrdljivog martina?

Nemoguće je ne primjetiti da u zadnjih nekoliko godina vlada najezda smrdljivih martina. Saznajte kako se riješiti smrdljivog martina uz nekoliko savjeta.

smrdljivi martin

Dolaskom toplijeg vremena počinje sezona različitih buba i komaraca koji uzrokuju svrbež  zbog ugriza koji iritiraju kožu i beskrajno su naporni. Među njima je i smrdljivi martin koji se razmožava u proljeće, ali zbog sve izraženijih klimatskih promjena u posljednje vrijeme izluđuju nas tijekom cijele godine. U nastavku doznajte jesu li opasni i kako ih se riješiti.

Smrdljivi martin

Jeste li i vi među onima koje, osim načina kako se riješiti smrdljivog martina, zanima jesu li ovi dosadni nametnici opasni za ljudsko zdravlje? Ne brinite, nisu, ne grizu niti ispuštaju otrov već samo smrde. 

Smrdljivi martin pripada porodici smrdljivih stjenica, porijeklom je iz Azije, a na europskom kontinentu je prisutan od 2000. godine. Karakterističan je po smrdljivim žljezdama koje su smještene na donjoj strani prsišta iz kojih ispušta tekućinu neugodnog mirisa. 

U ranoj fazi razvoja je zelene boje, a s vremenom poprima smeđu boju i zbog toga nailazimo na zelene i smeđe smrdljive martine. Smrdljivi martini žive oko godinu dana, svakog proljeća osnivaju novu generaciju, rasprostranjuju se na mjestima s bujnom vegetacijom, a stručnjaci tvrde da su za njihovu najezdu izvan uobičajene sezone “krivac” tople jeseni i sušne godine koje su rezultat klimatskih promjena

Privlači ih voće poput jabuka i breskvi, jako vole orahe, rajčice, grah i kukuruz zbog čega najveću štetu čine poljoprivrednicima. Tijekom zime u kućanstva ulaze u potrazi za toplim i skrivenim mjestom, a proljeće je, zbog njihovog razmnožavanja, krajnje vrijeme da spriječite njihov ulazak u vaš dom.

Savjeti kako se riješiti smrdljivog martina

U borbi protiv smrdljivih martina vam neće pomoći sprejevi, prahovi i pjene protiv insekata jer se pokazalo da ne postoje učinkoviti repelenti protiv stjenica stoga nema potrebe da ugrožavate svoje zdravlje takvim kemijskim sredstvima. Isprobajte metode koje smo istražili i riješite se ovih dosadnih smrdljivih buba.

#1 Uložite u zaštitnu mrežu 

zaštitna mreža i smrdljivi martin

Najbolja zaštita od ulaska muha, kukaca i smrdljivih martina u vaš dom je postavljanje zaštitne mrežice na prozore i vrata od balkona. Ovo financijsko ulaganje se isplati jer će spriječiti i druge dosadnjakoviće poput komaraca da ulaze u unutarnji prostor.

#2 Provjerite pukotine 

Rupe na stolariji, fasadi i električnim vodovima su, također, mjesta kroz koja se smrdljivi martini uvuku u kućanstvo pa dobro provjerite gdje su takva mjesta u vašem domu i zakrpajte ih.

#3 Prebrišite stolariju vlažnim maramicama 

stolarija i smrdljivi martin

Smrdljivi martini ne vole nikakve intenzivne mirise pa isprobajte trik s mirisnim vlažnim maramicama. Premažite okvire prozora i vrata kako bi ih zaustavili, a dodatna prednost je i što ste na taj način očistili vašu stolariju.

#4 Gasite svjetlo 

Ono što ih privlači u vaš dom je jaka svjetlost pa se trudite gasiti svjetlo na balkonu ili terasi i koristite žarulje s toplim svjetlom.

#5 Smanjite vlažnost na minimum 

Provjerite vlažna mjesta oko kuće poput pipa, cijevi i odvoda iz kojim eventualno kapa, curi ili probija voda jer, kao što smo ranije istaknuli, vlaga pogoduje razmnožavanju smrdljivih martina.

#6 Skladištite hranu 

hrana i smrdljivi martin

Trudite se pospremati hranu u odgovarajuće spremnike, posebice voće koje smrdljivi martini vole jesti kako bi i na taj način eliminirali njihovo nakupljanje. Također, redovito brišite kuhinjske površine i usisavajte blagavaonu jer ih i mrvice hrane mogu privući.

#7 Protresite odjeću

Koliko puta vam se dogodilo da ste prilikom slaganja odjeće naišli na smrdljivog martina? Dobro protresite svaki komad koji skidate sa stalka za odjeću kako bi spriječili takva smrdljiva “iznenađenja”.

#8 Pregledajte kutije za pohranu 

Smrdljivi martini se vole ugnjezditi u spremnicima koje rijetko otvaramo stoga je poželjno povremeno provjeriti kutije u kojima držite dekoracije, božićni nakit i ostale stvari koje nisu u svakodnevnoj uporabi.

#9 Prozračite prostor 

kako se riješiti smrdljivog martina

Prozračivanje je posebno važno za mjesta poput garaže, tavana ili podruma jer su to prostorije koje su vlažne i mogu lako postati njihovo mjesto okupljanja s kojeg ih kasnije neprimjetno unosite u vaš stan ili kuću.

#10 Nabavite odvlaživač zraka 

Kondenzacija na prozorima zbog vlage u prostoru je mamac za smrdljive martine pa razmislite o ulaganju u odvlaživač zraka kako bi smanjili vlagu i širenje vodene pare po vašem domu.

#11 Isprobajte kućni pripravak 

Pomiješajte dvije šalice vruće vode, jednu šalicu bijelog octa i pola šalice tekućeg sapuna u boci za raspršivanje i pošpricajte stolariju i ostala mjesta gdje ste primijetili da se smrdljivi martini nakupljaju.

#12 Napravite im zamku 

Uzmite veliku plastičnu bocu (od 2 litre), prerežite ju na užem dijelu i u nju postavite led žarulju ili led lampice. Dio koji ste prerezali, lijevak, okrenite prema dolje i stavite u bocu.  Ostavite bocu preko noći na terasi ili balkonu, a svjetlo i toplina će privući smrdljive martine u vašu zamku.

#13 Budite oprezni s usisavanjem 

Smrdljive martine možete usisati, ali onda morate odmah promijeniti vreću za usisavač jer će se u protivnom smrad zadržarti u njemu i širiti dalje po prostoru. Druga opcija je da odmah usisate i malo lavande kako bi eliminirali smrad smrdljivog martina iz usisavača.

#14 Upotrijebite lak za kosu 

Pošpricajte smrdljivog martina lakom za kosu jer će se u tom trenu slijepiti i zaustaviti kretanje, a zatim ćete ga lako ukloniti.

#15 Ne dirajte smrdljivog martina

ne dirajte smrdljivog martina
Ako ne želite smrad na prstima ili u prostoru nemojte dirati ni gaziti smrdljivog martina bez obzira što vam je to prvi instinkt. Pokupite ga pomoću kartona, vlažne maramice ili plastične boce i bacite u wc školjku.

Riješite se napokon smrdljivih martina i uživajte u svemu ostalom što toplije godišnje doba donosi kao što su šetnje u prirodi, igre i druženja na otvorenom. No imajte na umu da takve aktivnosti imaju “drugu stranu medalje” u obliku ugriza krpelja i uboda osa koji, za razliku od smrdljivih martina, mogu ugroziti ljudsko zdravlje. Zaštitite se na vrijeme i poštujte prirodu!