24.07.2023.

Zaštita od komaraca i kako ublažiti ubod komarca

Svrbež od uboda komarca može biti neugodna stoga je dobro znati kako se zaštiti od komaraca te kako ublažiti svrbež koja se javlja od uboda komarca.

Komarci su insekti koji se pojavljuju kada nastupe topliji dani te postaju aktivni na temperaturama višim od 15°C, u blizini stajaćih voda. Obično su najaktivniji u sumrak i tijekom noći, odnosno rano ujutro, kada je vlažnost zraka izraženija i kada je temperatura niža. Izuzetak je azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) koji je prisutan i u Hrvatskoj, a ubada tijekom čitavog dana, vrlo brzo se razmnožava, širi i osvaja nova područja.

Iako su komarci mali insekti, mogu izazvati probleme. Komarci uznemiruju, često ometaju san, odmor, boravak i hobije na otvorenom. Reakcije na ugriz komaraca su obično lokalne (oteklina, svrbež, bol i crvenilo na mjestu ugriza), dok su sistemske reakcije na ugriz komaraca rijetke.

Neki komarci, koji na sreću nisu rasprostranjeni u našim krajevima, mogu biti prijenosnici zaraznih bolesti poput malarije, denga groznice, žute groznice i slično.

Evo što trebate znati o ugrizima komaraca, zašto ugriz svrbi, kako ublažiti svrbež i kako se zaštiti. 

Zašto komarci grizu? 

Komarci grizu kako bi se prehranili, a hrane se krvlju. Insekti poput pčela i osa bodu jer imaju krilca i ne hrane se krvlju. Ipak u svakodnevnom govoru često i za komarce kažemo da bodu.

Samo ženke komaraca grizu i koriste ljudsku ili životinjsku krv za proizvodnju jajašca. Ugljični dioksid koji izdišemo privlači komarce i mogu ga osjetiti na udaljenostima od više metara.

Poznato je da neke ljude komarci grizu više od drugih pa se kao razlog navodi toplina tijela i krvna grupa. Nova istraživanja usmjerena su na proučavanje mikrobioma kože i mirisa kože te na razlike u privlačnosti pojedinih osoba komarcima.

Zašto ubod komaraca svrbi? 

ubod komarca svrbez

Kada komarac ugrize, on probija kožu i izvlači krv vrhom svojih usta. Istovremeno ubrizgava svoju slinu koja sadrži bjelančevine (antikoagulans) koje sprječavaju zgrušavanje krvi oko mjesta ugriza.

Naš organizam bjelančevine iz sline komarca prepoznaje kao stranu tvar pa se aktivira imunološki sustav. Na mjestu ugriza nakupljaju se upalne stanice koje luče supstance poput histamina, što se vidi kao reakcija lokalne upale – crvenilo, oteklina, toplina i svrbež.

Koliko ubod komarca i svrbež traju? 

Reakcije na ugriz komaraca obično traju neko vrijeme, no ne duže od 3 do 5 dana. Ipak, osjetljive osobe, posebno djeca, mogu imati i produženu reakciju na ugriz komarca te se tjednima nakon ugriza vide promjene na mjestu ugriza, poput krasta i hiperpigmentacija

Po smirenju upalnih promjena često zaostaju rezidualne hipopigmentacije (mrlje bez pigmenta) koje ne izazivaju nikakve smetnje.

Kako ublažiti ubod komarca?

ubod komarca kreme

Ako je riječ o većem broju uboda komaraca ili intenzivnijoj lokalnoj reakciji, posebice u dječjoj dobi, posjetite liječnika. Postoje različiti načini ublažavanja simptoma uboda komaraca.

Oblog hladne vode

Hladna voda može pomoći smanjiti oticanje i ublažiti svrbež. Deblji sloj gaze namočite hladnom vodom i stavite na mjesto uboda. Oblog je potrebno mijenjati svakih 5 minuta jer se brzo zagrije.

Led zamotan u gazu 

Led zamotajte u gazu koju trebate desetak sekundi nježno držati na mjestu ugriza. Nikada ne stavljajte led direktno na kožu, a ovu metodu zbog osjetljive kože i mogućnosti nastanka rana ne primjenjujte na djeci.

Kreme za ubod komaraca 

Na tržištu se nalaze lokalni preparati koji imaju učinak hlađenja i ubrzavaju zacjeljivanje oštećenja kože. To mogu biti kreme, masti, gelovi ili sprejevi koji u svome sastavu sadrže pantenol, cink, aloe veru i slično. Često se u lokalne preparate za ublažavanje svrbeža stavlja i mentol

U dječjoj dobi koristite samo one preparate koji imaju dozvolu za korištenje u dječjoj dobi. 

Lokalna protuupalna terapija

Ako je reakcija na ubod pojačana ili se kao posljedica češanja javi infekcija, u dogovoru s liječnikom treba se uvesti lokalna kortikosteroidna terapija ili kombinacija lokalne kortikosteroidne i antibiotske terapije. 

Antihistaminici u sirupu ili tabletama

Ako je reakcija na ubod komaraca izraženija, odnosno ako je riječ o većem broju uboda, u dogovoru s liječnikom treba se uvesti peroralna terapija antihistaminicima. 

Eterično ulje lavande ili ulja čajevca 

Zahvaljujući protuupalnom djelovanju, često se na mjesto uboda za smirivanje upale i svrbeža primjenjuje fitoterapija, poput eteričnog ulja lavande ili ulja čajevca. 

Treba biti oprezan. U osjetljivih osoba moguće su kontaktne alergijske reakcije nakon primjene ovih preparata, zato ih za početak isprobajte na manjoj površini kože i izbjegavajte izlaganje suncu.

Soda bikarbona 

Na internetu se mogu pronaći i brojne prirodne metode za ublažavanje svrbeža nakon ugriza komaraca, primjerice ispiranje vodom i sodom bikarbonom ili primjena octa, meda, limuna i slično. 

Ne postoje znanstveni dokazi za djelotvornost niti jedne od ovih prirodnih metoda.

Proizvodi za ublažavanje svrbeža koje treba koristiti s oprezom 

Sve proizvode za ublažavanje svrbeža nakon ugriza komarca kupujte na provjerenim mjestima i primjenjujte prema preporuci proizvođača

Što se tiče djece, koristite samo one proizvode koji imaju dozvolu za primjenu u dječjoj dobi. Lokalni preparati za ublažavanje svrbeža nakon ugriza komaraca u osjetljivih osoba mogu izazvati lokalne reakcije poput kontaktnih dermatitisa. Budući da se primjenjuju u doba godine kada je i veća izloženost suncu, moguć je i razvoj fotokontaktnih dermatitisa. 

Kako se zaštiti od komaraca?

ubod komarca kako se zastititi

Ono što možemo učiniti da spriječimo ugriz komaraca:

 • ako je moguće, izbjegavati boravak na otvorenom gdje prijeti opasnost od ugriza komaraca
 • nositi odjeću dugih rukava i nogavica
 • spriječiti nakupljanje vode unutar zatvorenih prostora (podruma, kotlovnica, drugih spremišta i slično)
 • ukloniti predmete u kojima se zadržava voda ili ih redovito prazniti (na primjer, kod zalijevanja cvijeća, iz posude za cvijeće ispraznite višak vode)
 • redovito kositi travu i uklanjati suvišno grmlje kako bi se vlažna područja na kojima se nakupljaju komarci smanjila
 • vodena staništa (fontane, ukrasna jezerca i slično) održavajte čistim.

Sredstva protiv komaraca

Sprej protiv komaraca

Sprejevi protiv komaraca mogu sadržavati kemijska sredstva (repelente) koja odbijaju komarce. No, mogu sadržavati i prirodna sredstva, primjerice eterična ulja. Neke vrste sprejeva mogu se špricati po prostorijama, a neke se nanose na odjeću ili na kožu.

Potreban je oprez kod korištenja kemijskih sredstava, naročito u dječjoj dobi. Kemijska sredstva se ne primjenjuju u djece mlađe od dvije godine. Sprejeve u djece ne primjenjivati na kožu lica ili šaka te ih je potrebno koristiti prema uputama proizvođača.

Naljepnice protiv komaraca

Naljepnice protiv komaraca sadrže tvari, obično eterična ulja, koja odbijaju komarce. Lijepe se na odjeću, krevete ili druge predmete koje se nalaze u blizini osobe, a djeluju i do 24 sata. Popularne su i narukvice protiv komaraca. 

Aparat protiv komaraca

Električni aparati protiv komaraca na bazi ultrazvučnih valova odbijaju komarce. Također, postoje aparati koji se uklučuju u struju uz tablete ili tekućinu koja mirisom odbija komarce, a sve aparate potrebno je koristiti prema uputama proizvođača.

Mreža protiv komaraca

Mreže protiv komaraca se stavljaju na prozore i vrata. Pritom, mreže mogu biti trajno ugrađene u vrata i prozore ili se mogu lijepiti na okvire, a mogu se postaviti i iznad kreveta

Prirodna sredstva protiv komaraca

Lavanda protiv komaraca

Miris cvijeta lavande često se koristi za odbijanje insekata.

Eterična ulja protiv komaraca

Eterična ulja protiv komaraca koriste se pojedinačno ili u kombinaciji te se nanose u obliku sprejeva, gelova, a koriste se u mirisnim lampicama, difuzerima i slično.

Najčešće se koriste sljedeća eterična ulja: 

 • citronela
 • lavanda i lavandini
 • geranij
 • limunska kiselina
 • eukaliptus
 • pačuli
 • čajevac
 • cimet
 • klinčić i brojni drugi. 

Kada zbog ugriza komarca posjetiti doktora 

ubod komarca

Veći broj uboda i intenzivan svrbež

Ako se radi o većem broju uboda i intenzivnom svrbežu koji remeti san, što se češće događa kod djece, liječnik može prepisati peroralnu terapiju antihistaminicima, te lokalnu protuupalnu terapiju kortikosteroidnom kremom na mjesto ugriza.

Lokalna kožna infekcija 

Uslijed grebanja i oštećenja kože moguć je razvoj i lokalne kožne infekcije, obično bakterijama streptokokima ili stafilokokima te je potrebna lokalna ili peroralna antibiotska terapija. 

Veće otekline mekog tkiva 

Posjet liječniku će biti potreban ako komarac ugrize mjesto poput kapka, uške ili spolovila, kada mogu nastati veće otekline mekog tkiva.

Sistemske reakcije na ugriz komarca 

Sistemske reakcije na ugrize komaraca, poput difuznog crvenila koje zahvaća veću površinu tijela, urtikarije, slabosti, oteklina mekih tkiva i slično, vrlo su rijetke

Alergijska reakcija na ubod komarca 

Simptomi alergije na ubod komarca 

Lokalna alergijska reakcija na mjestu uboda komaraca: crvenilo, oteklina na mjestu uboda (urtika) i svrbež. Sistemske alergijske reakcije na ubod komaraca su rijetke. 

Liječenje alergije na ubod komarca 

U dogovoru s liječnikom treba se uvesti peroralna terapija antihistaminicima i lokalna terapija protuupalnim kortikosteroidnim kremama.

Kako se zaštiti kod alergije na ubod komaraca? 

Najbolja zaštita je prevencija od uboda komaraca. 

Iako boravak na otvorenom za lijepog vremena djeluje blagotvorno, ako nismo adekvatno pripremljeni, može nam stvoriti neugodnosti. Ono što za trenutak može pokvariti odmor su sunčane opekline, ugrizi krpelja, pauka, ubodi pčela, osa i najezde dosadnih komaraca. Najbolji način zaštite od ugriza komaraca jest preventivno ponašanje smanjenja kontakta s komarcima i drugim insektima. Proizvode koji se koriste protiv uboda, kao i proizvode koji se koriste za ublažavanje svrbeža nakon uboda, koristite s oprezom i prema uputama proizvođača. 

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci