Kalendar trudnoće po tjednima

10. tjedan trudnoće - bebini zubići započinju razvoj

10. tjedan trudnoće donosi promjene i za bebu i za mamu. Dok vaš mališan počinje razvijati prve zubiće, vi ste se možda već susreli sa trudničkim umorom.

Ulaskom u 10. tjedan, vaše dijete izlazi iz razdoblja embrionalnog razvoja započinje život fetusa. Burne dinamičke promjene tijekom embriogeneze ulaze u svoju završnicu i vaše dijete ulazi u novo razdoblje u kojem započinju funkcionalne razvojne promjene, izgledom zaprima sve više izgled ljudskog tijela. Razvojne promjene bivaju svakim danom sve izraženije. Ultrazvučne slike postaju budućim roditeljima sve jasnije i emocionalno bliže, pokreti ploda, iako trzajni, sve su  jasniji.

Dužina i težina bebe

Duljina ploda iznosi oko 40-50 mm, dok težina 5 grama.  Tijekom ultrazvučnog pregleda na ekranu dominira fetusna glavica neproporcionalno velika (50%) u odnosu na tijelo zbog intenzivnog i dinamičkog razvoja moždanog tkiva iz minute u minutu.    

Što se događa s bebom tijekom 10.tjedna

Bebini zubići počinju nastajati

Osim intenzivnog razvoja mozga ulaskom u 10. tjedan trudnoće nastavlja se dinamičan razvoj cijelog fetusa. Razvijaju se očni kapci i uši. Udovi postaju izrazito jasni, gornji i donji dijelovi naziru se prstići, noktići i dijelovi šaka koje su zgrčene i prekrižene u visini srca. Palac se jasno razdvaja i razlikuje od ostalih prstiju. Javljaju se okusni i zubni pupoljci.

Organska osnova za rast i razvoj zubiju započinje tijekom šestog tjedna embrionalnog razvoja dok mineralizacija organskog matriksa koje čine osnovu za zube započinje prijelaskom u razdoblje fetusa. Dvanaest zubića djeteta koji će se pojaviti u prvim godinama života, formiraju su već prije samoga rođenja. Kožu ploda počinju prekrivati dlačice. Fetus u ovom stadiju pije plodovu vodu i izbacuje ju.

Pluća, bubrezi, mokraćni mjehur, crijeva, jetra smješteni su na svojim anatomskim očekivanim pozicijama i započinju sa svojim funkcijama. Mišićni i koštani razvoj je u punom tijeku, što omogućuje dinamičnu aktivnost ploda. Ultrazvučno se mogu pratiti pokreti bebe, čija aktivnost je posljedica razvijanja zgloba kuka i ramena. Pokreti udova su nagli i podsjećaju na trzaje koji nisu voljnog karaktera, jer nije dovršena mijelinizacija živčanih vlakana.

Iako se doima da je fetus u 10. tjednu u neprestanom pokretu, može se pratiti dinamika njegovi pokreta tijekom ultrazvučnog pregleda, dinamika tih pokreta i dalje nisu dovoljno snažni da bi ih se moglo osjetiti ujedno treba imati na umu da težina ploda iznosi svega 5 grama. Spol djeteta započinje svoju diferencijaciju, i moći će se razlučiti kroz 2-3 tjedna.

Što se događa s mamom

Mame kao i njihova nerođena djeca prolaze intenzivne promjene tijela, iako bez bitno vidljivih fizičkih promjena. Prirast u težini je malen ili ga nema. Promjene tlaka mogu izazvati nesvjesticu i gubitak osjećaja stabilnosti.

Mučnina, pojačano lučenje sline, povraćanje koje nije isključivo jutarnje posljedica su vršne vrijednosti hormona trudnoće ß-hCG. On dosiže vrijednosti od oko 1 milijun IU/L ulaskom u 10 tjedan. Visoke vrijednosti se održavaju do 12. tjedna trudnoće, potom se bilježi postupni pad na razinu 100,000 IU/L u 16. tjednu trudnoće. Njegovim padom bilježi se postupni gubitak osjećaja mučnine, nagona za povraćanjem. Ujedno i dinamika povraćanja biva sve manja i manja. Izraziti hormonski porast uzrokuje i brojne emocionalne promjene od osjećaja sreće i zadovoljstva, ushita ili razdražljivosti, tuge, pojačane anksioznosti i straha. Promjenom raspona razine hormona pojedine trudnice bilježe i naglu potrebu za hranom uz pojačani subjektivni osjećaj gladi ili potrebom za pojedinom vrstom hrane. Visoke razine estrogena kojeg proizvodi posteljica razlogom je kožnih promjena u pojedinih trudnica, pojačane pigmentacije dijelova lica, bradavica na dojkama ili središnje linije na trbuhu. 

Kada je moguće vidjeti trbuh

Većini trudnica koje su po prvi puta trudne trbuh nije moguće zamijetiti, on polagano raste. Pojedinim ženama može se blago nazirati zaobljenost prednjeg trbušnog zida ali većina prolazi nezamijećeno. Trbuh u 10. tjednu trudnoće polagano rasti, što dovodi do blagog povećanja opsega struka. Ponekad je subjektivan osjećaj napetosti odjeće prvi znak tjelesne promjene i znak za potragu udobnije odjeće.

Vene

Promjena razine hormona porast estrogena ali i progesterona dovodi o relaksacije glatkog mišića stoga žene koje imaju predispoziciju naticanja nogu, nakupljanja tekućine, pojačanog kapilarnog spleta i naglašenijih vena počinju zamjećivati pojavnost prošaranijeg venskog crteža nogu s kapilarama. Pritisak trudnične maternice na krvožilni splet male zdjelice dodatno pojačava opisani efekt.

Umor

Umor obilježava najčešće prvo i treće tromjesječje. Osnovu umora u prvom tromjesječju čini povećana količina progesterona koji raste početkom trudnoće, uzrokuje relaksaciju glatkog mišića s ciljem očuvanja / zadržavanja trudnoće, ali djelovanjem na receptore u mozgu izaziva subjektivan osjećaj umora. Prilagodba tijela na novo nastalo metaboličko i hormonsko stanje često izaziva osjećaj umora. Postupnim padom hormona trudnoće nakon 12. tjedna te njegovim uravnoteženjem dolazi polako do gubitka osjećaja umora krajem prvog tromjesečja. Osjećaj iscrpljenosti i umora dodatno potiču učestale mučnine, povraćanje i nesanica u pojedinih trudnica.

Zatvor 

Rast razine progesterona kao hormona koji uzorkuje relaksaciju glatkoga mišića osnovni je krivac za usporenje probave, nadutost, pritisak u trbuhu, bolnost, tvrda stolica, otežano pražnjenje crijeva (zatvor, opstipacija, konstipacija). Relaksacijom glatkog mišića progesteron djeluje i na glatke mišiće crijeva tako što ih opušta pa se posljedično usporava protok probavljene hrane, stolica postaje tvrđa i sporije se eliminira iz organizma. Kao posljedica nastaje nadutost i zatvor stolice kod trudnica. Samu pojavnosti bilježi veliki broj trudnica. Posebice su ugrožene žene koje su i prije trudnoće imale zatvor stolice, odnosno tvrdu i/ili neredovitu stolicu kod njih raste  pojavnost za pogoršanje simptoma tijekom trudnoće. Učestalost zatvora raste s tjednima trudnoće, najčešće se javlja tijekom drugog tromjesečja i pojačava prema kraju trudnoće, sukladno s pojačanim pritiskom trudne maternice na okolne strukture ali i njezinim pritsikom na mišićno dno zdjelice uz razmicanje crijeva. 

Kako se nositi sa zatvorom?

Unos dodataka prehrani s povećanom razinom željeza (>30mg) mogu uzrokovati pojavnost zatvora. Smanjeni unos tekućine i smanjena tjelesna aktivnost te izostanak namirnica bogatih vlaknima (smokve, kruške, lanene sjemenke, jabuka, cikla, mrkva, leća, slanutak, avokado, maline) značajno doprinose nastajanju zatvora. Doprinos boljoj probavi svakako leži u unosu adekvatnih naminica s biljnim vlaknima, obilju tekućine, dnevnim kretanjem ali i unosom veće količine magnezija.

Za rast i razvoj zdravog djeteta potrebno je zdravo okruženje u kojem će plod  dosegnuti optimalnu maturaciju – završno sazrijevanje i razvoj svih organa i organskih sustava. Dobra okolina u fazi sazrijevanja i nastajanja učinit će ih otpornijima na djelovanje lokalnih čimbenika nakon poroda u novom životnom okruženju. Zato odgovor na pitanje kada započeti brigu o zdravlju mora biti bitno drugačiji od uvriježenog razmišljanja, odnosno mora započeti od trenutka začeća odnosno od trenutka njihovog stvaranja te da traje tijekom cijelog života.

Za kvalitetnu organsku osnovu i adekvatan proces razvoja ploda nužna je zdrava prehrana trudnice s dostatnim količinama bjelančevina, vitamina i minerala, ugljikohidrata i masti. Trudnice su uglavnom po svojoj definiciji brižne za svoje buduće dijete te su većinom izrazito dobro upućene. Osim zdrave prehrane, uzimaju i dodatke prehrani koji će osigurati optimalne količine vitamina i minerala u njihovu organizmu, dostatnim za uredan razvoj njihovog djeteta, kretanjem i tjelovježbom podupiru svoju zdravstvenu ravnotežu.