Kalendar trudnoće po tjednima

32. tjedan trudnoće - beba se polako priprema za porod

U 32. tjednu trudnoće vaša beba vježba vještine preživljavanja poput sisanja i disanja, dok vaša maternica vježba Braxton Hicksove kontrakcije.

Beba se priprema za porod 

Tijekom 32 tjedna trudnoće beba se razvija i raste ali i zauzima položaj za  rađanje a najčešće je to stav glavicom. Iako je okretanje bebe još uvijek moguće, tijekom ovog i narednih par tjedana smanjena količina plodove vode i smanjen prostor u maternici otežavaju okretanja djeteta.

 • Pluća – još nekoliko tjedana i razvoj pluća će biti dovršen 
 • Koža – razvoj potkožnog masnog tkiva čini je ravnijom i debljom, prekrivena je  lanugo dlačicama i masnim površinskim slojem verniksom 
 • Kosti – ekstremiteti i trup imaju kalcificirane kosti dok se kosti lubanje još  očvršćuju kalcifikacijom 
 • Posteljica – potpuno razvijena, obavlja u potpunosti prehranu, disanje i  endokrinološku funkcije potrebne za održavanje i uredan razvoj trudnoće
 • Oči – u potpunosti razvijene, otvaranje i zatvaranje kapaka ovisi o stanju  budnosti djeteta 
 • Spol – razvijen klitoris kod ženske djece a kod muške djece spuštaju se  testisi u skrotume. 
 • Pokreti djeteta sve češći i ovisni o dnevnom ritmu. Protezanje i okreti bebe su  vidljivi na površini kože trbuha. 

Dužina i težina bebe 

Dužina bebe je oko 41cm i težine oko 1500-1700 grama. Beba je veličine poput patlidžana.

Što se događa s mamom 

Braxton Hicks kontrakcije 

Braxton Hicksove kontrakcije pripremaju trudnicu za predstojeće prave trudove.  Nepravilne kontrakcije maternice su češće tijekom ovih tjedana trudnoće slijedećih  karakteristika

 • Sporadičnost – povremeno se javljaju tijekom dana 
 • Ne javljaju se u pravilnim razmacima – nemaju ritmičnost tj pojave se  tijekom dana traju kratko pa prestanu pa se onda opet mogu pojaviti ali nakon  dužeg vremena 
 • Slabijeg inteziteta i obično nisu praćena bolovima u leđima 
 • Kraćeg trajanja (manje od 30 tak sekundi za pojedina stezanja) • Ne dovode do promjene dužine i otvorenosti vrata maternice • Nema vaginalnog sukrvavog ili osrednje obilnog vodenastog iscjetka iz  rodnice 

Ukoliko ih osjetite potreban je odmor, promjena položaja, uzimanje preparata  magnezija a i nekoliko dubokih udaha ih može zaustaviti. 

Kako su kontrakcije češće tako se mogu razviti problemi sa spavanjem a time i  promjene raspoloženja.  

Tamnije bradavice 

Napredovanjem trudnoće pojačava se odlaganje kožnog pigmenta  melanina na tipičnim mjestima pa tako i na bradavicama i areolama dojki trudnice. Krug oko bradavice dojke postaje tamniji i nešto širi, također se  pojačava i osjetljivost dojki. 

Trudnički simptomi u 32. tjednu 

Konstipacija 

Konstipacija u trudnoći je izraženiji simptom u ovim tjednima trudnoće koji je  karakteriziran otežanim pražnjenjem tvrde stolice najčešće manje od tri puta  tjedno. Tome pridonosi veličina maternice koja pritišće i ometa pravilan rad crijeva,  ali i preparati željeza koji se uzimaju nešto češće tijekom trećeg trimestra radi  razvoja anemije. Hormoni trudnoće također usporavaju rad crijeva. Zbog toga je  bitan izbor hrane koja je bogata vlaknima jer će se time poboljšati rad crijeva i  smanjiti osjećaj napuhnutosti:  

 • voće (jabuke, maline, kruške, suhe šljive) 
 • povrće (kupus, brokula, artičoke, batat, tikvice…) 
 • cjelovite žitarice (mekinje, smeđa riža, kuhani ječam) 
 • mahunarke (crni grah, slanutak, leća) 
 • Izbjegavati rafinirane ugljikohidrate (ne sadrži dijetalna vlakna,  proteine, vitamine niti minerale) – peciva od bijelog brašna , kolači,  tijesta, tvornički sokovi…

Hemoroidi 

U ovim tjednima trudnoće izraženiji su problemi sa proširenim venama  (jastučasta ispupčenja) u području analnog otvora-hemeroidi (unutarnji i  vanjski) Hemoroidi nisu opasni ni za vas niti za dijete, no simptomi koje  izazivaju mogu biti izrazito neugodni. Bol svrbež i osjećaj nelagode u području  analnog otvora tijekom trećeg trimestra mogu se pojačati.  

Hladne kupke, kreme na biljnoj osnovi za hemoroide su sredstva kojima se  umanjuju navedeni simptomi. 

Curenje mlijeka (Kolostrum) 

 Ukoliko primijetite vodenasto mliječni iscjedak iz dojki netrebate se zabrinjavati.  To još uvijek nije pravo mlijeko (kolostrum) a nastaje pod utjecajem hormona  posteljice i vaših hormona u trudnoći koji pripremaju dojku na proizvodnju mlijeka  nakon poroda. Pravilan izbor grudnjaka i upijajući jastučići za dojku pomoći će u  slučaju pojave kolostruma. 

Savjeti stručnjaka za 32. tjedan trudnoće 

Strije i kako se nositi s njima 

Rastom maternice i djeteta dolazi do bržeg širenja i stanjivanja kože pa je  pojava ili pojačanje već nastali strija uobičajeno u trećem trimestru. Najčešće  su crvenkaste ili sivkaste boje u području trbuha, bedara ili dojki.  

Redoviitim korištenjem hidratantnih krema, ulja i losiona za kožu poboljšava se elasticitet kože i time se smanjuje izraženost i daljnji razvoj  strija. Nakon poroda jednim dijelom se povlače i smanjuju, a redovitim  vježbanjem se poboljšava zategnutost kože nakon poroda. 

Grčevi u nogama 

Tijekom trećeg trimestra trudnoće radi pritiska maternice na krvne žile  smanjuje se protok krvi u nogama. Posljedica toga je pojava grčeva u  nogama. Smatra se da manjak kalcija i magnezija u prehrani također ima  određenu ulogu 

Kako si pomoći? 

 • Vježbe istezanja nogu 
 • Izbjegavanje dugotrajnog stajanja 
 • Masaža nogu 
 • Prehrana bogatija kalcijem i magnezijem
 • Prilikom odmora ili ležanja držanje nogu na povišenom 

 Ultrazvučni pregled 

 Tijekom 32 tjedna trudnoće bitno je učiniti ultrazvučni pregled kod  kojeg će se izmjeriti težina djeteta ali i odrediti protoci kroz krvne žile glave i  pupkovine (Color Doppler-CD). Time će se dobiti informacije o prirastu  tjelesne težine djeteta i opskrbe kisikom u maternici.  

Ustanoviti će se stav djeteta, koje je najčešće već postavljenom glavicom  prema izlazu maternice, količina plodove vode (Amniotic Fluid Indeks-AFI) te položaj i kvaliteta posteljice (placente). .  

Pripazite na prehranu 

Uz ostale minerale i vitamine u trećem trimestru trudnoće posebno treba  pripaziti na unos ugljikohidrata, željeza, vitamina C, kalcija, omega tri masnih  kiselina i magnezija jer su bitni kod najčešćih problema u trudnoći koji se javljaju u  trećem trimestru trudnoće – preeklampsija, šećerna bolest u trudnoći (gestacijski  dijabetets), anemija, grčevi u nogama. Kako započinje brza faza rasta djeteta  pravilnom prehranom omogućavate normalan prirast tjelesne težine unosom do  2400kcal dnevno.