Kalendar trudnoće po tjednima

29. tjedan trudnoće - sve više osjećate pokrete bebe

U 29. tjednu trudnoće vaša beba postala je jako velika, a zahvaljujući tome sada sve češće osjećate kako se ona kreće.

Vašoj bebi postaje tijesno u trbuhu

Maternica i beba zauzimaju značajan dio središnjeg dijela  trbušne šupljine. Crijeva su odmaknuta na postranične dijelove trbuha , a pri rastezanju djeteta dolazi do pritiska  u području jetre odnosno slezene ili želudca. Pri tome beba još uvijek ima dovoljno mjesta za okrete mijenjajući tako položaja ali nešto rjeđe nego u prethodnim tjednima. Pokrete istezanja udova  možete pratiti zajedno sa partnerom kao male izbočine na trbušnoj stijenci. Prateći i brojeći pokrete tijekom dana naučiti ćete puno o bioritmu vaše bebe i koji vaši postupci ju podstiču na aktivnost.

Beba može biti u stavu glavom ili zatkom kao tzv vodećim dijelom tijela koje je okrenuto prema dole, tj prema “izlazu”. Promjene položaja bebe u ovim tjednima je još uvijek moguća.

 • Koža bebe – je sve manje naborana radi odlaganja masnog potkožnog tkiva
 • Mozak – i dalje se intezivno razvija u svim svojim dijelovima 
 • Oči – tijekom sna beba ima tzv brze pokrete oka (REM-Rapid Eye Movement), zjenica reagira na količinu svjetla
 • Kosti trupa i ekstermiteta su već gušće i tvrđe, dok su kosti glave još uvijek mekše što olakšava  ginekologu ultrazvučni pregled struktura bebinog mozga

Dužina i težina bebe

Dužina bebe je oko  38,5cm i težine oko 1100 gr. Beba je veličine poput butternut tikvice.

Što se događa s mamom

Bebino ritanje sve više osjećate

Kako tijekom ovog trimestra  dolazi do povećanja djeteta i istovremeno  stanjivanja stijenke maternice i trbušne stijenke lakše se mogu osjetiti ali i vidjeti  pokreti istezanja bebe ili promjene položaja, štucanje… Micanje djeteta postaje važan znak zdravlja bebe kojeg započinjete pratiti.

Kratkoća daha

Beba i maternica, osim što su “dodatni teret” vašem tijelu, pritiskom i odizanjem ošita (dijafragme) prema grudnom košu  uzrokuju kratkoću daha i onemogućavaju širenje pluća te grudnog koša  u potpunosti. Lako se uspušete tijekom svakodnevnih aktivnosti. Ponekad se sličan osjećaj javlja i kod ležanja naročito u položaju na leđima.

Trudnički simptomi u 29. tjednu

Hemeroidi u trudnoći

Rastom maternice u trudnoći – pojačava se pritisak na vene zdjelice a time i povećava tlak u njima što dovodi do njihovog širenja. Tako nastaju hemeroidi (unutarnji i vanjski) kao jastučasta ispupčenja u području anusa. Hemoroidi nisu opasni niti ugrožavaju život, no simptomi koje izazivaju mogu biti izrazito neugodni. Bol svrbež i osjećaj nelagode u području analnog otvora tijekom ovih tjedana se mogu intezivirati. Hladne kupke, kreme na biljnoj osnovi za hemooride su sredstva kojima se umanjuju navedeni simptomi.

Postajete li zaboravni?

Tijekom ovih tjedana trudnoće možda primijetite da imate problema sa prisjećanjem, no ne brinite se . Pojava je prolazna i najčešće uzrokovana

 • promjenama hormona u trudnoći koji dovode do smanjenja volumena  stanica mozga.
 • Nedovoljnog sna tijekom noći – uzrokovano povremenim nepravilnim trudovima, učestalim noćnim mokrenjem, sindromom nemirnih nogu tijekom noći…

Stoga ukoliko se ne sjetite neke obveze, sastanka sa prijateljicom ili gdje ste jučer odložili  ključeve od auta  to ne znači da imate veliki i trajni problem. Nakon poroda sve će se vratiti iz “drugog” u prvo stanje. 

Savjeti stručnjaka za 29. tjedan trudnoće

Posjetite rodilište

Kako se bliži termin poroda vrijeme je da iskoristite mogućnost upoznavanja sa prostorom i osobljem rodilišta. Time ćete smanjiti strah od nepoznatog i olakšati si sam tijek poroda. Upoznajte se sa: 

 • ambulantom za preglede,
 • prostorijom za pripremu za porod,
 • rađaonom,
 • sobama na odjelu nakon poroda,
 • sanitarnim prostorijama,
 • kupaonicom,
 • prostorijama za posjete.

Provjerite smještaj novorođenčadi, opremljenost soba za previjanje i kupanje djeteta… Pitajte što je potrebno ponijeti od opreme i odjeće za dijete i vas tijekom boravka u ustanovi. Većina rodilišta ima dane otvorenih vrata ili tijekom trudničkih tečajeva imaju organizirani obilazak prostora.

Brojite koliko često se beba kreće u trbuhu

Tijekom dana pratite micanje djeteta i upoznati ćete se sa bioritmom vaše bebe. Brojanjem pokreta tijekom dana stječete iskustvo o aktivnostima djeteta i njegovim navikama.tj u kom dijelu dana ili noći spava, na koje vanjske podražaje reagira (svjetlo, zvuk…), koje mu vaše aktivnosti pašu koje ne. Obično se tijekom dana osjeti minimalno oko 8 setova pokreta i to se smatra orijentirom. Ukoliko se beba tijekom dana smirila i ne osjećate dovoljan broj pokreta tijekom dana  potrebno je posavjetovati se sa liječnikom. 

Krećite se često

Upravo zbog promjena koje karakteriziraju trudnoću u trećem trimestru probajte se kretati što češće jer time sebi pomažete u smanjivanju:

 • sindroma nemirnih nogu,
 • pojave varikoziteta (proširenih) vena nogu,
 • edema ekstremiteta,
 • razvoja tjeskobe (anskioznosti),
 • problema  nespavanja,
 • žgaravice – češće se javlja tijekom ležanja,
 • konstipacije (otežana stolica).