10.04.2024.

Začepljeno uho - uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

Muči vas začepljeno uho? Saznajte koji su najčešći uzroci začepljivanja, kojim metodama ga možete prirodno odčepiti, ali i kada potražiti pomoć liječnika.

Začepljeno uho

Osjećaj začepljenosti uha, osjećaj punoće ili pritiska u uhu, oslabljen sluh pa i bol, sve su to simptomi koji se često susreću u sklopu simptoma prehlade ili alergijskog rinitisa. No, osjećaj začepljenosti uha može imati i druge uzroke, stoga je važno uvijek pregledati uho da se otkrije pravi uzrok začepljenosti kako bi se primijenila adekvatna terapija.

Građa uha

Kako bi bolje razumjeli različite uzroke začepljenosti uha, objasnit ćemo ukratko građu uha:

 • vanjsko uho
 • srednje uho
 • unutarnje uho.

Građa uha

Vanjsko uho

Vanjsko uho sastoji se od vidljivog dijela uha — uške, ušne resice i nevidljivog dijela — zvukovoda koji se proteže do bubnjića.

Srednje uho

Srednje uho sastoji se od bubnjića (to je tanka membrana koja vibrira pod utjecajem zvučnih valova i prenosi vibracije na slušne košćice), zatim od prostora iza bubnjića koji se naziva bubnjište i u kojem se nalaze slušne koščice (čekić, nakovanj i stremen). 

Slušne košćice prenose vibraciju zvučnih valova od bubnjića do unutarnjeg uha odnosno prema pužnici. Iz srednjeg uha (iz bubnjišta) proteže se prema ždrijelu Eustahijeva cijev. Funkcija Eustahijeve cijevi je izjednačavnje tlakova (vanjskog, atmosferskog tlaka  i onog u bubnjištu) te odvodnji sekreta iz srednjeg uha prema ždrijelu čisteći tako bubnjište. Eustahijeva cijev je uska, obložena je istom sluznicom kakva se nalazi u srednjem uhu i ždrijelu te sve što se događa na tim sluznicama (prehlade, alergije) utjecat će i na sluznicu Eustahijeve cijevi (oticanje sluznice, više sekreta…). U mirovanju Eustahijeva tuba je zatvorena, odnosno stijenke tube su priljubljene, a svaki puta kada zijevnemo, progutamo slinu ili zalogaj, Eustahijeva se cijev nakratko otvori i dovede do izjednačavanja tlakova (toga najčešće nismo niti svjesni). 

Unutarnje uho

Unutarnje uho obuhvaća pužnicu , slušni živac (u pužnici se vibracije zvučnih valova pretvaraju u živčani signal koji se slušnim živcem prenosi dalje prema mozgu i slušnom centru) i polukružne kanale (zadužene za ravnotežu).

Za dobru funkciju uha (sluh i ravnotežu), potrebno je da zvukovod bude prohodan (čist), da je bubnjić zdrav, bez oštećenja i upale i da bude optimalno napet, zatim da u bubnjištu nije nastao vakuum koji nateže bubnjić i smanjuje pokretljivost slušnih košćica ili da se nije nakupilo sekreta (stanje bubnjišta ovisi o urednoj prohodnosti i funkciji Eustahijeve tube) te da imamo zdravu pužnicu, polukružne kanale i  slušni živac.

Uzroci začepljenog uha

U praksi se najčešće susrećemo sa situacijama začepljenosti uha u sklopu prehlada i alergijskih rinitisa, ali uzroci mogu biti razni.

Prehlada, upale sinusa ili alergija

U stanjima upaljene nosne sluznice i sluznice ždrijela, dolazi i do upalnih promjena na sluznici Eustahijeve cijevi (dolazi do otoka sluznice i stvaranja više sekreta koji može biti gust), a to uzrokuje začepljenje ionako uske Eustahijeve cijevi te do nemogućnosti odvodnje sekreta iz bubnjišta i nemogućnosti izjednačavanja tlakova

Eustahijeva se cijev može začepiti jednostrano ili obostrano te će osoba imati osjećaj začepljenosti jednog ili oba uha. Dojenčad i mala djeca imaju drugačiju građu i položaj Eustahijeve cijevi —- položaj joj je vodoravniji, a mehanizam kojim se ona otvara je manje učinkovit (nezreo) te su zato mala djeca sklonija začepljenju Eustahijeve cijevi i upalama uha.

Promjene nadomorske visine ili ronjenje

Prilikom promjena nadmorskih visina osobito je važno da imamo zdravu i funkcionalnu Eustahijevu cijev koja će izjednačiti tlakove (vanjski i onaj u bubnjištu). Kako bi pomogli izjednačavanju tlakova, u ovim je slučajevima potrebno žvakati, gutati ili zijevati (kad npr. polijećemo avionom ili se penjemo u planine). 

Osobama koje su trenutno prehlađene ne savjetuje se let avionom ili ronjenje, osobito ako već osjećaju začepljenost uha, jer nemogućnost izjednačavanja tlakova može dovesti do puknuća bubnjića (barotraume).

Nakupljanje ušnog voska (cerumena)

Svima nam se normalno stvara ušni vosak u zvukovodu i ima zaštitnu ulogu (pruža zaštitu od zadržavanja vode u uhu i zadržava čestice prašine). Cerumen se normalno prirodnim putem sam odstranjuje iz zvukovoda (jednakom dinamikom se stvara i odstranjuje). 

Kod nekih osoba stvara se više cerumena ili dolazi do sabijanja cerumena (npr. zbog korištenja čepića protiv buke, slušni pomagala ili nepravilnom upotrebom štapića za uši), što stvori čep i time prepreku u zuvkovodu, a to se očituje začepljenošću uha. 

Upala zvukovoda

Jače upale kože zvukovoda mogu uz bol imati i simptom začepljenosti uha jer dolazi do oticanja upaljene kože zvukovoda i time se zvukovod suzuje pa teže provodi zvučne valove. 

Upale zvukovoda najčešće se događaju ljeti, a povezane su uz kupanje i plivanje ili kod osoba koje često idu na bazene (tzv. plivačko uho), a uzrok upale mogu bili i ozljede kože zvukovoda (npr. guranjem raznih predmeta u uho kojima se osoba pokušava počešati). Uzročnici upala su gljivice ili bakterije.

Žgaravica (GERB)

Povrat kiseline iz želuca prema jednjaku i ždrijelu može dovesti do upale sluznice u ždrijelu, pa tako i upalnu oko ušća Eustahijeve tube, što dovodi do njenog začepljenja i otežane funkcije. 

Neke osobe osjećaju povrat kiseline, takozvanu žgaravicu, no nekim pacijentima se kiselina vraća noću (kada leže, npr. nakon oblinog večerneg obroka) — ne osjete žgaravicu, već su simptomi zbog kojeg se javljaju liječniku kašalj, nelagoda u ždrijelu, a neki imaju i začepljenost uha.

Strano tijelo u zvukovodu

Djeca su sklona stavljati male predmete u nos i uho, a ako nismo uočili sam trenutak kada dijete ugura predmet u uho, jedini simptom će u početku biti da dijete stalno dira, trlja uho jer ima osjećaj zaglušenosti ili žuljanja i svrbeža u uhu. 

Ako strano tijelo dulje ostane u zvukovodu, može se razviti upala, bol pa i gnojna sekrecija iz uha, a dijete će bolno plakati. Najbolje ne vaditi strano tijelo iz uha samostalno (jer ga možete ugurati još dublje ili ozlijediti zvukovod), nego treba dijete odvesti liječniku. U uho se mogu zavući i insekti te osim osjećaja punoće javljaju se i svrbež, zujanje pa se savjetuje da se osoba javi liječniku. 

Treća mandula

Treća mandula je limfno tkivo koje ima važnu ulogu u zaštiti od infekcija i nalazi se u nosnom dijelu ždrijela, a najveća je u dobi 2 do 6 godina. Kod neke djece ona može biti prevelika te čini mehaničku prepreku normalnom disanju na nos (djeca stalno dišu na usta, hrču), ali i funkciji Eustahijeve cijevi, stoga su takva djeca sklonija ponavlajnim upalama srednjeg uha (otitis media), nakupljanju sekreta u bubnjištu (serozi otitis) i imaju oslabljen sluh na jedno ili oba uha. 

Specijalist otorinolaringolog će nakon pregleda procijeniti je li potrebno kirurški odstraniti treći krajnik.

Simptomi začepljenog uha

Osim osjećaja začepljenosti uha, javljaju se i sljedeći simptomi ili njihove kombinacije:

 • osjećaj punoće u uhu
 • osjećaj pritiska i  boli
 • zaglušenost
 • šum u uhu (tinitus)
 • odzvanjanje, osjetljivost na zvukove 
 • osjećaj da čujemo svoj glas kao iz bačve
 • pucketanje u uhu
 • vrtoglavica
 • strani predmeti mogu, uz bol i zaglušenost, uzrokovati smrdljivi iscjedak iz zvukovoda.

Liječenje začepljenog uha 

Ako kod osobe nisu prisutni teži simptomi uz začepljenost uha (kao npr. jaka bol, vrtoglavica, gnojni sekret iz uha), tada se može kod kuće pokušati provesti samoliječenje. 

Prirodni lijekovi za začepljeno uho

Ako osoba ima prehladu, začepljenost i curenje nosa ili alergiju, opravdano je posumnjati da je začepljenost uha nastala zbog začepljenosti Eustahijeve cijevi — u tom slučaju savjetuje se:

 • žvakati žvaku, zijevati, gutati — poticati otvaranje Eustahijeve cijevi
 • ispirati nos hipertoničnom otopinom morske vode (nije dovoljna fiziološka otopina, višak soli u hipertoničnoj otopini morske vode će pomoći u smanjivanju otekline sluznice i odčepljivanju nosa i Eustahijeve tube).

U slučaju promjena nadmorske visine (odlazak u planine, let avionom) i pojave začepljenja uha također se opravdano postavlja sumnja da je problem u Eustahijevoj cijevi te se savjetuje:

 • žvakanje, zijevanje, gutanje
 • Valsalvin manevar — provodi se tako da se začepi nos i polako se ispuhuje zrak kroz gotovo stisnute usnice (ili se čak sasvim zatvore usta) i kao da želite zrak puhnuti kroz uha – time se potakne otvaranje Eustahijeve cijevi i izjednačavanje tlakova
 • duda varalica ili hranjenje bebe na bočicu — tijekom leta avionom ili penjanja/spuštanja u planinama bebama i maloj djeci se može pomoći tako da cuclaju dudu varalicu ili da ih se hrani na bočicu ili na prsima jer time provode akt gutanja i otvaraju Eustahijevu cijev.

Ako se začepljenost uha javila primjerice nakon kupanja (bazen, more) ili uslijed običnog tuširanja kad u zvukovod ulazi voda, što može dovesti do bubrenja cerumena, može se primijeniti sljedeće:

 • toplo maslinovo ulje, ulje za djecu ili glicerin — toplo ulje služi razmekšavanju cerumena, a postupak je sljedeći: par kapi toplog ulja (provjeriti temperaturu na unutarnjoj strani podlaktice da nije prevruće) ukapa se u začepljeno uho dok ležimo na boku na zdravom uhu, pričeka se 15-tak minuta te se onda osoba uspravi i nagne glavu da iscuri višak tekućine iz začepljenog uha, ovaj postupak se ponavlja 3x dnevno kroz 3-4 dana te se očekuje da cerumen omekša i sam izađe iz uha
 • topli oblog — topli oblog stavljen na uho također može omekšati ušni vosak (cerumen)
 • alkohol ili alkoholni ocat — koristi se za isušivanje zvukovoda od zaostale vode u ušnom kanalu. To koriste osobe koje znaju da su sklone da im zaostane voda u uhu nakon plivanja, kupanja jer možda imaju takvu građu zvukovoda (zavinut, uži i slično) pa voda zaostaje u kanalu i teže spontano izlazi samo naginjanjem glave. U tom slučaju se alkohol ili alkoholni ocat stavi na krpicu i lagano uđe u zvukovod i nakon nekoliko sekundi se krpica izvadi.

Druge metode liječenja začepljenog uha

Ove metode kombiniraju se s prirodnim metodama, bilo da ih osoba sama primijeni ili su dobili preporuku od liječnika nakon pregleda.

 • Dekongestivi, kapi za nos — ove kapi sadrže ephedrin ili oksimetazolin te se koriste u prehladama i upalama sinusa jer djeluju vazokonstrikcijski (stisnu krvne žilice u sluznici), što ima za cilj smanjiti oteklinu sluznice, time odčepljujući nos, a smanjuju i proizvodnju sekreta. Da bi ove kapi imale najbolji učinak na otvaranje Eustahijeve tube, treba ih pravilno koristiti u smislu da osoba mora jako zabaciti glavu (ili leći te da glava visi preko ruba kreveta) i okrenuti blago glavu na stranu začepljenog uha, zatim ukapati kapi u nosnicu koja je na strani začepljenog uha — tako će kapi najlakše doći do ušća Eustahijeve cijevi. Kapi se trebaju koristiti 3-4 puta na dan i nakon kapanja nosa raditi propuhivanje (Valsalvin manevar). Valsalvin manevar se ne smije raditi ako je sekret iz nosa gnojan (žuto-zelen, smeđ) jer se može utjerati gnojni sekret u srednje uho i uzrokovati upala uha). Dekongestivne kapi se svakako preporučuju osobama kojima 1-2 dana ispiranja nosa s hipertoničnom otopinom morske vode nije dovelo do poboljšanja. Osobe koje u vrijeme prehlade i slabije funkcije Eustahijeve tube moraju letjeti avionom preporučuje se i neposredno prije leta dobro ukapati dekongestive u nos ili čak koristiti oralne dekongestive (u obliku tableta).
 • Paracetamol — koriste se inače za snižavanje temperature i bolove, no u slučaju prehlade i začepljene Eustahijeve tube paracetamol može pomoći svojim protuupalnim djelovanjem te pomoći smanjivanju otekline sluznice i otvaranju Eustahijeve cijevi.
 • Antihistaminici  — lijekovi koji se koriste kod alergija u svrhu smanjivanja reakcije sluznice na alergene i time se smanjuje oteklina sluznica i stvaranje sekreta.
 • Vodikov peroksid — u ljekarnama se može nabaviti 3% vodikov peroksid koji je namijenjen za omekšavanje ušnog voska. Kapi se koriste 3x dnevno kroz 2-3 dana i očekuje se da će čep od ušnog voska omekšati i spontano iscuriti.
 • Sprejevi za omekšavanje cerumena — u ljekarni se mogu kupiti uljni sprejevi za otapanje ušne masti.
 • Ispiranje cerumena kod liječnika — nakon što liječnik pregledom ustanovi da je uzrok začepljenosti cerumen, liječnik propisuje pacijentu da  2 dana 3x dnevno kapa vodikov peroksid kapi da cerumen omekša i zatim treći dan liječnik ispire uho mlazom vode (pomoću velike šprice)
 • Usisavanje sekreta iz uha — specijalisti otorinolaringolozi posjeduju aparat za usisavanje sekreta iz zvukovoda, a obično se koristi kada ima puno mekanog sekreta (koji im onemogućuje da vide bubnjić) ili je uho bolno zbog upale te se ne može vršiti ispiranje mlazom vode.

Kada je potrebno potražiti liječničku pomoć kod začepljenog uha?

Važno je naglasiti da simptom začepljenog uha može imati različite uzroke koji se i različito liječe. Ako niste sigurni koji bi kod vas mogao biti uzrok začepljenosti uha (prehlada ili cerumen ili …), bolje je otići liječniku koji će uho pregledati otoskopom i vidjeti postoji li mehanička zapreka u zvukovodu ili je problem u bubnjiću ili iza bubnjića.  

Liječničku pomoć treba potražiti ako gore navedene metode i pripravci ne pomognu odčepiti uho kroz 2-3 dana upotrebe, a svakako treba odmah otići liječniku ako postoji curenje sekreta iz uha (gnojni, sukrvavi sekret) ili je prisutna bol koja ne popušta, vrtoglavica i/ili temperatura. 

Ako se začepljenost, nagluhost i šum u uhu javila naglo nakon ronjenja, leta avionom (obično uz naglu bol) i sumnja se na barotraumu i puknuće bubnjića, nikako se ne smije močiti uho niti bilo što ukapavati u uho nego se treba javiti na pregled liječniku koji će provjeriti radi li se o puknuću bubnjića ili samo o začepljenoj Eustahijevoj tubi.

Kod djece koja neutješno plaču, hvataju se za uho i imaju temperaturu treba odmah otići liječniku jer se vjerojatno radi o upali uha koja će zahtijevati liječenje antibiotikom. Dijete koje ne pokazuje da ima bolove, ali ste primijetili da slabije čuje (ne odaziva se na poziv osim ako niste blizu njega, krivo razumije upute ili poglašava TV), trebali biste svakako odvesti na pregled i ispitivanje sluha jer se vjerojatno radi o smanjenoj funkciji Eustahijeve tube, nakupljanju sekreta u bubnjištu, što također treba ozbiljno shvatiti i  liječiti kako ne bi došlo do trajnog oštećenja slušnih košćica i oštećenja sluha. 

Začepljenost uha samo je simptom, a ne bolest sama po sebi te može imati različite uzroke ili biti dio neke druge bolesti ili stanja. Ako vam je liječnik dostupan, uvijek se savjetuje da se uho pregleda prije korištenja bilo kakve terapije (kapi, sprejeva u nos ili u uho). 

Slika dr.Helena Šimurina

Članak napisala:

Helena Šimurina, dr. med., specijalist obiteljske medicine

rođena je 16.04.1972. u Zagrebu. Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine te 1997. nakon obaveznog pripravničkog staža počinje raditi kao liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja studenata u Zagrebu. Tijekom 1998. pohađa poslijediplomski studij iz školske medicine, a od 2005. do 2008. godine prolazila je specijalističko usavršavanje i poslijediplomski studij iz obiteljske medicine te je 2008. godine položila specijalistički ispit. Do 3. mj. 2021. radila je kao specijalist obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Centar, a nakon toga u Privatnoj specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine, Helena Šimurina. Kroz godine rada iskazuje veći interes za preventivnu medicinu, holistički pristup osobi i njenim tegobama te za potporno prirodno liječenje, fitoterapiju i mikronutriciju.

Ostali članci