22.05.2020.

Upala uha: Kako razlikovati 3 različite vrste upale i koji su simptomi

Upala uha je jedna od češćih infekcija koja zahvaća većinom djecu ali i odrasle. Uzroci upale mogu biti: voda(more), propuh, sinusi...

Što je upala uha?

Upala uha je jedna od češćih infekcija koja zahvaća većinom djecu ali i odrasle.

Upale uha spadaju u infekcije gornjih dišnih putova, koje se manifestiraju u prvom redu bolovima u uhu, a kod male djece i viskom temperaturom.

Dojenčad i male djeca jako plaču, često ne znaju pokazati što ih boli, veća djeca pokazuju na bol u predjelu jednog ili oba uha kada je prisutna upala.

Kod veće djece upala uha ne mora nužno biti praćena temperaturom a dobro je što velika djeca mogu i reći koje uho ih boli i kakav je karakter boli.

Koliko traje upala uha ?

Upala uha ako je uzrokovana bakterijskom infekcijom i praćena temperaturom i općim lošim stanjem se mora liječiti antibiotikom u trajanju od 7 do 10 dana. Ako se upala uha ne liječi može doći do komplikacija.

Simptomi upale uha

Vodeći simptom upale uha je bol u uhu, jednog ili oba uha.

Najčešće bolesti prethodi curenje ili začepljen nos. Što je dijete mlađe teže je razaznati zašto je dijete plačljivo, nezadovoljno, slabog apetita, slabo pije, ne spava.

S obzirom da upala uha spada u infekcije gornjih dišnih puteva, može biti povezana i sa upalom grla, a limfni čvorovi vrata mogu biti povećani.

Kod upale uha, sluh na tom uhu može biti oslabljen.

Kako razlikovati upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha

Upala vanjskog uha (Otitis externa)

Upale vanjskog uha je upala zvukovoda, kanalića koji vodi do bubnjića.

Prisutna je izrazito jaku bol.

Veća djeca najčešće kažu da ih boli pola glave.

Obično dijete nema temperaturu.

Opće stanje djeteta nije narušeno.

Najčešće boli u uhu kod upale vanjskog uha prethodi „čišćenja” uši sa štapićima te ljeti kada se djeca kupaju u moru ili bazenu zbog zaostala voda u ušnom kanaliću. A izvan ljetne sezone kod djece koja se bave plivanjem

Upala srednjeg uha (Otitis media)

Najčešće upale uha u male djece su upale srednjeg uha.

Manifestiraju se bolnošću jednog ili oba uha te su gotovo uvijek praćene visokom temperaturom. Opće stanje djeteta je narušeno, pogotovo što je dijete mlađe.

Posebno se, u novije vrijeme govori o seroznim upalama uha u kojima je nakon prve upale srednjeg uha, kod djeteta, došlo do izlijeva u srednje uho te i nakon provedenog liječenja, serozni sadržaj  srednjem uhu i dalje ostaje, te se bolest može vrlo brzo ponoviti.

Upale uha, kod takvog djeteta su česte i bolne, dijete je često na antibiotskoj terapiji i izostaje iz vrtića a roditelji s posla. U takvim slučajevima, otorinolaringolog treba pregledati dijete i odrediti i eventualnu kiruršku terapiju.

Najčešći uzrok upalama srednjeg uha, osim infekcije, je povećana treća mandula (vegetationes adenoides), koja se nalazi između nosa i ždrijela te se dijagnostika obavlja također kod otorinolaringologa.

Indirektni pokazatelji povećane treće mandule su osim čestih upala uha, otežano disanje na nos, otežano disanje noću, moguće apnoe, povremeni, kratkotrajni, prestanak disanja, obično noću, hrkanje po noći i poseban izgled djeteta koje ima povećanu treću mandulu (facies adenoides), kod koje dijete ima stalno otvorena usta jer ne može disati na nos, te moguće i nazalni govor (govor kroz nos).

Kada otorinolaringolog opiše izrazito veliku treću mandulu, a dijete ima česte upale uha, otežano disanje noću, disanje isključivo na usta treba učiniti operativni zahvat.

Ponekad uho može procuriti sa ili bez nekih sistemskih simptoma. Važno je procijeniti da li je sekret samo cerumen (žuto narančasti sekret, obično čvršće konzistencije) iz vanjskog uha- fiziološki sadržaj, da li je to sluzavi bjelkasti sadržaj koji ne prestaje curiti i može biti znak rupture bubnjića, ili je sukrvavi ili krvavi iscjedak koji može nastati zbog traume.

Ako se radi o cerumenu, bit će dovoljno provoditi higijenu dok se u ostalim slučajevima mora na pregled kod specijaliste.

Upala unutarnjeg uha (Otitis interna, Labirintitis)

Upale unutarnjeg uha su rijetke kod male djece. Labirintitis tj. upala labirinta, dijela unutarnjeg uha,  može nastati kao komplikacija upale uha, nakon traume, bolesti SŽS-a, bakterijemije ili kod djece koja imaju poremećaje imunološkog sustava.

Simptomi su vezani uz osnovnu bolest koja je dovela do labirintitisa. Uz to se mogu naći zujanje u uhu, oslabljen sluh, gubitak ravnoteže, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i nistagmus.

Uzrok upale uha

Česti uzroci upale uha

Najčešći uzročnici upala uha dječje dobi su virusi i bakterije.

Mala su djeca, zbog imuniteta, koji je još nezreo, sklona infekcijama respiratornih putova.

Polazak u dječji kolektiv (jaslice ili vrtić) osobito u sezoni jesen-zima može biti okidač za ponavljano javljanje respiratornih infekcija, pa tako i upala uha. Bebe koje imaju stariju braću ili sestre koja idu u vrtić, također su rizična skupina za respiratorne infekcije , pa tako i upale uha.

Upale uha često počinju ili su praćene curenjem nosa ili začepljenim nosom, te je toaleta nosa ključna u prevenciji.

Građe i položaja Eustahijeve tube, tube koja spaja nosnu šupljinu sa srednjim uhom, infekcije iz nosne šupljine lako prodru u srednje uho i uzrokuju upalu uha.

Fiziološki povećane mandule (tonzile), osobito treće mandule (adenoida) također  je još jedan dodatni uzrok mogućim upalama uha, a to je posebno kod djece koja imaju uvećanu treću mandulu više nego što je to fiziološki za njihovu dob.

Dakle, kod  povećane treće mandule,  su prisutne česte upale uha, otežano disanje na nos, otežano disanje noću (apnoe, povremeni, kratkotrajni, prestanak disanja, obično noću), hrkanje po noći i poseban izgled djeteta koje ima povećanu treću mandulu (facies adenoides), kod koje dijete ima stalno otvorena usta jer ne može disati na nos, te moguće i nazalni govor (govor kroz nos).

Neki malo rjeđi uzroci upale uha

Djeca rođena sa nekim prirođenim anomalijama u području glave i vrata, mogu biti zbog anatomske građe sklonija upalama uha.

Traume glave i neka toplinska ili kemijska oštećenja u području uha mogu biti uzrok upalama uha ali su kod djece rijetka.

Zaključak 

Upale uha su često prisutne u pedijatrijskim ordinacijama te većina djeca barem jednom ako ne i više puta u djetinjstvu oboli od upale uha.

Bolest je vrlo neugodna jer je praćena jakom boli u uhu, jednom ili oba, a obično, zbog dobi djeteta i imuniteta u razvoju, i visokom temperaturom.

U dječjoj dobi su najčešće upale vanjskog i srednjeg uha. Ako se ne liječe mogu se komplicirati, te se pri bolnom uhu, a osobito kad je uz to prisutna i temperatura, mora otići na pregled pedijatru ili  otorinolaringologu.

Za prevenciju upale vanjskog uha važna je higijena uha.

Prevencija upale srednjeg uha se sastoji u čišćenju i vlaženju sluznice nosa, inhalacijama, boravkom na svježem zraku, aktivnostima na svježem zraku, izbjegavanje pregrijanih prostora i  prostorija gdje borave mnogo ljudi, zdrava prehrana, zdravi stilovi života i cijepljenje protiv penumokokne bolesti.

Giovana Armano

Članak napisala:

prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med, specijalista pedijatar

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci