19.06.2024.

Hrkanje kod djece — koji su mogući uzroci i kako im pomoći?

Roditelje može zabrinuti hrkanje djeteta ako je često i dugotrajno, no postoje brojni razlozi zašto se dešava. Saznajte kako im pomoći!

Hrkanje kod djece

Hrkanje je pojava kada u snu odrasli ili dijete u snu proizvode neugodne zvukove. Uzroci hrkanja kod djece se razlikuje od uzroka hrkanja kod odraslih. Najčešći uzroci hrkanja u dječjoj dobi su začepljen nos, povećana treća mandula, alergije… Hrkanje je česta pojava u dječjoj dobi pa se smatra da gotovo polovica djece do četiri godine povremeno hrče, a njih čak 8% svaku noć. Pri hrkanju je tipičan neugodan zvuk („piljenje“), poremećen ritam disanja, tj. nepravilno disanje koje može ometati san djetetu, a ponekad je prisutan prestanak disanja, apneja, što može biti ozbiljan simptom.

Mogući uzroci hrkanja kod djece

Začepljen nos

U zimskom periodu česte su prehlade u dječjoj dobi. Jesen i zima su godišnja doba kada se javljaju respiratorne infekcije, najčešće virusnog porijekla. U tom periodu svi pa i djeca više borave u zatvorenom prostoru koji se grije, a boravak na otvorenom je rjeđi. 

Dječji nosić je prvi koji reagira na prehlade te počne curiti ili se začepi, što je vrlo neugodno. Budući da male bebe ne znaju disati na usta, začepljen im nos može jako smetati i po danu i po noći. Kada dijete ne može pravilno disati na nos, pri spavanju može čuti hrkanje.

Dijete u krevetu sa začepljenim nosom

Pregrijavanje zatvorenog prostora u zimskim mjesecima

Zimi se prostorije u kojima se boravi griju, a u našim uvjetima često pregrijavaju, što također može pogodovati hrkanju pri spavanju. Sluznica nosa se prekomjerno suši te se može javiti hrkanje.

Povećana treća mandula 

Povećana treća madnula, tonzila — adenoid, prisutna je u dječjoj dobi. Općenito mandule tonzile i adenoidna mandula imaju svoju funkciju u dječjoj dobi u obrani protiv respiratornih infekcija gornjeg dišnog trakta. Mandule, tonzile su u dječjoj dobi više ili manje povećane, te djeci mogu praviti probleme u vidu češćih repiratonih infekcija (upale grla, upale uha…). Zbog mehaničke opstrukcije mogu rezultirati pojavom hrkanja pri spavanju.

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima može pogodovati hrkanju i kod djece i kod odraslih. Maloj dojenčadi se preporuča spavanje isključivo na leđima zbog prevencije SIDS-a (iznenadne smrti u kolijevci) te se kod njih i pri najmanjim prehladama i začepljenim nosićima može čuti hrkanje.

Dijete spava na leđima

Alergije

Djeca alergičari su posebno skloni hrkanju jer se kod alergija luči više sluzi iz gornjeg respiratornog trakta kao reakcija na kontakt s okolnim alergenima. Ako su alergični na prašinu i grinje, mogu hrkati ako u prostoru oko njih ima inhalacionih alergena na koju su djeca alergična. 

Također, ako se radi o alergijama na pelud, u sezonama cvata određenih biljaka na koje su djeca alergična, a bila su tijekom dana izložena alergenima, djeca mogu nakon izlaganja alergenima noću hrkati.   Ponekad kod alergičara može doći do opstrukcije u donjim dijelovima respiratornog trakta, što se ne smije zamijeniti s hrkanjem. Tada se radi o otežanom disanju, hroptanju i vizingu. Kod djece astmatičara je češće prisutno hrkanje.

Dijete u prirodi sa sezonskom alergijom

Debljina

Smatra se da debljina utječe na učestalost hrkanja kod djece. Uzrok hrkanja kod njih bi moglo biti masno tkivo na vratu koje pritišće grlo pri spavanju te dovodi do hrkanja. 

Prirođene malformacije

Poneke bebe se rode s određenim poremećajima građe gornjih dišnih puteva, npr. omega epiglotis, uz koji poremećaj se javlja promuklo disanje i hrkanje. Kako beba raste, strukture gornjeg respiratornog trakta sazrijevaju te se hrkanje smanjuje i na kraju nestaje. Devijacija septuma također može biti uzrok hrkanju kod djece i može se liječiti operativno. Moguće su još neke anomalije gornjeg respiratornog trakta, ali one su izuzetno rijetke.

Kada je hrkanje kod djece razlog za brigu? 

Hrkanje je razlog za brigu kada ometa san djetetu, jer znamo da u snu dijete raste i da mu je potrebno puno više sna nego odraslome. Također je jako važno da se kod djeteta ne javljaju dugotrajniji prekidi disanja, apnoje. Kada se disanje zaustavlja, organi djeteta, posebno mozak ne dobiva dovoljno kisika, što u nekim slučajevima može biti opasno.

Kako pomoći djetetu koje hrče?

Održavanje sluznice nosića čistom i prohodnom

Redovite inhalacije i fiziološka otopina za nosić osnovne su aktivnosti koje roditelji mogu provoditi u slučaju pojave začepljenosti nosića, curenja nosića ili hrkanja. 

Aspiracija nosića

Kada u nosiću ima sluzi koje novorođenčad, dojenčad i malo dijete ne mogu ispuhati, nosiće je potrebno mehanički očistiti. Za to služe aspiratori, pumpice na vakum, ručni aspiratori sa dvije cjevčice te mehanički aspiratori koji se priključe na usisivač.

Kapi za nos

Kapi za nos služe za čišćenje i ovlaživanje nosne sluznice. Fiziološka otopina je osnovna otopina za kapanje nosa kod beba i male djece. Kapi za nos dolaze i u obliku spreja koji je ponekad jednostavnije aplicirati. Kapi za nos kao lijekovi prepisuju se  bebama i maloj djeci isključivo po preporuci pedijatra i oni se mogu koristiti ograničeno zbog toga što u sebi sadrže ljekovitu supstancu.

Žena kapa nos djetetu sa sprejem za nos

Hipertonične otopine kao kapi za nos se također preporučuju o pedijatru. Kapi i sprejevi za  nos mogu sadržavati i kortikosteroide, a oni se koriste isključivo po preporuci pedijatra ili specijalista otorinolaringologa.

Inhalacije

U današnje vrijeme svatko tko ima malo dijete bi trebao nabaviti inhalator, aparatić koji ima maskicu prilagođenu dobi i veličini djeteta kojom se vrši inhalacija te posudu u koju se stavlja fiziološka otopina. Inhalacije fiziološkom otopinom se mogu koristiti svakodnevno i po nekoliko puta na dan, a mogu se započeti već i kod novorođenčadi. Pomoći će pri ovlaživanju i čišćenju sluznice nosa U inhalator se, osim fiziološke otopine, mogu stavljati i lijekovi u kapima, ali to određuje isključivo pedijatar.

Prozračite prostor u kojem dijete boravi i spava

Potrebno je izbjegavati pregrijane prostorije te redovito prozračivati i vlažiti prostor u kojem se boravi i spava. Kao ovlaživači prostora mogu se koristiti posude s vodom koje se stavljaju na radijatore ili ovlaživači koji su programirani za vlaženje prostorije. 

Povišen položaj pri spavanju 

Za djecu koja hrču jako je važan povišeni položaj pri spavanju. Kako se maloj dojenčadi ne preporučuju jastuci, za njih je najvažniji kosi položaj podloge na kojoj spavaju. Na tržištu postoje posebni krevetići ili madraci za povišeni položaj beba. 

Povišeni položaj se može napraviti i podmetanjem predmeta, npr. knjiga ispod madraca, tako da se postepenim povećanjem broja knjiga može dobiti kosina na koju se stavi madrac i položi beba. 

Kod veće djece koja mogu spavati s jastukom, preporučuje se nekoliko jastuka ili jedan deblji jastuk kako bi dijete bilo na povišenom položaju koji olakšava disanje i sprečava hrkanje.

Kreme za prsište 

Za bolji san i manje hrkanja mogu poslužiti i kreme za prsište za dojenčad i djecu koje se neposredno prije spavanja mogu utrljati u prsište i leđa. One djeluju blagotvorno, otčepljuju nosiće i olakšavaju iskašljavanje sluzi pa se time i hrkanje može ublažiti.

Majka maže kremu na prsište bebe

Boravak na otvorenom uz tjelesne aktivnosti ovisno o dobi

Općenito, preventivno je jako važno djecu izvoditi na svjež zrak. Pri tome je dosta važno da se djeca igraju na igralištima za djecu, da trče i bave se tjelesnim aktivnostima primjerenima dobi djeteta.

To je osobito važno u zimskim mjesecima, kada je boravak u zatvorenim, često pregrijanim prostorima najduži tijekom dana, a što pogoduje razvoju respiratornih infekcija te je hrkanje kod djece „hrkača“ onda izraženije. Pri boravku na zraku i kretanju, sluznica nosića se aktivira i regenerira te je disanje lakše, a hrkanje se može prevenirati. Također se boravkom na svježem zraku uz aktivnosti jača imunitet djeteta.

Izbjegavanje respiratornih infekcija kroz zdravu prehranu i jačanje imuniteta

I na kraju, zdrava prehrana koja je preduvjet za zdravi rast i razvoj svakog djeteta. Ako se pravilno i zdravo hrani uz balansirani unos svježih namirnica, dijete će bolje rasti i razvijati se, a tako će se prije razviti otpornost na respiratorne infekte.  

Izbjegavanje respiratornih infekcija u sezonama jeseni i zime kada su prisutne epidemije respiratonih virusa, COVID-a, gripe RSV virusa također je jedan od preduvjeta očuvanja zdravlja, manjih mogućnosti začepljenog nosića i povećane treće mandule te i rjeđe pojave hrkanja kod djece.

Jačanje imuniteta djeteta kroz prehranu

Uz zdravu prehranu u jesenskim i zimski mjesecima moguće je dodati i imunomodulatore, dodatke prehrani koji pospješuju imunitet djeteta. Takvi pripravci se mogu kupiti u ljekarnama, ali bi bilo dobro da se o njima i njihovoj primjeni savjetujete sa svojim pedijatrom.

Liječenje alergija

Djeca alergičari se obrađuju i liječe kod pedijatra, alergologa, imunologa, dermatologa i gastroenterologa. Subspecijalisti nakon dijagnostičke obrade kojom se utvrđuje je li dijete alergično i na što je alergično odlučuju o terapiji, bilo da se radi o inhalacionim pripravcima ili sirupima koje alergičari moraju duže uzimati kako bi se ublažili simptomi osnovne bolesti.

Operativni zahvat

Ako se radi o povećanoj trećoj manduli – adenoidu, po preporuci otorinolaringologa moguće je učiniti adenotomiju (operativno odstranjivanje treće mandule). Također i devijacija septuma nosa koja predstavlja problem disanja i izaziva hrkanje može se operirati. 

Hrkanje je vrlo neugodan simptom koji ometa san i djetetu i roditeljima. Može biti povezan s nizom patološki stanja. Kod djece se najčešće radi o začepljenom nosu, povećanoj trećoj manduli, respiratornom infektu, alergiji  te pretežitom spavanju na leđima.

Svaki od tih uzroka se može riješiti simptomatskim metodama, kapanjem nosa, inhalacijama, povišenom položaju pri spavanju, svakodnevnim zračenjem i ovlaživanjem prostorije u kojoj dijete spava, boravkom na svježem zraku i zdravim životni navikama. Ako se radi o svakodnevnom hrkanju te apnejama koje mogu ugroziti zdravlje djeteta, potrebna je obrada. U slučaju povećane treće mandule – adenoida, moguće je operativni zahvat – adenotomija, osobito ako pored hrkanja dijete često obolijeva od respiratornih infekcija, npr. česte upale uha zbog mu je narušeno opće stanje.

Giovana Armano

Članak napisala:

prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med, specijalist pedijatar

Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci