07.04.2020.

Začepljen nos - Kako najučinkovitije odčepiti nos i bez kapi za nos

Začepljen nos je jako neugodna pojava, a znate li da sprej za nos ne smijete koristiti duže od 3 dana? Za vas smo našli načine koji su prirodni, a djelotvorni.

Začepljen nos je jako neugodna pojava, osobito kod beba i male djece, a znate li da sprej za nos koji sadrži određene ljekovite tvari (aktivne supstance), ne smijete koristiti duže od 3 do maksimalno, 5 dana?

Samo se sprej ili kapi koje su fiziološka otopina mogu upotrebljavati kroz dulji period vremena. Ali postoje i načini za liječenje začepljenog nosa koji su prirodni a djelotvorni.

Tko je krivac začepljenog nosa?

Začepljeni nos kod beba nastaje ili zbog povećanog lučenja sluzi iz nosne sluznice ili zbog oticanja nosne sluznice, pod utjecajem infekcija (virusa i bakterija), iritansa iz okoliša (suhog zraka) ili alergena i prašine u okolišu.

Ovisno o uzroku začepljenog nosa određuje i liječenje.

Dakle, ako se nakupi sekret u nosnim hodnicima nos se začepi te je prolaz zraka kroz njega otežan ili onemogućen.

Ako se pak radi o otoku sluznice nosa, ona nabubri i otekne, pa na taj način zaustavi protok zraka.

Tu je važno napomenuti da je kod djece specifično što su nosni hodnici uski i kratki te se vrlo lako začepe. Osim toga imunološki sustav bebe i malog djeteta još nije sasvim zreo da se „bori“ protiv raznih uzročnika. I još nešto, male bebe ne znaju disati na nos te im ta pojava i te kako narušava opće zdravlje posebice disanje i  hranjenje. Male bebe, mogu biti razdražljive i cendrave, kada im je začepljen nos. Ne spavaju kako treba. Također, mala djeca i bebe ne znaju puhnuti sekret iz nosa u maramicu i na taj ga način izbaciti iz nosa te si time olakšati disanje, kao što to rade odrasli.

Uzroci začepljenog nosa 

Uzroci začepljenog nosa su mnogobrojni. Od obične prehlade uzrokovane virusima do bakterijskih i alergijskih bolesti. S obzirom na imunitet koji još nije razvijen male djece i dojenčadi, virusne infekcije se mogu brzo komplicirati, a jedna od najčešćih pojava koja započinje začepljenim  nosom je i upala uha.

Lijekovi za začepljen nos

Lijekovi za začepljen nos za djecu  dolaze u obliku kapi ili spreja.

Za odčepljivanje nosa mogu biti lijekovi iz skupine onih koji čiste i  ovlažuju nosu sluznicu, iz skupine onih koji su prirodni dekongestivi (smanjuju otok sluznice i razrjeđuju sekret), te dekongestivi s aktivnom supstancom.

Fiziološka otopina-čisti i ovlažuje sluznicu nosa

Prirodni lijek za odčepljivanje nosa je fiziološka otopina. Fiziološka otopina (izotonična) je otopina 0,9 % natrijevog klorida (soli) i nalazimo je u takvom obliku i u tjelesnim tekućinama. Zbog toga se ona može primjenjivati neograničeno, ne šteti sluznici nosa, pogotovo ne nježnoj sluznici nosa beba i male djece.

Fiziološka otopina ima zadaću čišćenja i vlaženja nosa

Primjenjuje se tako, da se obilato uštrca u nosić djeteta a zatim se nosić ispuše, ako je beba mala primjenom ručnog ili električnog aspiratora.

Fiziološka otopina može poslužiti i za inhaliranje, tako da se stavi u električni inhalator, a dijete preko maske udiše fiziološku otopinu.

Fiziološka otopina je dakle, korisna za čišćenje i vlaženje nosića i uvijek se može primijeniti i preventivno i/ili uz druge lijekove.

Fiziološka otopina nema dekongestivni učinak jer je izotonična (ima istu koncentraciju soli kao i tjelesna tekućina)  pa ne može izvući višak tekućine iz sluznice nosa a nema niti protuupalno djelovanje.

Prirodni dekongestivi (hipertonične otopine)

Prirodni dekongestivi se razlikuju od obične fiziološke otopine jer im je koncentracija soli veća od one u tjelesnim tekućinama.

Zadaća hipertoničnih otopina je da na bazi osmoze izvlače sekret iz oštećenih stanica nosne sluznice i tako smanjuju otok i razrjeđuju gusti sekret iz nosa.

Osim toga i hipertonične otopine čiste  sluznicu nosa, pa tako djeluju i na dekongestiju i na čišćenje.

Nova istraživanja su pokazala da mogu djelovati i protuupalno.

I hipertonične otopine (otopine s optimalnom razinom hipertoničnosti) se mogu dulje koristiti jer su prirodne, nisu neugodne, i nema ograničenja za dob. Dakle, mogu se primjenjivati već od novorođenačke dobi. Također se mogu kombinirati i sa drugim dekongestivima.

Dekongestivi s aktivnosm supstancom

Dekongestivi s aktivnom supstancom su pripravci koji smanjuju otok sluznice nosa i izlučivanje sekreta (djeluju na krvne žilice nosa).

Oni su puno učinkovitiji od prirodnih ali s obzirom na nuspojave, osobito kada se radi o nosićima beba i male djece, primjena mora biti strogo prema uputama pedijatra.

Preporuča se kontrolirana primjena kod djece, po nekim autorima 3-5 dana, po nekim 5-7 dana, a kod dojenčadi se u većini slučajeva ne preporučuju osim u izuzetnim okolnostima po strogim preporukama pedijatra.

Osim što mogu oštetiti nježnu dječju sluznicu nosa, pre duga i pre česta upotreba može dovesti do reaktivnog, pojačanog lučenja sekreta (zbog oštećenja i proširenja kapilara sluznice nosa).

Savjeti kako pomoći bebama s začepljenim nosom

Vrlo je važno održavati higijenu nosa.

Pod pojmom higijene nosa – podrazumijeva se održavanje nosa prohodnim, redovitim vlaženjem sluznice nosa upotrebom fiziološke otopine.

Treba vlažiti i svakodnevno prozračivati prostorije u kojima se boravi, a naročito u kojima se spava. Jako je važno da su prostorije bez prisutnosti duhanskog dima, osobito kada su u prostoru i dojenčad i mala djeca. Treba izbjegavati boravak u zatvorenim, pregrijanim  prostorima u kojima boravi puno ljudi, osobito u vrijeme epidemija gripe i drugih respiratornih bolesti.

Treba izbjegavati moguće uzročnike začepljenog nosa (alergene, prašinu, viroze…)

Općenito je važno uzimati dovoljno tekućine – dovoljno se hidratizirati.

Boravak na svježem zraku je ključan za zdravlje, a također i za zdravlje sluznice nosa. Dapače u hladnim sezonama dobro je biti u prirodi i baviti se nekom fizičkom aktivnosti. Tada su i trepetljike sluznice nosa aktivne i čuvaju nos, a time i cijeli organizam o bolesti. Stručnjaci smatraju da nema pre hladnog vremena za boravak djece na zraku, ali naravno uz adekvatnu odjeću i obuću.

Zdrava prehrana, pravilno izbalansirana, uz dovoljno vitamina, također štiti i djeluje protektivno.

Cijepljenje od gripe i pneumokoka je također dobra preventivna mjera, jer se i te bolesti manifestiraju respiratornim  simptomima i smanjuju, općenito imunitet djeteta.

Imunomodulatori, lijekovi za imunitet se također preporučuju u sezonama respiratornih infekcija.

Zaključak

Začepljen nos je česti simptom prisutan uz gotovo sve respiratorne bolesti. Vrlo je neugodan, a što je dojenče manje može biti i ozbiljna problem jer otežava disanje, ali i hranjenje male bebe, ometa san.

Vrlo je važno održavati higijenu nosa, vlaženjem, izbjegavati pregrijane prostore, prostorije gdje su djeca i dojenčad moraju biti čiste, prozračivane i bez duhanskog dima.

Treba izbjegavati sve moguće uzročnike koji djeluju na začepljenost nosa (prašina, alergeni, virusi, bakterije, duhanski dim…) piti dovoljno tekućine, zdravo se hraniti, kretati se na svježem zraku i pridržavati se uputa pedijatra u sezonama respiratornih bolesti.

Fiziološka otopina je osnovni lijek za sluznicu nosa, može se davati dugotrajno i nema štetnih nuspojava.

Hipertonična otopina također može pomoći u odčepljivanju nosa a može se davati duže jer je u potpunosti prirodna, a pored čišćenja, odčepljivanja može djelovati i protuupalno.

Ako se koriste dekongestivi koji sadrže aktivnu supstancu, osobito za bebe i malu djecu, treba konzultirati pedijatra, i koristiti ih točno prema uputama.

U koliko je pojava začepljenog nosa dugotrajna treba dijete uputiti na pregled kod otorinolaringologa (specijaliste za uho grlo i nosa).

 

Literatura:

Poliklinika Helena: Začepljenost nosa.

 

 

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci