10.03.2021.

Kako zaustaviti krv iz nosa i jesu li krvarenja problem?

Krvarenje iz nosa kod djece može biti šokantno, ali obično nije ozbiljno. Evo kako ga zaustaviti i spriječiti.

Krvarenje iz nosa ili epistaksa često je stanje u djece i najčešće je uzrokovano diranjem po sluznici nosa i/ili suhim zrakom.

U najvećem broju slučajeva krvarenje iz nosa kod djece prestane uz smirenu podršku okoline. Zaustavljanje krvarenja iz nosa vrlo je jednostavno.

Kako zaustaviti krv iz nosa kod djece?

 • Ostanite smireni i umirite dijete.
 • Pobrinite se da dijete sjedi uspravno na stolici ili na vašem krilu, a potom blago zabacite djetetovu glavu prema naprijed.
 • Pobrinite se da dijete ne naginje glavu prema natrag. To može dovesti do cijeđenja krvi prema grlu, što je neugodan osjećaj koji može uzrokovati nadražaj na povraćanje i kašalj ili čak povraćanje.
 • Zaustavljanje krvarenja pritiskom prstiju se vrši na sljedeći način: nježno pritisnite djetetove nosnice jednu uz drugu na mekom dijelu nosa (neposredno ispod tvrdog, koštanog dijela). Držite tako pritisnute nosnice oko 10 minuta; ako prerano otpustite, krvarenje koje se u međuvremenu zaustavilo, može se ponovno aktivirati.
 • Pobrinite se da dijete bude što je moguće opuštenije nakon krvarenja iz nosa. Neka ne puše nos, ne kopa nos, ne trlja nos i ne upušta se u grube aktivnosti.

Jesu li krvarenja iz nosa problem?

Iako je krv iz nosa u rijetkim slučajevima ozbiljno i teško stanje, ono može predstavljati problem kada se javlja često.

Ako vaše dijete češće od jednom tjedno ima krvarenje iz nosa, potrebno je obratiti se liječniku kako bi isključio alergiju ili neki rjeđi problem kao što je nakupina krvnih žila u nosu ili poremećaj zgrušavanja krvi.

Stražnja i prednja krvarenja iz nosa

Kod djece su prednja krvarenja najčešća vrsta krvarenja iz nosa i ona su uzrokovana puknućem malih kapilara u prednjem dijelu nosa i curenjem krvi kroz nosnice prema van.

Stražnja krvarenja dolaze iz žila smještenih u dubljem dijelu nosa, a tada se krv slijeva prema stražnjem dijelu nosa u ždrijelo, čak i kada osoba sjedi ili stoji. Češća su kod odraslih osoba kao posljedica npr. hipertenzije, kao što je slučaj kod preeklampsije.

Stražnja krvarenja iz nosa kod djece uglavnom se javljaju nakon ozljede glave i ona zahtijevaju liječničku pomoć.

Što uzrokuje krvarenje iz nosa kod djece?

Suhi zrak

Prednja krvarenja su najčešće uzrokovana suhim zrakom. Suha klima kao i boravak u grijanom unutarnjem prostoru dovode do iritacije i isušivanja sluznice nosa. To uzrokuje stvaranje krastica koje mogu svrbjeti i potom krvariti ako se ogrebu ili se po njima stalno dira („kopanje” nosa). Zimi se može javiti krv iz nosa ujutro nakon spavanja u prostoriji sa suhim, pretjerano zagrijanim zrakom, a u nekim slučajevima se može javiti i krv iz nosa kod djece po noći.

Prehlada

 Učestale prehlade kod djece iritiraju sluznicu nosa, a curenje krvi iz nosa se najčešće javlja nakon pritiska koji nastaje na sluznici prilikom ispuhivanja nosa. Kombinacija prehlade i suhog zraka je „dobitna kombinacija” za krvarenje iz nosa. Prehlađeno dijete u zimskim mjesecima stoga češće može imati krvarenje iz nosa u snu, što često zabrinjava roditelje, a posljedica je kombinacije čimbenika koji ozljeđuju i isušuju sluznicu. Preporučamo vam vrlo praktičan i koristan članak o začepljenom nosu kod djece pod nazivom Začepljen nos – Kako najučinkovitije odčepiti nos i bez kapi za nos.

Alergija

Osim suhog zraka i prehlada, alergije su također vrlo učestali uzrok krvarenja iz nosa. Alergija koja se očituje na sluznici nosa, odnosno alergijski rinitis, može se javiti na različite alergene iz okoliša. Najčešće se radi o sezonskoj alergiji na pelud trava, korova ili stabala ili pak o cjelogodišnjoj alergiji na grinje iz prašine, na stanice kože psa ili mačke i dr. Kod djece koja su sklona alergijama, alergijski rinitis se tipično javlja nakon četvrte godine života.

Kod alergije sluznica nosa postaje otečena i upaljena, javlja se svrbež, kihanje, prozirna sluz, a disanje na nos može biti otežano. Alergološkom obradom najčešće se može utvrditi alergen, odnosno često je to više alergena, a terapija uključuje mjere smanjenja izlaganja alergenu kao i terapiju antihistaminicima i/ili lokalnim protuupalnim lijekovima (intranazalni kortikosteroidi).

Krvarenje se kod alergije javlja zbog otoka i upale sluznice koja postaje vrlo osjetljiva, ali može se javiti i kao posljedica prekomjernog i/ili nepravilnog korištenja intranazalnih kortikosteroida.

Bakterijska infekcija

Bakterijske infekcije također dovode do bolnih i upaljenih područja prekrivenih krastama na samom ulazu u nos ili na okolnoj koži oko nosnica. Takva infekcija također može dovesti do osjetljivosti i krvarenja iz prednjeg dijela nosa, posebno kada dijete dira i skida nastale krastice. Primjena antibiotske masti na upaljeno područje u najvećem broju slučajeva dovodi do izlječenja ove površinske bakterijske infekcije.

Ozljeda

Ako dijete dobije udarac u nos, vrlo često će doći do krvarenja iz nosa. Većina takvih krvarenja nije problematična i lako se zaustavlja. Međutim, ako iz nosa curi prozirna tekućina ili se krvarenje ne zaustavlja nakon 10 minuta, potrebno je potražiti liječničku pomoć, kao i u svim slučajevima kada vas zabrinjava sama ozljeda.

Izrasline

Vrlo rijetko je krvarenje iz nosa uzorkovano abnormalnom strukturom ili rastom tkiva unutar nosa.

Problem sa zgrušavanjem krvi

Ako dijete ima česta krvarenja iz nosa i uz to obilno krvari iz najmanjih rana te je sklono prekomjernom stvaranju modrica, moguće je da postoji problem sa zgrušavanjem krvi. U takvim rijetkim slučajevima, potrebno je javiti se liječniku.

Kako spriječiti krvarenje iz nosa?

S obzirom na to da je većina krvarenja iz nosa kod djece ipak uzrokovana suhim zrakom i „kopanjem” nosa, nekoliko jednostavnih savjeta može vam pomoći da izbjegnete ovaj tip krvarenja iz nosa:

 • Pobrinite se da su djetetovi nokti na rukama uvijek kratko odrezani kako ne bi moglo ozlijediti sluznicu tijekom diranja sluznice.
 • Držite sluznicu nosa vlažnom na način da koristite sprejeve za nos sa fiziološkom otopinom ili morskom vodom te se pobrinite da dijete uzima dovoljno tekućine.
 • Pratite količinu vlage u zraku i ako je potrebno nabavite ovlaživač zraka. Ako koristite ovlaživač zraka, redovito ga održavajte i čistite kako ne bi postao mjesto razmnožavanja plijesni i bakterija.

Prevencija ostalih vrsta krvarenja iz nosa je sljedeća:

 • Osigurajte raznoliku i nutritivnu prehranu bogatu zdravim masnoćama iz prirodnih izvora, proteinima, cjelovitim ugljikohidratima, s obiljem sezonskog povrća i voća uz dodatak vitamina D, kako bi se djetetov imunološki sustav prikladno razvijao i mirnije reagirao na izazove okoliša (virusi, alergeni i dr.).Prehrana s puno šećera, jednostavnih ugljikohidrata, štetnih industrijskih masnoća bez dovoljno omega-3, s premalo povrća i voća te premalo vlakana povećava rizik od neadekvatnog reagiranja imunološkog sustava na uobičajene izazove okoliša (virusi, alergeni i dr.).
 • Ako sumnjate da dijete ima alergiju, pobrinite se da saznate na što je alergično, a potom se educirajte o načinima na koje možete smanjiti izlaganje tom alergenu i poduprijeti bolje funkcioniranje imunološkog sustava.Primjenjujte preporučenu terapiju, a u slučaju lokalne terapije kortikosteroidima pobrinite se da lijek primjenjujete u najmanjoj učinkovitoj dozi i na pravilan način (sprejanje prema vanjskom dijelu nosnice) te da sluznicu nosa održavate čistom i vlažnom.

Ako je to potrebno, možete koristiti sprej ili mast za njegu sluznice nosa koji sadržava pantenol, alantoin, aloe veru i slične tvari.

 • Tijekom sportskih i drugih aktivnosti osigurajte djetetu zaštitnu opremu za lice kako biste smanjili rizik od ozljeda glave.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Kontaktirajte liječnika u sljedećim slučajevima krvarenja iz nosa:

 • ako dijete ima česta krvarenja iz nosa
 • ako sumnjate ili ste vidjeli da je dijete stavilo u nos neko strano tijelo
 • ako ste primijetili da dijete ima neobično puno modrica
 • ako dijete jako krvari iz malih rana ili ako krvari iz desni nakon četkanja zubi
 • ako je dijete nedavno počelo uzimati neki novi lijek.

Potražite hitnu medicinsku pomoć u sljedećim slučajevima krvarenja iz nosa:

 • ako dijete ima jako krvarenje iz nosa koje ne možete zaustaviti gore navedenim uobičajenim mjerama
 • ako dijete osjeća glavobolju, slabost ili vrtoglavicu
 • ako je krvarenje posljedica značajnog pada na glavu ili udarca u glavu
 • ako nakon ozljede djetetu iz nosa curi prozirna tekućina.

Zaključak

Većina krvarenja iz nosa kod djece je bezopasna i odrasla osoba svojim smirenim postupanjem, u najvećem broju slučajeva, može sama uspješno zaustaviti krvarenje.

U rijetkim slučajevima, kada je krvarenje neobično često, obilno, vezano uz ozljedu glave ili praćeno nekim drugim simptomima, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Ana Balažin Vučetić

Članak napisala:

dr. med. Ana Balažin Vučetić

dr.med., spec.pedijatrije - radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci