02.02.2024.

Kreativne ideje za obilježavanje Dana očeva

Inspirirajte se našim idejama i učinite ovaj Dan očeva nezaboravnim sjećanjem uz kreativne poklone i ideje za aktivnosti.

Ideje za Dan očeva

“Ne mogu se sjetiti niti jedne jače potrebe u djetinjstvu od sigurnosti koju pruža otac” je poznata izjava austrijskog psihijatra Sigmunda Freuda koje se mnogi prisjete svake godine prilikom obilježavanja Dana očeva. I brojni drugi psiholozi i znanstvenici su godinama proučavali utjecaj očeva na socio-emocionalni razvoj djeteta pri čemu su studije pokazale da je uloga očeva u životu djece jednako važna kao i majčina, a u nekim slučajevima čak i značajnija. 

Općeniti zaključak je da djeca koja odrastaju u prisustvu oca više uživaju u životu, vole se igrati, šaliti, manje su anksiozna i puno su pozitivnije osobe u odrasloj dobi. Dan očeva je idealna prilika da vašem tati i suprugu pokažete zahvalnost, sreću i ponos što je baš takav kakav je – najbolji! 

Kada se slavi Dan očeva 2024.?

Iako se Međunarodni dan očeva obilježava treću nedjelju u lipnju odnosno 16. lipnja u slučaju ove godine, brojne zemlje imaju svoje datume prilikom kojih slave očeve i njihovu ulogu u obitelji. U Hrvatskoj je Dan očeva rezerviran za 19. ožujka jer se radi o blagdanu  sv. Josipa, Isusovog oca, a isti datum su odabrale Italija, Portugal, Španjolska i Belgija. 

U Njemačkoj se Dan očeva slavi 40 dana nakon Uskrsa, u Australiji prve nedjelje u rujnu, Norveška i Danska su odabrale drugu nedjelju u studenom, a Brazil drugu nedjelju u kolovozu. U 52 zemlje svijeta, među kojima su i Sjedinjene Američke Države gdje je i utemeljen ovaj praznik, Dan očeva se svake godine obilježava na treću lipanjsku nedjelju. 

Proslave Dana očeva su u većini zemalja obiteljske i intimne, ali postoje i tradicije koje se godinama njeguju. Primjerice, u Rusiji je Dan očeva obilježen marširanjem očeva u vojnim paradama jer se datum preklapa s Danom domovine dok u Njemačkoj očevi svoj dan slave ispijanjem piva i uživanjem u regionalnoj hrani. 

Ipak, osim što očevi svoj dan odluče kreirati prema svojim “muškim” potrebama, mnogi od njih najviše uživaju slaviti u svom malom obiteljskom krugu ili na priredbama koje organiziraju vrtići, škole, župe i lokalne organizacije.

Kako je nastao Dan očeva?

Ideje za praznik dan oceva

Jeste li znali da najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona? 

Naime, postoji pločica na kojoj je dječak Elmes napisao pismo svome ocu u kojem mu je zaželio dobro zdravlje i dug život. Začetak ideje o Danu očeva veže se uz 1908. godinu kada se u SAD-u dogodilo urušavanje rudnika u kojem je poginulo 350 muškaraca od kojih su njih 250 bili očevi. Dvije godine kasnije, 19. lipnja obilježen je prvi Dan očeva, a utemeljila ga je Amerikanka Sondra Smart Dodd. 

Njena inspiracija da se zalaže za Dan očeva je bio njezin vlastiti otac koji je uz nju samostalno odgojio još petero djece. Službeno je Dan očeva proglašen tek 1966. godine, a predsjednik SAD-a, Lyndon Johnson odlučio je da će to biti treća nedjelja u lipnju.

Kreativne ideje za Dan očeva

Svaki je tata poseban, ima drugačije interese i aktivnosti u kojima uživa. Ljubiteljima nogometa će se sigurno svidjeti karta za nogometnu utakmicu, neke će oduševiti planinarenje s obitelji ili muškom ekipom, a najbolji dan očeva može biti i originalna čestitka ili uspomena koju ćete sami izraditi. Vi najbolje znate što vaš tata, ali i djedovi, koje nikako ne smijemo izostaviti, najviše vole pa zajedno s klincima pregledajte popis ideja i bacite se na organizaciju nezaboravnog Dana očeva!

Aktivnosti na Dan očeva 

Iznenađenje u obliku neke aktivnosti u kojima vaš tata “gušta” će zasigurno biti pun pogodak.

Karta iznenađenja 

Nogometni derbi, sajam automobila, nova izložba, koncert omiljenog pjevača ili benda – poklonite tati minimalno dvije karte i njemu prepustite odluku o tome koga će sa sobom povesti. Nemojte se ljutiti ako ne odabere vas!

Roštilj s prijateljima 

Organizirajte roštilj s njegovom ekipom pa neka to bude zajednička proslava Dana očeva. Ovoga puta neka ženski dio vrti meso na roštilju, a dečki neka bezbrižno uživaju u igri s klincima. Može li bolje od dana provedenog s obitelji i prijateljima?!

Ostvarenje želje 

Prisjetite se želja koje tata već neko vrijeme spominje, ali ih uvijek odgodi jer postoje drugi prioriteti. Primjerice, odlazak u adrenalinski park, carting, kratki tečaj golfa ili neka druga aktivnost koju želi isprobati, a nikako da dođe na red. Dan očeva je prilika da se jedna od tih želja ispuni, a da u njoj uživate svi zajedno!

Obiteljsko putovanje 

To može biti jednodnevni ili vikend izlet, a ako ste u mogućnosti organizirati nekoliko dana na nekoj destinaciji koju vaš tata želi posjetiti onda će to definitivno biti nezaboravan Dan očeva, ali i obiteljska uspomena.

Cjelodnevno ugađanje 

Isplanirajte dan od početka do kraja! Od doručka u krevet, pripreme tatinog omiljenog ručka i, naravno, deserta pa sve do večernjeg izležavanja uz omiljenu Netflix seriju. Dakle, ukoliko vaš tata nije za neku preveliku “akciju” ovakvo obilježavanje njegovog dana bi mogao biti pun pogodak! Ipak, upozorite ga da to neće postati praksa kako se ne bi previše “opustio”.

Kazalište u kući 

Ideje za dan oceva

Osmislite za tatu kratku predstavu u kojoj će on, iako u publici, biti glavna zvijezda! U “scenarij” ukomponirajte neku zabavnu situaciju u kojoj se nekad ranije zatekao ili prikažite kako izgleda kada sprema sebe i klince za posao. Možete pripremiti i samo nekoliko recitacija kroz koje ćete vi i vaši mališani pokazati tati koliko ga volite i poštujete. Malo smijeha, malo ljubavi – tata će uživati!

Vrijeme za vas dvoje 

Ponekad je očevima najveća želja provesti kvalitetno vrijeme sa svojom partnericom jer svakodnevica s klincima to rijetko dozvoljava. Pogledajte film koji već dugo planirate, otiđite na spoj, provedite dan ili vikend u nekom wellness & spa resortu. Dakle, samo vas dvoje, a bake, djedovi, stričevi, tete ili frendovi neka preuzmu mališane. Sigurni smo da uvijek postoji netko tko je spreman “uskočiti”.

Pokloni za Dan očeva

Ideje za praznik očeva i ćerki

Dan očeva najbolji tata pamtit će i ako dobije poklon bilo da je riječ o nekoj sitnici za uspomenu, cool gadgetu ili alatu. Ideja koja garantira oduševljenje je i kreativan uradi sam poklon koji ima puno veću vrijednost i značaj od onog kojeg ste naručili online ili kupili u trgovini.

Top pet razloga 

Popišite ili snimite listu top pet razloga zašto je vaš tata najbolji poput “top pet najboljih osobina”, “top pet razloga zašto mi je drago da si baš moj tata”, “top pet razloga zašto smo ponosni na tebe” ili “top pet najsmješnijih situacija s tobom”. Naravno, možete popisati i top 10 razloga jer smo sigurni da je vaš tata “top”!

Tatin vaučer 

Poklon za tatu može biti u obliku vaučera ili poklon bona koji ćete sami izraditi. Ideja je da izradite “jamstvo” koje on može iskoristiti u bilo kojem trenutku, a vi ćete zajednički kao obitelj njegovu želju odnosno jamstvo koje ste mu dali provesti u djelo. Primjerice; pravo na masažu, večer uz Playstation, omiljeno jelo, pravo na dan u kojem ne mora raditi kućanske poslove ili obiteljsko gledanje filma po njegovom izboru.

Obiteljski intervju 

Ova ideja zahtjeva malo više truda, ali će ostati vječna uspomena. Okupite vašu djecu, unuke i ostale članove obitelji te snimite audio ili video intervju. Neka dogovore na pitanja poput “koja ti je najdraža uspomena na tatu (djeda, strica, kuma…)”, “u čemu je na tebe najviše utjecao”, “koje njegove osobine najviše cijeniš”, “koje njegove osobine prepoznaješ kod sebe” i “na čemu bi mu posebno zahvalili”. Samo nekoliko ovakvih pitanja stvorit će predivnu priču zahvalnosti koja bi mogla izmamiti i suze radosnice!

Knjiga ljubavi

Još jedan uradi sam poklon za Dan očeva je i album s najdražim obiteljskim fotografijama jer ih u današnje vrijeme rijetko tko razvija. Prikupite najdraže obiteljske fotografije, znamo da imate prepun mobitel i izradite za tatu “knjigu ljubavi”. Naravno, album možete napraviti uz pomoć raznih kompjuterskih programa koji nude “slideshow” ili se odlučite za “retro” varijantu izrade fotografija koje ćete posložiti u album.

Cool gadget

Ako ste u mogućnosti onda uz kreativan poklon koji ste sami izradili dodajte za tatu i dugo priželjkivani gadget poput AirPods slušalica, digitalnog Bluetooth termometra za roštilj, bežičnog telefonskog punjača za automobil ili privjesak s alarmom za pronalaženje ključeva. Vi najbolje znate što bi bilo idealno za najboljeg tatu.

Alati

Tatama odnosno djedovima koji su vješti s rukama alati nisu nikada višak. Navratite u Lidl trgovinu i birajte jer možda mu baš treba nova aku brusilica, a uz to je dobra ideja ubaciti magnetsku narukvicu za alate ili LED povećalo za precizne radove.

Pametni sat

Ovo bi mogao biti poklon koji će oduševiti najboljeg djeda jer ćete mu omogućiti da se zabavlja i istražuje, potaknuti ga na brigu o zdravlju, a sat je ujedno trajna uspomena i svakodnevni podsjetnik koliko ste zahvalni na svemu što je za vas učinio.

Čestitke za Dan očeva

Ideje za poruke za dan očeva i ćerki

Stručnjaci tvrde da riječ zahvalnosti ojačava zajedničku snagu u odnosu bilo da se radi o ljubavnom paru, prijateljima ili, u ovom slučaju, odnosu tate i djeteta. Izradite kreativnu čestitku na tradicionalan način gdje ćete glavnu riječ prepustiti mališanima i njihovoj mašti ili upotrijebite neke od online alata za izradu čestitki.

Digitalni alati za izradu čestitke za Dan očeva

Proučite neke od besplatnih digitalnih alata pomoću kojih možete vrlo jednostavno izraditi personaliziranu čestitku za Dan očeva.

  • CanvaRadi se o jednom od najpopularnijih besplatnih digitalnih alata koji mnogi koriste baš za izradu različitih čestitiki. Imate opciju odabrati jedan od brojnih predložaka ili osmisliti vlastitu čestitku dodavanjem teksta, fotografija, filtera ili izradom kolaža. Čestitku možete isprintati u PDF formatu ili spremiti u digitalnom obliku (JPG).
  • Adobe Spark PostJoš jedan besplatan, brz i zabavan alat za izradu čestitki za Dan očeva i Adobe Spark Post. Riječ je o aplikaciji što znači da nije potrebno preuzimati softwer, samo se morate prijaviti putem vašeg Google ili Facebook računa. U ponudi su, također, gotovi predlošci kao i različiti filteri, fontovi i boje, a na samom početku izrade odaberete dizajn koji preferirate. Kao i u prethodnom digitalnom alatu, čestitku možete isprintati ili spremiti za virtualno slanje.
  • PunchbowlPosebnost ovog digitalnog alata je što vam nudi mogućnost da osmislite kompletan aranžman čestitke što znači dizajn, omotnicu, žig i markicu, a većina opcija je besplatna. 

Poruke za Dan očeva

Tekst čestitke odnosno riječi kojima ćete zahvaliti vašem tati ili djedu su, naravno, ono što će se pamtiti, a ako trebate inspiraciju pročitajte neke od najljepših pjesmica i bezvremenskih citata koje smo pronašli.

  • „Najbogatiji je onaj muškarac čija djeca mu lete u zagrljaj kad ima prazne ruke“ -nepoznati autor
  • „Svaki čovjek može biti otac, samo oni posebni mogu biti tate“ – Anne Geddes
  • „Nije krv i meso ono što nas čini očevima i sinovima, već srce“ – Johann Friedrich von Schiller
  • „Vjerujem da ono što postajemo ovisi o tome što nas nauče naši očevi u neobičnim svakodnevnim trenucima. Formiraju nas sitni komadići njihove mudrosti“ – Umberto Eco
  • „Tata mi je dao najbolji poklon koji itko ikad može dobiti: Vjerovao je u mene“ – Jim Valvano
  • “On je zora i svanuće, on je moje nebo plavo, on je prvak naše kuće, on je uvijek ono pravo. Kad se smije nebo bruji, kad govori cvijeće cvijeta, a kad pjeva to slavuji lete preko cijelog svijeta.Zašto ćemo kriti kada i vi to znate, baš je lijepo biti dijete moga tate”. – Božidar Timotijević
  • “Zdravo da si tata mili, nama tako mio drag, primi od nas pozdrav čili, pozdrav iskren pozdrav blag. Zahvalna je danas, eto, došla tebi četa mala, svako dobro da zaželi i od srca klikne hvala”.Nepoznati autor

Uz malo truda i mašte ovogodišnji Dan očeva možete zbilja učiniti posebnim i nezaboravnim za najvažniju mušku figuru u vašoj obitelji. Dan očeva baš kao i Majčin dan te Dan žena zaslužuju onaj kružić ili bilješku u kalendaru kao dan koji se pomno planira i nestrpljivo iščekuje.