22.02.2024.

Ideje za obilježavanje, poklone i čestitke za Dan žena 2024.

Sretan Dan žena! Istražite naše kreativne ideje i proslavite žene u vašem životu — pružite im nezaboravan dan i čestitajte uz najljepše poruke.

Dan žena

Obilježiti društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena glavna je ideja Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Taj dan je prilika i za osvještavanje o položaju žena u društvu koje još uvijek ne živi potpunu rodnu ravnopravnost, jer žene i dalje doživljavaju razne oblike diskriminacije samo zbog toga što su žene. Zato je iznimno važno educirati nove generacije, mijenjati svijest u društvu te slaviti žene i sva njihova postignuća. Dan žena je idealan povod da proslavite sebe i najvažnije žene u vašem životu!

Kako je nastao Dan žena?

Višegodišnja borba protiv loših uvjeta rada i niskih plaća prethodila je odluci prema kojoj su Ujedinjeni narodi 1975. godine 8. ožujka proglasili službenim datumom kojim će se obilježavati Međunarodni dan žena. Naime, s prvim su prosvjedima započele žene zaposlene u tekstilnoj industriji u New Yorku, a 1908. godine je čak 15.000 žena marširalo kroz ovaj američki grad tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Prvi Međunarodni dan žena obilježen je 19. ožujka 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj skupovima na kojima je više od milijun žena i muškaraca osim prava na glas zahtjevalo žensko pravo na rad, stručno osposobljavanje i prestanak diskriminacije na poslu

U vrijeme Prvog svjetskog rata Međunarodni je dan žena poslužio i za proturatne prosvjede od kojih su neki održani upravo 8. ožujka. Dakle, borba za osnaživanje žena u svim područjima traje dulje od stoljeća. Osmoga se ožujka slavi hrabrost i odlučnost žena koje su imale osobitu ulogu u povijesti, ali to je ujedno i dan koji nas podsjeća da još uvijek imamo nedovršenog posla u kontekstu položaja žena u društvu, odnosno da borba i dalje traje.

Teme za Dan žena

Iako ih se rađa manje, u Hrvatskoj žene čine više od 50 posto stanovništva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, žene su obrazovanije, žive dulje i radno su sposobnije. S druge strane, teško dolaze do visokih funkcija, kao i do plaća koje bi bile u rangu s onima muških kolega te brojnih drugih zasluga za koje bi jedini kriterij trebao biti sposobnost, a ne spol. 

Budući da je problematika višestruka, Ujedinjeni narodi su 1996. godine odlučili odrediti temu koja će biti u fokusu prilikom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Također, tema obilježavanja Dana žena se nastoji povezati s temama koje su općenito aktualne i važne za napredak društva. Primjerice, prošlogodišnja tema Međunarodnog dana žena stavljena je u kontekst digitalnih tehnologija pod nazivom “DigitALL: Inovacije i tehnologija za rodnu ravnopravnost” gdje je naglasak na doprinosu djevojaka i žena u razvoju tog pordručja. Izdvajamo još nekoliko tema s prijašnjih obilježavanja Međunarodnog dana žena:

 • Slavljenje prošlosti i planiranje budućnosti
 • Žene za stolom mira
 • Žene i ljudska prava 
 • Svijet bez nasilja nad ženama
 • Budi hrabra za promjenu
 • Pritisni za napredak
 • Sad je vrijeme: Urbani i ruralni aktivisti mijenjaju živote žena
 • Ja sam Generacija Jednakost: Spoznajem prava žena
 • Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena glasi “Inspire inclusion”, a cilj je potaknuti svakog pojedinca i kolektiv da svojim primjerom inspiriraju na uključivanje i osnaživanje žena u svim segmentima društva.

Ideje za nezaboravan Dan žena

Koncerti, večere, putovanja – u posljednjih nekoliko godina ponuda koja je usmjerena proslavi Dana žena sve je bogatija. Međutim, obilježavanje Dana žena nije usmjereno samo na zabavu – organiziraju se Noćni marševi, okrugli stolovi, konferencije, književne večeri i filmski festivali koje u središte stavljaju prava žena, ali i njihov trenutačni položaj u društvu. Na taj način se javnost pokušava osvijestiti, ali i educirati o svim temama koje podrazumijeva ravnopravnost spolova. 

Način na koji ćete vi obilježiti taj dan je vaš izbor, a mi vam donosimo nekoliko ideja da vaš Dan žena bude nezaboravan dan!

1. Preskočite kućanske poslove

Dan žena 2024. “pada” u petak koji za brojne žene označava kraj radnog tjedna, ali i početak vikenda, što znači da kreću s nabavkom namirnica, kuhanjem, čišćenjem i svim drugim poslovima koji čekaju vikend. Iskoristite ovogodišnji Dan žena i odmarajte, ne samo u petak već cijeli vikend. 

Neka vaš suprug ili partner u potpunosti preuzme kućanske poslove, skuha ručak (vaš omiljeni), a ukoliko imate dovoljno veliku djecu, uključite i njih! Istovremeno im ispričajte što je Međunarodni dan žena i objasnite im upravo na tom primjeru što znači ravnopravnost i kako bi ju trebalo živjeti tijekom cijele godine. Iako je to samo kap u moru onoga što uistinu znači ravnopravnost žena i muškaraca, nije zanemariv korak u osvještavanju vaših mališana. Pritom sigurno neće nedostajati zabave!

2. Izađite na ručak ili piće s omiljenim ženama

Mama, sestra, kćer, prijateljie — počastite se ručkom ili koktelom u društvu vaših omiljenih žena. U ovom užurbanom načinu života rijetko posvetimo kvalitetno vrijeme sebi, ali i bliskim osobama, stoga je Dan žena idealan povod da se “nepravda ispravi”. I da, nemojte slučajno zaboraviti nazdraviti jedna drugoj!

3. Koncert, kino ili kazalište

Ovogodišnji Dan žena možete pretvoriti u odličan izlazak na koncert, u kino ili kazalište. Iako se najveća ponuda u povodu Dana žena vrti oko velikih gradova poput Zagreba, Splita i Rijeke, to ne znači da se u vašem mjestu ništa ne događa. Potražite malo po internetu, raspitajte se u lokalnoj knjižnici ili mjesnoj zajednici i provjerite nudi li se nešto po vašem guštu. Sami ili u društvu, što god odabrali — uživajte u vašoj večeri!

4. Organizirajte vikend žena

Dan žena možete pretvoriti i u “vikend žena”, ovisno o vašim financijskim mogućnostima. Organizirajte s prijateljicama odlazak na izlet, wellness ili “girls getaway” u mir i tišinu koje nude neke od prekrasnih ruralnih destinacija u Hrvatskoj. Za koju god kombinaciju da se odlučite – uživajte u potpunosti u svakom trenutku, bez imalo grižnje savjesti!

5. Priuštite si manikuru, masažu ili frizuru

Kada ste zadnji put bili na masaži? Pravdate se nedostatkom vremena ili smatrate da je bolje tih tridesetak eura uložiti u nešto drugo? Možda si ne možete priuštiti vikend s prijateljicama, ali masažu, manikuru ili frizuru zbog koje ćete se osjećati “kao novi” možete ugurati u kućni budžet, posebice ako je prilika poput ove. Ne štedite na sebi!

6. Provedite dan u shoppingu

Koliko ste puta otišli kupiti nešto sebi, a najčešće ste se doma vratili s hrpom stvari za klince ili supruga? Iskoristite barem ovaj dan u godini i kupovinu posvetite isključivo sebi. Pritom pokušajte ne gledati na cijenu, vagati treba li vam doista nešto i paziti na sat. Brojni trgovački centri nude posebne popuste u povodu Dana žena. Dajte si oduška, zaslužili ste!

7. Marširajte

Već se godinama na Dan žena održava Noćni marš pa tako i ove godine pod nazivom “8. Mart – feminizam i gotovo!” Ako želite glasno poručiti da borba za prava žena traje i dalje te da se treba voditi svaki dan, a ne samo na Dan žena – pridružite se marširanju. Povedite i partnera, supruga, djecu jer je to idealna prilika da ih osvijestite kolika je snaga, moć i uloga žena u razvoju društva. 

Nemojte čekati da vas se drugi sjete za Dan žena već se sjetite sami sebe. To ne mora biti posebna proslava niti aktivnost s našeg popisa. Možete prošetati do Lidla i počastiti sami sebe buketom tulipana, izvesti se na kavu, proštetati kvartom i uživati u svojim mislima. Za uživanje u činjenici da ste žena nisu nužni veliki financijski izdaci, posebna vremenska organizacija ili bilo kakvi drugi poduhvati. Bitan je taj trenutak koji ćete posvetiti sebi i u kojem ćete osvijestiti da trebate biti jednako važne sebi, ali i cjelokupnom društvu, svaki dan!

Ideje za poklon za Dan žena

Većina žena voli dobiti cvijeće, bombonijeru ili čestitke za Dan žena, a u nekim je zemljama to i tradicija. No pokloni kojima ćete iskazati pažnju prijateljici, sestri, majci ili bilo kojoj drugoj ženi koja vam je posebna mogu biti originalniji od onih klasičnih. Pokloni ne moraju biti skupi, već dati do znanja da poznajete i mislite na osobu kojoj ih poklanjate.

1. Umotano cvijeće za Dan žena s personaliziranom porukom

Za jedinstveni buket cvijeća potrebno je malo materijala i truda. Pripremite lončanicu cvijeća, papirnatu vrećicu (škarnicl, škartoc), flomastere i trakice. Stavite lončanicu u papirnatu vrećicu koju ćete smotati pri vrhu. Na vrećicu napišite neku lijepu misao, želju, citat namijenjen ženama ili nešto posebno što vas veže za osobu kojoj poklanjate lončanicu. Nacrtajte srca, zvijezde ili cvijeće, a trakicu možete zaljepiti ili je omotati oko vrećice. Ukoliko nemate vrećicu, možete iskoristiti i običnu jednobojnu kutiju, poruke napisati na papiriće pa ih zaljepiti ili zakačiti na kutiju malim kvačicama.

Poklon za Dan žena

2. Staklenka ljubavi

Staklenka u kojoj se nalaze poruke ljubavi nije rezervirana samo kao poklon za Valentinovo ili, primjerice, za Majčin dan. Ženi kojoj poklanjate staklenku napišite na svaki papirić zasebno 20 razloga zašto vas motivira ili je vaš uzor i zbog čega je posebna osoba u vašem životu. Zamotajte svaki papirić i ubacite ga u staklenku, a slobodno iskoristite priliku i izradite jednu za sebe. Važno je podsjetiti se na ljubav i poštovanje prema sebi

Kreativni poklon za Dan žena

3. Personalizirana “spa” kutija

Ovo je poklon koji možete u potpunosti personalizirati za ženu kojoj ga poklanjate, bitno je da sadrži sitnice u kojima će ona uživati. Potrebni su vam lijepa kutija, naljepnica ili papir, ljepilo, flomaster i “spa” sitnice poput balzama, maske ili rolera za lice, omiljene čokoladice, a ako možete ubacite i jedan kupon za masažu lica ili tijela. Dakle, stavite sve proizvode u kutiju a na papiru ili naljepnici ispišite poruku koju ćete ostaviti u kutiji ili samo zaljepiti na poklopac. To ovisi o vašoj inspiraciji i daru pisanja ili se inspirirajte našim čestitkama u nastavku. Za što god da se odlučite vjerujemo da ćete postići željeni efekt!

4. Personalizirana termosica

Odabirom personalizirane termosice naglašavate koliko je posebna žena kojoj je poklanjate, motivirate je na hidrataciju koja je iznimno bitna i brinete o okolišu, što je još jedan dodatan plus kod ovog poklona. Ako je osoba kojoj kupujete poklon strastvena ljubiteljica kave onda je možda još bolji izbor personalizirana termosica za kavu.

5. “Statement majica”

Majice s printom ili printanom porukom nisu novost, ali su posljednjih godina izrazito aktualne. Prije nekoliko godina lansirao ih je Dior zahvaljujući modnoj dizajnerici Mariji Graziji Chiuri koja je kreirala T-shirt majice s feminističkim porukama. Otad su poruke na majicama nezaobilazne kod gotovo svih brendova. Dakle, majicu možete kupiti ili sami odlučiti koju poruku treba poslati žena koja će ju nositi. Dovoljno je kupiti obični bijeli T-shirt i otići do najbliže tiskare.

6. Društvena igra “Strašne žene”

Riječ je o igri koja slavi i promiče doprinos žena u društvu. Igra sadrži 60 karata s ilustriranim portretima i kratkim biografijama žena koje su dale doprinos u području znanosti, kulture, politike, feminizma, umjetnosti i aktivizma. Igra se na engleskom jeziku, traje oko 20 minuta i namijenjena je dobnoj skupini od pet godina nadalje. Dakle, igra se može pokloniti i najmlađima kako bismo ih osvijestili o važnosti žena za napredak društva.

Navedene ideje za poklon nisu namijenjene samo ženama koje žele darivati njima važnu osobu. Ovo su ideje i za partnere, muževe, sinove koji žele zahvaliti svojim najvažnijim ženama i doprinijeti postizanju društva jednakosti.

7. “Girl power” ilustracija

Koloristička grafička ilustracija žena koja nosi određenu poruku može biti idealan poklon za Dan žena, a njihov izbor je na tržištu zbilja ogroman. Svakako imajte na umu da ih izrađuju i hrvatske grafičke dizajnerice pa u slučaju da naručite njihovu ilustraciju istovremeno pružate domaćim ženama poduzetnicama.

8. Motivacijska knjiga

Za ljubiteljice čitanja knjiga je uvijek poklon koji “prolazi”. Naš prijedlog za Dan žena je knjiga “Mlade buntovnice – 100 žena koje su emigrirale i promijenile svijet” u kojoj su u fokusu snažne i hrabre žene ili knjiga temeljena na TEDx govoru “Svi bismo trebali biti feministi i feministkinje”. U ovom zanimljivom kratkom štivu autorica istražuje što danas znači biti žena, ukazuje na stereotipe i prikrivene seksualne politike.

9. Nakit s porukom

Nećemo se lagati, nakit je za većinu žena poklon kojem se vesele u svakoj prilici. Važno je odabrati onaj koji će odgovarati karakteru žene i njenim preferencijama. Za nekoga je to tradicijski nakit, netko obožava ručno izrađen nakit od špage i žice, a dio žena voli privjeske u obliku zvjezdica i srca. Kroz nakit pokazujete da volite, poštujete i poznajete ženu kojoj ga poklanjate.

10. Ukras za dom

Poklon u kategoriji “home decora” poput mirisne svijeće, unikatne vaze ili “coffee table” knjige je odličan poklon za ljubiteljice uređenja doma. Potrudite se odabrati ono što odgovara interijeru, ali i osobnosti žene kojoj kupujete takav poklon.

Inspiraciju za poklon možete potražiti i u Lidl trgovinama jer se možda baš u Lidl cvjećarnici nalazi lončanica cvijeća koju tražite, a kad ste već tamo prošećite i do odjela sa slatkišima i kozmetikom. P.S. počastite i sebe, zaslužili ste, zar ne?

Čestitke za Dan žena

Iako pokloni već nose određenu poruku ono što ćete napisati posebnoj ženi je možda još važnije pa nemojte “preskakati” čestitku za Dan žena.

 • #1 “Vrijedna si pažnje, vremena i trenutka. Rođena si za velike i male stvari, svaki dan. Sretan ti Dan žena!”
 • #2 “Ti si moja podrška, moj pokretač sreće i svaki tvoj osmijeh je za mene najljepši dar! Danas slavim što te imam u životu!”
 • #3 “Uspješna žena je ona koja može izgraditi čvrsti temelj od cigle koju su drugi bacilli na nju. Budi čvrsta i postojana, ne dozvoli nikome da te skrene s puta koji kročiš!”
 • #4 “Ne postoji žena samo da se zove tako, ne postoji žena da se zaboravi lako. U životu postoje samo žene prave, a takve kao ti svoj dan slave. Sretan ti Dan žena!”
 • #5 “Sretan ti Međunarodni dan lijepih, uspješnih i pametnih žena. Ukoliko neku poznaješ, proslijedi dalje. Nazad ne moraš, za sebe znam!”
 • #6 “I da se svijet mijenja i da se svijet ruši, jedina si žena u srcu i duši!”
 • #7 “Svaki korak naprijed koji je muškarac u životu napravio je korak naprijed prema jednoj ženi ili zbog neke žene! Sretan ti Dan žena!”
 • #8 “Od srca ti želim sretan Dan žena! Znaj da me svakodnevno inspiriraš svojim duhom, snagom i upornošću!”
 • #9 “Nastavi rušiti barijere, razbijati stereotipe i budi jaka kao što već i jesi! Sretan ti tvoj dan!”
 • #10 “Sretan ti Međunarodni dan žena! Donosiš radost u živote onih oko tebe, a tvoja ustrajnost, snaga i pozitivna energija su zarazni. Hvala ti na tome!”

Uživajte u Danu žena, ali ne zaboravite da borba protiv diskriminacije, nasilja nad ženama, i društva koje ih ne tretira ravnopravno s muškarcima nije rezervirana samo za jedan dan u godini. Borite se za sebe, kćer, prijateljicu, kumu, uključite vaše muškarce u tu borbu i živite jednakost svaki dan. Želimo vam sretan Dan žena!