04.08.2021.

Vazektomija - Sve što trebate znati o zahvatu

Ukoliko ste sigurni da ne želite imati više djece, jedna od najefikasnijih metoda kontracepcije je vazektomija. Saznajte sve što ste htjeli znati o zahvatu.

Među metodama kontracepcije nalazi se i vazektomija kao jedini postupak koji se primjenjuje kod muškaraca. Tim se postupkom mehanički onemogućava prolaz muških spolnih stanica kroz sjemenovod i odgovara podvezivanju jajovoda kod žena. Metoda je vrlo sigurna u planiranju obitelji, a muškarac treba biti siguran da želi postupak jer ponovna uspostava muške plodnosti nije tako uspješna. U tekstu ćemo objasniti sam postupak i moguće posljedice, uz vjeru da će se umanjiti strah od postupka kod muškaraca, a time i povećati prihvaćenost ove metode.

Što je vazektomija?

Vazektomija je operacijska metoda kojom se podvezivanjem sjemenovoda (ductus deferens) i odstranjenjem njegovog manjeg dijela onemogućava prolaz spermija (muških spolnih stanica) prilikom orgazma i ejakulacije (izbacivanje muškog sjemena tijekom snošaja) u mokraćnu cijev penisa i u rodnicu.

Ovim je postupkom onemogućen prolaz spermija, a time nestaje i mogućnost trudnoće prilikom spolnog odnosa. Muška sterilizacija je uvriježeni naziv, no ne odgovara stvarnom stanju jer muškarac ne postaje sterilan, tj. neplodan. Proizvodnja muških spolnih stanica i dalje postoji, samo ne dolazi do mogućnosti spajanja sa ženskom jajnom stanicom i oplodnjom.

Postupak nema utjecaja na:

 • hormonsku aktivnost testisa jer se proizvodnja i funkcioniranje muškog spolnog hormona (testosterona) odvija i dalje neometano
 • mokrenje
 • erekciju (ukrućenje muškog spolovila) i spolne funkcije
 • doživljaj ugode i orgazma
 • izbacivanje ejakulata – tijekom orgazma dolazi do izbacivanja ejakulata u kojem nema muškog sjemena (spermija), nego je prisutna samo nešto prozirnija sluzava tekućina koja se luči u prostati i sjemenim mjehurićima koji se nalaze uz prostatu i ne sudjeluju u proizvodnji spermija.

Napominjem da se sve te funkcije i dalje uredno obavljaju bez ikakvih problema. Neke funkcije se i poboljšavaju – npr. erekcija, orgazam i osjećaj ugode jer je nestao strah od trudnoće.

Postoje li preduvjeti za izvođenje vazektomije?

Prilikom donošenja odluke bitno je raspraviti sve nedoumice s partnericom kako biste oboje bili što sigurniji u odluci da ste izabrali pravu metodu kontracepcije u pravo vrijeme.

Za vazektomiju je potrebno zadovoljiti određene zakonske uvjete:

 • potpisani informirani pristanak za zahvat – potpisuje se u ustanovi gdje će se obaviti zahvat nakon što se dobiju potrebne informacije o postupku i mogućim komplikacijama
 • zakonski je moguće obaviti zahvat kod muškaraca starijih od 35 godina.

Vazektomija se ne može učiniti u određenim zdravstvenim stanjima koja se trebaju riješiti prije samog postupka:

 • akutne upale muškog spolovila – sjemenika, mokraćnog mjehura, prostate, penisa…
 • ingvinalna kila (bruh) – prolazak potrbušnice i crijeva kroz ingvinalni kanal prema skrotumu (mošnjama)
 • oštećenja kože mošnji (skrotuma) ili oteknutost.

Koliko košta vazektomija?

Kako se zahvat može obaviti u određenim bolničkim i privatnim ustanovama, raspon cijene je od 1500 do 5000 kuna. U određenim slučajevima, a nakon odluke liječničkog povjerenstva, vazektomija se može dobiti i besplatno u slučaju:

 • velike vjerojatnosti prijenosa teških genetskih bolesti
 • prijetnje zdravlju i životu partnerice u slučaju trudnoće.

Kako se izvodi vazektomija?

Priprema za vazektomiju

Nakon donošenja odluke o provođenju vazektomije potrebno se javiti na liječnički pregled urologu koji će izvršiti zahvat. Prije samog zahvata uputno je:

 • kod urologa tijekom pregleda dobiti sve potrebne informacije o samom zahvatu, mogućim komplikacijama i tijeku oporavka
 • učiniti potrebne laboratorijske nalaze koje će liječnik zatražiti
 • oprati i obrijati područje spolovila
 • dva do tri dana prije zahvata ne konzumirati alkohol i prestati pušiti

Vazektomija se obavlja ambulantno:

 • prvo se učini dezinfekcija i pokrivanje operacijskog polja
 • zatim se aplicira lokalna analgezija – može se osjetiti manja neugoda ili bol
 • učini se manji rez na koži oba skrotuma (mošnji)
 • prikažu se obostrano sjemenovodi
 • sjemenovodi se prerežu, podvežu i najčešće se manji dio odstrani i pošalje na patohistološku (PHD) analizu kao dokaz da su dijelovi sjemenovoda odstranjeni
 • slijedi zašivanje reza kože na skrotumima koji su nakon cijeljenja slabo vidljivi, odnosno ne ostaje značajnija ožiljkasta promjena.

Zahvat u pravilu traje 30 do 40 minuta. Međutim, potrebno je proći osam do deset tjedana nakon zahvata da bi metoda postala učinkovita. Naime, dio spermija zaostaje u ostalim dijelovima muškog spolovila – mokraćna cijev, sjemeni mjehurići – te je potrebno učiniti spermiogram nakon tog vremena kako bi se dokazalo da u ejakulatu nema spermatozoida (muških spolnih stanica).

Postoje li rizici kod vazektomije?

Kako je vazektomija operacijski zahvat, tako postoje i određeni manji rizici tijekom zahvata:

 • Infekcija operacijske rane – karakterizirano crvenilom, otokom kože, a ponekad i gnojenjem u području reza. Vrlo rijetko jer se prije operacije preventivno daje antibiotik koji se može po potrebi produžiti i nakon zahvata.
 • Hematom u području rane – može se nakupljati manja količina krvi u području reza na koži skrotuma i ne predstavlja veći problem.
 • Vrlo rijetko javlja se bolnost u početnoj poslijeoperacijskoj fazi kod toplih kupki, jačeg fizičkog naprezanja ili kod nošenja tijesnog donjeg rublja.
 • Infekcija testisa – vrlo rijetko i zahtjeva duže uzimanje antibiotika, a ponekad i hospitalizaciju.

Povećava li vazektomija rizik od bolesti?

Prema do sada prikupljenim podacima nema povišenog rizika za razvoj bolesti testisa ili muškog spolovila koje bi bile uzrokovane vazektomijom.

Koliko traje oporavak od vazektomije?

Oporavak od vazektomije traje kratko:

 • Dan nakon zahvata moguće je obavljanje redovnih poslova te normalno tuširanje i obavljanje higijene.
 • Prvih par dana potrebno je izbjegavati teži fizički rad ili težu tjelesnu aktivnost.
 • Tjedan dana nakon zahvata ne preporuča se korištenje bazena ili kupanje u kadi.
 • Tjedan dana nakon zahvata ne preporuča se spolni odnos.

Koliko je učinkovita vazektomija?

Učinkovitost metode je 98-99 %, što je čini poželjnom metodom kontracepcije. Neuspješnost metode je samo 1-2 % i uvjetovana je neadekvatnim operacijskim zahvatom kod kojeg je došlo do ponovne uspostave prohodnosti sjemenovoda.

Koliko je potrebno da vazektomija ima učinka?

Kontrolom ejakulata i prisutnosti spermija (spermiograma) u razdoblju od 8 do 10 tjedana nakon zahvata provjerava se i potvrđuje učinkovitost vazektomije.

Sama spolna aktivnost moguća je tjedan dana nakon zahvata, ali uz korištenje drugih kontracepcijskih metoda. Dio spermija može zaostati u drugim dijelovima muških spolnih organa pa je potrebno oko dvadesetak ejakulacija da bi se u potpunosti izbacili iz mokraćne cijevi, sjemenih mjehurića… Kontrolom spermiograma nakon vazektomije u kojem nema prisutnih spermija dobiva se potvrda da je vazektomija bila uspješna.

Je li vazektomija trajna?

Vazektomija je uglavnom trajna te vrlo uspješna metoda kontracepcije. Mogućnost ponovne uspostave funkcije sjemenovoda relativno je neuspješna i uspijeva u samo 50 % slučajeva. Zahvat ponovnog spajanja sjemenovoda uspješniji je što se ranije učini nakon vazektomije. Funkcija se vraća unutar dvije godine od ponovnog spajanja, a ako nema spermija u ejakulatu nakon pet godina od operacije, znači da je funkcija sjemenovoda trajno izgubljena.

Kako se osigurati u slučaju da se predomislite?

U slučaju da se želite osigurati u vezi s promjenom odluke o roditeljstvu, prije vazektomije možete pohraniti muške spolne stanice (spermu) metodom zaleđivanja  (kriopohrana spermija). U Hrvatskoj se, osim u slučaju onkoloških bolesti, sperma može pohraniti samo u privatnim ustanovama koje se bave potpomognutom oplodnjom. Cijena kriopohrane spermija ovisi o vremenu čuvanja i iznosi od 1200 kuna za godinu dana do 5000 kuna za pet godina.

 

 

Vazektomija je relativno jednostavna metoda koja nažalost nije danas jako raširena u Hrvatskoj. Visoka uspješnost ove metode uz rijetke komplikacije trebao bi biti dovoljan poticaj parovima da se češće odluče za ovu metodu. Dostupnost vazektomije kao i prateća edukacija liječnika i zainteresiranih parova mogli bi dovesti do povećanog interesa za ovu, kod nas još uvijek nedovoljno popularnu metodu kontracepcije. Nažalost, još je uvijek uvriježeno mišljenje da je zaštita od trudnoće uglavnom „ženski problem”.

Vrijeme je da se i muškarci konkretnije uključe u planiranje obitelji.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci