05.04.2023.

Majčin dan - Kreativne ideje za čestitke i poklone

Majčin dan obilježava se druge nedjelje u svibnju te je dan kada slavimo upravo ─ mame! Inspirirajte se za poklon za Majčin dan i razveselite mamu.

Majčin dan - što pokloniti mami za majčin dan

“Majke ruke svoje djece drže kratko, ali njihova srca zauvijek” jedan je od najljepših citata nepoznatog autora koji opisuje ulogu majke u našim životima. Mame su sve – zaštitnice, prijateljice, njegovateljice, učiteljice, najvjernije suputnice i najstrože kritičarke, što svi ponekad nedovoljno cijenimo. Majčin dan je prilika da ispravimo “nepravdu” i pokažemo mamama ljubav, sreću i zahvalnost što su baš one naše mame. Otkrijte s nama kako učiniti Majčin dan posebnim danom koji će vašoj mami, supruzi ili partnerici postati uspomena koja se ne zaboravlja.

Kada se slavi Majčin dan?

Majčin dan se već tradicionalno slavi druge nedjelje u svibnju u čast majkama i majčinstvu,  iako se kroz povijest taj dan obilježavao u različitim oblicima diljem svijeta. 

Status blagdana je Majčin dan prvi put dobio u SAD-u, čemu je prethodio dugogodišnji trud društvene aktivistice Ann Jarvis. Naime, kao majka koja je rodila trinaestero djece, poticala je majke da se međusobno podržavaju, borila se za ravnopravnost žena i muškaraca, a istovremeno se zalagala i za to da jedan dan u godini bude posvećen samo majkama. Preminula je na drugu nedjelju u svibnju, nakon čega je njezina kćer Anna Jarvis pisala svim političarima, svećenicima, moćnicima i ženskim udrugama o potrebi osnivanja Majčinog dana. 

U svibnju 1907. godine osnovala je Spomendan svih majki, a Američki kongres je 1914. godine Majčin dan proglasio državnim blagdanom, kao “javni izričaj ljubavi i poštovanja prema majkama SAD-a”. Otada se običaj proširio diljem svijeta i obilježava se u gotovo 50 zemalja, a prvu proslavu Majčinog dana u Hrvatskoj spominje Katolički list u svibnju 1927. godine. 

Iako se Anna Jarvis protivila komercijalizaciji Majčinog dana, čestitke i pokloni nisu zaobišli proslavu ovog posebnog dana posvećenog majkama. Međutim, važno je naglasiti da nije bitna materijalna vrijednost poklona, nego trud i ljubav koji su uloženi u njegovo osmišljavanje. Datum za koji se morate pripremiti ove godine je 14. svibnja, što znači da je vrijeme za akciju!

Pokloni za Majčin dan

Savršen poklon za Majčin dan je poklon koji će pokazati emocije i zahvalnost koju osjećate prema vašoj majci ili majci vaše djece, a u našim idejama potražite inspiraciju kako bi krenuli u pripremu ovogodišnjeg Majčinog dana.

Omiljeno cvijeće 

cvijeće za majčin dan

Omiljeno cvijeće majke Anne Jarvis bili su bijeli karanfili, koje je podijelila svim ženama na misi održanoj u znak sjećanja na nju i zato je to cvijeće simbol Majčinog dana. Bijela boja predstavlja čistoću, mir, nježnost i dobrotu, ali i vi možete odabrati omiljeno cvijeće vaše mame, jer to neće umanjiti simboliku koju predstavlja cvijeće za Majčin dan. 

Foto knjiga 

foto knjiga za majčin dan

Posljednjih nekoliko godina foto knjige su sve popularniji, ali i cjenovno pristupačniji oblik izrade fotografija. Prikupite najdraže obiteljske fotografije koje imate u mobitelu i izradite za mamu posebnu foto knjigu uspomena.

Video za pamćenje 

video za majčin dan

Zahvaljujući pametnim telefonima i brojnim aplikacijama, gotovo svatko može poprilično jednostavno snimiti i montirati kratki filmić ili video klip. Snimite zajedno s djecom kratki intervju ili izjave o tome zašto je vaša mama najbolja, koje njezine osobine najviše volite i cijenite, zašto ste na nju ponosni i koje trenutke s njom posebno pamtite. Pripremite maramice jer će biti suza radosnica, garantirano!

Štivo za inspiraciju 

knjiga za majčin dan

Ako vaša mama voli čitati, razmislite o tome da obogatite njezinu listu pročitanih knjiga. To može biti poticajni priručnik o roditeljstvu, majčinstvu ili neka od bezvremenskih knjiga koje mijenjaju život i inspiriraju. Nemojte zaboraviti napisati posvetu! 

Cjelodnevno ugađanje

doručak za majčin dan

Isplanirajte zajedno s klincima Majčin dan koji ćete u potpunosti provesti ugađajući isključivo njoj. Pustite je da duže odspava, pripremite joj najdraži doručak u krevet, obavite sav njezin dio kućanskih poslova, skuhajte ručak po njezinom izboru, a ako mama mašta o tome da nedjelju popodne provede sama doma ispijajući kavu na balkonu, ispunite joj i tu želju.

Obiteljski ručak 

Ukoliko je vaša mama u mirovini i redovito kod nje odlazite na nedjeljni ručak, onda je Majčin dan idealna prilika da vi ručkom iznenadite nju. Okupite braću, sestre, njihovu djecu i uživajte u prizoru mame i bake koja se rastapa od sreće jer ste joj pokazali koliko vam svima znači u životu.

Izlet ili vikend putovanje 

izlet za majčin dan

Ovisno o tome s kojim budžetom raspolažete, organizirajte zabavan jednodnevni obiteljski izlet ili vikend putovanje. Bilo bi idealno da to bude destinacija koju mama već duže vrijeme želi posjetiti ili joj se voli uvijek iznova vraćati.

Wellness s mamama 

Wellness s mamom

Udružite se s obiteljskim prijateljima, odnosno muškim dijelom ekipe, i rezervirajte za vaše supruge i partnerice opuštajući wellness. Dan neka započne s pregršt poljubaca i čestitkom za najbolju mamu na svijetu, a onda slijedi uživanje s drugim mamama jer su, definitivno, zaslužile.

Neostvarena želja 

poklon za majčin dan

Svima je dobro poznato koliko puta mame odluče nešto kupiti sebi, ali to završi tako da se doma vrate s poklonima za djecu. Sigurno postoji ona neka torba koju mama već dugo “snima”, parfem ili gadget za koji joj je uvijek problem izdvojiti novac jer su klinci prioritet. Ostvarite joj želju za Majčin dan!

Romantična večer 

Ako ste i vi, kao i većina roditelja, u situaciji da je večer rezervirana samo za vas dvoje postala nemoguća misija, onda je Majčin dan povod da to promijenite. Angažirajte bake, djedove, tete ili kumove da preuzmu djecu na prespavanac jedan dan i osmislite romantičnu večer uz gledanje filmova, slušanje glazbe i razgovor. Neka to bude večer u kojoj ćete se u potpunosti posvetiti vašoj partnerici.

Poklon za Majčin dan ne zahtjeva nužno financijsko ulaganje jer je potrebno samo malo vremena, mašte i kreativnosti kako bi zajedno s dječicom pokazali mami da je najbolja. 

Čestitke za majčin dan

Čestitka s najljepšim stihovima, pjesmicama ili osobnim mislima bi trebala biti neizostavni dio poklona za Majčin dan jer će svaka riječ koju napišete mami biti dokaz vaše ljubavi prema njoj.

Ideje za izradu čestitke za Majčin dan

čestitke za majčin dan

Kreativnu čestitku za Majčin dan možete izraditi zajedno s klincima od, primjerice, kolaž papira i nekoliko dodataka, ili pomoću digitalnih alata za izradu čestitki, a donosimo vam i nekoliko ideja:

 • oblikujte čestitku od kolaž papira ili nekog drugog materijala, pripremite vodene bojice ili tempere u koje će djeca umočiti svoje prste ili dlanove i pritisnuti otiske na podlogu
 • kreirajte pop up čestitku sa srcima — za to vam je potreban tvrdi karton za podlogu čestitke, a crveni kolaž papir za izradu srca koje će iskočiti
 • čestitku možete izraditi i od omiljene obiteljske fotografije koju ćete zaljepiti na tvrdu podlogu i ukrasiti iscrtavajući srca, zvijezde, sunce i mjesec, jer mama je upravo to – sve!
 • ako odaberete cvijeće kao poklon za Majčin dan onda ga uvrstite i u čestitku tako što nacrtate cvijet ili buket na prednju stranu čestitke, ili možete posušiti neku proljetnicu i zalijepiti na to mjesto
 • za suvremeniju verziju čestitke upotrijebite jedan od besplatnih digitalnih alata poput Canve, Adobe Spark Posta ili Punchbowla, koji nude niz predložaka i dizajna za kreiranje čestitke koju možete isprintati.

Ponekad je teško osjećaje pretvoriti u riječi i napisati čestitku, ali postoje svevremenski citati i pjesmice napisani kroz povijest koji će sažeti sve ono što želite reći.

Ideje za tekst čestitke za Majčin dan

majcin dan stihovi

Najviše stihova i citata je posvećeno upravo majkama, a izdvojili smo neke od najljepših. 

 • #1 “Najljepše su oči oči moje majke, kao plavo more kao cvijet iz bajke. Najljepše su oči kad sigurnost daju, da te brižno prate samo oči majke znaju.” – Đorđe Novković
 • #2 “Na svijetu ima nešto najvažnije, najjače, najljepše, najmilije, od svega jakog snažnije, od svega silnog silnije. Nisu to ni bogatsva, ni imanja, ni nova ljubav što se rađa, od svega je veća samo majčina ljubav i njezina milovanja.” – Nada Landeka
 • #3 “Najvažnija stvar koju otac može učiniti prema svojoj djeci jest da voli njihovu majku.”  – Theodore Hebsburgh 
 • #4 “Sve što jesam ili sam se nadao biti, dugujem svojoj anđeoskoj majci.” – Abraham Licoln 
 • #5 “Majčinstvo: sva ljubav počinje i završava s njim.” – Robert Browing
 • #6 “Ne postoji način da budeš savršena majka, ali postoji milijun načina da budeš dobra majka.” – Jill Churchill
 • #7 “Majke i njihova djeca su kategorija za sebe. Ne postoji veza toliko snažna na ovom svijetu, ni ljubav tako velika i milosrdna”. – Gail Tsukiyama
 • #8 “Ako je sve na ovom smrdljivom svijetu nesigurno, majčina ljubav to nije.” – James Joyce
 • #9 “Muškarac voli svoju djevojku najviše, svoju suprugu najbolje, ali svoju majku najduže.”irska poslovica
 • #10 “Život ne dolazi s priručnikom, ali dolazi s majkom.”  – nepoznati autor

Izvor: najboljicitati.com, pjesmicezadjecu.com 

U svojoj borbi za dan koji će biti posvećen samo majkama, Anne Jarvis je uvijek naglašavala kako je to dan koji treba probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Danas postoje dva dana u godini koja su posvećena ženama i majkama, Dan žena i Majčin dan — prvi je prošao, a drugi je pred vratima, zato je vrijeme da krenete u pripremu Majčinog dana  koji se pamti!