25.05.2020.

Bojanke za odrasle - Zašto su odlične za borbu protiv stresa

Bojanke nisu rezervirane samo za najmlađe. I kod odraslih su odlične za borbu protiv stresa, a gdje nabaviti svoju pročitajte u članku.

Jeste li i vi jedni od onih koji smatraju da su bojanke i bojanje rezervirani samo za djecu? Varate se, jer bojanje nije samo zabava, već i terapija. Poznati psiholog Carl Gustav Jung davno je svojim pacijentima davao crteže mandale kako bi bojanjem izrazili najdublje dijelove svoje psihe. Bojanke za odrasle zaintrigirale su posljednjih godina i brojne znanstvenike koji su ustvrdili da bojanje uvelike utječe na smanjenje razine stresa kod odraslih, pogotovo u pomagačim strukama.

No, stres ne zaobilazi nikoga, sigurni smo da je i vama ponekad dosta svega, da ste zasićeni poslom, majčinstvom ili nekim drugim izazovima koje donosi svakodnevica. Nemojte se ustručavati i osjećati loše ukoliko želite odvojiti vrijeme samo za sebe, a jedna od najboljih ideja uz koju ćete se zabaviti i opustiti su bojanke za odrasle.

Zašto su korisne bojanke za odrasle

Kromoterapija, odnosno terapija bojama, bila je prisutna još u drevnom Egiptu, Kini i Indiji, a stručnjaci i danas tvrde da pomaže u stanjima kao što su anksioznost, demencija ili depresija. Naravno, bojanje bojanki za odrasle nije isto što i kromoterapija jer prava terapija bojama uključuje odnos između pacijenta i terapeuta.

Ipak, bojanje bojanke zasigurno može postati hobi s brojnim dobrobitima:

  • “trenirate” mozak jer bojanje zahtijeva aktivaciju obje hemisphere
  • rješavate se negativnih emocija
  • ublažavate stres i tjeskobu
  • povećavate pažnju i koncentraciju
  • prisutni ste u trenutku bez razmišljanja o obvezama i problemima koji vas čekaju, tzv. mindfulness
  • razvijate svoju kreativnost jer nema pravila kako ćete nešto obojati
  • doprinosite vlastitoj socijalizaciji jer, bez obzira što je bojanje samačka aktivnost, ono može postati i društvena igra za večer s prijateljima
  • sretniji ste i zadovoljniji

Nadalje, bojanje bojanke za odrasle može vam pomoći u odvikavanju od loših navika, kao što je ovisnost o cigaretama. Što je crtež zahtjevniji, vaša fokusiranost je veća, manje mislite na potrebu za cigaretom, a držanjem bojica rješavate onu “pušačku potrebu” da stalno imate nešto u rukama. Dobra ideja, zar ne?

Kako izgledaju bojanke za odrasle?

Popularnost bojanki za odrasle posljednjih nekoliko godina naglo je narasla zbog čega je sve više motiva, stilova i “težina” u bojankama. U bojankama za odrasle najčešće se pojavljuju motivi mandale, leptira, kaleidoskopa i brojnih mitskih bića, no to je bio tek početak bojanki. Sada imate priliku bojati uistinu sve — blagdanske motive, motive godišnjih doba, životinje, izvanzemaljce, odjeću, kulturnu baštinu ili ljepote mediterana.

Gdje kupiti bojanke za odrasle?

U slučaju da želite kupiti cjelovitu bojanku za odrasle, određene tematike ili motiva, najveći izbor nude knjižare i internetske trgovine poput Amazona. Naravno, bojanke za odrasle u ponudi različitih izdavača također možete naručiti online. Treba istaknuti da među bojankama za odrasle možete pronaći i hrvatske autore.

Pregledajte naš popis različitih bojanki za odrasle,  saznajte gdje ih kupiti i koja im je cijena:

Predložene bojanke neke su od najprodavanijih bojanki za odrasle, no možete je izraditi i sami printanjem online predložaka.

Online bojanke za odrasle

Baš kao što printate bojanke za svoje mališane, na isti način možete isprintati vlastitu bojanku za odrasle. Baza online bojanki je velika — na vama je da je isprintate, pustite omiljenu glazbu i “bacite se” na bojanje!

Prijedlog besplatnih online bojanki za printanje:

Slažete li se da je za početak ovo i više nego dovoljno? Sada jedino što vam preostaje je nabaviti bojice!

Zabava, opuštanje i kreativnost riječi su koje najbolje opisuju bojanke za odrasle. Još jedna velika prednost bojanki je što nas vraćaju u djetinjstvo, u bezbrižne i sretne dane. A i ne bismo smjeli nikada u potpunosti zaboraviti na dijete u sebi, treba ga s vremena na vrijeme iznova probuditi. Što drugo na kraju reći osim — obojite svoj život i uživajte!