20.02.2023.

Hemangiom - što kada se pojavi kod beba i djece?

Pedijatrijski dermatolog za Lupilu portal ─ saznajte što je hemangiom, kako se liječi, kako izgleda hemangiom kod beba i djece te moguće komplikacije.

Hemangiom

Hemangiomi su dobroćudni lokalizirani tumori krvnih žila koji se najčešće pojavljuju u dojenačkoj dobi s pojavnošću i do 10% dojenčadi. 

Hemangiomi u dojenačkoj dobi se zovu dojenački ili infantilni hemangiomi. Iako se radi o dobroćudnim promjenama neki od njih mogu imati izrazito brzi rast, a ukoliko se pojave u području lica ili vrata predstavljaju značajan estetski izazov. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi no tada imaju drugačija obilježja, tijek bolesti i liječenje. 

Što je hemangiom?

Hemangiomi su lokalizirane nakupine krvnih žila različitih veličina, najčešće od 0,5 do 5 cm, no mogu biti i veći od 20 cm te zahvatiti veću površinu tijela.

Hemangiomi su dobroćudne mekane izrasline na koži obično crvene ili ljubičaste boje, a njihova površina podsjeća na malinu ili jagodu. Oni su najčešće pojedinačni (solitarni), no može ih biti i veći broj (multipli hemangiomi).

Dojenački hemangiomi se češće javljaju u djevojčica, u prijevremeno rođene djece i u novorođenčadi s malom porođajnom težinom, a najčešće se pojavljuju od trećeg do šestog tjedna života i rastu tijekom prvih četiri do šest mjeseci života. Nakon aktivne faze rasta dojenački hemangiomi se obično povlače.

Većina dojenačkih hemangioma ima tri faze rasta:

 • faza aktivnog rasta (faza proliferacije)
 • faza mirovanja (stagnacije)
 • faza nestanka (involucije).

Hemangiom se rijetko javlja od rođenja i tada govorimo o kongenitalnom (prirođenom) hemangiomu.

Hemangiomi  se mogu javiti i u odrasloj dobi na koži i na unutrašnjim organima. Na koži su obično prisutni kao sitne ružičaste kvržice (papule) koje nazivamo i cherry angiomi. Nastaju kao posljedica starenja kože odnosno nekontroliranog izlaganja suncu

Gdje se može pojaviti hemangiom?

Hemangiom slike

Hemangiomi mogu biti lokalizirani na bilo kojem dijelu kože ili u tkivu ispod kože. Više 50% hemangioma kože lokalizirano je u području lica i vrata.

Hemangiomi se mogu pojaviti i na nekim organima i sluznicama, na primjer, hemangiomi na:

 • jetri
 • plućima
 • mozgu
 • sluznici usne šupljine i
 • jezika.

Vrste hemangioma kod beba i djece

Vrste hemangioma mogu biti:

 • površinski hemangiom ili kapilarni hemangiom
 • dubinski hemangiom ili kavernozni hemangiom
 • kombinirani hemangiom ili mješoviti kapilarno-kavernozni hemangiom.
 1. Površinski hemangiom ili kapilarni hemangom nalazi se na površini kože. Obično je izbočen, svijetlo ružičaste boje, različitih veličina te se zbog izgleda koje podsjeća na jagodu naziva „strawberry hemangiom“ .
 2. Dubinski hemangiom ili kavernozni hemangiom nalazi se u dubljim dijelovima kože ili čak u mišiću. Obično je ljubičaste do plavkaste boje.
 3. Kombinirani hemangiom ili mješoviti kapilarno-kavernozni hemangiom ima elemente i površinskih i dubinskih lezija.

Hemangiom kod beba i djece

Hemangiomi kod beba i djece na početku obično imaju izgled ružičasto crvenih fleka koje se brzo izdižu i poprimaju izgled kuglastih tvorbi žarkocrvene do ljubičaste boje

Često se u ranoj fazi razvoja znaju zamijeniti za nevus flammeus i rodin ugriz. I nevus flameus i rodin ugriz su prisutni od rođenja i nemaju aktivnu fazu rasta.

Kako se liječi hemangiom kod beba i djece?

Način liječenja hemangioma kod beba i djece se prilagođava vrsti hemangoma, njegovoj lokalizaciji, kao i dobi djeteta. Budući su dojenački hemangiomi dobroćudni i većina ih spontano nestaje, većina dojenačkih hemangioma se prati bez aktivnog liječenja.

Aktivno se liječe sljedeći hemangiomi:

 • hemangiomi lokalizirani na područjima na kojima zbog rasta mogu izazvati komplikacije (područje lica)
 • multipli hemangiomi
 • veliki hemangiomi
 • hemangiomi koji značajno narušavaju izgled djeteta. 

Liječenje može biti: 

 • medikamentozno (lijekovima)
 • laserom
 • kirurški.

Medikamentozno liječenje može biti lokalno (za manje hemangiome) ili sistemsko:

 • Lokalno liječenje uključuje primjenu krema ili otopine na sam hemangiom. 
 • Sistemsko liječenje uključuje primjenu tableta ili sirupa peroralno.

Prvi lijek izbora su lijekovi iz skupine betablokatora (propranolol ili timolol). Rjeđe se u liječenju hemangioma primjenjuje kortikosteroidna terapija.

Moguće komplikacije hemangioma u beba i djece

Dojenački hemangiomi uglavnom imaju nekomplicirani tijek i većina ih nestaje do 6. odnosno 12. godine života. 

No, nekada na mjestu gdje je bio hemangiom ostaju:

 • diskoloracije kože ili promjene u vidu ožiljka 
 • izraženije naboranosti kože ili kroz kožu prosijavaju sitne krve žile, kapilare ili teleangiektazije. 

Jedan manji dio hemangioma neće nestati i kroz vrijeme ostaje nepromijenjen

Oštećenje površine hemangioma (ulceracije, krvarenje) se obično mogu naći na hemangiomima koji se nalaze na mjestu pritiska, trenja i vlaženja, kao što su primjerice, vrat ili prepone. Ulcerirani hemangiomi su izrazito bolni i mogu se inficirati. 

Hemangiomi lokalizirani na očnoj regiji mogu izazvati smetnje vida odnosno hemangiomi lokalizirani na usnoj regiji smetnje hranjenja.

Posebno su opasni brzo rastući hemangiomi dišnih puteva koji mogu izazvati smetnje disanja

Rijetko se hemangiomi mogu pojaviti u sklopu sindroma i udruženih anomalija. Na primjer, PHACE sindrom – anomalija mozga, hemangiom, anomalije kardiovaskularnog sustava i oka.  

Hemangiomi u odrasloj dobi

Hemangiomi

Hemangiomi nisu česti u odrasloj dobi i obično se zamjene za senilne angiome (cherry angiome), crvenkaste (boje višnje) papule promjera nekoliko mm ili većih koje sporo rastu. Broj promjena može biti velik, a najčešće su smješteni na koži trupa. 

Kako liječiti hemangiom kod odraslih?

Hemangiomi kod odraslih se obično liječe laser terapijom ili elektrokoagulacijom

Hemangiomi su česti u dojenačkoj dobi. Dijagnoza se postavlja na temelju samog pregleda, no u nekim slučajevima je potreban i ultrazvučni pregled promjene, rjeđe dodatna proširena obrada. 

Iako za većinu hemangioma terapija nije potrebna, važno je na vrijeme prepoznati one koji imaju obilježja brzog rasta, one kod kojih se ne očekuje spontani nestanak i koji su vezani uz komplikacije te ih na vrijeme početi liječiti

 

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci