17.02.2023.

Baby handling - savjeti kako ispravno držati bebu

Kako ispravno držati bebu? Pročitajte nekoliko savjeta pedijatra koji će vas upoznati o svemu što roditelji trebaju znati kada je u pitanju baby handling.

Baby handling

Po rođenju beba je izrazito nježna i krhka i pogrešnim postupcima mogla bi se lako ozlijediti. Mladi roditelji kojima je to prva beba, nemaju iskustva te moraju naučiti kako postupati s malom bebom tj. trebali bi savladati baby handling.

Što je baby handling?

Baby handling (postupanje ili baratanje s bebom) je ispravno postupanje pri svim aktivnostima s djetetom, tj. držanje i primanje bebe ovisno o dobi, podizanje, spuštanje, previjanje, nošenje i presvlačenje.

Termin je primarno bio vezan uz tretman neurorizične djece (metoda neurorazvojne  habilitacije po Bobathu), ali danas se odnosi na preporučene postupke koji se mogu primijeniti sa svim bebama.

Dakle, baby handling je važan za cjelokupni motorički razvoj svake bebe, a posebno bebe s neurorizikom. Kada se beba pravilno drži djetetovom mozgu se šalju informacije o pravilnim pokretima, bebin mozak to pamti i može ih ponavljati.

Važno je da je svaka beba individualna i jedinstvena te se vježbe trebaju prilagoditi dobi i razvoju bebe. Posebno ako beba ima neka odstupanja u razvoju, tzv. neurorizik, ako je rođena iz rizične trudnoće i poroda, vježbice i baby handling treba provoditi isključivo prema uputama fizioterapeuta.

Baby handling promovira prirodne kretnje, dakle sasvim je prirodan. 

Zašto se baby handling preporuča svim bebama?

Iako je primarno baby handling bio namijenjen bebama s poteškoćama u razvoju, danas se prepouča svim zdravim bebama kako bi se prevenirao loš motorički obrazac i potaknuo pravilan razvoj bebe.

Savjeti za baby handling 

Savjeti za baby handling

Pravilno držanje bebe

Jedna od najvažnijih aktivnosti pri držanju bebe je pravilan položaj ruku i trupa. Ručice uvijek moraju biti ispred bebinog tijela, a rotacija tijela je važna jer se jačaju mišići trupa i omogućuje pokretljivost tijela.

Podizanje i spuštanje bebe

U prvim mjesecima života bebe (do 3. mj) uspostavlja se kontrola glave, te je potrebno pri podizanju uvijek pridržavati glavicu bebe.

Pravilno podizanje je iz bočnog položaja bebe, glava i trup trebaju biti u istoj liniji, a ruke i noge savinute ispred bebinog tijela.

Pri pravilnom spuštanju redosljed je obrnut. Bebu treba držati bočno na ruci te prvo treba spuštati bebinu guzu a zatim ostali dio tijela i glavicu.

Nošenje bebe

Najbolji položaj nošenja novorođenčeta je da se stavi uspravno na svoje rame uz pridržavanje glavice lagano prema naprijed, a guzu treba poduprijeti drugom rukom. To je tzv. fetalni položaj koji je bebe imala u majčinom trbuhu.

Presvlačenje bebe

Presvlačenje bebe, ispravno postavljanje pelene je još jedna od aktivnost koju roditelji svakodnevno obavljaju s bebom. Dobar položaj je primiti bebinu natkoljenicu i zarotirati je bočno, tako da su i ruke i noge okrenute u istom smjeru te promijeniti pelenu.

Hranjenje bebe

Isključivo dojenje je najbolja hrana za bebe do 6. mjeseca života. Da bi dojenje bilo uspješno jako je važan i položaj mame i bebe pri dojenju. Neke se bebe hrane u naručju, kada majka sjedi ili u ležećem položaju majke, koja se može postaviti polu bočno, a beba je lagano podignuta  u kosi položaj.  

Ponekad je dobro, korisititi i posebne jastuke za bebe. Mama i beba će pronaći svoj najbolji položaj, a i tu je važan baby handling. Bebe koje se hrane na bočicu također mogu biti u majčinom ili očevom naručju, napose, zbog boljeg attachmenta.

Bebina glavica mora biti nagnuta lagano prema naprijed i ručice ispred bebinog tijela.

Kada beba počinje jesti kašice, položaj bebe mora biti uspravan kako ne bi došlo do zagrcavanja bebe krutom hranom.

Pogreške koje roditelji najčešće rade pri baratanju s bebom

Pogreške kod baby handlinga

Pogrešno podizanje bebe

Roditelji podižu bebu iz ležećeg položaja s dvije ruke koje postave ispod bebina tijela i to jedna koja pridržava glavu i vrat a druga donji dio trupa.

Pogrešno nošenje bebe

Najčešće roditelji nose bebe u naručju, okrenute trbuščićem i licem prema njima na svojim prsima. Dobro je da pridržavaju glavicu, ali položaj nije prikladan jer glavica fiziološki pada unazad. A u tom položaju beba ne može micati rukama.

Često se pri uspavljivanju bebe “nunaju”, međutim to ritmičko ljuljanje ne smije biti prenaglo niti prebrzo, da se beba ne trese previše.

Nošenje i ljuljanje najčešće se primjenjuje kada beba plače da se umiri, npr. kada ima grčeve, kolike, no ne smije se u tome pretjerati.

Također veće bebe nije dobro intenzivno vrtiti, niti podizati u “položaj aviona”, jer to nije zdravo za bebin razvoj.

Pogrešno presvlačenje bebe

Bebu se za mijenjanje pelene najčešće stavi u leđni položaj podigne joj se istovremeno noge, povlačeći je za stopala i guzu.

Pogreške pri hranjenju bebe

Bebe koje nisu dojene se često hrane u kolijevci ili kolicima dok leže sasvim horizontalno. Kod dojenih beba je to rjeđe, jer postoji direktni kontakt s majkom. Ali u oba slučaja glavica može biti zabačena, što nikako nije dobro jer može doći do aspiracije prilikom hranjenja, a također nije dobro da ručice vise sa strane.

 

Baby handling je neobično važan za pravilan razvoj bebe. Roditelji, osobito oni kojima je to prva beba, nemaju iskustva, te trebaju savladati vještine baby handlinga kako bi svojoj bebi omogućili optimalan razvoj. To su vještine koje se mogu lako naučiti i vježbajući će njihova beba naučiti također ispravan obrazac motoričkih aktivnosti.

Baby handling tečajevi su dostupni besplatni u Domovima zdravlja koji imaju Savjetovališta za dojenje i baby handling, gdje im stručne osobe mogu pokazati kako pravilno postupati s bebom.

Baby handling i neurorazvojna gimnastika su neophodni za bebe s neurorizikom te ih se provodi u specijaliziranim ustanovama. 

O baby handlingu roditelji već mogu biti informirani i na trudničkim tečajevima, gdje mogu uz stručnnjake vježbati na lutki.

 

Giovana Armano

Članak napisala:

prim. mr. sc Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci