12.07.2019.

Prehrana kod proljeva beba i djece - što jesti

Proljev je česta pojava kod bebe i djece, no ono može biti i znak opasnijih stanja. Saznajte kako ga liječiti i što dati jesti bebi kod proljeva.

Uzroci proljeva kod beba i djece

Što i kako majka jede može utjecati na sastav i funkciju crijevne mikrobiote, presudnih mikroorganizama za zdravlje djeteta. Način poroda također utječe na mikrobiotu, a nakon poroda, dojenje i uvođenje namirnica predstavljaju značajne čimbenike koji počinju mijenjati i senzibilizirati mikrobiom djeteta. Ako pak liječnik mora djetetu iz raznih objektivnih zdravstvenih razloga propisati antibiotik već u ranijoj dječjoj dobi, takva će terapija imati neminovan ishod na zdravlje, probavni i imunološki sustav malog djeteta, a po mnogim istraživanjima taj će učinak imati posljedica sve do odrasle dobi. 

Liječnici i medicinska strukovna udruženja apeliraju na pažljivo, savjesno, objektivno i opravdano propisivanje antibiotika kao lijekova koji u najvećoj negativnoj mjeri mogu promijeniti sastav mikrobiote crijeva djeteta te time potencijalno utjecati na slabiji imunosni odgovor i „suočavanje“ s vanjskim svijetom (sastavnicama hrane, virusima i bakterijama). Upravo su česte antibiotske terapije jedan od najčešćih uzročnika proljeva kod djece. 

Uz to, ako je djetetova prehrana manjkava vlaknima i bjelančevina, a bogata industrijski obrađenim proizvodima i proizvodima bogatim šećerima, značajno se narušava ravnoteža crijeva i smanjuje njegova mogućnost oporavka. Prehrana temeljena isključivo na namirnicama koje mogu imati ostatke antibiotika (piletina ili crveno meso životinja iz ekstenzivnog industrijskog uzgoja) te mesne prerađevine bogate aditivima, mogu utjecati na dinamiku, sastav i nepoželjno „čišćenje“ zdrave mikrobiote te samim time na narušavanje djetetovog zdravlja.

Proljev (diareja) kod beba i djece

Proljev je učestali problem s kojim se susreće svaki roditelj tijekom djetetovog razvoja. Opisujemo ga kao stolicu vrlo mekanog i vodenastog sastava s učestalim odlaskom na WC. Ako proljev traje jedan do dva dana i spontano se povuče uz stabilizaciju sastava stolice, riječ je o akutnom proljevu i prolaznoj promjeni te vjerojatno manjoj bakterijskoj infekciji kao mogućem uzroku proljeva. Načelno, ovakav proljev nije zdravstveno ugrožavajući te svoju ulogu u obrani organizma odradi imunološki sustav djeteta. No, svakako je potrebno savjetovati se s liječnikom.

Neki od mogućih uzroka nastalog proljeva kod djece jesu:

 • Nepodnošljivost nekih namirnica/hrane
 • Maldigestija (smanjena sposobnost probavljanja hrane)
 • Alergijska reakcija imunološkog sustava na neku hranu
 • Prisutnost parazita ili bakterija u vodi ili hrani
 • Reakcija na određeni lijek 

Također, proljevastu stolicu može izazvati konzumacija obroka bogatih šećerima i sladilima poput poliola (dijetalni bomboni, keksi, žvakaće gume). S obzirom na manju učestalost iritabilnog kolona u ranoj dječjoj dobi ne očekuje se da je to primaran uzrok, no teoretski je i to moguće. Djeca i bebe koja putuju, naročito avionom, znatno su izloženija promjeni sastava crijevne mikrobiote i samim su time sklonija nastanku proljevaste stolice.

Ako proljev potraje dulje od dva dana te su prisutni bolovi i grčevi u trbuhu djeteta, a još više ako je primijećena krv u stolici, izgledno je da se radi o ozbiljnijem zdravstvenom stanju gdje je svakako potrebno zatražiti savjet i detaljni pregled liječnika. Ako proljev potraje dulje od dva dana i postane kroničan, gdje uzrok može biti virusna infekcija, a može biti i znak raznih dijagnoza poput upalnih bolesti crijeva ili pak celijakije, daljnji postupak dijagnostike odmah treba prepustiti liječniku pedijatru i gastroenterologu te pripadajućoj medicinskoj diferencijalnoj dijagnostici. 

Koji je lijek za proljev i kako ga spriječiti

Glavni čimbenik pri sprečavanju proljeva je sprečavanje dehidracije, odnosno gubitka tekućine i elektrolita iz organizma. Lagana dehidracija podrazumijeva samo gubitak tekućine iz organizma, dok ozbiljnija dehidracija može završiti promjenom srčanog ritma, krvnog tlaka i šokom za organizam djeteta. Stoga je nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita iz tijela djeteta od životne važnosti. 

Bebu/dijete koje se doji treba nastaviti učestalo dojiti! Time dijete iz majčinog mlijeka dobiva vodu, ali i imunomodulirajuće bjelančevine visoke probavljivosti. Ne treba zaboraviti ni utječni učinak dojenja na dijete.

 • Ako je dijete na „baby formuli“, nemojte razrjeđivati formulaciju samog pripravka, već je ponudite djetetu u uobičajenom sastavu.
 • Uz to, djetetu treba nuditi tekućinu, ali nikako ne samu vodu, već po mogućnosti tzv. ORS (oralnu rehidracijsku otopinu elektrolita i glukoze). Radi se o otopini točno podešenog omjera šećera i soli koja se može nabaviti u svakoj ljekarni. 
 • Korisna je primjena specifičnih probiotika s probiotičkim sojevima mikroorganizama i probiotičkih kvasaca koji pomažu uklanjati produkte metabolizma mikroorganizama iz crijeva. 
 • Valja apsolutno izbjegavati davanje sokova i zaslađenih napitaka koji samo mogu pogoršati i potaknuti postojeći proljev.

Djeca često dobiju proljev na putovanjima, a kako biste to izbjegli držite se ovih osnovnih savjeta:

 • Ne koristiti led u napitcima za djecu tijekom ljetnih mjeseci.
 • Ne piti nepasterizirano mlijeko.
 • Perite voće i povrće. Svježe voće i povrće koje nije oprano značajno je podložnije kvarenju i nošenju mikroorganizama te mogućem poticanju proljeva.
 • Ne jesti obroke u kojima meso i riba nisu dovoljno tehnički obrađeni.
 • Ne jesti obroke na ulici (sladoled, fast food, sendviči i ručno pripremljeni obroci).

Što jesti kod proljeva – prehrana za bebe i djecu

Roditelji trebaju znati da prehrana ima važnu ulogu pri oporavku narušene crijevne mikrobiote. Vrlo je važno uvođenje prvih namirnica pri oporavku, jer je sluznica crijeva oštećena i valja uspostaviti normalan sastav poželjnih mikroorganizama kao i probavne funkcije.

S prvim obrokom nakon proljeva treba biti oprezan i provoditi sljedeće smjernice:

 • Jesti manje obroke više puta u danu, s postupnim napretkom.
 • Prvi dan poželjno je pojesti bistru pileću juhu.
 • Potom se može nastaviti s juhama u koje je ukuhan škrob (riža) i koje ne zahtijevaju žvakanje (npr. bistra pileća juha s rižom).

Istovremeno se može konzumirati hrana koja sadrži škrob i koja ne sadrži vlakna:

 • Tost ili prepečenac
 • Kuhana bijela riža s rižinom sluzi
 • Bijeli žganci
 • Gris (ne od punog zrna, već bijeli)

Juhama se može dodati malo kuhinjske soli, no kod beba i male djece koja su tek krenula s dohranom ovu preporuku uzmite sa zadrškom i zatražite savjet pedijatra.

U početku, mogu se konzumirati:

 • Zgnječena banana
 • Pire od oguljene jabuke

Nakon dva do tri dana:

 • Dobro kuhana jaja, prije svega bjelanjak

Nakon tri do četiri dana:

 • Bijela riba kuhana na pari 
 • Posve nemasna kuhana piletina
 • Kuhani pire krumpir, ujednačen, bez maslaca, uz malo soli
 • Zgnječena kuhana mrkva
 • Oguljene i zgnječene kuhane tikvice

Nipošto ne davati mlijeko, barem ne prvih sedam dana, a u prvim danima oporavka nije poželjno forsirati ni jogurt. 

Djetetova crijevna mikrobiota zahtijeva punu pažnju od samog poroda pa sve do odrasle dobi, budući da po novijim znanstvenim spoznajama predstavlja središnji čimbenik promišljanja o zdravlju. Prehrana je svakako jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na probavu i crijevni mikrobiom djeteta te je poželjno da toga budu svjesni roditelji te o tome kontinuirano promišljaju i educiraju se.

 

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1. NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona.

Ostali članci