03.08.2023.

Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj pomaže ugroženoj djeci

Pročitajte što je banka humanog mlijeka, koje su njene aktivnosti i kako ona pomaže ugroženoj djeci.

banka mlijeka u hrvatskoj

Majčino je mlijeko za bebu poput čarobnog napitka jer joj pruža hranu, ljubav i utjehu. Štoviše, mlijeko majke je i lijek zbog toga što jača imunološki sustav djeteta i smanjuje rizik od različitih bolesti. 

Nažalost, katkada u slučajevima prijevremenog rođenja djece ili kada im je život ugrožen, ona nemaju pristup majčinu mlijeku koje im je ključno za preživljavanje. U tim je situacijama važno osigurati mlijeko druge žene, odnosno humano mlijeko, a upravo su zbog toga u svijetu osnovane banke humanog mlijeka.

Banke humanog mlijeka u svijetu

Banka humanog mlijeka je ustanova u koju se pohranjuje, obrađuje i testira humano mlijeko koje majke izdoje za svoje dijete ili ga daruju banci za djecu kojoj je potrebno. Jer, humano mlijeko može činiti razliku između života i smrti. 

Prva banka humanog mlijeka otvorena je još 1909. godine u Beču u sklopu Carskog instituta za majke i njegu dojenčadi koji je izgradio Theodor Escherich. Naime, ovaj je znanstvenik s katedre za pedijatriju Sveučilišta u Beču svojim istraživanjem dokazao da su crijevne bakterije dojene dojenčadi bile znatno drugačije nego kod druge dojenčadi koje su hranjene alternativnim mlijekom. 

U Brazilu je 15. svibnja 2005. godine postignut dogovor o kreiranju međunarodne mreže banaka humanog mlijeka među 13 država i međunarodnih organizacija Južne i Centralne Amerike, zbog čega se taj datum i obilježava kao Dan banaka humanog mlijeka u svijetu. 

Procjenjuje se da u svijetu djeluje oko 750 banaka humanog mlijeka, među kojima se njih oko 280 nalazi u Europi. Najveći broj aktivnih europskih banaka humanog mlijeka djeluje u Italiji, gdje je 2010. godine službeno osnovana Europska udruga banaka mlijeka sa sjedištem u Milanu.

Banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se na godišnjoj razini prerano rodi oko 2000 beba, a njih čak 400 treba intenzivnu medicinsku skrb. Od 2019. godine i u Hrvatskoj djeluje Banka humanog mlijeka, a njezino je osnivanje prepoznato kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece. Banka humanog mlijeka prikuplja mlijeko od majki darivateljica za novorođenčad čije je zdravlje ugroženo, a nije im dostupno mlijeko vlastite majke. 

Humano mlijeko propisuje liječnik, a dostupno je isključivo novorođenčadi koja se liječi u bolnici. Banka humanog mlijeka dio je je Hrvatske banke tkiva i stanica koja djeluje unutar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb na adresi Petrova ulica 13. 

Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj osnovana je 15. studenog 2019. godine kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEFa, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Postoji nekoliko važnih ciljeva Banke humanog mlijeka

 • Pružiti potporu dojenju i sustavno djelovati  na ostvarivanju cilja produženja isključivog i ukupnog trajanja dojenja u Hrvatskoj.
 • Osigurati dovoljnu količinu darovanog humanog mlijeka za prijevremeno rođenu djecu i ugroženu novorođenčad koja nemaju pristup mlijeku vlastite majke.
 • Pobrinuti se za sigurnost i kvalitetu darovanog mlijeka.
 • Osigurati samoodrživost sustava pohranjivanja darovanog mlijeka.
 • Promicati primjenu darovanog humanog mlijeka na znanstveno utemeljenim dokazima.
 • Sudjelovati u znanstvenim istraživanjima.
 • Surađivati s udrugama civilnog društva koje u zajednici rade na podizanju svijesti o važnosti dojenja. 

Aktivnosti banke humanog mlijeka

banka mlijeka doniranje

Glavne aktivnosti Banke humanog mlijeka odnose se na prikupljanje, medicinski probir i testiranje darivateljica te preradu, provjeru kvalitete, čuvanje i raspodjelu darovanog mlijeka. Najvažnije je istaknuti da Banka humanog mlijeka ne može funkcionirati bez žena koje doniraju svoje mlijeko.

Doniranje majčinog mlijeka

Sve žene koje se prepoznaju kao donatorice trebaju se javiti u Banku humanog mlijeka (banka.mlijeka@kbc-zagreb.hr ili na broj 01 4604 715) koja potom organizira sve što je potrebno za prikupljanje mlijeka. Većina punoljetnih zdravih majki može donirati mlijeko, ali postoje određeni razlozi koji ih u tome mogu spriječiti. Naime, za doniranje mlijeka nisu pogodne majke:

 • koje su pozitivne na HIV, Hepatitis B ili C ili sifilis
 • čiji je partner u riziku od zaraze HIVom
 • koje puše ili koriste nikotinske pripravke
 • koje piju napitke bogate kofeinom
 • koje redovito piju više od dvije čaše alkohola dnevno
 • koje koriste droge
 • koje su primile organ, tkivo ili transfuziju krvi u posljednja četiri mjeseca

Kako donirati mlijeko?

Nakon što kontaktirate Banku humanog mlijeka, u vašem se domu organizira testiranje na zarazne bolesti. Ako se rezultati pokažu negativnima, potvrđeni ste kao darivateljica, ispunjavate zdravstveni upitnik te potpisujete informirani pristanak. U vaš se dom dostavljaju setovi za prikupljanje mlijeka, a banka organizira transport mlijeka koje ste zamrznuli do skladišta Banke. 

Mlijeko pohranjujete u jednokratne bočice s imenom i datumom, stavljate ga u hladnjak unutar 30 minuta od izdajanja te ga premještate u zamrzivač unutar 24 sata. Banka vam osigurava i uređaj za mjerenje temperature kako biste mogli kontrolirati temperature u zamrzivaču. Najmanja količina darovanog mlijeka trebala bi biti 2 litre, a svako doniranje je dobrovoljno, anonimno i besplatno, što znači da darivateljica ne prima naknadu za darivanje svog mlijeka.

Čuvanje izdojenog mlijeka

banka mlijeka

Donirano mlijeko se čuva u skladištu Banke humanog mlijeka na temperaturi od 30°C, pasterizira se i mikrobiološki kontrolira. Mlijeko koje se čuva namijenjeno je prerano rođenoj djeci ili bolesnoj novorođenčadi, a najčešći razlozi iz kojih im je ono potrebno su sljedeći:

 • rođenje prije termina
 • usporen rast
 • intolerancija na zamjensko mlijeko
 • alergije na hranu
 • malapsorpcija
 • imunodeficijencije
 • prije ili poslijeoperativna dohrana i imunološka potpora.

Važno je znati da u skrbi o prijevremeno rođenoj djeci ili bolesnoj novorođenčadi ne postoji lijek ili postupak koji bi ostvario isti učinak kakav ima majčino mlijeko.

Dodatne aktivnosti

Među dodatnim aktivnostima Banke humanog mlijeka treba izdvojiti one kojima je cilj promicanje dojenja i darivanje mlijeka.

Podrška dojenju

U sklopu Banke humanog mlijeka djeluje Odjel za podršku dojenju (medicina.dojenja@kbc-zagreb.hr) gdje se mogu javiti sve majke koje trebaju pomoć u dojenju, informacije o uvođenju dohrane ili žele postati darivateljice mlijeka.

Edukacija

Banka humanog mlijeka organizira različite stručne skupove i edukacije za zdravstveno osoblje koje je uključeno u neposredno pružanje zdravstvene skrbi trudnicama, rodiljama, novorođenčadi i majkama dojenčadi i male djece.

Obilježavanje važnih datuma

U svrhu dodatne edukacije i podizanju svijesti o važnosti dojenja, odnosno doniranja mlijeka za zdravlje novorođenčadi, Banka organizira aktivnosti u povodu Svjetskog dana darivanja humanog mlijeka i Međunarodnog tjedna dojenja.

 

Doniranjem mlijeka svaka majka darivateljica omogućava zdrav početak života svome djetetu, spašava život prijevremeno rođenom ili teško bolesnom djetetu koje nema mogućnost prehrane majčinim mlijekom. Svaka izdojena kap je mala pobjeda i velika šansa za život za nekog dječaka ili djevojčicu.