03.05.2022.

Silikonske bradavice - treba li vam pomoć pri dojenju?

Saznajte mišljenje ginekologa o silikonskim bradavicama za dojenje, kako ih koristiti, koje su prednosti i nedostaci te gdje ih možete kupiti.

silikonske bradavice

Dojenje je najbolji oblik prehrane tek rođenog djeteta. Bogato hranjivim sastojcima, mineralima, vitaminima i zaštitnim antitijelima, mlijeko je prijeko potrebno u prvim trenucima života. Prilikom početka dojenja i tijekom dojenja mogu se razviti određeni problemi u kojima silikonske bradavice mogu biti vrlo korisne kao privremeno rješenje. U ovom tekstu upoznat ćemo vas s vrstama silikonskih bradavica, načinu njihova korištenja te njihovim prednostima i nedostacima.

Što su silikonske bradavice?

Silikonske bradavice (šeširići za bradavice) proizvodi su koje žene koriste kod problema s dojenjem. Izrađene su od tankog silikona ili gume i pokrivaju bradavicu dojke i manji dio okolnog dijela bradavice, tzv. areolu dojke.                

Silikonske bradavice su privremeno rješenje za određene situacije:

 • Olakšava dojenje kod prijevremeno rođenih beba kada je potrebno da dijete prihvati dojenje, a da se pri tome što manje napreže.
 • Kod ozljeda bradavice i dojke, nastalih tijekom dojenja – ragade, rane upale.
 • Kada dojilja ima ravne ili uvučene bradavice.
 • Kada su pokreti jezika bebe ograničeni radi pojačane veze između dna usne šupljine i jezika (kratak frenulum jezika).

Prednosti i nedostaci silikonskih bradavica

silikonske bradavice gdje kupiti

Prednosti

 • Omogućuju prehranu dojenjem kada je to otežano.
 • Omogućuju kontinuitet dojenja čak i u slučaju površinskih ozljeda dojke-
 • Olakšavaju prijelaz hranjenja bebe s bočice na dojku
 • Unatoč problemima s bradavicama (uvučene bradavice, ragade) omogućuju potpuno pražnjenje dojki kao i pripremu i poticaj za novo mlijeko.

Nedostaci

 • Navikavanje bebe na “lakši” podoj – kako je bebama lakše dobiti mlijeko, u slučaju želje za prijelazom na normalno dojenje, dijete se otežano navikava na nove uvjete.
 • Dojenje uz šeširiće zahtjevnije je nego direktno dojenje – potrebno je održavati higijenu silikonskih bradavica, pravilno ih postavljati i redovito čistiti.
 • Povećan rizik za zatvaranje mliječnih kanalića dojke što posljedično može dovesti i do upale dojke (mastitis).
 • Dijete se navikava na plastiku i njen miris te se otežano vraća na dojku.
 • Moguća je iritacija dojke na silikonski materijal.
 • Ako se silikonske bradavice nepravilno koriste, dijete ne posiše dovoljno mlijeka što vodi do poremećaja uredne proizvodnje mlijeka za sljedeće podoje.
 • Ponekad je potrebno dodatno izdojiti dojku pumpicom, do potpunog pražnjenja.

Kako koristiti silikonske bradavice?

silikonske bradavice kada koristiti

Silikonske bradavice se proizvode u različitim veličinama pa prilikom njihove nabave treba pripaziti na veličinu i oblik bradavice i areole dojke. Što su silikonske bradavice tanje i mekše, vaša će se beba na njih lakše priviknuti. Poželjno je i da imaju urez na gornjem dijelu kako bi dijete imalo kontakt s kožom dojke i time osjetilo miris kože.

 • Održavajte silikonske bradavice čistima – postavljajte samo čiste i oprane nastavke.
 • Okvir nastavka s unutarnje strane (dio koji ide na kožu) namažite malom količinom mlijeka ili lanolinskom kremom tako da, kad se postave na dojku, budu stabilne.
 • Pravilno postavite dijete na dojku sa silikonskim šeširićem usta moraju biti na području areole dojke i u potpunom kontaktu sa šeširićem, s ispupčenom gornjom i donjom usnom prema van.                                                 
 • Osluškujte djetetovo gutanje.
 • Tijekom dojenja ne biste trebali osjetiti bol.
 • Provjerite jesu li dojke prazne i mekane nakon podoja – ako nisu ispraznite ih pumpicom za izdajanje.
 • Nakon uporabe operite i dezinficirajte silikonske šeširiće.

Gdje kupiti silikonske bradavice?

silikonske bradavice kako se koriste

Silikonske bradavice možete nabaviti u ljekarnama ili drogerijama. Cijene se kreću između 60 i 110 kuna.

Silikonske bradavice tj. šeširići pomoćno su sredstvo u dojenju. Koriste se kratkoročno, u navedenim situacijama. Nakon upotrebe silikonskih bradavica trebate biti uporni u prijelazu na dojenje bez njih jer je miris majčine kože djetetu vrlo bitan. Preporučeno vrijeme korištenja je od nekoliko dana pa do par tjedana.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci