14.02.2023.

Herpes zoster - simptomi, zaraznost i liječenje

Herpes zoster je virusna infekcija koju obilježava pojava mjehurića na koži i bol. Saznajte kako se prenosi, koji su simptomi zaraze i kako se on liječi.

Herpes zoster

Što je herpes zoster?

Herpes zoster je virusna infekcija koja nastaje reaktivacijom virusa varicellae zoster koji se nalazi neaktivan u organizmu nakon što je osoba preboljela vodene kozice. 

Herpes zoster obilježen je pojavom mjehurića koji se grupiraju na jednoj strani tijela, u području jedne ili više regija kože (dermatoma). Karakterizira ga bolnost koja može trajati tjednima i mjesecima. 

Bolest se češće javlja u odraslih i starijih osoba, obično u situacijama fizičke i/ili psihičke iscrpljenosti, imunosupresije (slabijeg imuniteta), u osoba koje boluju od malignih bolesti, a rijetka je bolest u dječjoj dobi.

Kako se prenosi herpes zoster?

Varicella zoster

Virus varicella zoster (humani herpes virus tip 3) uzrokuje vodene kozice. Nakon što osoba preboli vodene kozice, virus ostaje u organizmu neaktivan i smješten u živčanom tkivu (ganglima kralježnične moždine). 

U određenim situacijama, kao što je smanjen imunitet, stres, trauma i slično, virus se aktivira i uzrokuje upalu određenog živca. Nekada se virus može aktivirati i bez poznatog uzroka.

Kožne promjene se javljaju u regiji koju inervira, obuhvaća zahvaćeni živac. Osoba se ne može zaraziti zosterom od druge osobe jer virus već ima/nosi u sebi (ukoliko je osoba preboljela vodene kozice). 

Važno je znati, iako herpes zoster nastaje reaktivacijom virusa smještenog u organizmu, osoba u aktivnoj fazi herpes zostera (faza mjehurića) može prenijeti virus varicella zoster drugoj osobi i kod nje uzrokovati vodene kozice (ukoliko ih druga osoba nije preboljela). U trenutku kada mjehurići prelaze u kraste, virus se više ne može prenijeti.

Da bi se spriječilo širenje virusa tijekom trajanja herpes zoster infekcije važno je učiniti sljedeće:

 • pokriti osip od pojave mjehurića do pojave krasta (odjećom ili gazom),
 • redovito i često prati ruke,
 • u fazi aktivne bolesti izbjegavati kontakt s osobama oslabljenog imuniteta (trudnice koje nisu imale vodene kozice ili nisu primile cjepivo protiv vodenih kozica, nedonoščad, novorođenčad ili dojenčad, osobe na imunosupresivnoj terapiji, osobe oboljele od malignih bolesti na terapiji, transplantirane osobe na imunosupresivnoj terapiji i slično).

Može li se spriječiti herpes zoster?

 • Cijepljenjem protiv vodenih kozica smanjuje se rizik od izbijanja herpes zostera. 
 • Cjepivo protiv vodenih kozica je registrirano u Hrvatskoj i preporuča se djeci starijoj od 12 mjeseci. 
 • Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama, a ako se i zaraze imat će blaži oblik vodenih kozica

Simptomi herpes zostera

Herpes zoster se tipično javlja u tri faze koje mogu trajati različito dugo.

Prva faza ili faza prodroma

U prvoj fazi herpes zoster infekcije se javlja bol koja se širi duž zahvaćenog živca. Prva faza herpes zostera obično traje 2 dana, ali može trajati i duže (čak i do desetak dana).

Bol može biti različitog intenziteta. Od osjećaja nelagode, osjetljivosti na dodir, bolnih probadanja te vrlo intenzivne boli. 

Ovisno o tome koji je živac zahvaćen osoba može misliti da se radi o teškoj glavobolji (herpes na glavi) ili srčanim tegobama, upali slijepog crijeva (herpes na trupu) i slično.

Kod jednog dijela pacijenata se u ovoj fazi bolesti može javiti i opća slabost, umjereno povišena temperatura. Rijetka varijanta herpes zostera je herpes zoster bez osipa – bolest ostaje u prvoj fazi i obilježena ja samo bolnosti bez kožnih promjena.

Druga faza (faza osipa ili eruptivna faza)

Druga faza herpes zostera je obilježena izbijanjem promjena na koži. Osip je lokaliziran i jednostran (u regiji koju inervira zahvaćeni živac).

Na lagano zacrvenjenoj koži nastaju grupirani mjehurići veličine 2 do 5 milimetara, koji se zamute (pretvore u pustulu). Pustule pucaju i nastaju kraste koje se suše.

U ovoj fazi bolesti uz bol se često javlja i svrbež, a regionalni limfni čvorovi su obično povećani.

Osip se obično povlači za 10 do 15 dana, a budući da je infekcija u površinskom dijelu kože, obično ne dolazi do pojave ožiljaka.

U nekih osoba kožne promjene se mogu komplicirati bakterijskom infekcijom i tada upala postaje dublja i rezultira stvaranjem ožiljaka.

Treća faza herpes zostera ili rezolutivna faza

Bol u nekih pacijenata može trajati mjesecima nakon prvih tegoba (postherpetička neuralgija).

Osim boli, može se javiti pojačana osjetljivost zahvaćene regije, a u nekih osoba i smanjena osjetljivost kože zahvaćene regije, pojava trnaca i slično.

Liječenje herpes zostera

Simptomi i liječenje herpesa zostera

Terapiju peroralnim antivirusnim lijekovima (najčešće aciklovir) potrebno je početi što ranije, već u prvim danima bolesti. Na taj način se smanjuje trajanje svih faza herpes zoster infekcije i smanjuje se trajanje bolnosti.

Liječenje boli se obično provodi nesteroidnim antireumaticima i paracetamolom. Nekada je bol toliko intenzivna da je u dogovoru s liječnikom potrebno uvesti i snažniju terapiju za bol, na primjer, tramadol sam ili u kombinaciji s paracetamolom. 

Zbog zahvaćenosti živca preporuka je uvesti i vitamin B.

Kod boli u kroničnoj fazi liječnik može preporučiti lokalnu terapiju boli, na primjer, kapsacin kremu ili  flaster s lidokainom

U situacijama intenzivnije i dugotrajne boli pacijent se upućuje na liječenje u ambulantu za bol

Lokalna terapija kožnih promjena uključuje:

 • održavanje dobre higijene zahvaćenog područja,
 • oblozi fiziološke otopine na sobnoj temperaturi, u trajanju od 5-10 minuta, nekoliko puta dnevno, bit će od pomoći u fazi izbijanja mjehurića (olakšat će svrbež i bolnost),
 • antiseptik ili preparat cinka u formi spreja ubrzat će sušenje promjena, spriječiti razvoj infekcije i izazvati osjećaj hlađenja,
 • od pomoći mogu biti i losioni s cinkovim oksidom,
 • liječnik će u određenim situacijama preporučiti i lokalni antibiotik u formi kreme.

Za posebne lokalizacije herpesa, poput herpesa na oku potreban je i pregled okuliste. 

Pojedini pacijenti mogu razviti težak oblik herpes zostera i zahtijevaju hospitalizaciju i bolničko liječenje.

Prirodno liječenje herpes zostera

Brojni prirodni preparati se koriste za liječenje herpes zostera poput:

 • hidrolata kadulje,
 • koloidne kupke od zobi i slično. 

Čaj za liječenje herpes zostera se često spominje na različitim portalima kao dodatak terapiji, ali uvijek treba biti oprezan pri korištenju prirodnih načina liječenja

Nema dovoljno znanstvenih studija da bi mogli potvrditi djelotvornost i sigurnost prirodnih načina liječenja herpes zoster infekcije.

Herpes zoster kod djece

Herpes zoster se može javiti i u djece koja su preboljela vodene kozice, no rjeđe nego u odrasloj dobi. 

Herpes zoster kod djece obično nije vezan uz bolnost koja prati herpes zoster odrasle i starije dobi.

Posebne varijante zostera

 1. Zoster na oku (zoster ophtalmicus) – zahvaćena je prva grana nevusa trigeminusa (inervira područje kože čela i oka). Herpes zoster na oku praćen je izrazitom bolnosti oka, čela, a i cijele glave. Pojavljuju se mjehurići, često zamućeni uz kraste. Vidljiva je i oteklina zahvaćene vjeđe. Ovaj tip herpes zostera često je praćen je komplikacijama.
 2. Herpes u usnoj šupljini (oralni herpes) – zahvaćena je druga i treća grana nevusa trigeminusa (inervira područje obraza, nosa, usne šupljine i donje čeljusti). Na sluznici usne šupljine, području tvrdog nepca, gornje čeljusti, jezika i donje čeljusti javljaju se grupirane ranice (erozije) na zacrvenjenoj sluznici.
 3. Zoster u imunokompromitiranih bolesnika – teža je klinička prezentacija bolesti, promjene na koži su obično mjehurići ispunjeni krvavim sadržajem i nekrotične promjene. Često su zahvaćena veća područja kože.
 4. Zoster na uhu (zoster oticus ili Ramsay-Hutonov sindrom) – zahvaćen je vestibulokohlearni živac. Nastaje unilateralna bol u uhu, tinitus, vrtoglavica, a u nekih bolesnika privremeni gubitak sluha.
 5. Zoster bez kožnih promjena (zoster sine herpete) – obilježava bol područja koji inervira zahvaćeni živac, a bez promjena na koži.

Komplikacije uzrokovane herpes zosterom

 1. Postherpetična neutralgija je najčešća komplikacija herpes zostera. Bol traje duže od mjesec dana od početka infekcije, a pogađa jednu od pet oboljelih osoba.
 2. Herpes na oku je često vezan uz komplikacije. Moguće je oštećenje vida, konjunktivitis, keratitis (upala rožnice), uveitis (upala uvealnog sustava oka-šarenice, zrakastog tijela i žilnice) i drugo.
 3. Herpes na licu i glavi može se komplicirati upalom mozga i paralizom lica.

Herpes zoster česta virusna infekcija koja nastaje reaktivacijom virusa varicella zoster koji ostaje u organizmu nakon preboljenja vodenih kozica. Iako je bolest obično dobre prognoze, može biti udružena s potencijalno ozbiljnim komplikacijama. 

Prevencija herpesta zostera - cjepljenje

Trenutno jedina moguća ispravna prevencija bolesti jest cijepljenje cjepivom protiv vodenih kozica. Cjepivo protiv vodenih kozica je registrirano u Hrvatskoj i preporuča se djeci dobi starije od 12 mjeseci, odnosno, svima koji nisu imali vodene kozice. Korist cjepiva je dvostruka jer većina cijepljenih neće se zaraziti vodenim kozicama, a ako se i zarazi, bolest će proći blago te se smanjuje rizik od izbijanja herpes zostera.