09.02.2023.

Mliječni zubi - Redoslijed nicanja i kada ispadaju

Vašem djetetu izbijaju prvi zubići? Sigurno imate puno pitanja oko redoslijeda nicanja, karijesa, na što paziti i kako pomoći vašoj bebi.

Nicanje mliječnih zuba kod beba

Zubi su jako važni u procesu hranjenja te ih treba čuvati i brižno njegovati. Zubalo odraslog čovjeka sadrži 32 zuba, dok je normalan broj zubi u mliječnom zubalu 28.

Iako mliječni zubi ispadaju u dječjoj dobi, već tada treba naučiti ići na redovite kontrole kod stomatologa, održavati higijenu zubne šupljine i pravilno prati zube. 

Izbijanje mliječnih zuba – redoslijed nicanja zubi

Nicanje i rast zubi kod beba odvija se postepeno. Prvi znaci rasta zubića mogu se dogoditi već u 2. mjesecu života, iako većini niču kasnije.

Uobičajeni redoslijed nicanja mliječnih zubi kod beba jest:

 • „jedinice“,
 • dva sjekutića dolje,
 • dva sjekutića gore,
 • „dvojke“,
 • kutnjaci.

Tako da beba u dobi od oko 12 mjeseci može imati već 8-10 zubića. Kasnije (u periodu do druge godine) izbijaju i „trojke“ – očnjaci. 

Mliječni gornji zubi Kada rastu mliječni zubi Kada ispadaju mliječni zubi
središnji sjekutići 8 – 12 mjeseci 6 – 7 godina
lateralni sjekutići 9 – 13 mjeseci 7 – 8 godina
očnjaci 16 – 22 mjeseca 10 – 12 godina
prvi pretkutnjaci 13 – 19 mjeseci 9 – 11 godina
drugi pretkutnjaci 25 – 33 mjeseca 10 – 12 godina

 

Nekoj djeci zubići niknu puno ranije, dok neka s godinu dana nemaju zube. Ne morate se brinuti, zubi će sigurno niknuti!

Mliječni donji zubi Kada rastu mliječni zubi Kada ispadaju mliječni zubi
drugi pretkutnjaci 25 – 31 mjesec 10 – 12 godina
prvi pretkutnjaci 14 – 18 mjeseci 9 – 11 godina
očnjaci 17 – 23 mjeseca 9 – 12 godina
lateralni sjekutići 10 – 16 mjeseci 7 – 8 godina
središnji sjekutići 6 – 10 mjeseci 6 – 7 godina

 

Osim toga, redoslijed izbijanja zubića može biti i drugačiji od uobičajenog, ili se može dogoditi da se beba rodi s jednim zubom. Ponekad beba ima dva zuba na mjestu jednog, ili joj uopće ne nikne neki od zubića. Takvi slučajevi su rijetki, ali nisu razlog za zabrinutost.

Broj i nazivi mliječnih zuba

Zubi se sastoje od nekoliko glavnih dijelova:

 • korijena (koji je kod mliječnih zubi slabije razvijen),
 • cakline,
 • dentina i
 • pulpe. 

Svi zubi imaju i svoje mjesto, odnosno poredani su u gornjoj i donjoj čeljusti po određenom redu.

Sjekutići

Na prednjem i srednjem dijelu nalaze se sjekutići. Ima ih osam, četiri na donjoj i četiri na gornjoj čeljusti.

Očnjaci

Zatim slijede očnjaci, kojih ima četiri — dva dolje i dva gore. Oni izbijaju kod beba posljednji.

Prekutnjaci i kutnjaci

Iza očnjaka se nalaze pretkutnjaci i kutnjaci, kojih ima ukupno po četiri s svake strane, te gore i dolje, što je ukupno 16. Postoje još i umnjaci (njih četiri), zadnji po redu u čeljusti, ali oni se pojavljuju tek kao trajni zubi u odrasloj dobi.

Svaki zub ima i svoju funkciju s obzirom na poziciju gdje se nalazi. Sjekutići sijeku, odgrizaju hranu, a očnjaci otkidaju, dok kutnjaci žvaču i usitnjavaju je.

Dok dijete nema zube mora jesti tekuće ili kašasto (kašice).

Tekuća hrana za bebe - kašice

Kada ispadaju mliječni zubi

Mliječni zubi počinju ispadati oko šeste godine. Redoslijed ispadanja je sličan onom kod nicanja zubi, iako nije nužno uvijek tako. 

Dakle, većinom prvo odlaze sjekutići. Oni imaju slab korijen koji s vremenom još više oslabi te se zub počne klimati. Sjekutiće mogu izvaditi roditelji naglim povlačenjem ili rotacijom zuba koji se jako klima. Mjesto gdje je ispao zub kratko krvari, a onda krvarenje stane i na tom mjestu počinje nicati novu zub.

Ako se bojite ili ne znate kako izvaditi svom djetetu mliječni zub, uvijek možete otići stomatologu. Hrabri mališani ionako ispadanje prvog zuba uvijek pamte po dolasku „zubić vile“ koja im je pod jastukom ostavila poklon!

Razlike između mliječnih i trajnih zubiju

Trajni zubi se razlikuju od mliječnih po veličini i obliku, ali i po tome što imaju puno jači i čvršći korijen. Njih svakako treba brižno prati i redovito odlaziti na preglede kod stomatologa čak i kad nisu bolni, tj. pokvareni, jer će djetetu služiti do kraja života.

Karijes kod djece – pokvareni mliječni zubi

Najčešći problemi zubića u dječjoj dobi je karijes. Mliječni zubi imaju tanku neotpornu caklinu, koja je vrlo osjetljiva na bakterije iz usne šupljine. Bebe koje nisu dojene uzimaju bočice s mlijekom koje sadrži laktozu te zaslađene napitke (čajeve ili sokove) koji mogu izazvati karijes tj. oštećenje zubne cakline, te omogućiti prodor bakterija u zub. Zub se tada počinje kvariti i postaje krhkiji.

Karijes može biti bolan i izazvati upalu okolnog tkiva. Upala desni od pokvarenog zuba je praćena oticanjem okolnog tkiva, boli i temperaturom, pa se moraju uzimati antibiotici, a ponekad i kirurški liječiti. 

Karijes kod djece

Iako pokvareni mliječni zubi kod djece ponekad postanu tamni, čak i crni, stomatolozi ih ne mogu izvaditi jer čuvaju mjesto za trajne zube. Kutnjaci se u dječjoj dobi mogu popravljati i mala djeca mogu dobiti plombe („zvjezdice“), koje mogu biti u raznim bojama.

Pri bolovima i oticanju tkiva oko zuba može se dati čaj od kadulje ili gelovi za upalu sluznice usne šupljine, koji se bez recepta mogu nabaviti u ljekarni.

Kako bi što manje došlo do kvarenja mliječnih zubi, nikako nemojte djetetu ostavljati zaslađene napitke na dohvat ruke gdje ih samo može uzeti i piti. Tekućine koje se daju djeci trebaju biti što manje zaslađene, no ako se već radi o sokovima, najbolje je da to budu prirodno cijeđeni sokovi, a ne oni iz dućana.

Općenito djeci treba ograničiti slatkiše, davati ih što rjeđe, te nakon konzumacije slatkog svakako oprati zubiće!

Dodatna pitanja u vezi mliječnih zubiju

Kako mogu prepoznati da bebi počinju rasti zubi?

Prvi znaci nicanja zubi su pojačano lučenje sline i stavljanje ručica i predmeta u usta. Naime, u početku nicanja je čeljust nadražena i bebi paše kada se nečim trlja ili kada ju nešto hladi. Roditelji često navode da su bebe postale:

 • plačljive,
 • počele slabo spavati i
 • buditi se noću. 

Pri izbijanju zubi beba može osjećati bol i nelagodu, a ponekad može dobiti i temperaturu.  

Prilikom rasta zubi je ionako osjetljiv imunitet (otpornost) bebe još više narušen, pa se mogu javiti infekcije koje su praćene visokom temperaturom. Tu se često govori o temperaturi pri nicanju zuba, što u stvari nije direktno povezano. Naime, kada se beba razboli pa joj se dijagnosticira neka infekcija respiratornog sustava, roditelji će često primijetiti da je u tom periodu izašao neki novi zubić. 

Ponekad se djeca hvataju za uši pri nicanju zuba, pa se roditeljima čini da je posrijedi upala uha.

Kako mogu svojoj bebi olakšati bol pri nicanju zuba?

Bol pri nicanju zubića je uobičajena pojava, ali možete je ublažiti gelovima, kremama i kapima za mazanje desni, koje u sebi sadrže biljne tvari koje umirujuće djeluju na sluznicu usne šupljine. Bebama se mogu ponuditi i igračke koje su na površini hrapave i prilagođene za nježno grebanje desni. Hladno im također godi, pa postoje i igračke koje se stave u zamrzivač te onda daju bebi za grickanje.

Nicanje mliječnih zuba

Ako je bol jako izražena, može se dati čepić ili sirup za sniženje temperature koji ujedno djeluje i analgetski. Davanje lijekova za sniženje temperature je drukčije nego u odrasloj dobi, te za djecu postoje posebne upute.

Kada beba treba prvi puta posjetiti stomatologa?

Kada beba dobije nekoliko zubića, možete se već javiti stomatologu da bi ju se upisalo kao novog pacijenta. Stomatolog će dati korisne savjete o zubićima i preporuke za njegu. 

Prvi pregled se može obaviti kasnije, nakon godine dana. Jako je važno da malo dijete upozna stomatologa kako bi se na vrijeme suzbio strah od zubarske stolice, koji je dosta čest i zna trajati do odrasle dobi. Prvi pregled neće biti ništa strašno, već samo pregled statusa malog pacijenta i brojanje zubića.

Kako uvesti pravilnu higijenu usne šupljine bebe?

S pranjem zubi se može početi od ranih dana. U prodaji su posebne mekane četkice za prve zubiće, a u početku se ne mora koristiti zubna pasta. Kasnije se može upotrebljavat zubna pasta za bebe i malu djecu koja nije „ljuta“  (bez mentola), no ima antiseptičko djelovanje.

Zubi se moraju prati iza svakog jela, najmanje 2 puta dnevno. Kod beba je to malo teže jer često jedu, ali im se barem iza jela može dati voda da isperu usnu šupljinu.

Veću djecu treba naučiti da steknu naviku redovitog i pravilnog pranja zubi. Kako bi im to postala zabavna navika, mogu im se kupiti četkice koje su šarenih boja i zubne paste ugodnog okusa.

Pranje zubi bebe

Pranje zubi treba trajati nekoliko minuta i svaki se zubić mora oprati kružnim pokretima i pokretima gore-dolje. U početku je dobro da roditelj dopusti da dijete samo pere zube, ali da mu pritom pomogne i pokaže pravilne pokrete.

Da biste djeci bolje objasnili i pokazali što se zbiva sa zubićima, postoje mnoge slikovnice koje možete čitati i gledati s njima. Obično su u njima prikazane i namirnice koje su štetne za zube, što je jako poučno za djecu koja se odmalena uče na zdravu prehranu.

 

Dude varalice se generalno ne preporučuju, ali su definitivno bolje od zaslađenih tekućina u bočici i prstića koji se stavljaju u usta.

Danas postoje posebne anatomske dude koje ne remete razvoj desni, za razliku od prstića koji najčešće dovode do otvorenog zagriza i ortodontskih poremećaja u kasnijoj dobi. Također, duda varalica se u određenoj dobi može eliminirati, dok je s dudanjem prstića to već teži slučaj!

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci