12.03.2019.

Dječji vrtić - vodič za upise u vrtić

Jedan od najznačajnijih događaja u ranom djetinjstvu, kako za dijete tako i za roditelja, polazak je u jaslice ili vrtić. Uzbuđenje, iščekivanje, veselje i zabrinutost emocije su koje se kod roditelja javljaju već prilikom samog odabira vrtića, a njihov intenzitet pojačava se dolaskom jeseni kada vrtići otvaraju vrata novim generacijama mališana.

Dječji vrtić i tko se upisuje

Jaslice pohađaju djeca do 3 godine starosti koja dio dana provode u formalnom obliku skrbi pod nadzorom odgajatelja. Primarni cilj jaslica je zadovoljiti osnovne potrebe djeteta, dok su u vrtićkim skupinama programi puno razrađeniji jer su namijenjeni pripremi djeteta za polazak u školu.

U oba programa o djeci skrbi educirano i iskusno osoblje, a dijete ima priliku za igru i učenje u društvu svojih vršnjaka za koje mu se, u većini slučajeva, nudi velik izbor igračaka i opreme. U oba programa uključena je prehrana i vrijeme za djetetov odmor.

Prednosti dječjeg vrtića

Brojni su razlozi iz kojih roditelji upisuju djecu u vrtić. Za mnoge je jedan od najvažnijih razloga pouzdanost — u slučaju bolesti odgajatelja vrtić je taj koji osigurava zamjenu, dakle, roditelji ne moraju o tome voditi brigu. Cjenovno su jaslice ili vrtić znatno prihvatljiviji od zapošljavanja dadilja, posebice ako živite u gradovima ili općinama koje subvencioniraju financiranje ovih odgojno-obrazovnih programa.

Još jedna prednost vrtića jest kolektiv u kojem se dijete u vrtiću nalazi, a koje je jako važno za njegov razvoj. Što ranije dijete nauči funkcionirati u grupi, lakše će se uklopiti u društvo. Dijete oponaša svoje vršnjake, napreduje u razvoju, razvija socijalne vještine, uči se samostalnosti i empatiji. Također, upoznat će i druge odrasle osobe.

Nedostaci dječjeg vrtića

Najveći nedostatak vrtića jest veća izloženost bolestima i češće razbolijevanje, osobito u jasličkim grupama. Međutim, dobrom se prevencijom razbolijevanje može smanjiti na minimum.

U jaslicama je, također, moguća manja pojedinačna skrb o djetetu, pogotovo ako jedan odgajatelj brine o prevelikom broju djece. Tu je i nedostatak fleksibilnosti jer fiksni raspored jaslica često ne uzima u obzir potrebe roditelja.

Odabir dječjeg vrtića

Upisujete li dijete u gradski vrtić u većini slučajeva nemate puno izbora jer se upisi vrše prema mjestu prebivališta. Izbor vrtića između kojih ćete moći birati ovisi i o broju slobodnih mjesta u pojedinim vrtićima nakon što se upišu djeca koja imaju prioritet. Odlučite li se za privatni ili vjerski vrtić, izbor vam je puno veći.

Važan faktor u donošenju odluke jest lokacija — hoće li to biti vrtić u blizini vašeg doma ili, ako imate tu mogućnost, bliže mjestu rada. Svakako imajte na umu da dijete u vrtiću ne može biti dulje od 10 sati, stoga je bitno doći po njega na vrijeme.

Različite ustanove pružaju i različitu kvalitetu programa, a za početak možete provjeriti ima li određena ustanova odgovarajuću dozvolu za rad. Jedan od najsigurnijih načina provjere je baza Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na što paziti kod upisa djeteta u vrtić

Što se tiče radnog vremena, većina jaslica i vrtića nudi skrb za puno radno vrijeme, dok samo nekoliko vrtića u Hrvatskoj radi i u popodnevnoj smjeni pa to svakako uzmite u obzir prilikom donošenja odluke. Raspitajte se i o ranijem dovođenju ili kasnijem odvođenju djeteta, a ne zaboravite i na radno vrijeme u ljetnim mjesecima.

Pokušajte saznati koliko je djece u pojedinoj grupi te koliko odgajatelja i stručnih suradnika radi u pojedinom vrtiću. Privatni vrtići, najčešće, imaju manji broj djece, ali možda nemaju kompletan stručni tim što nije zanemarivo u praćenju djetetova razvoja, osobito ako se radi o djetetu s teškoćama.

Raspitajte se i za jelovnik. Pojedini vrtići nemaju svoju kuhinju već funkcioniraju na temelju dostave hrane no bitno je da prehrana bude raznolika i uključuje dovoljno voća i povrća.

Istražite program koji željeni vrtić nudi. Provjerite nudi li se ples, pjevanje ili različite sportske aktivnosti, a obratite pažnju i na obrazovne programe kao što su učenje o brojevima, glazbi, znanosti i učenje jezika.

Obiđite vrtić i pritom provjerite postoji li sadržaj za igru vani, a ako ćete po dijete dolaziti autom provjerite i ima li parkiralište. Pokušajte kontaktirati vrtić kako biste ga mogli posjetiti, obići cijeli prostor i dobiti odgovor na sva potencijalna pitanja.

Nezanemarivu ulogu u odluci ima i cijena jaslica ili vrtića. Na području cijele Hrvatske cijene se bitno razlikuju, a visina ponekad ne opravdava kvalitetu. Pratite iskustva drugih i raspitajte se o mogućnostima subvencioniranja od strane grada, općine, poslodavca ili Crkve.

Procedura upisa u vrtić — dokumentacija

Pravo na upis u novu pedagošku godinu imaju djeca koja s 1.9. navršavaju godinu dana, a iznimka su vrtići, uglavnom u većim gradovima, koji će dijete upisati s navršenih šest mjeseci. Ako dijete navršava godinu dana nakon spomenutog datuma ima pravo upisa tijekom godine no samo u slučaju da u vrtiću ima slobodnih mjesta.

Kako biste imali pravo na upis u gradski vrtić, potrebno je da dijete i jedan roditelj imaju prebivalište u tom gradu.

Upisi kreću sredinom svibnja i u vremenskom periodu od desetak dana imate priliku predati zahtjev za upis i potrebnu dokumentaciju.

Obrazac sa zahtjevom za upis možete uzeti u vrtiću koji ste odabrali ili isprintati s internetskih stranica ustanove. Ako živite u Zagrebu, zahtjev je dostupan i na gradskim stranicama.

Potrebno je pripremiti sljedeće dokumente:

  • djetetov rodni list ili izvadak iz matice rođenih
  • uvjerenje o mjestu prebivališta djeteta
  • preslika osobne iskaznice roditelja ili staratelja

Ako su oba roditelja zaposlena, trebate priložiti:

  • potvrdu poslodavca o zaposlenju
  • presliku prijave na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Ako dijete živi samo s jednim zaposlenim roditeljem, uz sve navedeno, potrebno je priložiti presudu o razvodu braka.

Za specifične razvojne i zdravstvene potrebe djeteta traži se dodatna dokumentacija o kojoj je najbolje raspitati se unaprijed kako biste mogli pravovremeno reagirati.

Rezultati upisa objavljuju se krajem svibnja nakon čega ćete dobiti termin za inicijalni razgovor na kojem ćete upoznati vrtićkog psihologa, pedagoga, defektologa ili zdravstvenog voditelja vrtića. Na razgovor ponesite popunjenu knjižicu cijepljenja, presliku djetetove zdravstvene iskaznice i potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu koju možete nabaviti kod djetetovog liječnika.

Inicijalni razgovor je važan susret roditelja ili staratelja i članova stručnog tima na kojem imate priliku reći sve što želite o svom djetetu, njegovu razvoju, osobinama, ponašanju i navikama te postaviti sva pitanja koja vam se čine važnima.

Sretno!