10.08.2022.

Dječji ruksak za vrtić – kako ga odabrati i što sve treba sadržavati

Kako bi vašem djetetu bila lakša prilagodba pažljivo spremite dječji ruksak za vrtić uz naše savjete za odabir i popis stvari.

torba za vrtić

Polazak u jaslice ili vrtić jedan je od najuzbudljivijih događaja u životu djeteta, ali i roditelja. To je jedna od važnijih prekretnica u ranom djetinjstvu koja često zna biti stresnija i emotivnija mamama i tatama nego mališanima. No osim što se za prvi dan jaslica ili vrtića treba pripremiti psihički jer se radi o prvom odvajanju djeteta od roditelja, nužno je dijete i opremiti za vrtić. 

Iskusni znaju da polazak u vrtić zahtjeva veće ulaganje u odjeću poput jaknica, kabanica, trenirki, bodija, prikladnu obuću, ali i druge stvari koje su djetetu potrebne za boravak u novom okruženju. 

Neizostavan predmet u opremanju je svakako dječji ruksak za vrtić koji treba popuniti s nekoliko neophodnih stvari za dijete. Saznajte što sve treba sadržavati dječji ruksak za vrtić i na što trebate obratiti pozornost prilikom odabira ruksaka za vaše malo zlato. 

Savjeti za odabir dječjeg ruksaka za vrtić 

Dječji ruksak za vrtić ne može biti poput bilo kojeg drugog sportskog ruksaka niti estetika smije biti najvažniji kriterij za njegov odabir. Naravno da je bitno da se dječji ruksak sviđa vašem djetetu, ali to nije najvažniji faktor prilikom kupovine ruksaka.

1. Pripazite na veličinu ruksaka 

Veličina ruksaka mora biti prilagođena građi i dobi djeteta jer postoji razlika za djecu koja kreću u jaslice u odnosu na klince koji pohađaju vrtićku ili predškolsku grupu. Ruksak ne bi smio plesati po ramenima, stršati izvan leđa ili padati ispod guze djeteta.

2. Birajte lagane i kvalitetne materijale

djecji ruksak za vrtic

Osim na veličinu, treba paziti i na težinu dječjeg ruksaka. Nemojte kupovati ruksake koji su teški kada su prazni, a najbolji i najlakši su ruksaci koji su izrađeni od prozračnih i vodonepropusnih materijala.

3. Pretinci za bolju organizaciju

Odaberite ruksak s nekoliko pretinaca kako biste mogli bolje organizirati stvari za vrtić. Pretinci su praktični za vas, dijete i, naravno, odgajateljice, koje će tako puno lakše pronaći potrebnu opremu u određenom trenutku.

4. Široke i podesive naramenice

Za malo dijete su puno udobniji ruksaci sa širokim i udobnim naramenicama kako ruksak ne bi dodatno opterećivao kralježnicu, a podesivost naramenica je važna zbog prilagodbe ruksaka građi djeteta.

5. Uključite dijete u odabir

Važno je uključiti dijete u odabir ruksaka jer je cilj da ga želi nositi na leđima. Nakon što pronađete nekoliko modela koji odgovaraju prethodno navedenim kriterijima za odabir ruksaka, ponudite vašem mališanu ili mališanki da odabere onaj koji smatra najljepšim. Kako bi se razlikovao od svih drugih ruksaka za vrtić, možete prišiti takozvane patcheve ili dodati pokoji privjesak i tome dobiti personalizirani dječji ruksak za vrtić.

Kvalitetan i praktičan ruksak koji se može prilagoditi dobi i građi djeteta bi trebao potrajati dulje od jedne pedagoške godine. Možda će izdržati i do polaska u školu kada djeca pohađaju i druge aktivnosti poput sportova, plesa, robotike, stranih jezika ili za odlazak na izlet, zbog čega se ulaganje malo više novca u dječji ruksak za vrtić dugoročno isplati.

Popis stvari za vrtić koje treba spremiti u dječji ruksak

djeciji ruksak za vrtic

Popis potrebnih odnosno rezervnih stvari za vrtić ponekad ovisi i o opremljenosti određenog vrtića. no ruksak za vrtić obavezno mora sadržavati:

  • Papuče za vrtić: najvažnija stvar su definitivno papuče koje u većini slučajeva ostaju u vrtiću u ormariću djeteta, moraju biti čvrste, ali savitljivog potplata kako bi se dijete lakše kretalo.
  • Čaša za vrtić: bez obzira što vrtići imaju posuđe, stavite u ruksak djetetovu omiljenu čašu ili bočicu koja mu može zatrebati za šetnje, igru u dvorištu vrtića ili jednostavno kao utjeha.
  • Ručnik za vrtić: jedan mali pamučni ručnik je dobro došao u slučaju bilo kakve “nezgode” s vodom ili prljanjem.
  • Rezervna odjeća za vrtić: obavezni sadržaj ruksaka za vrtić je rezervna odjeća za dijete.
  • Pidžama za vrtić: udobna pidžama prilagođena godišnjem dobu je, također, neophodan dio opreme za vrtić.
  • Pelene za vrtić: rezervne pelene, vlažne maramice i krema za guzu su dobrodošle u ruksaku za vrtić kada je riječ o djeci jasličke dobi.
  • Igračka za vrtić: igračka nije obvezna, ali najčešće djeca vole nositi svoju omiljenu igračku u vrtić.

Gotovo svaki dječji vrtić na svojim internetskim stranicama ima kutak za roditelje koji sadrži pravila, savjete za roditelje, informacije o aktivnostima, potrebnoj opremi i sl. koji će vam pomoći prilikom upisa u vrtić, a zatim i polaska u vrtić.

 

Prvi dan jaslica ili vrtića je zbilja važan korak za cijelu obitelj jer označava početak jednog novog razdoblja. Time ste ujedno završili i sa strepnjom oko upisa u vrtić, papirologijom i brigom hoće li za vaše zlato biti mjesta u željenom vrtiću. Sad samo preostaje staviti osmijeh na lice, ruksak na leđa i hrabro u nove izazove!