30.03.2020.

Sve o prekomjernom znojenju - Savjeti za ublažavanje hiperhidroze

Prekomjerno znojenje predstavlja vam veliki problem? Saznajte što uzrokuje hiperhidrozu i uz naše se savjete riješite tog neugodnog problema

Znoj na površinu kože luče žlijezde znojnice. Razlikujemo ekrine i apokrine žlijezde znojnice. 

 • Ekrine žlijezde znojnice nalaze se u najvećem broju na tabanima i dlanovima. Znoj ekrinih žlijezda se najvećim dijelom sastoji od vode i soli (natrijevog klorida). 
 • Apokrine žlijezde znojnice ili takozvane mirisne žlijezde nalaze se u najvećem broju na koži pazuha, spolovila, vanjskog zvukovoda i bradavica dojki. Apokrine žlijezde znojnice izlučuju znoj koji sadrži osim vode i soli, proteine i ugljikohidrate. 

Početkom puberteta mijenja se sastav bakterija oko apokrinih žlijezda znojnica. Bakterije razgrađuju komponente znoja na hlapljive masne kiseline i neke druge komponente te znoj dobiva neugodan miris. To ujedno i objašnjava zašto znoj u beba i male djece nema miris.

 

Znojenje je fiziološki proces pomoću kojeg se tijelo hladi i regulira tjelesnu temperaturu. Pri izbijanju na površinu znoj postepeno isparava i na taj način odnosi toplinu iz tijela (rashlađuje tijelo). U prosjeku se dnevno izluči oko 700 mL znoja, iako ta količina može biti veća i manja, a ovisi o temperaturi okoline, fizičkoj aktivnosti, vrsti odjeće, dobi, zdravstvenom stanju organizma i brojnim drugim čimbenicima. Teško je nekada definirati što je normalno znojenje. Neki ljudi se jednostavno znoje više ili manje od drugih i za to ne postoji poseban razlog. Poremećaj znojenja može biti prekomjerno znojenje, smanjeno znojenje i neugodan miris znoja.

 

Prekomjerno znojenje ili hiperhidroza je izlučivanje znoja u količinama većim od potrebne kako bi se tijelo moglo ohladiti. Pretjerano znojenje se može javiti na svim dijelovima tijela gdje postoje žlijezde znojnice, a najčešće zahvaća područje pazuha (aksila), dlanove, tabane potom lice i glavu pogotovo kod djece. Pojačano znojenje osim što je vezano uz nelagodu u osobe, može pogoršati neke kožne bolesti poput na primjer atopijskog dermatitisa.

Razlikujemo lokaliziranu  (žarišnu) ili generaliziranu hiperhidrozu.

Lokalizirana hiperhidroza najčešće se javlja na dlanovima, tabanima i pazusima. Javlja se tijekom dana, obično u predisponiranih osoba u fazama emocionalnog stresa, uzbuđenja ili nervoze. Aktivnost žlijezda znojnica ovih regija pod utjecajem je onog dijela autonomnog živčanog sustava koji se aktivira u stresu. 

Generalizirana hiperhidroza, odnosno pretjerano znojenje cijelog tijela, može se javiti i tijekom dana i noći u snu, vezano često uz hormonsku neravnotežu (klimakterij ili poremećaj rada štitne žlijezde), konzumaciju određenih lijekova, odnosno neke druge sistemne bolesti. Najčešći fiziološki razlog pojačanog znojenja su fizičke aktivnosti i toplo vrijeme

Uzroci hiperhidroze

Uzroci generaliziranog pojačanog znojenja:

 • Fiziološko pojačano znojenje uz toplo vrijeme i pojačanu fizičku aktivnost (kada temperatura u tijelu naraste, središnji živčani sustav u mozgu stimulira žlijezde znojnice da izluče tekućinu direktno na površinu kože i tako hlade organizam)
 • Hormonska neravnoteža (menopauza, pojačana aktivnost hormona štitnjače)
 • Pojedina hrana i piće (ljuta, začinjena hrana, alkohol i kofein)
 • Emocionalni poremećaji (anksioznost, stres)
 • Infektivne bolesti (visoka tjelesna temperatura, tuberkuloza, malarija)
 • Nizak šećer u krvi ili hipoglikemija
 • Lijekovi (na primjer beta blokatori, neki triciklički antidepresivi, psihotici, analgetici i slično)
 • Sistemne bolesti (srčane bolesti – endokarditis, bolesti srčanog ritma, srčani udar)

Lokalizirane hiperhidroze

Znojenje lica

Prekomjerno znojenje lica se obično javlja tijekom mučnine, iznenadne slabosti, povećane tjelesne aktivnosti i tijekom ljetnih mjeseci. 

Na licu se u nekih osoba javlja znojenje oko usnica kod konzumacije vrlo začinjene ili vruće hrane te vrućeg i aromatičnog pića te se ovaj oblik znojenja naziva gustatorno ili kuhačko znojenje. Najčešće je razlog ovog znojenja nepoznat, opisana je veza živčanih ogranaka na receptorima na jeziku za začinjenu hranu i žlijezde znojnice, iako to nije jasno potvrđeno. Najčešće se ovaj oblik znojenja javlja u zdravih osoba iako se može javiti i kod dijabetičke neuropatije te bolesti središnjeg živčanog sustava.

Znojenje vlasišta

Prekomjerno znojenje vlasišta je obično vezano uz generaliziranu hiperhidrozu u uvjetima visokih temperatura okoline ili u vrućici.

Prekomjerno znojenje glave se stručno naziva kranijalna hiperhidroza.

Znojenje pazuha

Prekomjerno znojenje pazuha može se javiti uz generaliziranu, ali i lokaliziranu hiperhidrozu. Često je vezano uz neugodan miris i tragove na odjeći.

Znojenje dlanova i tabana

Lokalizirani oblik hiperhidroze dlanova i tabana je vrlo čest i najčešće se javlja u zdravih osoba mlađe dobi te je uvjetovano emocionalnim čimbenicima poput nervoze, tjeskobe i slično. Osobe s prekomjernim znojenjem dlanova i tabana zbog visoke vlažnosti spomenutih regija mogu biti sklone infekcijama posebno gljivičnim ili virusnim. 

Znojenje trupa 

Znojenje trupa se obično viđa u sklopu generalizirane hiperhidroze obično uz visoke temperature okoline, fizičku aktivnost ili vrućicu. U male djece su česti takozvani osipi vrućine ili znojenja smješteni upravo na trupu. Obično se javljaju tijekom toplih ljetnih mjeseci, ali i zimi ako je dijete previše utopljeno. Ovaj tip osipa nastaje zbog začepljenja i upale izvodnih kanalića žlijezda znojnica uslijed pojačanog znojenja.

Znojenje prepona

Na koži prepona se također nalaze brojne znojne žlijezde i prekomjerno znojenje ove regije uzrokuje vlažnost ovog područja što stvara sklonost nastanku iritativnog dermatitisa i infekcija. 

Uzroci noćnog znojenja

Noćno znojenje se češće javlja u muškaraca, najčešće je fiziološko (konstitucijsko), ali može biti i znak neke sistemne bolesti.

Kako liječiti pretjerano znojenje

 • Obični dezodoransi – ne blokiraju znojne žlijezde već smanjuju broj bakterija na površini kože te uklanjaju neugodan miris znoja. 
 • Dezodoransi s antiperspiransima – blokiraju znojne žlijezde te smanjuju količinu znojenja. Većina osoba nema problema s primjenom dezodoransa i antiperspiransa, ali se kod osoba s osjetljivom kožom mogu javiti simptomi dermatitisa (iritativnog ili alergijskog).
 •      Antiperspirantne kreme na bazi aluminijevih soli se mogu primijeniti na kožu dlanova, tabana i pazuha. Smanjuju znojenje, a njihova se primjena savjetuje u večernjim satima.
 • Otopina 6 do 20% heksahidrat aluminijeva klorida u apsolutnom etilnom alkoholu – primjenjuje se u dogovoru s liječnikom. Otopina blokira izvodne kanale žlijezda znojnica. Primjenjuje se na kožu pazuha, dlanova ili tabana, obično noću, ujutro se ispire. Ne smije se nanositi na upaljenu, oštećenu, vlažnu ili tek obrijanu kožu. Primjena može izazvati iritativni dermatitis.
 • Iontoforeza – zahvaćena područja (obično dlanovi) se uranjaju u dvije posude napunjene tekućom vodom od kojih svaka sadrži elektrodu koja 10-20 minuta provodi struju jakosti 15 do 25 mA. Ovaj oblik terapije provodi svakodnevno najmanje tjedan dana te se ponavlja u ciklusima. Može se primjenjivati u dermatološkim ordinacijama, odnosno na preporuku liječnika i kod kuće.
 • Botulinski toksin A – neurotoksin koji blokira znojenje. Obično se injicira u pazušne jame, dlanove i sprječava znojenje otprilike 5-6 mjeseci te ga je potrebno ponavljati.
 • Tablete protiv znojenja – u dogovoru i pod nadzorom liječnika mogu se primijeniti u osoba koje imaju generaliziranu hiperhidrozu neobjašnjenog uzroka. Nezgodno je što tablete ne blokiraju samo znojenje već imaju i druge učinke poput suhoće usne šupljine i drugih sluznica te brojne druge pa se često teško podnose. 
 • Kirurški zahvati – ako konzervativni zahvati nisu dovoljni, a znojenje ima veliki utjecaj na kvalitetu života osobe. 

Liječenje prekomjernog znojenja prirodnim lijekovima

Brojne su prirodne metode liječenja hiperhidroze (lokalna primjena kukuruznog škoba i sode bikarbone, oblozi čaja kadulje, ulje čajevca i slično). Za znojenje dlanova i tabana savjetuju se kupke u ohlađenom čaju hrastove kore.

 Potrebno je naglasiti da kod niti jedne prirodne metode nije znanstveno potvrđena djelotvornost. Prije primjene prirodnih metoda liječenja savjetujte se s liječnikom.

Kako odabrati pravi dezodorans

Stručne smjernice uvijek naglašavaju da je biranje kozmetike vrlo individualno. Upravo to vrijedi i kod primjene dezodoransa. Dakle, izbor prema osobnim preferencijama. Uvijek savjetujemo koristiti kozmetiku sa što manje dodataka, mirisa, konzervansa i aditiva. 

Kada znojenje može biti znak bolesti

Pomoć liječnika treba potražiti:

 • Ako dolazi do naglog ili iznenadnog znojenja
 • Ako znojenje otežava dnevne aktivnosti i utječe na kvalitetu života
 • Ako imate noćna znojenja bez poznatog uzroka.

Liječnik će učiniti:

 • Detaljnu anamnezu i fizikalni pregled
 • Kompletna krvna slika, glukoza u serumu, hormoni štitnjače.
 • Dodatnu potrebnu obradu.

Umjesto zaključka, što dodatno savjetujemo kod prekomjernog znojenja:

Osim prekomjernog znojenja, veliki problem može biti i smanjeno znojenje (hipohidroza) ili potpuni izostanak znojenja (anhidroza). Ovaj poremećaj može biti opasan za život jer nije moguće regulirati tjelesnu temperaturu u tijelo se pregrijava. 

Smanjeno znojenje mogu izazvati:

 • neki lijekovi (antipsihotici),
 • ektodermodisplazija – rijetka nasljedna bolest, nedostatka ekrinih žlijezda znojnica,
 • infekcije (žlijezda znojnica),
 • opekotine,
 • dehidracija (nedostatak tekućine),
 • toplotni udar.

Budući da je smanjeno znojenje vezano uz smanjenu mogućnost tijela da regulira tjelesnu temperaturu, potrebno je spriječiti komplikacije poput dehidracije ili toplotnog udara. Važno je da osobe koje pate od ovog poremećaja uzimaju puno tekućine, izbjegavaju pića koja pospješuju dehidraciju kao što su alkoholna pića i kofein.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci