11.08.2021.

7 Dokazanih Zdravstvenih Benefita Tamne Čokolade

Ovaj članak detaljno obrađuje tamnu čokoladu i njene zdravstvene dobrobiti. Prava čokolada je zapravo krcata antioksidansima i korisnim hranjivim sastojcima.

Povijest čokolade započela je s majanskim plemenima, za koje se smatra da su bili prvi ljudi u Središnjoj Americi koji su uzgajali biljku kakao. Za Maje je čokolada bila kakao napitak pripremljen s vrućom vodom i često aromatiziran cimetom i paprom. O vrijednosti čokolade govori podatak da su je ova drevna plemena nazivala „Hranom bogova”. Popularnost čokolade ni danas ne jenjava te je njena konzumacija rasprostranjena širom svijeta.

U posljednje je vrijeme tamna čokolada postala vrlo popularna zbog visokih koncentracija kakaa i blagotvornih učinaka na ljudsko zdravlje u usporedbi s mliječnom čokoladom. Konzumacija tamne čokolade, s visokim postotkom kakaa, flavonoida i teobromina te niskim udjelom šećera, povezuje se s pozitivnim učincima na zdravlje, uključujući prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Također, kakao izaziva pozitivne učinke na krvni tlak, inzulinsku rezistenciju i krvožilnu funkciju. Povećava proizvodnju dušikovog oksida (NO) i djeluje antioksidativno. U nastavku donosimo 7 zdravstvenih blagodati tamne čokolade.

7 dokazanih zdravstvenih blagodati tamne čokolade

1. Izvor hranjivih tvari

Kakao, osnovni sastojak čokolade, sadrži značajnu količinu masti. Najzastupljenije masti u kakao maslacu su:

 • oleinska kiselina
 • palmitinska kiselina
 • stearinska kiselina.

Kakaovo zrno jedan je od najpoznatijih izvora polifenola. U zrnima kakaa mogu se identificirati tri skupine polifenola:

 • katehini
 • antocijanidini
 • proantocijanidini

Međutim, gorčina koju uzrokuju polifenoli čini neprerađeno zrno kakaa prilično neukusnim. Stoga su proizvođači razvili tehnike obrade za uklanjanje gorčine. Takvi postupci smanjuju sadržaj polifenola do 10 puta: za potrošače se okus proizvoda znatno razlikuje, uglavnom zahvaljujući nižem udjelu polifenola i ostalim tvarima dodanim u fazi obrade (npr. šećer, emulgatori poput sojina lecitina i slično).

Kakao je bogat i mineralima:

Tamna čokolada sadrži i stimulirajuća sredstva, derivate ksantina:

Hranjive vrijednosti 100 g tamne čokolade (80 % kakaa) prikazane su u tablici.

2. Snažan izvor antioksidansa

Kakao sadrži više fenolnih antioksidansa od većine namirnica. U antioksidacijskoj aktivnosti prevladavaju flavonoidi, uključujući:

 • katehin
 • epikatehin
 • procijanidine

Struktura flavonoida određuje antioksidativne učinke koji uklanjaju reaktivne vrste kisika, keliraju, inhibiraju enzime i povećavaju antioksidativnu obranu. Antioksidativni učinci kakaa mogu izravno utjecati na mnoga zdravstvena stanja i bolesti, koje donosimo u nastavku.

3. Može poboljšati krvotok i smanjiti krvni tlak

Redovita konzumacija hrane i pića koja sadrže kakao dovode do niza korisnih učinaka na kardiovaskularni sustav. Prednosti uključuju učinke na:

 • krvni tlak
 • krvožilnu funkciju
 • trombocitnu funkciju.

Polifenoli iz tamne čokolade aktiviraju endotelnu NO sintazu; to dovodi do stvaranja dušikovog monoksida, NO, koji snižava krvni tlak djelujući na vazodilataciju. Vazodilatacija predstavlja širenje krvnih žila uslijed opuštanja glatkoga mišićnog tkiva njihove stijenke, što za posljedicu ima povećanje protoka krvi. Osim što uzrokuje vazodilataciju, NO također sprječava adheziju i migraciju leukocita, proliferaciju (štetno umnožavanje) stanica glatkih mišića te adheziju i agregaciju trombocita. Nedostatak NO pogoduje razvoju ateroskleroze i povezan je s povećanim kardiovaskularnim rizikom u uvjetima kao što su dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i hipertenzija.

4. Podiže HDL i štiti LDL kolesterole od oksidacije

Pretpostavlja se da kakao iz tamne čokolade može značajno smanjiti LDL kolesterol, povećati HDL kolesterol te smanjiti ukupni kolesterol. Istraživanja pokazuju da se HDL povećava kod ispitanika koji jedu čokoladu s visokim sadržajem polifenola, ali ne i kod osoba koje konzumiraju čokoladu s niskim sadržajem polifenola. Studije sugeriraju da kakao može inhibirati LDL oksidaciju. Smanjena razina LDL-a oksidiranog u plazmi primijećena je u ispitanika nakon dugotrajne dnevne konzumacije kakaa u prahu i tamne čokolade. Ti se učinci mogu pripisati epikatehinu, koji umanjuje oksidaciju LDL-a i štiti endotel (važan organ na unutarnjoj stijenci krvnih žila) od djelovanja oksidiranog LDL-a.

5. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika životnog stila koji može snažno utjecati na učestalost kardiovaskularnih bolesti. Prehrambeni flavonoidi mogu smanjiti kardiovaskularni rizik:

 • zaštitom lipida, proteina i nukleinskih kiselina od oksidativnog oštećenja
 • smanjenjem upale
 • regulacijom vaskularne homeostaze.

Brojni proupalni enzimski sustavi uključeni su u patogenezu ateroskleroze na način da proizvode reaktivne vrste kisika (ROS), što može uzrokovati endotelnu disfunkciju. Flavanoli, posebno epikatehini u kakau imaju protuupalna svojstva koja inhibiraju stvaranje ROS-a i imaju antihipertenzivna i vazoprotektivna djelovanja.

6. Može zaštititi kožu od sunca

Kakao maslac čest je sastojak hidratantnih krema za kožu, ali blagotvorni učinci kakaa na kožu mogu se proširiti i izvan njegove upotrebe kao lokalnog sredstva. Brojne su studije utvrdile ulogu flavanola kakaa u zaštiti kože od oštećenja UV svjetlom. Antioksidativno djelovanje flavanola kakaa jedan je od mogućih mehanizama kojim se može objasniti djelovanje tamne čokolade na zaštitu kože.

7. Poboljšava funkciju mozga

Polifenoli u tamnoj čokoladi mogli bi djelovati na središnji živčani sustav (CNS) i neurološke funkcije stvaranjem NO. Vazodilatacija i povećani cerebralni protok krvi osiguravaju kisik i glukozu neuronima, što dovodi do povećanog stvaranja krvnih žila u hipokampusu. Polifenol-ovisni antioksidativni potencijal mogao bi pridonijeti poboljšanju nekih neurodegenerativnih poremećaja. Ovo se zaključivanje temelji na činjenici da su kognitivna oštećenja i poremećaji povezani s dobi, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, povezani s nakupljanjem reaktivnih vrsta kisika u mozgu. Učinak bioaktivnih sastojaka kakaa na signalne puteve u neurocitima može pružiti još jednu potporu povezivanju tamne čokolade s regulacijom funkcije mozga. Flavonoli iz kakaa i metilksantini mogu aktivirati kaskadne putove takvih molekula koje igraju presudnu ulogu u:

 • sinaptičkoj funkciji
 • rastu neurona
 • memorijskim mehanizmima
 • patogenezi neurodegenerativnih poremećaja.

Zaključak

Kakao, njen najznačajniji sastojak, tamnoj čokoladi daje bogatu hranjivu vrijednost, od minerala, antioksidansa, vazoaktivnih, pa čak i psihoaktivnih spojeva. Specifični učinci čokolade mogu se pripisati određenim sastojcima poput flavonoida, no smatra se da zdravstvene blagodati podrazumijevaju sinergijski učinak različitih sastojaka tamne čokolade. Utjecaj konzumacije tamne čokolade na zdravlje velik je u odnosu na ostale vrste čokolada, no budite umjereni u količinama jer, usprkos dobrobitima za zdravlje, tamna čokolada je i dalje visokokalorična namirnica.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić

magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci