09.04.2021.

Urtikarija ili koprivnjača: uzrok, simptomi i liječenje

Koprivnjača ili urtikarija, svrbi, izaziva osip koji se nalazi na koži. Koprivnjaču često uzrokuje alergijska reakcija.

Što je urtikarija ili koprivnjača?

Urtikarija ili koprivnjača je heterogena skupina bolesti obilježena nastankom urtika na koži. Urtikarija se često javlja uz angioedem (oteklina rahlog veziva, najčešće na vjeđama, usnama, velikim zglobovima ili spolovilu). Akutna urtikarija pojavljuje se u oko 20-25 % populacije tijekom života, dok je učestalost kronične urtikarije bitno manja (manje od 3 % populacije).

Više o različitim osipima možete pročitati u sljedećim člancima: osipi kod odraslih i osipi kod djece.

Kako urtikarije ili koprivnjače izgledaju?

Urtikariju ili koprivnjaču karakterizira iznenadna pojava urtika na koži sa ili bez angioedema.

Obilježja urtika:

 • Urtike su obično crvene otekline kože. Ponekad mogu biti i bjelkaste boje.
 • Urtike brzo (naglo) nastaju i nestaju unutar 24 sata.
 • Urtike mogu biti različitih veličina: sitne (nekoliko mm) do gigantskih urtika (veličine i više od 10 cm).
 • Urtike se često stapaju (konfluiraju), a kako nastaju i brzo nestaju te se pojavljuju na drugim mjestima kože, koža tijela često izgleda poput geografske karte.
 • Subjektivno se javlja osjećaj svrbeža i pečenja kože.

Više o drugim razlozima svrbeža kože možete pročitati u članku o lišaju i dermatitisu.

Obilježja angioedema:

 • oteklina mekog tkiva kapaka, usana, uški, prstiju ruku i nogu, spolovila
 • oteklina može biti crvene ili boje kože
 • subjektivno svrbež i bolnost
 • traje i do 72 sata.

Vrste urtikarija ili koprivnjača

Urtikarije prema dužini trajanja:

 • akutna urtikarija – urtikarija koja traje do šest tjedana
 • kronična urtikarija – urtikarija koja traje dulje od šest tjedana.

Kronična urtikarija može biti:

 • kronična spontana urtikarija – razlog nastanka urtikarije najčešće nije poznat
 • kronična inducirana urtikarija – nastaje pod djelovanjem poznatog provocirajućeg čimbenika, na primjer: hladnoća, toplina, pritisak, izlaganje suncu, vodi, vibracijama, kontaktu s određenim tvarima.

Kronična inducirana urtikarija može biti:

 • urtikarija na hladnoću – nastaje iznenada nakon izlaganja hladnoći (na primjer, hladna tekućina, hladna voda ili hladni zrak)
 • urtikarija na toplinu – urtikarija koja se javlja nakon izlaganja temperaturi višoj od 38 stupnja celzija
 • dermografizam („pisanje po koži“)urtike nastaju 1 do 5 minuta nakon mehaničkog povlačenja po koži (povlačenje može biti na primjer olovkom pa nastaju linearne urtike)
 • odgođena urtikarija na pritisak – urtike nastaju 3 do 8 sati nakon vertikalnog pritiska na kožu
 • solarna urtikarija – urtikarija koja nastaje pod djelovanjem sunčanog ultraljubičastog ili vidljivog svjetla
 • akvagena urtikarija – urtikarija koja nastaje nakon kontakta s vodom
 • vibracijska urtikarija – urtikarija se javlja nakon vibracije (na primjer, pneumatski čekić)
 • kolinergička urtikarija – urtikarije se javljaju kod povišenja bazalne temperature tijela (na primjer, nakon fizičke aktivnosti i znojenja, emocionalnog stresa, jedenja začinjene hrane)
 • kontaktna urtikarija – urtikarija se javlja nakon kontakta s alergenom (na primjer, hrana, biljke i slično).

Što je uzrok urtikarije ili koprivnjače?

Uzrok nastanka akutne urtikarije može biti:

 • nepoznat
 • infekt (najčešće respiratorne infekcije u dječjoj dobi)
 • hrana

Uzrok nastanka kronične urtikarije:

 • nepoznat
 • autoreaktivnost (tj. autoimuna upala)
 • specifični provocirajući čimbenici kod kronične inducirane urtikarije (hladnoća, toplina, ultraljubičasto i vidljivo sunčevo zračenje, voda, pritisak, znojenje i povišena tjelesna temperatura i slično).

Imunološka reakcija koja se događa u organizmu kod urtikarije je tip I alergijske reakcije gdje središnju ulogu imaju stanice imunološkog sustava pod nazivom mastociti. Nakon aktivacije mastocita dolazi do oslobađanja brojnih upalnih čimbenika poput histamina, citokina i ostalih čimbenika koji zatim uzrokuju širenje krvnih žila (crvenilo), povećanje propusnosti krvnih žila (oteklina), te pojavu urtika i svrbeža.

Tko može dobiti urtikarije ili koprivnjače?

Urtikarija se može javiti u svakoj životnoj dobi. Akutne urtikarije češće su u dječjoj dobi, dok se kronične obično javljaju u doba adolescencije i odrasle dobi.

Liječenje urtikarija ili koprivnjača

 1. Ako je moguće, odmah je potrebno ukloniti uzrok ili provocirajući čimbenik koji je doveo do nastanka urtikarije. Na primjer, ako je hrana ili lijek uzrok urtikarije, potrebno ih je odmah ukloniti. Kod induciranih kroničnih urtikarija izbjegavati provocirajuće čimbenike.
 2. Akutna urtikarija sa ili bez angioedema traži hitan pregled liječnika.
 3. Peroralna primjena antihistaminika je prva linija terapije. Obično se daju antihistaminici druge generacije poput cetirizina, desloratadina, fexofenadina, levocetirizina, bilastina, loratadina i drugo. Ako antihistaminik ne pomogne u preporučenoj dozi, po preporuci liječnika doza antihistaminika se može i podići.
 4. Kod bolesnika s akutnom urtikarijom moguće je kratkotrajno uvesti i kortikosteroidnu sustavnu terapiju.
 5. Kod bolesnika s kroničnom urtikarijom, ako se ne dobije učinak antihistaminicima, uvode se novi oblici liječenja (imunosupresivna i biološka terapija).
 6. Liječenje urtikarije u dječjoj dobi provodi se na isti način kao i u odrasloj dobi. Savjetuje se primjenjivati antihistaminike u obliku kapi ili sirupa koji su odobreni za primjenu u dječjoj dobi.
 7. Oprez s primjenom antihistaminika u trudnoći i dojenju, posebno u prvom tromjesečju trudnoće. Ako je neophodno primijeniti sustavnu terapiju antihistaminicima, prednost dati loratadinu i cetirizinu. Antihistaminici se izlučuju u majčinom mlijeku.

Prirodno liječenje biljem

Liječenje urtikarije biljkama nije moguće, niti je preporučljivo.

Kada je potrebno otići liječniku?

Akutna urtikarija sa i bez angioedema predstavlja hitno stanje opasno po život bolesnika zbog opasnosti od zatvaranja dišnih puteva. Bolesnika je potrebno zbrinuti u zdravstvenoj ustanovi, pod nadzorom liječnika.

Kako spriječiti urtikarije ili koprivnjače?

Ako je poznat uzrok urtikarije (na primjer, neka hrana, lijekovi, hladnoća, toplina i slično), potrebno je izbjegavati ono što uzrokuje urtikariju.

Zaključak

Urtikarija, u narodu poznata kao koprivnjača jer urtike izgledaju kao opekline koprive, česta je kožna bolest koja se može javiti u svakoj životnoj dobi. Urtike se mogu pojaviti bilo gdje na površini kože i mogu biti veličine nekoliko milimetara do više centimetara u promjeru. Urtikarija je često udružena s angioedemom. Akutna urtikarija traje kraće od šest tjedana i češća je od kronične urtikarije. Kronične urtikarije traju duže od šest tjedana, katkada i godinama, i imaju veliki utjecaj na kvalitetu života oboljele osobe.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci