06.12.2022.

TOP lista: Božićni filmovi za savršenu zimsku večer

Božićni filmovi su sve što je potrebno za savršenu zimsku večer uz kokice. Odaberite jedan od naših top 10 blagdanskih filmova s liste i uživajte!

Filmovi za bozic

Postoje filmovi kojima se uvijek vraćamo, a svi ćete se složiti da su u toj kategoriji definitivni pobjednici božićni filmovi. Ljubavni i romantični božićni filmovi, božićni filmovi za djecu ili božićni klasici – sve ih obožavamo!

Pripremite zajedno s nama vaš popis top božićnih filmova za nezaboravne blagdanske filmske večeri s najmilijima!

Najbolji božićni filmovi

najbolji bozicni filmovi

Božićni filmovi su poput posebne filmske industrije budući da je riječ o kategoriji s najviše snimljenih filmova. Ipak, postoje oni koji su najgledaniji što ujedno znači da se radi o najboljim božićnim filmovima.

#1 Divan život (1946.)

Film Divan život zasluženo nosi epitet jednog od najljepših i najdirljivijih božićnih filmova koji su ikad snimljeni. U ovoj božićnoj priči, koja traje sat i pol, radnja se odvija u provincijskom gradiću Bedford Falls na snježnu Badnju večer. 

Glavni lik George kojeg glumi James Stewart zbog dugova odluči počiniti samoubojstvo skokom u rijeku, ali sveti Josip mu odluči poslati pomoć anđela. Kao i svaki film redatelja Franka Capre i Divan život nosi jasnu poruku o temeljnim ljudskim vrijednostima što je dovoljan razlog da ga uvrstite na vaš popis božićnih filmova koje treba pogledati tijekom blagdana.

#2 Božićna priča (1983.)

Još jedan od najboljih božićnih klasika kojeg mnogi stavljaju bok uz bok filmu Divan život je predivna Božićna priča iz 1983. godine. Film je snimljen prema romanu Jeana Shepherda “In God We Trust, All Others Pay Cash”, a osvojio je više nagrada među kojima je i Genie za najbolji scenarij i režiju. 

Gotovo dvosatna radnja filma prati obitelj dječaka imenom Ralphie Parker čiji brat nikada ne želi jesti, tata je opsjednut ružnom lampom u obliku ženske noge, a muke mu zadaje i školski nasilnik koji često na putu do škole tuče njega i prijatelje. Ralphie za božićni poklon želi pušku karabinku što nitko u njegovoj okolini ne odobrava osim jedne osobe. Obavezno pogledajte Ralphievu božićnu avanturu!

#3 Čudo u 34. ulici (1994.)

Božićna priča Čudo u 34. ulici o šestogodišnjoj Susan koja ne vjeruje u Djeda Božićnjaka snimljena je prema istoimenom klasiku iz 1947. godine. Naime, za sumnju u božićna čuda, ali i prerano odrastanje ove djevojčice glavni krivac je njena majka, menadžerica u robnoj kući Cole’s. 

Dio blagdanske ponude ove trgovine je i Djed Božićnjak kojeg zbog njegovog pijanstva na Dan zahvalnosti zamijeni simpatični starac Kriss Kringle. Zbog njegovog zavidnog znanja, odnosa prema kupcima i posebnog pristupa prema djeci Susanina majka odluči zaposliti Krissa koji postaje apsolutni hit u cijelom gradu. Nakon dva sata provedenih gledajući Čudo u 34. ulici još jednom ćete se uvjeriti zašto treba njegovati dijete u sebi tijekom cijeloga života.

#4 Kako je Grinch ukrao Božić (2000.)

Još jedna svevremenska priča koju vežemo uz blagdansko doba je film Kako je Grinch ukrao Božić. Grinch cijeli život mrzi Božić, svi mu se ismijavaju zbog izgleda, a dodatni razlog za mrzovolju je i odbijanje djevojke tijekom jednog božićnog plesa u mlađim danima. No dolazi trenutak u kojem ima priliku svima uništiti Božić, prerušava se u poznatog djedicu i svima u Tkogradu krade jela, dekoracije i poklone, ali pojavljuje se djevojčica Cindy Lou Tko čija dobrota razoružava i najmrzovoljnijeg Grincha. 

U glavnim ulogama su Jim Carrey, Taylor Momsen i Jeffrey Tambor, a ovu neobičnu božićnu priču u trajanju od 1 i 44 min možete potražiti i na listi najgledanijih Netflix božićnih filmova.

Božićni filmovi za djecu

bozicni filmovi za djecu

Zajedničko gledanje filmova i serija nije samo odmor već i kvalitetno provođenje vremena s vašom djecom. Možete komentirati likove, radnju, efekte, ali i razgovarati o porukama koje nose filmovi i crtići što je u božićnim filmovima za djecu možda i najveća vrijednost.

#1 Sam u kući (1990.)

Možete li uopće zamisliti blagdane bez ovog božićnog klasika koji se svake godine iznova vrti na svim TV kanalima? Film traje sat i četrdeset minuta, a toliko traju i pustolovine malog Kevina koji ostane sam nakon što ga obitelj zaboravi povesti na božićno putovanje. Možda ste pogledali film već 50 puta, ali to je samo dokaz da je Sam u kući dio blagdanske tradicije koju treba prenijeti i na vaše najmlađe.

#2 Grinch (2018.)

Simpatično zeleno gunđalo Grinch se 2018. godine ponovno pojavio na ekranu u obliku animiranog filma za djecu. Crtić Grinch traje 90 minuta, omiljeni božićni zlikovac iz mašte Dr. Seussa je u istoj misiji kao i u filmu, a djevojčica mu i ovoga puta kvari planove za uništavanje Božića mještanima sela. Ovu adapataciju krasi odlična animacija, zabavan hip-hop soundtrack, a važno je naglasiti da je Grinch izvrsno sinkroniziran na hrvatski jezik.

#3 Vilenjak (2003.)

Klinci diljem svijeta obožavaju priču o čovjeku koji je cijelog života odgajan kao vilenjak nakon što se još kao beba uvukao u torbu Djeda Božićnjaka. Ipak, nakon što odraste i shvati da je tri puta veći od vilenjaka, glavni lik Buddy, kojeg utjelovljuje glumac Will Ferrell, odluči potražiti svoju pravu obitelj. Kad dođe u New York, najbožićniji grad na svijetu, Buddy shvati da njegov brat ne vjeruje u Djeda Božićnjaka, ali i da mu je tata na listi omraženih “djedica” u gradu. 

Film Vilenjak je bajkovita stominutna komedija s elementima fantastike koja djeci šalje poruku da uvijek vjeruju u sebe i budu ono što jesu unatoč tome što ih okolina možda neće podupirati.

#4 Polar Express (2004.)

Jedan od animiranih božićnih filmova koji zaslužuje biti na top listi najboljih božićnih filmova za djecu je i Polar Express. Riječ je o crtiću koji na drugačiji način nudi nezaboravno putovanje prema božićnom čudu koje djecu i odrasle drži zainteresiranim svih sat i četrdeset minuta koliko traje. 

Radnja započinje u Michiganu nekoliko sati uoči Božića, a glavni protagonist je skeptični dječak u plavom ogrtaču kojem se do kraja crtića, bez obzira što je glavni lik, ne otkriva ime. Po dječaka, koji smatra da Djed Mraz ne postoji, odjednom dolazi božićni vlak i kondukter kojeg glumi Tom Hanks. Na putovanju do Sjevernog pola nailaze na bezbroj komplikacija, izenađenja, neobičnih susreta, ali i puno blagdanske čarolije. 

Polar Express obiluje izvrsnom glazbom, inovativnim scenama, te efektima i bojama koje oduzimaju dah svim generacijama. 

Ljubavni božićni filmovi

ljubavni bozicni filmovi

#1 Zapravo ljubav (2003.)

Za mnoge je neizostavan dio blagdanskih romatičnih večeri. Razloga je više, od šarmantne ljubavne priče preko britkog britanskog humora do glumačke postave u kojoj su Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Emma Thompson i mnogi drugi. 

U dva sata trajanja filma isprepliće se nekoliko intrigantnih ljubavnih priča za koje je zaslužan Richard Curtis, scenarist najuspješnijih britanskih komedija poput Bridget Jones, Ja u ljubav vjerujem, Četiri vjenčanja i jedan sprovod i Mr. Bean. Radi se o dinamičnom i entuzijastičnom božićnom filmu koji je puno više od ljubavne priče.

#2 Ljubav i praznici (2006.)

Na top listi najboljih ljubavnih božićnih filmova ne smijemo izostaviti odličnu romatičnu komediju Ljubav i praznici. U glavnim ulogama su engleskinja Iris i Amerikanka Amanda (Kate Winslet i Cameron Diaz) koje nakon ljubavnih razočaranja odluče zamijeniti kuće tijekom blagdana. No umjesto tuge i osame na novim lokacijama, obje ih čeka nova ljubav. 

U ovom zabavnom blagdanskom filmu koji traje gotovo dva i pol sata osim ljubavnih zapleta ima i predivnih poljubaca koji su čak nominirani za MTV nagradu za najbolji filmski poljubac.

 

Najbolji božićni filmovi će vam svakako upotpuniti zimske večeri i čaroliju blagdana, motivirat će vas da njegujete odnose s obitelji i prijateljima, a možda će vas i inspirirati da im napišete najljepšu božićnu čestitku ove godine. 

Blagdansko vrijeme i božićni praznici su idealna prilika za uživanje u obiteljskim filmovima,  grickanje kokica i zdravih božićnih kolačića.  Uživajte u svakoj minuti božićne filmske čarolije!