10.12.2021.

Uradi sam čestitke za Božić - Zabava za cijelu obitelj

Ove blagdane dosadne čestitke zamijenite sa kreativnim uradi sam idejama i oduševite svoje najdraže. Pronađite savršenu ideju za vašu obitelj.

Ove godine nemojte čestitke za Božić svesti na slanje poruka putem WhatsAppa ili objavu statusa na Instagramu i Facebooku. Među najdražim božićnim čestitkama koje će vaša obitelj i prijatelji uvijek pamtiti su čestitke u koje ste uložili malo svog truda i mašte. Prisjetite se samo svog djetinjstva i onog uzbuđenja prilikom ukrašavanja doma u kojem su posebno mjesto uvijek imale božićne čestitke. Pružite i svojim najmilijima taj osjećaj, „naoružajte” se idejama i malo materijala za izradu pa krenite u vlastiti projekt izrade božićnih čestitki!

Personalizirane čestitke za Božić

Vjerujemo da ćete se složiti kako je svaka božićna čestitka koju izradite vlastitim rukama personalizirana čestitka. Pa čak i ako samo na tvrđem papiru ili kartonu napišete božićnu poruku za osobu ili obitelj kojoj je namijenjena. No uz malo truda i pokoji detalj čestitka će biti posebnija.

Čestitka na notnom zapisu

Isprintajte notni zapis vama najdraže božićne pjesme, a kako biste dobili što vjerniji dojam „starih nota”, papir možete obojati kavom. Nakon što se papir osuši, na njega nalijepite božićnu jelku ili neki drugi sličan motiv koji ćete izrezati od kolaž papira. Sve zajedno nalijepite na tvrdi papir ili karton A4 formata i presavijte ga napola. Čestitka je gotova, a predlažemo da tekst poruke također bude personaliziran za svakoga kome želite poslati ovu čestitku.

Čestitka gumbići

Nema kućanstva koje negdje ne skriva punu kutiju rezervnih gumbića i dugmadi koje, uglavnom, nikad nitko ne iskoristi. Evo prilike da se to promijeni. Gumbiće različitih veličina zalijepite na tvrdi papir ili karton kako bi predstavljali božićne kuglice. Za što uvjerljiviji dojam, flomasterom povucite traku (crtu) do ruba čestitke koju dodatno možete obogatiti špagom ili tankom trakom od jute ili nekom drugom vrstom končića. Krajeve čestitke možete ukrasiti nekom naljepnicom ili sami iscrtati željenu dekoraciju. I to je to!

Pop up božićna čestitka

Ova vrsta 3D božićne čestitke iznenadit će i razveseliti svakoga tko ju primi. Potreban vam je tvrdi papir, kolaž papir, par zvjezdica, škare i ljepilo. „Najteži” dio je iz kolaž papira izrezati dijelove jelke koji će iskočiti:

 • zeleni kolaž papir presavijte u „roletu” tako da dobijete 16 jednakih okomitih redova
 • prerežite roletu na 6 dijelova, no svaki dio mora biti manji od prethodnog (to će biti dijelovi jelke)
 • posred unutrašnjeg dijela čestitke lijepite dio po dio jelke, odozdo krećete s većim dijelom pa prema vrhu slažete manje dijelove
 • preostali dio čestitke ukrasite zvjezdicama ili sličnim dekoracijama.

Čestitka adventski vjenčić

Elegantna, tradicionalna i uvijek posebna božićna čestitka je s motivom adventskog vijenca. Zelenilo u kombinaciji s bojom kartona trend je već nekoliko godina, stoga vam predlažemo da mali vjenčić na prednjoj strani čestitke složite od listića ružmarina. Može li jednostavnije?

Obiteljske čestitke za Božić

Čestitke u koje je uključena obitelj predivna su uspomena za one kojima ih šaljete, ali i za vas jer je u njihovu izradu uistinu uključena cijela obitelj. To može biti fotografija ili crtež vaše obitelji, članovi obitelji od kolaž papira – u ulozi božićnih likova ili u nekom drugom obliku koji simbolizira vašu obitelj. Evo nekoliko ideja!

Obiteljska fotografija

Tradicionalna no uvijek posebna čestitka za Božić je definitivno božićna fotografija vaše obitelji. Nije isključeno da fotografija može biti odabrana iz vaše postojeće galerije, primjerice neki trenutak ili emocija koju ste zabilježili, no idealno bi bilo snimiti fotografiju u božićnom duhu. Odjenite božićne pidžame ili veste i krenite u fotografiranje, ali možete slobodno uložiti i malo više truda. Profesionalni fotografi savjetuju da:

 • odaberete trenutak koji vama puno znači (ukrašavanje jelke, otvaranje darova i slično)
 • mislite na pozadinu (nemojte fotografirati pred pozadinom koja će odvlačiti pozornost s članova vaše obitelji)
 • upotrijebite dekoracije (kuglice, patuljci, lanterne, lampice, prirodni materijali poput grana, zelenila)
 • pazite na kompoziciju i oštrinu fotografije, pogotovo ako je fotografija u pokretu
 • zabavite klince – igrajte se s djecom, zainteresirajte ih za fotografiranje jer ćete tako fotografijom prenijeti najljepše trenutke i emocije.

I svakako nemojte zaboraviti na svoje kućne ljubimce!

Fotografija na predlošku

Obiteljska čestitka za Božić može biti još originalnija ako upotrijebite neke od besplatnih digitalnih predložaka i alata za uređivanje čestitke. Na vama je da:

 • snimite ili odaberete obiteljsku fotografiju iz svoje galerije
 • odaberete predložak i okvir
 • odaberete ili napišete svoj tekst čestitke
 • ukrasite čestitku s dostupnim ukrasima za personaliziranje
 • isprintate čestitku.

 

Čestitka otisci prstiju

Otisci prstiju u obliku jelke, adventskog vijenca ili zvijezde svakako pripadaju kategoriji personaliziranih božićnih čestitki, a posljednjih se godina nalaze i na listi popularnih ideja za kreativne čestitke. Proces izrade je uistinu jednostavan, umočite prste u boje prema vašem odabiru i tapkajte po podlozi koju ste odabrali kao čestitku. Naravno, prije toga iscrtajte oblik, odnosno motiv koji ćete pratiti i uživajte!

Tematske čestitke za Božić

Božićni filmovi, crtići, bajke i priče mogu vam biti dobra inspiracija za božićnu čestitku. Takve čestitke su ujedno i prave obiteljske, velikim dijelom personalizirane, a nerijetko i smiješne. Provjerite zašto!

Božićna čestitka „Sam u kući!”

Možete li uopće zamisliti Božić bez maratona filmova „Sam u kući” na našim televizijskim ekranima? Naravno da ne. No zahvaljujući toj vrsti „tradicije”, ovaj film i mali Kevin žive vječno te su zbilja svojevrstan simbol Božića i odličan izbor za božićnu čestitku. Potrebno je samo pronaći vama najdraži predložak na internetu, prilagoditi fotke i tekst i čestitka je spremna.

Božićna čestitka „Ana i  Elsa”

Ideja o božićnoj čestitki u kojoj glavnu ulogu imaju Ana i Elsa posebno će se svidjeti vašim djevojčicama. Pošaljite ovu čestitku obitelji koja također u svom domu ima obožavateljice jednog od najgledanijih animiranih filmova u povijesti. Iako se ne radi isključivo o božićnom filmu, brojne poruke ljubavi koju šalju Ana i Elsa izvrsno se uklapaju u blagdanske želje i čestitke.

Božićna čestitka „Orašar”

Jedna od najljepših božićnih bajki zasigurno je „Orašar” – priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi drvenog orašara kojim se razbijaju orasi. Djevojčica s njim proživljava čudesne dogodovštine u svom svijetu mašte. S božićnom čestitkom „Orašar” povedite i svoje najmilije u taj čaroban svijet, a o tome koliko je Orašar popularan posljednjih nekoliko godina ne moramo posebno ni govoriti.

Smiješne čestitke za Božić

Ove godine nam je svima potrebno puno više smijeha u svakodnevici, a božićne čestitke su dodatna prilika da nasmijete svoju obitelj i prijatelje. Razveselite ih čestitkom sa smiješnim božićnim citatom ili tekstom, karikaturom svoje obitelji ili pronađite na internetu neki zanimljiv predložak zbog kojeg će „puknuti” od smijeha.

Čestitka sa smiješnom božićnom porukom

Božićni tekst možete potražiti online, ali možete biti dodatno kreativni pa osmisliti vlastitu originalnu božićnu poruku, odnosno tekst. Kako bismo vas inspirirali, evo nekoliko ideja za smiješnu božićnu poruku:

 • „Božić je ove godine otkazan! Zbog strogih epidemioloških mjera Djed Božićnjak i njegova ekipa nisu u mogućnosti raznositi poklone po svijetu. Vidimo se dogodine!”
 • „Djed Božićnjak je vidio tvoje statuse na Facebooku. Ove godine ćeš dobiti odjeću i rječnik!”
 • „Božić je djeci omiljeno doba godine. No i mi odrasli možemo uživati u Božiću sve dok ne stignu računi za kreditne kartice.”
 • „Sretan vam Božić! Previše smo razmišljali što bismo vam kupili ove godine pa je sada, nažalost, već prekasno!”

Iako vam se možda čini da niste talentirani za pisanje božićnih poruka, jednom kad krenete, ideje će same dolaziti, a vi ih samo morate prenijeti na papir.

Čestitka Djed Božićnjak sa zaštitnom maskom

Iako bi se tijekom blagdana svi trebali malo psihički opustiti i manje misliti na pandemiju (no i dalje se ponašati odgovorno), božićne čestitke na temu korone bit će nezaobilazne. Internet je prepun predložaka na kojima Djed Božićnjak, sobovi i ostali pomagači nose zaštitnu masku. Odaberite i vi jednu takvu čestitku, uvjereni smo da ćete nasmijati svoje najmilije!

Čestitka karikatura

Osnovni cilj svake karikature je nasmijati pa se možete odlučiti baš za takvu, originalnu čestitku za Božić. Postoje predlošci karikatura brojnih božićnih likova na internetu, a ako ste spremni izdvojiti malo više novca za čestitku, u izradi vam može pomoći profesionalni studio. Obiteljska portretna karikatura je uspomena koja garantira smijeh, ali i uspomenu za cijeli život.

Uradi sam božićne čestitke za djecu

Izrada božićnih čestitki u kojima glavnu ulogu imaju vaši klinci je možda najljepša kategorija ideja za božićne čestitke. Ujedno ćete se družiti, zbližiti i na taj način „uploviti” u čaroliju blagdana u kojima je najveći naglasak na obitelji, zajedništvu, radosti i miru. Čestitke koje izrađuju djeca svakako su originalne, u potpunosti personalizirane i prekrasne, kako god one ispadnu.

Čestitka bojanka

Sjećate li se našeg članka o najboljim bojankama za printanje? Isprintajte bojanku s božićnim motivima, dajte klinicma da bojaju i dobit ćete veselu božićnu čestitku. Ovo je odlična ideja za izradu božićne čestitke s najmlađom djecom koja još nisu u dobi za rezuckanje i lijepljenje.

Čestitka otisci dlanova

Još jedna ideja u kojoj mogu sudjelovati mali „pelenaši” je otisak njihovih ručica na papiru ili kartonu. Pripremite im božićne boje i igrajte se. Ako iznad otiska dlana zalijepite božićnu kapicu i par kružića koji će predstavljati oči i usta, dobit ćete originalnog Djeda Božićnjaka. Ova čestitka će posebno oduševiti bake i djedove.

Čestitka od kolaž papira

Mališani obožavaju sve što ima veze s izrezivanjem i lijepljenjem kolaž papira. Pomozite im napraviti predložak jelke, snjegovića i zvončića pa im dajte da izrezuju i lijepe. Prepustite im da sami kombiniraju boje i slažu čestitku na način koji njima najviše odgovara. To će biti odlična prilika da njihova maštovitost u potpunosti dođe do izražaja.

Čestitka anđeli od kalupa za muffine

Papirnati kalupi za muffine koje sigurno imate negdje u kuhinji idealni su za izradu slatkih anđela. Preklopite ih napola kako biste dobili tijelo anđela, a za krila ih preklopite dva puta. Zatim od kartona ili papira izrežite krugove na koje će djeca iscrtati oči i osmijeh anđela te sve zajedno zalijepite. Zbilja je jednostavno!

Čestitke od filca i gumbića

Filc je još jedan materijal s kojim djeca vole raditi pa zašto ga ne biste iskoristili za izradu čestitki. Izrežite ga u raznim oblicima – božićne kuglice, jelka, snjegović – nalijepite na karton ili tvrđi papir i ukrašavajte. I ovdje vam itekako mogu poslužiti gumbići, a koju ulogu će oni imati u dekoraciji prepustite klincima da sami odluče.

 

„Uradi sam” dječje čestitke nemaju ograničenja, vi im samo trebate osigurati dovoljno materijala, imati malo strpljenja i u potpunosti se prepustiti njihovoj kreativnosti. Zabava u cijelom ovom procesu izrade božićnih čestitki s djecom sigurno neće izostati.

Nakon što izradite božićne čestitke, kako bi na vrijeme stigle do vaše obitelji i prijatelja, možete se „baciti” na ostale pripreme za Božić. Prisjetite se naših kreativnih ideja za uređenje božićnog doma provjerite  koje dekoracije imate kod kuće, a s čime biste još mogli obogatiti svoj asortiman. Ako se odlučite za kupovinu novih detalja, nipošto nemojte zaobići božićni asortiman koji vas čeka u Lidl trgovinama. Uživajte u pripremama za Božić, veselite se i opustite, ali, ponavljamo još jednom, ostanite i dalje odgovorni.